vineri, 26 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeZeci de viticultori din țară au participat la un seminar Bayer organizat pe moșia...

Zeci de viticultori din țară au participat la un seminar Bayer organizat pe moșia „Podgoreni” SRL

Recomandate

Compania Bayer continuă să instruiască agricultorii moldoveni despre cele mai noi și eficiente metode de protecție a plantelor. De data aceasta viticultorii au fost cei care s-au ales cu informații utile în urma seminarului organizat de cei de la Bayer în raionul Cantemir.

La eveniment au participat peste 70 de producători de vin și struguri din toată țara, dar și oaspeți din Ucraina. Gazda evenimentului a fost cooperativa „Moldagrovitis”, care a obținut rezultate remarcabile în lupta cu bolile și dăunătorii viței de vie anume datorită strategiei și produselor recomandate de către compania Bayer. Despre aceasta a vorbit Ion Balan, directorul „Podgoreni” SRL, una din firmele fondatoare ale cooperativei sus menționate, în cuvântul de salut.

„Datorită colaborării strânse pe care am avut-o cu Bayer și Agrostoc, ce ne-au ajutat să punem la punct un sistem de protecție corect, anul acesta n-am avut un gram de mană sau făinare în podgorii”, spune el, precizând că toate tratamentele au fost efectuate noaptea sau dimineață până la orele zece.

ion-balanBalan recunoaște că, dacă anul trecut mai avea dubii în privința eficienței unor preparate, anul acesta s-a convins că vina le aparține, fiindcă nu au acționat la timpul potrivit pentru a preveni dezvoltarea bolilor.

„Sfatul meu, ca agricultor cu o experiență de 30 de ani, este să asigurați viile cu o protecție de 100% înainte de faza de înflorire, pentru că în această perioadă vița de vie este cea mai vulnerabilă. În cazul dat noi am utilizat fungicidul „Melody Duo” în combinație cu „Luna Sensation” produse care mi-au asigurat o protecție de mană și făinare. Nu mai puțin critice sunt și etapele de după înflorire, important este să nu zăboviți cu tratamentele, care trebuie făcute regulat, fără să așteptați apariția primelor simptome”, a mai zis Balan, subliniind că au recurs la tratamente de fiecare dată în dependență de datele care au fost oferite de stația meteo, iar în cazul soiurilor „Riesling” și „Chardonnay” frecvența tratamentelor a fost un pic mai mare deoarece soiurile date sunt cele mai sensibile la atacul bolilor.

Mai multe detalii despre schema de protecție implementată în această gospodărie a povestit Semion Cerchez, agronom din cadrul companiei Bayer. Potrivit lui, primul tratament a fost făcut pe 23 aprilie, cu două săptămâni mai devreme decât se obișnuiește și asta pentru că anul trecut viile au fost extrem de afectate de oidium. S-a administrat un produs pe bază de Cupru și fungicidul „Falcon”. Ultimul conține spiroxamină, o substanță activă care a permis să reducă o parte considerabilă a infecției primare (care a iernat), ceea ce a ușurat un pic munca pe parcursul perioadei de vegetație. Mai departe s-a recurs mai mult la tratamente  cu caracter preventiv. Pe 10 mai a avut loc al doilea tratament cu Cupru, „Falcon”, și 3 kg de Sulf. Următorul a fost realizat înainte de perioada de înflorire, pe 31 mai. La un interval de 16 zile au fost administrate mai întâi „Melody Duo” și „Luna Sensation”, după care „Pasadoble” plus „Luna Sensation”, și 3 kg de Sulf.

semion-cerchez„Am optat pentru „Pasadoble” deoarece este un produs sistemic local ce acționează imediat asupra zoosporilor. Ulterior, am folosit „Nativo” (posedă faza de gaz și 3 kg de sulf. Ultimul tratament a avut loc pe data de 6 august și am folosit un produs pe bază de Cupru și Sulf”, a adăugat Cerchez.

Managerul pe relații cu consumatorii finali ai Bayer în Moldova, Igor Copacinschi spune că a decis să organizeze un seminar practic în plin sezon deoarece anul trecut s-a dovedit a fi unul complicat pentru viticultori.

igor-copacincshi„Acest lot demonstrativ comun a fost o provocare pentru noi, dar am ținut să demonstrăm că tehnologiile agricole, îmbinate cu măsuri eficiente de protecție a culturilor agricole dau rezultate excelente”, a declarat Copacinschi.

El a ținut să precizeze că la seminarele organizate de Bayer, nu se pune accentul doar pe produsele companiei, dar agricultorii sunt îndemnați să privească problema în complexitatea ei, fiindcă doar cunoscând  biologia agentului patogen se poate interveni cu produse eficiente și la timp.

Mai mult, Bayer promite că va veni în curând pe piață cu produse din altă clasă, ce conțin alte substanțe active sau care acționează diferit pentru a preveni apariția rezistenței.

„La ora actuală suntem pe punctul de a înregistra insecticidele „Alsystin” și „Belt Expert”, stepan-logoidafungicidele „Luna Sensation” și „Melody Compact”, care și-au dovedit eficiența și sunt apreciate de cele mai mari țări producătoare de vinuri. Viticultura este un segment-cheie pentru agricultura moldovenească, respectiv ne dorim să contribuim și noi la dezvoltarea acesteia”, a declarat Stepan Logoida, manager pe protecţia culturilor pomicole şi a viţei de vie BCS Ucraina, Moldova, Georgia şi Armenia.

Pentru Alexandru Sârbu, reprezentant al companiei Asconi, cu peste 500 ha de vie, seminarul s-a dovedit a fi alexandru-sarbuun schimb frumos de experiență, subliniind că viticultorii moldoveni trebuie să se întrunească mai des pentru a purta discuții productive.

„Schema implementată în această gospodărie este bună, dar cred că dacă vorbim de o altă locație, atunci e nevoie de o abordare individuală”, a mai adăugat vinificatorul.

Un alt participant la eveniment, Garkavyi Veaceslav, Director adjunct al Combinatului de vinuri și coniacuri Garkavyi Veaceslav-KvintKvint, cu peste 2 mii de hectare de viță de vie în gestiune în raionul Dubăsari (Transnistria), a confirmat că întreprinderea pe care o reprezintă va avea o recoltă bogată, dar s-a abținut să facă precizări.

„Folosim produse Bayer, dar încă nu am realizat un lot demonstrativ ca cel prezentat astăzi. Sperăm că o vom face anul viitor”, a comunicat acesta.

Pe lângă informațiile despre protejarea plantelor, vinificatorii au avut ocazia să viziteze frigiderul proaspăt construit al cooperativei „Moldagrovitis”, rezultatul unei investiții de peste 1 milion de dolari. Acesta are o capacitate de 1500 de tone, cu 17 camere, dintre care trei sunt de pre-răcire, iar restul camerelor sunt de păstrare. Camerele sunt dotate cu cele mai moderne utilaje existente, ce permit răcirea strugurilor până la un grad timp de 4-6 ore. O cameră permite răcirea a circa 30 de tone, iar celelalte două până la 20 de tone. Frigiderul este destinat pentru păstrarea în special a strugurilor de masă și a fructelor.

Bayer
Bayerhttps://agrobiznes.md/bayer
Reprezentanţa Companiei „BAYER” SRL Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 196 MD-2004, mun. Chişinău Tel: 022 212 354; 022 211 155; 069 300 529 sau 069 914 093 Email: [email protected]

Citește și ›

Advertoriale