‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSUBVENȚII AGRICOLE 2014. Tot ce trebuie să știi pentru accesarea banilor

SUBVENȚII AGRICOLE 2014. Tot ce trebuie să știi pentru accesarea banilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pentru anul 2014, a fost aprobat Fondul de subvenționare, în mărime de 500 mln. lei, care urmează a fi utilizat pentru 10 măsuri de sprijin.

Ziariștii de la publicația Timpul au întocmit un plan de recomandări și informații utile pentru fermierii care vor să obțină finanțări pentru afacerile lor.

Astfel, pentru a putea beneficia de subvenții trebuie să țineți cont de următoarele:

Condițiile de eligibilitate

Anul curent își pot depune dosarul toți producătorii agricoli care sunt înregistraţi, activează şi realizează investiţia pe teritoriul controlat de autorităţile R. Moldova, inclusiv pe teritoriul raionului Dubăsari situat după traseul Râbniţa-Tiraspol şi, care nu se află în proces de insolvabilitate.

De subvenţii beneficiază producătorul agricol care:

‹ adv ›

– a efectuat investiţia ce corespunde obiectivelor şi domeniilor de acţiune aferente fiecărei măsuri de sprijin financiar;

– a efectuat investiţia în orice localitate a ţării, cu excepţia or. Chişinău şi or. Bălţi;

– nu au efectuat investiţia în totalitate din grant;

‹ adv ›

– este deţinător legal al bunului imobil în/pe care se efectuează investiţia şi proprietar al bunurilor imobile ce constituie obiect al investiţiei. Pentru terenurile agricole în scopul sădirii unor plantaţii multianuale, termenul de arendă va fi de cel puţin 15 ani, iar pentru terenurile agricole destinate înfiinţării plantaţiilor de arbuşti fructiferi, a plantaţiilor de culturi aromatice, inclusiv pentru construcţia serelor, solariilor, tunelurilor, termenul de arendă nu va fi mai mic de 5 ani;

– nu are restanţe la achitarea impozitelor şi taxelor faţă de bugetul public naţional.

Cererea și actele necesare pentru obținerea subvențiilor

Pentru obţinerea subvenţiilor sunt necesare următoarele documente:

– cererea-tip de acordare a sprijinului financiar pentru măsura respectivă, care va conţine numerele cadastrale ale bunurilor imobile în/pe care se efectuează investiţia sau, după caz, numărul şi data înregistrării în primărie a contractelor de arendă, cu anexarea extrasului din registrul primăriei de evidenţă a contractelor de arendă;

– copia de pe certificatul de înregistrare, cu anexarea declaraţiei de constituire, pentru gospodăriile ţărăneşti;

– planul de afaceri elaborat pentru o perioadă de cel puţin 3 ani;

– declaraţia pe propria răspundere privind veridicitatea datelor şi a documentelor prezentate;

– documentul care atestă pregătirea profesională în domeniul ce vizează investiţia, sau în domeniul economic, doar pentru producătorii agricoli – persoane juridice;

– certificatul ce atestă faptul că producătorul agricol este membru al unei asociaţii profesionale de profil şi/sau al unei organizaţii profesionale pe produs;

– copia de pe raportul financiar pe anul precedent celui de gestiune pentru persoanele juridice, cu excepţia producătorilor agricoli înfiinţaţi în anul 2014;

– copia de pe acordul de reeşalonare a datoriilor, încheiat în modul stabilit, în cazul existenţei datoriilor la achitarea impozitelor şi taxelor faţă de bugetul public naţional;

– alte documente suplimentare aferente fiecărei măsuri de sprijin.

Depunerea și examinarea cererilor de acordare a subvenției

Toate cererile de acordare a subvenției, însoțite de actele aferente, se depun la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, prin intermediul secțiilor serviciilor teritoriale din raza de amplasare a proiectului investițional, care sunt 10 la număr, cu acoperire pe întreg teritoriul republicii.

În decurs de 10 zile, din momentul recepționării cererii, dosarele sunt trimise la oficiul central. Direcția administrare și control în decurs de 10 zile lucrătoare, va efectua verificarea calității dosarelor prezentate, corespunderea lor criteriilor de eligibilitate, cu transmiterea ulterioară:

– Spre autorizare, în cazul cererilor mai mici de 400 mii lei;

– Inspecții suplimentare, în cazul dosarelor ce depășesc suma de 400 mii lei, iar în cazul cererilor pentru înființarea plantaților multianuale – 200 mii lei.

Totodată, pot fi supuse inspecţiilor suplimentare la decizia directorului Agenţiei şi cererile în privința cărora există dubii asupra corespunderii obiectivelor şi domeniilor de acţiune sau veridicității actelor depuse.

Perioada de depunere a cererii de sprijin este 1 martie 2014 – 31 octombrie 2014

Notă: Producătorii agricoli care, în perioada 2010-2014, au prezentat date neveridice şi documente false în vederea obţinerii subvenţiei sau au admis înstrăinarea investiţiei, casarea, defrişarea plantaţiilor multianuale supuse subvenţionării, conform perioadelor de timp specificate în prezentul Regulament, sunt obligaţi să restituie imediat suma subvenţiei, cu includerea acestora în Lista de interdicţie a producătorilor agricoli.

Măsurile de sprijin, 2014

Măsura 1. Stimularea creditării producătorilor agricoli de către instituţiile financiare, inclusiv de către asociaţiile de economii şi împrumut.

Măsura 2. Stimularea asigurării riscurilor de producţie în agricultură.

Măsura 3. Stimularea investiţiilor pentru înfiinţarea plantaţiilor multianuale, inclusiv sisteme antiîngheţ şi instalaţii antigrindină, defrişarea plantaţiilor multianuale supuse casării şi promovarea producţiei vitivinicole.

Măsura 4. Stimularea investiţiilor pentru producerea legumelor pe teren protejat (sere de iarnă, solarii, tuneluri).

Măsura 5. Stimularea investiţiilor pentru procurarea tehnicii şi utilajului agricol, precum echipamentului ce formează sisteme de irigare.

Măsura 6. Stimularea investiţiilor pentru utilarea şi renovarea tehnologică a fermelor zootehnice.

Măsura 7. Stimularea procurării animalelor de prăsilă şi menţinerii fondului genetic al acestora.

Măsura 8. Stimularea investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare.

Măsura 9. Stimularea consolidării terenurilor agricole.

Măsura 10. Stimularea irigării terenurilor agricole.

Sursa: Timpul.md

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›