Infrastructura rutieră și punctele de frontieră vor fi modernizate

0

Peste 105 milioane de dolari vor fi investiți în modernizarea infrastructurii rutiere și a punctelor de frontieră de pe teritoriul Republicii Moldova.

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) și cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) în vederea realizării Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova”.

Proiectul „Conectivitate rurală în Moldova” vizează mai multe aspecte:

  • conectarea comunităților locale cu oportunități economice;
  • facilitarea comerțului și extinderea coridoarelor de solidaritate;
  • consolidarea sustenabilității, a capacității de realizare și a sprijinului pentru managementul de proiect.

Respectiv, BIRD va acorda țării noastre un împrumut de 100 de milioane de dolari, iar AID va acorda un credit în valoare de 5,980 milioane de dolari.

Banii vor fi investiți în reabilitarea și modernizarea unor drumuri regionale prioritare. De asemenea, se va pune accent pe siguranța rutieră, prin construcția de infrastructuri de transport nemotorizat adiacent drumurilor locale.

Totodată, este planificată modernizarea Punctului de frontieră Leușeni și a Punctului de frontieră Giurgiulești, precum și construcția Punctului de frontieră Ungheni.

Din partea Republicii Moldova, în procesele de negocieri cu AID și BIRD vor fi implicați reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Ministerului Finanțelor, ai Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Ministerului Justiției.

Cum să udăm grădina cu legume mai rar – vezi 8 metode utile

0

Umiditatea și sănătatea solului sunt cruciale în asigurarea unor plante sănătoase, tolerante sau mai rezistente la principalele provocări.

Iar atunci când vorbim de verile în mare parte secetoase, pe lângă irigare, crucială devine și asigurarea condițiilor și a unui sol capabil să mențină apa o durată mai lungă de timp, astfel încât udările să fie realizate mai rar.

Dacă vă este interesant acest subiect, puteți lua în calcul următoarele recomandări pentru a realiza mai rar udările în grădina cu legume sau flori:

1. Îmbunătățiți structura solului

Primăvara, atunci când afânați solul, adăugați în sol mraniță sau compost. Cu cât există mai multă materie organică în sol, cu atât acesta reține mai bine umiditatea.

De asemenea, este util să creați condiții favorabile pentru râme și alte microorganisme pentru a îmbunătăți structura solului. Acest lucru se poate realiza prin adăugarea materiei organice, semănarea îngrășămintelor verzi și evitarea lucrărilor agresive ale solului.

2. Mulciți solul

mulci legume

Aceasta este, probabil, cea mai populară și mai accesibilă modalitate de a conserva umiditatea pe parcelă. Materialul de mulcire nu numai că reduce evaporarea, dar împiedică și creșterea buruienilor.

Rumegușul, paiele, fânul, scoarța mărunțită, argila expandată decorativă înfrumusețează parcelele de legume sau flori și le protejează.

Solul se mulcește toamna și primăvara, când este suficient de umed.

Folia protectoare este, de asemenea, un mod excelent de a reține umiditatea, dar face ca plantele să arate mai puțin atractive.

Citiți mai multe despre Mulcirea culturilor de legume. 7 metode, avantaje și sfaturi.

3. Udați plantele la momentul potrivit

udare legume

Cel mai bun timp pentru a uda plantele este dimineața, când apa se evaporă mai greu. Încercați să udați plantele la rădăcină și nu pe frunze.

Acest lucru vă va ajuta inclusiv să evitați favorizarea apariției unor boli fungice. Unii grădinari preferă să ude seara, dar atunci este posibil ca solul să nu aibă timp suficient să absoarbă apa înainte ca temperatura aerului să înceapă să scadă.

Odată cu creșterea umidității, culturile horticole sunt adesea atacate de melci. Pentru udare, cel mai bine este să folosiți apă de ploaie colectată în prealabil.

În plus, apa utilizată pentru udări nu trebuie să nu fie rece.

Citiți mai multe despre Cum udăm corect legumele – sfaturi pentru recolte bune.

4. Alegeți speciile sau varietățile potrivite

Nu mergeți împotriva naturii și nu încercați să cultivați culturi iubitoare de umiditate pe un sol uscat. Cultivați acele plante sau varietăți, care sunt potrivite pentru zona dumneavoastră.

În ciuda faptului că multe soiuri sau hibrizi vă par atractive, dacă nu le puteți asigura condițiile necesare, cel mai bine este să optați pentru opțiunile robuste, mai rezistente, astfel și dezamăgiri vor fi mai puține.

5. Combateți buruienile

Buruienile sunt concurenți direcți ai culturilor legumicole și decorative în lupta pentru umiditatea vitală, dar și spațiul pentru dezvoltare sau nutrienți. Pentru a elimina „dușmanii”, nu uitați de prașile și mulcirea regulată, despre care am menționat mai sus.

6. Plantați plantele la distanță cuvenită

Plantațiile dense rețin mai bine umiditatea în sol, protejându-i suprafața și reducând astfel evaporarea. Pe de altă parte, culturile prea dense înseamnă un risc mai sporit de dezvoltare a bolilor, iar fiecare plantă are o zonă minimă necesară pentru nutriție.

Așadar, nu încercați să oferiți plantelor dvs. prea mult sau prea puțin spațiu, doar cel necesar!

7. Instalați sisteme de irigare prin picurare

În cazul în care aveți suprafețe puțin mai mari, puteți instala sisteme de irigare prin picurare automate.

Aici, apa este furnizată dintr-un rezervor, curge prin țevi speciale și este distribuită uniform în zona rădăcinilor plantelor pe toate parcelele.

Opțiunile disponibile pe piață vă permit să asigurați irigarea la costuri relativ mici.

8. Utilizați hidrogel

Acest gel special este format din granule care se umflă pentru a absorbi umezeala și apoi o eliberează treptat către rădăcinile plantelor pe tot parcursul zilei toride.

Astfel, hidrogelul oferă plantelor hidratarea optimă. Acesta absoarbe apa sau îngrășămintele, apoi le eliberează lent la rădăcinile plantelor, reducând frecvența udării și numărul de fertilizări sau tratamente.

Cercetătorii au dezvoltat și hidrogel realizat din materiale naturale și biodegradabile, care permite aplicații în agricultură, fără riscurile potențiale ale hidrogelurilor sintetice.

Subvenții de peste 610 mln lei au fost distribuite agricultorilor, în primele luni ale anului 2024

0

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură informează că este în plin proces de examinare și autorizare spre plată a cererilor de acordare a sprijinului financiar recepționate în anul 2023.

Astfel, în perioada 11-15.03.2024 s-a reușit autorizarea spre plată a 47,75 mil.lei, după cum urmează:

  • Plăți complementare: 313 cereri în valoare de 30,8 mil.lei;
  • Post investiții: 32 de cereri în valoare de 15,36 mil.lei;
  • Cereri de implementare a proiectelor prin abordarea LEADER: 16 proiecte în valoare de 1.59 mil.lei.

Astfel, până în prezent AIPA a reușit valorificarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural în sumă de 610,14 mil.lei pe diferite mecanisme de subvenționare.

Prin urmare, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură depune eforturi considerabile pentru achitarea în termeni proximi a tuturor cererilor de sprijin financiar depuse în anul de subvenționare 2023.

Notă: Pentru anul 2024, conform Legii bugetului de stat, mărimea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 1,6 miliarde de lei.

Oleg Negură, fermier: Cu Amistar®Prime Pack și soiul de grâu Pibrac am obținut cea mai mare recoltă de până acum

0

Pentru rezultate maxime, produsele de calitate pentru protecția plantelor trebuie să meargă „mână de mână” cu genetica performantă, o spune Oleg Negură, administratorul GȚ Oleg Negură Ștefan.

Astfel, pentru cele peste 300 de hectare pe care le are în gestiune, agricultorul preferă să „facă tehnologie”, pentru că, afirmă acesta, altfel investiția nu asigură aportul dorit.

Iar pentru că tehnologia înseamnă în primul rând inputuri de calitate, de ani buni colaborează cu compania Syngenta, iar unul dintre produsele preferate despre eficiența căruia vom relata mai multe în continuare este Amistar®Prime Pack.

„Activez în agricultură din anii 90, o bună perioadă de timp din care colaborez cu Syngenta. De aproximativ trei ani, la cultura grâului utilizăm Amistar®Prime Pack. Mai întâi, a fost aplicat pe o suprafață mică, apoi am ajuns să-l utilizăm pe toată suprafața cultivată cu grâu.

Anterior, am testat și alte produse însă acestea nu și-au demonstrat eficiența. Avantajul lui Amistar®Prime Pack este că, după aplicare, chiar și pe plantele unde sunt semne vizibile de atac de făinare, acestea dispar, iar la peste două săptămâni după aplicare se observă că plantele sunt mai verzi, mai viguroase.

Cred că, produse cum ar fi Amistar®Prime Pack trebuie utilizate de către toți fermierii care respectă tehnologia, anume așa se obțin rezultate. Cu acest pachet, dar și soiul de grâu Pibrac am obținut cea mai mare recoltă de grâu de la fondarea întreprinderii – de 7 tone de grâu/ha. Pe loturile unde am utilizat recolta pentru însămânțarea loturilor, utilizând și pachetul Amistar®Prime, am obținut producții de 5 tone/ha, fără a avea probleme în controlul bolilor”.

amistar prime fungicid

Pentru al doilea tratament, pentru a asigura controlul bolilor cum ar fi septorioza sau ruginile, Oleg Negură a optat pentru produsul Elatus™ Era.

„Produsele Syngenta sunt despre eficiență foarte înaltă în controlul bolilor, o durată lungă de acțiune și cu impact minim asupra plantei. Le recomand cu încredere și altor fermieri care aleg să facă investiții în tehnologie”, a conchis agricultorul.

Pentru recomandări personalizate și detalii despre produs, puteți să contactați reprezentantul Syngenta din regiunea dvs:

Ceapa – cerințe și recomandări la cultivare

0

Ceapa este una dintre cele mai populare culturi, care-și găsește pe merit locul, practic în orice grădină, iar inclusă într-un asolament echilibrat asigură mai multe avantaje.

În acest articol, discutăm despre principalele aspecte la cultivare ce ne-ar permite să obținem bulbi mari și sănătoși, pretabili pentru depozitare.

Ceapa este o plantă care iubește umiditatea

Ceapa se dezvoltă bine la o umiditate scăzută a aerului (60-70%), dar necesită o umiditate ridicată a solului (cel puțin 70%).

Ceapa reacționează bine la udare în primele două treimi ale sezonului de vegetație. Numărul de udări depinde de condițiile meteorologice ale anului și de regiunea unde este cultivată.

În a doua jumătate a perioadei de creștere, lipsa de umiditate favorizează maturarea bulbilor.

Mai multe detalii despre Irigarea cepei prin picurare – sfaturi și norme.

Ceapa iubește lumina

Ceapa este pretențioasă în ceea ce privește intensitatea și durata expunerii la lumină. Cei mai buni bulbi se dezvoltă în condiții de zi lungă și iluminare bună. În condiții de iluminare slabă asimilarea este slabă, ceea ce inhibă formarea bulbului.

Scurtarea duratei zilei determină o prelungire a sezonului de creștere.

Cerințele față de sol

Ceapa poate fi cultivată într-o gamă largă de soluri cu compoziție diferită și se dezvoltă bine într-o varietate mare a pH-ului solului, solurile prea acide sau prea alcaline însă nu sunt indicate.

Cel mai bun pentru plantarea cepei va fi un sol argilos nisipos ușor sau luto-argilos, bogat în materie organică.

Metoda de pregătire a solului are, de asemenea, o influență importantă asupra rezultatului. Ceapa necesită o afânare și mărunțire foarte minuțioasă a solului. Motivul unei astfel de exigențe este localizarea superficială a rădăcinilor într-un strat de până la 30 cm.

După ce culturi creștem ceapa

Este nevoie de mai mult timp pentru a pregăti solul în mod corespunzător, iar cei mai buni premergători sunt culturile cu maturitate timpurie: cerealele de toamnă, leguminoasele, roșiile timpurii și altele.

După recoltarea lor, avem suficient timp pentru a efectua toate lucrările agricole necesare. Cele mai nefavorabile premergătoare sunt plantele care eliberează parcela târziu.

Se recomandă revenirea cepei pe câmpul anterior după cel puțin 4 sau 5 ani.

Vezi și Ce se poate cultiva lângă ceapă.

Când și cum se seamănă ceapa

Metoda cea mai avantajoasă de cultivare a cepei este cea prin semănat direct, fiind și cea mai utilizată la nivel mondial. La noi, însă, cea mai populară rămâne cultura prin arpagic.

Detalii despre cultura prin arpagic găsiți pe acest link, în continuare relatând mai multe despre celelalte două metode.

Ceapa trebuie să fie semănată cât mai devreme posibil. Semințele se seamănă la o adâncime de 2,5-3 cm, cu o densitate de semănat de 4-5 kg/ha, obținând 800.000- 1.200.000 de plante/ha.

În funcție de semănătoarea disponibilă, se va alege schema de semănat:

  • benzi de 4 rânduri cu o distanță între rânduri de 25 cm, distanță între benzi de 50 cm;
  • benzi de 6 rânduri cu o distanță între rânduri de 18 cm și o distanță între benzi de 70 cm.

Pentru a elimina problema formării unor bulbi mici, se poate opta pentru cultura benzi în trei rânduri.

Precizia în timpul semănatului: Precizia semănatului este, de asemenea, foarte importantă, dacă nu se păstrează distanța între semințe și rânduri, vor fi mai mulți bulbi cu formă neregulată și mici.

Cultivarea cepei prin răsaduri

Pentru a obține o recoltă mai timpurie, ceapa poate fi cultivată prin răsaduri.

Ceapa pentru răsad se însămânțează în spații protejate încălzite, până la momentul în care vor fi transplantate în loc permanent.

Cel mai convenabil și mai fiabil mod este însămânțarea în casete, unde în fiecare celulă cresc 5-6 semințe. Până la apariția germenilor, temperatura se menține în jur de 20-25°C, fiind redusă pentru câteva zile la 10-12°C în timpul zilei și 8-10°C pe timp de noapte.

După aceasta, se stabilește un regim de temperatură constantă: 18-20°C în timpul zilei și 12-14°C noaptea.

Este necesar să se monitorizeze umectarea suficientă a casetelor cu răsaduri.

Înainte de transplantarea într-un loc permanent, solul este lăsat puțin să se usuce, iar plantele trebuie să aibă 2-4 frunze adevărate cu o lungime mai mare de 15 cm.

Schema standard de plantare: 25-30×15 cm pentru fiecare celulă sau ghiveci cu 4-5 plante.

Ceapa este foarte pretențioasă în ceea ce privește umiditatea solului, din cauza sistemului radicular slab dezvoltat. Cea mai potrivită umiditate a solului este de 80 %din capacitatea de câmp pentru apă înainte de formarea bulbilor și de 70 % după.

Desigur, norma de udare depinde de condițiile meteorologice actuale. Ultima udare se efectuează cu trei săptămâni înainte de recoltare.

Fertilizarea cepei

Sistemul radicular puțin dezvoltat face ca aplicarea de îngrășăminte să fie o activitate importantă pentru creșterea randamentului culturii de ceapă.

Consumul la 10 tone de recoltă este de (kg): N – 28-30; P – 10; K- 43; Ca – 24.

Îngrășămintele se aplică în funcție de analiza solului.

Pentru azot (N), doza recomandată se aplică ca: 40 % reprezintă doza de pornire, iar restul de 60 % se fertilizează în timpul sezonului de creștere.

Fosforul (P) se aplică 70 % în timpul lucrărilor principale, iar restul de 30 % în timpul semănatului, ca parte a dozei îngrășămintelor de start.

Norma totală de aplicare pentru calciu (Ca) este împărțită în mod egal în fertilizarea de bază și adaosurile periodice în timpul sezonului.

Se recomandă, de asemenea, aplicarea de micronutrienți, care pot îmbunătăți considerabil capacitatea de depozitare a bulbilor și starea cojii cepei.

Ceapa are nevoie de 11 kg/ha de zinc (Zn) și de aproximativ 17-28 kg/ha de cupru (Cu), care se aplică o dată pe sezon.

Controlul buruienilor la ceapă

Ceapa înregistrează o reducere foarte mare a randamentului atunci când este infestată de buruieni.

Cea mai periculoasă perioadă pentru randament este cea de 1,5 luni de la apariția primelor plante.

În diferite gospodării se folosesc atât metode agrotehnice, cât și chimice de combatere a buruienilor sau metode complexe de combatere a acestora.

Metodele agrotehnice includ organizarea corectă a rotației culturilor și pregătirea de calitate a solului.

Metodele chimice constau în aplicarea diferitelor tipuri de erbicide, dar merită să reținem un lucru, că ceapa este foarte sensibilă la erbicide în prima fază de vegetație și nu trebuie să se utilizeze erbicide în această perioadă.

Citiți mai multe despre Bolile la ceapă și usturoi – prevenire, combatere.

Exporturile din Transnistria în UE au crescut cu 13%

0

În primele două luni ale acestui an regiunea transnistreană a înregistrat o creştere cu 13% a exporturilor de mărfuri pe piaţa UE şi cu 11% a livrărilor în Republica Moldova, de pe malul drept al Nistrului, notează mold-street.com.

În acelaşi timp autorităţile de la Tiraspol continuă să afirme că este grav afectat comerţul exterior, ca urmare a intrării în vigoare de la 1 ianuarie 2024 a noului Cod Vamal al Republicii Moldova, care a eliminat scutirile la plata taxelor vamale de care s-au bucurat, timp de decenii, agenții economici din regiunea separatistă transnistreană.

Principalele piețe de desfacere sunt Moldova și UE

Potrivit datelor publicate de așa-zisul comitet vamal din regiune, în lunile ianuarie-februarie 2024, exporturile de mărfuri pe piaţa UE au constituit circa 37,5 milioane de dolari, cu 4,2 milioane de dolari mai mult decât în primele două luni din 2023.

Principala piaţă de desfacere din UE este România cu o cotă de 46%, urmată de Bulgaria – cu 15,1% şi Polonia – cu 12,2%.

În aceeaşi perioadă livrările în Republica Moldova de pe malul drept al Nistrului au constituit 54,78 milioane de dolari, cu 5,3 milioane de dolari mai mult ca în primele două luni din 2023.

Altfel spus 53% din mărfurile din regiuea transnistreană ajung în Republica Moldova, din care o cotă de 50% este energia electrică produsă la Moldgres.

În acelaşi timp exporturile pe piaţa Rusiei s-a redus de aproape 2,7 ori şi au constituit doar aproximativ 4 milioane de dolari. 

În consecinţă în primele două luni ale anului exporturile totale din regiune au scăzut cu mai puţin de un milion de dolari, adică cu 0,8%.

Principalele mărfuri exportate din regiune au fost energia electrică cu o cotă de 28%, produsele agroalimentare – 26,8% şi produsele metalurgice – 25,6%.

De notat că exporturile de metale au crescut de aproape două ori în luna februarie. 

Importurile au scăzut cu circa o treime, ca urmare a ieftinirii gazelor

În schimb importurile în regiune au scăzut cu aproape o treime (până la 325,67 milioane de dolari), comparativ cu primele două luni din 2023.

În special s-au prăbuşit cu circa 40%, importurile din Rusia, de unde au fost aduse resurse energetice (gaze naturale).

Scăderea s-a datorat în special reducerii preţurilor declarate la metanul livrat de Gazprom, pe care regiunea transnistreană nu îl achită de două decenii.

Datele așa-zisului comitet vamal din regiune arată că Rusia a avut o cotă de 67% în importurile regiunii transnistrene.

Totodată importurile din UE au constituit circa 14%, iar din Republica Moldova – 8,4%.

În afară de gaze și produse petroliere, regiunea transnistreană a importat cantități importante de metale și fier vechi, tehnică și produse agroalimentare.

Château Purcari – în top 3 cele mai premiate vinării din lume

0

Construit pe valori care stau neclintite în fața provocărilor vremii, Château Purcari și-a asumat, de aproape 200 de ani, angajamentul de a crea vinuri emblematice, despre care s-ar vorbi pe toate continentele.

A cucerit Europa încă din 1878, la Expoziția Mondială de la Paris, unde a obținut prima Medalie de Aur pentru clasicul Negru de Purcari.

Dacă am fi elvețieni, am face ceasuri. Dacă am fi belgieni, am face ciocolată. Noi, însă, facem ce știm mai bine – Vin”.

A ajuns pe mesele Regalității britanice și române și a depășit etape istorice complicate care au oferit posibilitatea să devină astăzi una din trei cele mai premiate vinării din lume, o demonstrație a felului în care pune în capul mesei calitatea vinurilor.

2023 a fost anul în care a reușit să reconfirme faptul că vinurile Purcari sunt universale și că vorbesc în orice colț al lumii, prin cele 430 de medalii pe care le-a primit, pentru vinuri precum:

  • Alb de Purcari cu aur la Mundus Vini Spring Tasting, la Berliner Wine Trophy și la Concours International de Lyon;
  • 1827 Sauvignon Blanc cu aur la Mundus Vini Spring Tasting, cu aur la Concours International de Lyon;
  • 1827 Pinot Grigio cu aur la Mundus Vini Summer Tasting, cu aur la Sélections Mondiales des Vins Canada.

Grupul de Vinării Purcari, am fost premiat cu titlul de „Cea mai de succes vinărie din Europa de Est și Centrală” la Decanter World Wine Awards și cu titlul de titlul de „Cel mai bun producător din Moldova” la Mundus Vini.

Anul 2024 deja a început în forță pentru Château Purcari, cu recunoașterea la Grand International Wine Award MUNDUS VINI Spring Tasting, unde a fost desemnată drept una dintre „Cele mai de succes vinării ale anului”, alături de producători din Austria, Italia, Spania și Africa de Sud. 

Purcari a reconfirmat titlul de „Cel mai bun producător din Moldova”, obținând 20 de medalii de aur și 12 de argint. La Berliner Wine Trophy, a impresionat prin câștigarea a 17 medalii de aur și un Grand Gold pentru Ice Wine, subliniind calitatea deosebită a vinurilor Purcari.

Adevăratele valori nu se schimbă după vremuri. Purcari rămâne Purcari. Din 1827.

Află mai multe detalii pe: www.purcariwineries.com.

În cadrul Concursului FIEB-UTM au fost premiate Cele mai bune planuri de afaceri

0

Departamentul Economie și Management, Facultatea Inginerie Economică și Business din cadrul Universității Tehnică a Moldovei anunță rezultatele Concursului Național al Planurilor de Afaceri „Competitivitatea și Inovațiile în Dezvoltarea Afacerilor pentru Tineri”.

Concursul este organizat în cadrul proiectului Erasmus+ „Skills4future – Developing and improving the STEAM skills of students and teachers for curriculum innovation and sustainable development of higher education institutions and local businesses” – o rampă de lansare pentru viitorii lideri de afaceri.

A doua ediție a concursului, dedicată jubileului de 60 de ani al UTM, și-a propus să dezvolte și să promoveze talentele antreprenoriale ale studenților și masteranzilor, avându-i în calitate de coordonator al proiectului STEAM pe conf. univ., dr. hab. Elena FLEACĂ, Universitatea POLITEHNICA din București, coordonator instituțional al proiectului – pe  prof. univ., dr. hab. Aurelia LITVIN, UTM.

În deschiderea festivă a evenimentului, prorectorul UTM pentru cercetare și doctorat, prof. univ., dr. hab. Vasile TRONCIU, a evidențiat importanța acestui concurs în dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale tinerilor și  necesitatea implicării lor în elaborarea unor planuri de afaceri solide și viabile din punct de vedere comercial.

Prezentarea la concurs a 22 planuri de afaceri și participarea numeroasă a studenților din diverse universități și colegii cu profil economic –

  • Universitatea Tehnică a Moldovei
  • Academia de Studii Economice din Moldova
  • Universitatea de Stat din Moldova
  • Universitatea „Alecu Russo” din Bălți
  • Universitatea „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul
  • Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul;

reflectă interesul crescut pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale și pentru explorarea oportunităților de afaceri.

Eforturile participanților au fost apreciate de către juriul concursului, constituit din parteneri europeni ai proiectului STEAM, precum și de sponsorii evenimentului:

  • univ., dr. hab. Elena FLEACĂ, Universitatea POLITEHNICA din București, România
  • univ., dr. hab. Andrzej MARCINKOWSKI, Universitatea Tehnică din Lodz, Polonia
  • Sorin BURLACU, Academia de Studii Economice, București, România
  • Alexander PICKER, președinte BC Moldindconbank SA,
  • Corneliu IOVU, șef departament creditare, compania OCN „Prima Finanțare” SRL;

care au menționat că selectarea celor mai bune planuri de afaceri este o recunoaștere a efortului asiduu și a creativității autorilor acestora.

La nivel de facultate, motorul și puntea de legătură cu mediul de afaceri din Republica Moldova în organizarea concursului a fost doamna decană a FIEB Stela CUCOȘ, șefa departamentului Economie și Management, conf. univ., dr. Rina ȚURCAN și conf. univ., dr. Andrei ZBANCĂ.

În cadrul concursului au fost prezentate planuri de afaceri privind diverse domenii de activitate, cu un înalt grad de originalitate, care necesită un anumit nivel de resurse pentru implementare, însă comun pentru toate este dorința arzătoare de a face mediul de afaceri din Republica Moldova mai sustenabil și de a se alinia la Obiectivele Dezvoltării Durabile.

Planurile de afaceri prezentate au fost divizate în funcție de impactul acestora pe dimensiune economică, socială și de mediu, astfel încât pe fiecare dintre aceste dimensiuni au fost evidențiate locurile și datorită sponsorilor evenimentului a fost posibilă nominalizarea și premierea celor mai apreciate planuri de afaceri.

Locul I a revenit autorilor planului de afaceri „InTouch” pe dimensiunea Mediu – POCIUMBAN Nicoleta, CAPMARI Cătălin, LAȘCO Dina, ROMAN Daniela, ALCAZ Alex, MOLDOVANU Andreea, GROZAVU Vasile, CĂPĂȚINĂ Nichita, studenții programului Business și Administrare, Universitatea Tehnică a Moldovei, premiați cu 5,0 mii de lei.

Locul II a fost acordat autorilor planului de afaceri „WeDecide” pe dimensiunea Socială  – FLOREA Adrian, VULPE Laura, ȘTIRBU Mădălina, SEINIC Cristian, NUNU Gabriela, Universitatea de Stat din Moldova, premiați cu 3,0 mii lei.

Locul III a fost acordat autorilor planului de afaceri „Launch of а milk processing line” pe dimensiunea Economică – GARBUZ Victor, CHIRILENCO Aculina, РАNЕА Eduard, MUNTEANU Elena, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, premiați cu 2,0 mii lei.

Totodată, comitetul organizatoric a premiat planurile de afaceri care s-au evidențiat prin criterii specifice:

  • cea mai originală idee de afacere – 2,0 mii lei,
  • cel mai inovativ și digitalizată idee de afacere – 2,0 mii lei,
  • cea mai complexă idee de afacere cu integrare în lanțul valoric a produselor – 2,0 mii lei,
  • cea mai simplă idee de afaceri de implementat – 2,0 mii lei,
  • cea mai inofensivă și prietenoasă mediului idee de afacere – 2,0 mii lei.

Potrivit organizatorilor, acest concurs este esențial din mai multe motive:

Dezvoltarea competențelor antreprenoriale: Concursul oferă studenților posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile de elaborare a planurilor de afaceri, de a analiza piața și de a-și prezenta ideile în mod convingător.

Promovarea talentelor: Concursul reprezintă o platformă pentru ca studenții talentați să-și prezinte ideile inovatoare și să obțină recunoaștere pentru efortul depus.

Crearea de relații și parteneriate: Concursul facilitează crearea de relații și parteneriate între studenți, universități și mediul de afaceri.

Concursul Național al Planurilor de Afaceri constituie un pilon fundamental în formarea viitoarelor generații de antreprenori, oferindu-le participanților nu doar oportunitatea de a-și demonstra creativitatea și abilitățile practice, ci și de a pune bazele unei viitoare cariere de succes în domeniul afacerilor.

Sponsorii oficiali ai Concursului B.C. „Moldindconbank” SA și OCN „Prima Finanțare” SRL.

Femeile antreprenoare pot obține granturi de până la 600.000 lei oferite de UE

0

Tot mai multe femei din Republica Moldova sunt încurajate să dezvolte afaceri cu granturi oferite de Uniunea Europeană.

Evenimentul de lansare a Programului de Susținere a Antreprenoriatului Feminin: Oportunități de dezvoltare prin granturi din fonduri europene a avut loc ieri, în satul Bardar.

Acest program, finanțat de Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană este accesibil pentru femeile antreprenoare din întreaga țară.

În acest sens, anul trecut a fost semnat un contract de grant cu Uniunea Europeană de finanțare a programelor de suport ODA, în valoare totală de 8 milioane euro, pentru o perioadă de trei ani.

Din această contribuție, circa 720.000 euro sunt destinați Programului de susținere a Antreprenoriatului Feminin.

Astfel, femeile antreprenoare sunt încurajate să iși dezvolte afacerile, iar cele la început de drum antreprenorial- să inițieze afaceri.

Programul oferă atât sprijin financiar cât și asistență tehnică, pentru creșterea și durabilitatea afacerilor gestionate de femeile din Republica Moldova.

În același timp, Guvernul urmărește dezvoltarea abilităților manageriale ale antreprenoarelor prin facilitarea accesului la informații, instruire, consultanță și mentorat.

În debutul evenimentului, viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării a subliniat că, prin acordarea de sprijin femeilor în afaceri, Guvernul își asumă angajamentul de a contribui la construirea unei societăți mai echitabile și la promovarea creșterii economice durabile.

„Spiritul antreprenorial al femeilor din Republica Moldova este mai puternic ca niciodată, în toate sferele, la toate nivelele.

Noi, Guvernul, susținem femeile în afaceri prin toate mecanismele pe care le avem la dispoziție și lucrăm ca să le oferim șanse egale.

Suntem alături de fiecare antreprenoare pentru a-și atinge potențialul maxim”, a declarat vicepremierul Dumitru Alaiba.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks a menționat că Uniunea Europeană,  prin sprijinul acordat urmărește atât creșterea participării femeilor în mediul de afaceri, cât și asigurarea accesului la oportunități egale.

„Încurajarea spiritului antreprenorial al femeilor stimulează diversitatea și inovarea, ceea ce duce la o economie mai dinamică și mai competitivă.

Dar, diferențele de gen există încă.  Iar aceste decalaje sunt costisitoare, fiind oportunități pierdute atât pentru afaceri în mod individual, cât și pentru economie per ansamblu.

Din acest motiv, egalitatea de gen și abilitarea economică a femeilor reprezintă o prioritate politică majoră a Uniunii Europene.

Este o piatră de temelie a sprijinului acordat Republicii Moldova în calea sa către o economie prosperă”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Moldova.

Directorul interimar ODA, Gheorghe Iudin a menționat atât valoarea practică a Programului cât și valoarea simbolică din perspectiva lansării acestuia.

„Programele inițiate de Guvern, cu susținerea Uniunii Europene, reprezintă o deschidere către noi oportunități pentru mediul de afaceri.

În contextul recentei sărbători a femeilor, acest eveniment devine simbolic, aducând cu sine atât perspectiva progresului economic, cât și oportunitatea de a celebra contribuția femeilor la prosperitatea și diversificarea comunității noastre.

Este un moment de bun augur pentru schimbare și avansare în direcția unei societăți frumoase”, a declarat Gheorghe Iudin.

Administratoarea Carmangeriei Barda, Olesea Plugaru, beneficiară a programelor ODA finanțate de Uniunea Europeană reprezintă un exemplu de istorie de succes.

„Acest program reprezintă o oportunitate pe care femeile o așteptau cu nerăbdare și sunt hotărâtă să valorific această șansă pentru a dezvolta afacerea”, a menționat antreprenoarea.

În cadrul Programului de susținere a Antreprenoriatului Feminin se prevede acordarea de suport financiar nerambursabil, cu o valoare de până la 200.000 lei, destinate antreprenoarelor aflate la început de drum.

De asemenea, se prevede acordarea de suport financiar nerambursabil de până la 600.000 lei, destinate întreprinderilor în dezvoltare.

Mai multe detalii despre Program aici.

Depunerea aplicațiilor pentru accesarea de granturi este realizată în regim online, completând formularul de pe următorul link.

Evenimentul integral de lansare a Programului de susținere a Antreprenoriatului Feminin, poate fi urmărit AICI.