Pomicultorul Mihai Cojocaru din Criuleni nu se teme de ninsori și înghețuri

3

În timp ce unii fermieri se plâng pe pagubele pe care le-au provocat intemperiile vremii, sunt și agricultori care susțin că încă nu văd semne serioase de îngrijorare. Este vorba despre pomicultorul Mihai Cojocaru din Criuleni, la care noi am fost recent în vizită.

Acesta utilizează soiuri rezistente la înghețuri și are grijă ca în livezi să crească doar pomi sănătoși, care rezistă mai ușor la asemenea condiții meteo nefavorabile. Mihai Cojocaru are o plantație unică în Republica Moldova care utilizează conceptul „livadă fără scară”, unde toate lucrările se fac la sol. Astăzi l-am întrebat în ce stare sunt livezile lui după ninsorile din ultimele ore.

Totul este în regulă

Mihai Cojocaru a spus că în prezent plantațiile acestuia (cireș și caise) nu au fost afectate de intemperiile vremii. Acesta a explicat la ce temperaturi minime ale aerului va deveni mai îngrijorat.

„Până când nu se întâmplă nimic. Deocamdată totul este în regulă – nu sunt fructe moarte, nu sunt frunze moarte, nu sunt flori moarte. Până când pomii rezistă. Dacă o să fie minus două grade și mai mult atunci vor apărea probleme”, a spus Cojocaru.

Vremea se va încălzi în curând

Pomicultorul susține că analizează toate site-urile de meteo pe care le cunoaște pentru a vedea la ce să se aștepte în următoarele zile. Acesta a mai spus că vremea în curând se va încălzi.

„Eu mă uit la toate prognozele care sunt pe lume și văd că tendința e spre încălzire. O să se încălzească vremea. La zero grade, la minus unu dacă plantele sunt sănătoase și au fost făcute toate lucrările ele trec cu succes, fără nicio problemă. Chiar și la minus două o să rezistăm. Drept că parțial vor fi atacate, dar nu toate. Dar plantele care sunt bolnave, care nu sunt hrănite corespunzător, nu sunt tratate – acelea o să sufere foarte tare. Și deja sunt plantații de acest gen în zonă”, a spus Mihai Cojocaru.

Clima se schimbă

Pomicultorul experimentat susține că asemenea fenomene meteo care se întâmplă în regiunea noastră ar trebui să servească drept imbold pentru construirea unor plantații sigure cu sisteme de protecție. Mai mult, acesta crede că și clima se schimbă, iar temperaturile oscilează mai rapid decât înainte.

„Asta încă odată vorbește despre faptul că trebuie de făcut livezi cu garanție – cu acoperiș, cu tot. Să te bazezi pe prognoză, să nu dea Domnul – nu mai merge. S-a schimbat și clima. Iată eu o urmăresc 45 de ani și văd schimbări radicale. Variațiile sunt foarte mari – și secetă și umezeală. Și mai ales dacă planta nu-i protejată. Fac mai bine mai puțin, dar să fie livadă protejată”, a conchis pomicultorul Mihai Cojocaru.

Producătorul are o livadă intensivă de cireșe de 7 hectare și o livadă cu caise de circa 20 de hectare.

Experți: Temperaturile din următoarele zile vor fi decisive pentru agricultura din Moldova

0

Majoritatea experților agricoli susțin că este prematur de estimat exact impactul condițiilor meteo nefavorabile asupra tuturor culturilor. Dar este clar totuși că cele mai afectate sunt culturile pomicole. De asemenea, aceștia susțin că dacă temperaturile vor coborî sub zero grade și se vor menține mai multe zile, atunci impactul negativ va fi cu mult mai mare.

Fermierii, cu ochii la termometru

Victor Șterbeț, manager semințe WeTrade, ne-a explicat de ce fermierii se vor uita cu mare îngrijorare la termometre în următoarele zile.

Victor Șterbeț, manager semințe în cadrul companiei WeTrade. FOTO: Agrobiznes

„Culturile de câmp ar putea evita impactul meteorologic în funcție de cât va dura timpul rece și mai ales dacă nu va dura mai mult de două-trei zile. Dar cei care au semănat porumbul, cu părere de rău, pot să înregistreze pierderi mari. Dacă porumbul nu a fost însămânțat mai înainte ci acum două-trei zile – asta nu este strașnic fiindcă bobul în sol poate începe a încolți la a șaptea zi. În ceea ce privește alte plante, de exemplu, rapița – ea nu-i așa de rezistentă. Ea rezistă până la – 4 grade Celsius și după mai mult de 2 zile nu-și mai revine. Grânele sunt rezistente – la ele oleacă e mai bine. Totul depinde de ce o să se întâmple în următoarele două zile. Dar dacă o să înghețe o să fie complicat”, a explicat Victor Șterbeț.

Specialistul a menționat că este important de reglementat corect adâncimea semănatului și de revăzut adâncimea în cazul în care se seamănă mai devreme.

Șterbeț este sigur că cei mai afectați sunt pomii fructiferi.

„La copaci nu o să fie roada la care ne așteptăm. Temperaturile joase pot acționa la fructul care s-a format, dar la cel care nu s-a format – acela nici nu poate să se polenizeze”, a mai spus expertul.

Partea bună

Managerul Bayer CropScience, Igor Copacinschi se arată mai optimist și speră că temperaturile nu vor coborî sub zero grade. El este de părere că culturile de câmp acoperite cu zăpadă vor evita efectul unor posibile înghețuri.

Igor Copacinschi, Manager Bayer CropScience. FOTO: Agrobiznes

„La culturile acoperite cu zăpadă riscul de îngheț e mai mic decât în cazul în care plantele sunt la suprafața solului. Chiar dacă vor fi înghețuri, de exemplu, pentru cereale zăpada așezată la nivelul conului de creștere va proteja vârfurile de îngheț. La rapiță florile de pe schija principală probabil au fost afectate și precis vom avea pierderi de recoltă. Părerea mea e că ar fi mai rău dacă ar avea loc un îngheț uscat. Dar dacă va fi umed, nu va fi impactul atât de mare asupra culturilor”, a spus Igor Copacinschi pentru Agrobiznes.

El crede că agricultorii în prezent au nevoie mai mult de o susținere psihologică și de încurajare pentru a nu cădea în deznădejde. Copacinschi a mai spus că nu s-a ciocnit cu asemenea fenomene în activitatea profesională și a adăugat că și colegii săi din România și Ucraina se confruntă cu aceeași situație.

Fără panică

Un alt manager de top, Oleg Cojocaru, reprezentantul companiei Syngenta, spune că este foarte important de acționat conștiincios în asemenea situații și de evitat panica.

Oleg Cojocaru, director Syngenta Moldova. FOTO: Agrobiznes

„Este un caz excepțional, care nu a fost planificat și așteptat de nimeni. În primul rând, trebuie de evitat panica. Trebuie de intervenit acolo unde este posibil de influențat în zilele care urmează – cum ar fi terenuri protejate, sere. De atras atenția maximă pentru a proteja aceste culturi, se are în vedere menținerea temperaturii pentru dezvoltarea culturilor respective”, a explicat Oleg Cojocaru.

De asemenea, acesta a spus că nu este momentul potrivit pentru a discuta despre procentul de pagube a culturilor și că este necesar să ne înarmăm cu răbdare pentru a vedea ce ne-a pregătit natura pentru următoarele zile.

„Sunt diferite estimări. Cineva zice că e o treime, alții că sunt 50% din culturi puse sub pericol. Nu e bine că s-a întâmplat, dar este bine că este o combinație cu precipitații și care are loc la aproape de zero grade și nu sub zero. Astfel sunt șanse ca la o bună parte din culturi să fie evitată distrugerea completă. Îndeosebi pentru culturi cu semănat timpuriu”, a mai spus specialistul.

Expertul în agricultură a spus că nu exclude că în anumite zone fermierii vor fi nevoiți să reînsămânțeze terenurile.

„În unele câmpuri ar putea să se facă reînsămânțare dacă se vor constata că vor suferi mult. Dar totul depinde de următoarele două-trei zile, care va fi regimul de temperatură și să nu fie sub zero grade. Pentru că pe o perioadă îndelungată când avem de la patru până la opt ore cu temperaturi sub zero grade aceasta poate provoca pierderi de cultură”, a precizat Oleg Cojocaru.

Cele mai mari îngrijorări în acest sens își fac agricultori care au semănat rapiță, floarea soarelui, porumb, și evident pomicultorii.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunţă pentru următoarele zile „cod galben” de înghețuri pe întreg teritoriul țării.

IFAD a extins termenul de depunere a dosarelor pentru obținerea granturilor de promovare a legumiculturii

0

În baza unui concurs naţional, din rândul companiilor private sau cu capital de stat va fi selectat un beneficiar lider al lanțului valoric de producere a legumelor pentru piața proaspătă, care va implementa un proiect pilot susținut prin acordarea unui grant, pentru suportul inovațional/intensiv pe lanțul valoric dat.

UCIP-IFAD va acorda asistenţă financiară sub forma unui grant în sumă de maxim 20 mii dolari SUA, pentru Proiect Pilot, pentru procurarea de echipamente de producție intensivă și inovatoare, echipamente pentru post-recoltare (colectare, prelucrare și ambalare) s.a., necesare pentru suplinirea întregului lanț valoric legumicol. UCIP-IFAD va acorda şi asistenţă tehnică şi consultativa întreprinderii selectate pentru crearea Proiectului Pilot şi promovarea tehnologiilor inovatoare.

Beneficiarii și criterii minime de eligibilitate:

Companiile vor fi eligibile pentru etapa de pre-calificare doar în cazul cînd vor întruni următoarele criterii:

  • A fi înregistrate în zona rurală, cu activitate în domeniul legumiculturii și reprezintă o formă de asociere a producătorilor de legume pentru a fi conectați cu piața de desfacere.
  • Compania trebuie să reprezinte rolul de lider în cadrul lanțului valoric de producere a legumelor: cooperativă, asociație, grup de producători, întreprindere care colectează, procesează și/sau comercializează.
  • Compania duce evidența contabilă conform standardelor naționale de contabilitate.
  • Acceptă să participe cu cofinanțare în raport de cel puţin 50:50 la suma acordată de UCIP-IFAD.
  • Are experiență de activitate în domeniul producerii de legume de cel puțin 2  ani sau în domeniul procesării, comercializării legumelor de cel puțin 3 ani.
  • Să demonstreze lipsa datoriilor față de bugetul local/de stat.
  • Să manifeste interes şi să accepte înființarea în cadrul întreprinderii/instituției a unei școli de instruire şi primirea pe parcursul a următorilor 3 ani a grupurilor de agricultori la instruire sub formă de seminare, demonstrări practice, etc.

Nu vor fi eligibili:

  • Companiile, întreprinderile înregistrate în orașele Chișinău și Bălți.
  • Companiile care se află în proces de lichidare, insolvabilitate sau au intrat în incapacitate de plată.
  • Companiile care au bilanțul contabil negativ pentru anul precedent depunerii Cererii de participare la concurs pentru finanțarea grantului.

Ministerul Agriculturii a creat de urgență o comisie de documentare a pagubelor provocate de vreme

0

Viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Iurie Ușurelu a emis un Ordin în regim de urgență de creare a Comisiei de monitorizare și documentare cu privire la înghețurile târzii din primăvara anului 2017, înregistrate  în luna aprilie curent.

Comisia de monitorizare și documentare, în termen de zece zile lucrătoare:

1. Va examina și evalua situația creată, în baza informațiilor prezentate de Direcțiile Raionale Agricultură și Alimentație;

2. Va elabora recomandări referitoare la măsurile ce urmează a fi întreprinse, în vederea reducerii consecințelor înghețurilor și ca urmare, a eventualelor afectări de înghețuri;

3. Va informa conducerea Ministerului, referitor la rezultatul evaluării situației create și va prezenta recomandări.

După primele discuții ale Comisiei, s-au stabilit următoarele:

  • Gradul de afectare a culturilor de câmp nu poate fi determinat, din motiv că sunt prevăzute ninsori în următoarele zile. Posibil cea mai afectată cultură va fi rapița.
  • Agricultorii care au reușit să facă lucrările de fertilizare la culturile de toamnă nu vor fi afectați substanțial.
  • În cel mai mare risc se află: plantațiile de nuc  și plantațiile sâmburoase: cireșul, vișina, prunul, caisele și piersicul. De asemenea, pomii tineri pot fi afectați, din motiv că aceștia nu sunt pregătiți pentru astfel de temperaturi sensibile.

După finalizarea valului de ninsori, Ministerul Agriculturii va organiza ieșiri în teritoriu pentru a determina gradul de afectare e a culturilor de câmp. Totodată, specialiștii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare vor oferi informații detaliate privind protecția culturilor agricole în urma afectării.

Conform prognozelor, cea mai riscantă perioadă pentru culturile agricole va fi noapte din 20 aprilie spre 21 aprilie 2017.

Premierul Pavel Filip a solicitat un plan de remediere a crizei provocate de condițiile meteo nefavorabile

0

Premierul Pavel Filip a dispus măsuri de urgenţă privind situaţia provocată de condiţiile meteo nefavorabile.

Premierul a dispus Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale şi Ministerului Agriculturiiși Industriei Alimentare să efectueze o evaluare urgentă a pagubelor provocate de ninsorile din ultimele 24 de ore şi să propună un plan concret de măsuri pentru remedierea situaţiei de criză şi sprijinirea agricultorilor. Planul respectiv urmează să fie discutat, mâine, 21 aprilie, într-o şedinţă specială la Guvern.

De asemenea, prim-ministrul Pavel Filip a cerut Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale (SPCSE) să ia măsuri de urgenţă, atât de prevenție, cât și de intervenție, impuse de situația creată de condițiile climaterice nefavorabile.

Totodată, Premierul Pavel Filip a solicitat SPCSE să monitorizeze strict situaţia din teren, astfel ca salvatorii şi pompierii să intervină prompt pentru a acorda ajutor cetățenilor.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunţă pentru următoarele zile „cod galben” de înghețuri pe întreg teritoriul țării.

 

 

Șefa Centrului Agrometeorologic: Pe 22 aprilie temperaturile vor coborî până la – 6 grade

0

Meteorologii susțin că pe 22 aprilie temperaturile vor coborî până la – 5 grade Celsius în aer și până la – 6 grade Celsius la suprafața solului.

Tatiana Mironova, șeful Centrului Monitoring Agrometeorologic, a spus că în prezent în mare parte ninge doar în raioanele centrale, iar la sud și nord plouă sau plouă cu fulgi.

„Sigur că aceasta va avea un impact negativ asupra culturilor, mai ales asupra culturilor horticole pentru că ele masiv au început să înflorească – caisele, piersicii și cireșele. Înainte în aprilie a mai căzut zăpadă. Dar ideea e că la noi pomii au înflorit cu două săptămâni mai devreme. S-a început vegetația mai devreme, dacă se începea vegetația mai târziu atunci și riscurile erau să fie mai mici”, a explicat Mironova pentru Agrobiznes.

Totuși, aceasta a spus că cele mai mari pagube ar putea să se întâmple pe 22 aprilie, când, conform prognozelor, vom avea temperaturi de până la – 5 grade Celsius.

Mironova a mai spus că de pe data de 15 aprilie până pe data de 27 aprilie este cea mai târzie perioadă când se așterne zăpada în Moldova. Iar ultima dată când a avut loc un astfel de fenomen s-a întâmplat pe 3 aprilie 1963.

Iurie Fala despre condițiile meteo: „Așa fenomene eu nu țin minte de când trăiesc pe fața pământului”

1

Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, a spus pentru Agrobiznes că producătorii din teritoriu se arată extrem de îngrijorați de condițiile meteorologice actuale.

La limita disperării

„În teritoriu oamenii stau îngrijorați și sunt la limita disperării. Asta e recolta pentru un an și mai ales că e în toată țara. Așa fenomene eu nu țin minte de când trăiesc pe fața pământului. E foarte neplăcut, dar e un fenomen extrem – e greu de controlat natura”, a spus Fală.

Liderul asociației a mai spus că încă este devreme de evaluat impactul fenomenului respectiv asupra culturilor horticole.

„Este greu acum de apreciat consecințele fenomenelor meteo. O să vedem ce o să fie mai departe. Iată în Chișinău acum e zero grade, dar nu știu cum e în alte părți. De regulă poți să evaluezi după ce a trecut fenomenul”, a explicat Iurie Fală.

Acesta recunoaște că se teme de posibilele înghețuri care ar dăuna și mai mult culturile și speră că nu se va ajunge la așa extreme.

Ministerul nu poate opri fenomenele naturii

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au spus că încă nu dețin date în privința impactului ninsorii asupra culturilor agricole. Șefa Direcției protecției plantelor și siguranța alimentelor de origine vegetală, Veronica Tertea, a spus că este prematur de făcut anumite prognoze în acest sens.

„Ministerul nu-i în putere să oprească fenomenele naturii. Ce putem să facem? Putem să așteptăm și să vedem pe urmă care e situația. Este clar că pomii sunt înfloriți”, a spus Veronica Tertea solicitată de Agrobiznes.

De ce nu ne adaptăm la schimbarea timpului

Director executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor, crede că o problema în acest context ar fi și reticența agricultorilor de a anticipa asemenea fenomene și de a se asigura în acest sens.

„De fapt, adevărata „năpastă” pentru economia țării nu este vremea și schimbarea climei, ci capacitatea redusă a agricultorilor noștri de a anticipa asemenea evenimente (totuși, despre ninsoarea de azi se știa circa o săptămână în urmă); și face față și adapta unor oscilații extreme de temperatură (suntem codași la capitolul adaptabilitate la schimbarea climei…)”, și-a exprimat opinia economistul pe pagina de Facebook.

Meteorologii susțin că timpul se va încălzi săptămâna viitoare, începând de marţi, iar pe 22 aprilie se așteaptă înghețuri de până la – 6 grade Celsius la suprafața solului.

Cum să faci agricultură ecologică fără materiale animaliere

0

Iain Tolhurst fermier din Marea Britanie se numără printre puținii agricultori din lume care face agricultură ecologică fără utilizarea materialelor animaliere. Mai exact asemenea ferme sunt doar 11 la număr în lume, iar trei ferme de acest gen se află în Marea Britanie.

Despre metodele de administrare a unei astfel de afaceri Ian Tolhurst le-a povestit participanților în cadrul unui seminar de instruire privind planificarea unei afaceri horticole, care a avut loc la Chișinău, în data de 19 aprilie.

Ferma fără materiale animaliere

De altfel Ian Tolhurst a lăudat solurile din Moldova și a spus că este gata să schimbe 7 hectare de pământ din Marea Britanie pe un hectar din Republica Moldova. Acesta administrează o fermă pe care crește diverse culturi și pe care le vinde ulterior într-o gheretă de lângă casă fără vânzător. Cumpărătorii singuri se apropie de gheretă, își aleg produsele și lasă banii într-un loc special amenajat. De asemenea, producătorul își vinde produsele în piețele locale, la angro, dar și livrează clienților acasă.

Iain Tolhurst, fermier din Marea Britanie a început să facă agricultură în 1976 cu o fășie mică de căpșune. FOTO: Agrobiznes

Ferma lui Ian Tolhurst se deosebește de altele prin faptul că acesta nu utilizează materiale animaliere în administrarea solului. Acesta a lăsat și un perimetru în jurul plantației cu fâșii forestiere unde nu intervine în viața biologică a microsistemului. Tolhurst susține că astfel câștigă nu doar natura, dar și plantele pe care acesta le cultivă pentru că beneficiază de protecție naturală contra vântului, dar și împotriva anumitor dăunători.

Agricultorul a mai spus că și savanții deseori vizitează plantațiile acestuia pentru a face diferite cercetări, dar și voluntarii se arată interesați de modul de administrare a unei astfel de afaceri.

Iain Tolhurst a început să facă agricultura din 1976 cu o fășie mică de căpșune. În prezent întreprinderea acestuia este lider mondial în sistemul de agricultură ecologică și un centrul internațional de excelență în horticultură.

Agricultura eco are viitor

Tamara Șchiopu, fondatorul companiei Etnogastronomica și organizatorul evenimentului a explicat că prin astfel de instruiri vrea să promoveze alimentația sănătoasă, dar și să susțină producătorii autohtoni care vor să producă produse ecologice.

„Acest seminar este pentru viitorii antreprenori în agricultură care trebuie să-și facă planul în ce trebuie să învestească, ce loc să aleagă, de ce unelte vor avea nevoie, care sunt riscurile și recompensele pentru aceasta muncă. De asemenea am studiat niște strategii de marketing și calea legală de iniția o afacere”, a explicat Tamara Șchiopu.

Tamara Șchiopu este un consultant experimentat în marketing-ul de agricultură ecologică. FOTO: Agrobiznes

Aceasta crede că agricultura ecologică este o nișă de viitor care va avea o pondere mult mai importantă pe piața agroalimentară.

„Eco este mai durabil. Are un viitor mai îndelungat. Nimeni nu știe ce se va alege din agricultura intensivă atunci când prețurile la petrol vor fi atât de înalte încât îngrășămintele și chimicalele nu vor mai fi produse. Atunci lumea se va pomeni cu un gol enorm de deprinderi și cunoștințe ecologice. Noi practicăm asta de mulți ani la fermă și arătăm altora că este posibil. Este posibil să hrănești o lume întreagă, dacă lumea aceasta va mânca mai puțin și mai sănătos”, a explicat Tamara Șchiopu.

Acesta consideră că potențialul agricol din Republica Moldova nu este utilizat în deplină măsură și că mai este loc pentru dezvoltare.

„Potențialul este din punct de vedere al materiei prime, al resurselor, dar din păcate politicile publice sunt axate un pic pe alte priorități și sunt lăsate în urmă culturile într-adevăr cu avantaj cum sunt boboasele, cânepa, fasolea, bostanul. De asemenea, sunt lăsați într-o parte tinerii care ar vrea să înceapă o afacere în agricultură – ei trebuie susținuți și instruiți”, a spus Șchiopu.

De la telecomunicații în agricultură

Marina Zasmenco lucrează în domeniu telecomunicații, dar a venit la seminar ca să vadă cum se începe o afacere în agricultură. Aceasta a spus că s-a plictisit de lucru în birou și vrea să se ocupe de agricultură.

Marina Zasmenco (din stânga) alături de alți participanți. FOTO: Agrobiznes

Aceasta a spus că are un lot în raionul Ialoveni de circa 80 de ari pe care vrea să crească nuci. Zasmenco se arată interesată de domeniul agriculturii ecologice pentru că a observat că și bătrânii au început să uite cum se face agricultură pură și utilizează îngrășăminte fabricate.

„La noi băbuțele s-au învățat să toarne silitră în tot ce crește și în tot ce nu crește”, și-a manifestat indignarea Marina Zasmenco.

Un alt participant al seminarului, care crește legume în solarii, dar nu este înregistrat ca agent economic Angela Cristea din raionul Ialoveni susține că a venit pentru dată la un astfel de seminar și i s-au apărut utile informațiile privind formarea compostului despre care a povestit Ian Tolhurst.

Angela Cristea. FOTO: Agrobiznes

Evenimentul este organizat în cadrul campaniei EcoLocal Campanie Națională pentru Promovarea Agriculturii Ecologice în Moldova.

Susținere financiară – proiectul de caritate People in Need Moldova, finanțat de către USAID Moldova

Folia agril – o metodă practică de protecție a căpșunului împotriva înghețului florilor

0

Primăvara în timpul înfloririi căpșunului înghețurile târzii de -1 sau -2 grade Celsius pot duce la distrugerea de 50-80 % a viitoarei recolte, scrie pepinierelehida.ro.

Cea mai practică metoda de protecție a căpșunului împotriva înghețului florilor este folia microporoasa Agril.

Aceasta poate proteja florile de îngheț în funcție de grosime și clima până la – 3 grade Celsius.

Folia se poate așeza pe teren în funcție de zona începând cu 15-20 februarie în zonele sudice și vest a României până la mijlocul lunii aprilie sau mai târziu în zonele mai reci ale țării. În zonele colinare și montane folia se așează de la începutul lunii martie.

Este foarte important ca în perioada înfloririi folia sa fie înlăturată de la 3-4 ore în jurul amiezii până la 6-8 ore când deja temperaturile în timpul zilei depășesc 15 grade Celsius. Scopul înlăturării foliei este de a asigura o bună polenizare a florilor iar mai târziu pentru ca plantele sa nu aibă arsuri pe frunze datorită incidenței solare și creșterii temperaturii.

Avantajul foliei este că e foarte ușoară si flexibilă, ușor de manipulat și permeabilă pentru apă, astfel ca apa din precipitații ajunge la rădăcina plantelor.

Folia microporoasă Agril se folosește pentru protecția culturilor timpurii împotriva înghețului și pentru a obține producții mai mari și mai timpurii la unele specii.

Este foarte des utilizată primăvara devreme la căpșuni pentru a grăbi pornirea in vegetație și a obține producții mai timpurii cu 7-10 zile și mai ales pentru a proteja florile de înghețurile târzii de primăvară care pot compromite recolta.

Folia poate fi așezată si pe tunele cu arcade înalte de 50-80 cm caz în care folia nu mai trebuie înlăturată în timpul înfloririi și astfel poate aduce un spor de timpurietate de încă 3-5 zile sau chiar o săptămână față de folia așezată la sol.