Analiză: Moldovenii aruncă anual la gunoi alimente care ar fi suficiente în a hrăni un milion de săraci din țară

0

În Republica Moldova, în 2023, risipa și pierderile de alimente au fost de 19,2 miliarde de lei, dintre care circa 12 miliarde de lei – doar risipa de alimente.

„Suntem niște risipitori, nu cei mai răi din Europa, dar foarte mari având în vedere nivelul de dezvoltare al țării noastre”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, vineri, 12 ianuarie, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, realizată în parteneriat cu Banca de Alimente din Republica Moldova, o inițiativă a misiunii sociale „Diaconia”.

Potrivit expertului, moldovenii aruncă anual la gunoi alimente care ar fi suficiente în a hrăni un milion de săraci din țară. Alimentele pe care le aruncă oamenii din țările dezvoltate sunt mult mai multe decât toate alimentele care se produc în Africa.

„Dacă am fi mai raționali, toate produse alimentare culese, procesate, ajunse pe rafturile magazinelor și ulterior procurate, care anual sunt aruncate de către oamenii din țările dezvoltate, ar ajunge hrană pentru oamenii săraci de peste tot”, a spus expertul.

Veaceslav Ioniță susține că, deși în ultimii trei ani moldovenii au cunoscut cea mai mare creștere a prețurilor la produsele alimentare din ultimi 20 ani, ei continuă să risipească produsele alimentare.

Între 2001-2005, prețurile produselor alimentare au crescut cu 60,9%. Între 2006 și 2010 – prețurile alimentelor au crescut cu 38,6%. Între 2011-2015 – cu 46,3%. Între 2016-2020 – cu 31,6%. În ultimii trei ani: 2021/2022/2023 au crescut cu 62%.

„În ultimii trei ani, Republica Moldova a avut cea mai mare inflație din ultimii 20 de ani. Ceea ce trebuie să ne pună pe gânduri este faptul că se majorează prețurile la produsele alimentare, dar noi continuăm să aruncăm foarte mult”, a spus Veaceslav Ioniță.

Potrivit economistului, cu cât o țară este mai săracă, cu atât ponderea cheltuililor pentru produsele alimentare în bugetul familiei este mai mare. Se consideră că dacă se cheltuie mai puțin de 20% din bugetul unei familii pentru produse alimentare, reprezinți clasa medie a societății.

Aflați mai multe despre Cu suportul Uniunii Europene, a fost lansată platforma inovativă Donezalimente.md.

În Uniunea Europeană (UE), în medie, pentru produsele alimentare se cheltuie 14,3% din bugetul unei familii. Republica Moldova și Ucraina, țări candidate la UE, cheltuie 42%, cel mai mult din toate țările UE și țările candidate.

Alte două țări candidate: Bosnia și Herțegovina – 31%; Muntenegru – 27%. România cheltuie 24,8%, urmată de Lituania – cu 20,6% și Letonia – cu 20%. La polul opus se află Irlanda cu 8,3%, Luxemburg – cu 9% și Austria – cu 10,9%. Statele Unite cheltuie 6,5%.

„Produsele alimentare reprezintă și în țările dezvoltate o problemă, dar la noi este mai mare. Aproape jumătate din banii câștigați de către moldoveni, 42%, merg pentru produse alimentare. Este trist când aflăm câte din produsele alimentare, pentru care s-au dat sume enorme de bani, se aruncă la gunoi”, susține economistul.

Analistul economic declară că 20% dintre cei mai bogați moldoveni cheltuie 30,3% pentru alimente, 20% – 42,2%, 20% – 47,3%, 20% – 51,8%, iar ultimii 20% sau 250 de mii de familii – 56,9%.

„Ultimii, practic după ce au cumpărat produse alimentare nu mai rămân cu bani și pentru altceva. Deși cheltuie toți banii pentru alimentație, totuși, nu se alimentează cum trebuie, nemaivorbind de luxul de a cheltui bani și pentru altceva. La noi, cei mai bogați oameni cheltuie mai puțin pentru produsele alimentare”, a declarat economistul.

Expertul afirmă că, moldovenii, în medie, anual, aruncă la gunoi, din ceea ce au procurat, 76 kg de mâncare/persoană. În top este Grecia cu 142 kg pe cap de locuitor anual. Urmează Malta – cu 129; Luxembourg – 90; Ucraina și Moldova – 76; România – 70; Austria – 39; Slovenia – 34; și Federația Rusă – 33.

Această cantitate este doar risipa făcută de către gospodăriile casnice. Pe lângă ceea ce se aruncă de acasă, se mai aruncă din magazine, fabrici, mai rămân recolte pe dealuri etc. Din ceea ce se aruncă, 40% din risipă este făcută de către consumatori; 25% – sectorul de producție; 20% – sectorul procesării; și 15% – sectorul comercial.

Risipa totală de alimente în America de Nord este anual de 280-300 kg anual pe cap de locuitor. În Europa – 270-290. În Asia industrializată – 220-240. În America latină – 220-230. În Africa – 160-210. Aici populația fiind săracă, practic, nu aruncă produse alimentare.

În Asia de sud și sud-est – 120-140 kg/persoană, deoarece acestea sunt mai organizate în procesare și risipesc mai puțin acasă. 

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, 5,2% din cheltuielile lunare ale moldovenilor merg pentru alimente care ajung la gunoi. În 2023, cheltuielile pentru produse alimentare și băuturi nealcoolice au constituit 41,1%.

În realitate, pentru produsele alimentare și băuturile nealcoolice, real consumate, s-au cheltuit 35,9%. 16,3% s-au cheltuit pentru locuință, apă, canalizare și gaz.

„În Republica Moldova, risipa și pierderile de alimente, în 2023, au fost de 19,2 miliarde de lei, cu 1,4 miliarde de lei mai mult decât în 2022. Din cele 19,2 miliarde de lei: 12 miliarde de lei a fost risipă de alimente, restul au fost pierderi de alimente. În 2023, din cele 19,2 miliarde de lei, 6,6 miliarde de lei au constituit produsele aruncate de către populație. Cu 500 de milioane de lei mai mult față de 2022”, a afirmat Veaceslav Ioniță.

Economistul menționează că, pe fundalul acestui nivel înalt al risipei alimentare, trebuie susținute activitățile de donație care sunt organizate în sprijinul păturilor sociale vulnerabile, precum cele desfășurate de către misiunea socială Diaconia.

„Nu este corect, nu este etic și nu este normal să se facă în continuare această risipă de alimente, care nu este doar o problemă a Republicii Moldova, dar este problema țărilor dezvoltate. În țările mai slab dezvoltate, populația nu risipește așa mult, dar neavând tehnologii necesare pierd produsele alimentare până ajung la populație. În cazul țărilor dezvoltate, produsul este transformat în hrană, doar că populația iresponsabilă o risipește”, a conchis economistul.

––––––––––––

IDIS „Viitorul” este un think tank independent, înființat în 1993, care combină cercetarea socială, politică și economică cu componente solide de advocacy. Instituția realizează cercetări aplicate de monitorizare pe mai multe domenii: economie, politica socială, politicile UE, dezvoltarea regională, dar și riscurile de securitate și de politică externă.

22 ianuarie – termen limită de participare la programul de granturi oferit de PCRR 

0

22 ianuarie 2024 este ultima zi în care puteți aplica la programul de granturi „Capacitarea agriculturii moldovenești” oferit de Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova. 

Scopul acestui program este de a oferi suport la implementarea planurilor de marketing și vânzări la export pentru produsele agroalimentare cu valoare înaltă precum: fructe proaspete și procesate, struguri, pomușoare, miere și produse apicole.

Formularul de participare, disponibil pe acest link. 

Activitățile desfășurate în cadrul programului vor facilita conformarea la cerințele specifice ale importatorilor de pe piața Uniunii Europene sau a altor piețe occidentale, contribuind astfel la creșterea exporturilor către aceste piețe.

Propunerile pentru finanțare pot include:

  • Investiții în echipament, modernizarea infrastructurii post-recoltare, automatizarea și digitalizarea;
  • Investiții pentru îmbunătățirea procesului de producere;
  • Investiții în dezvoltarea abilităților, marketing, promovare, produse noi și know-how.

Companiile pot beneficia de granturi între 200,000 MDL – 1, 000,000 MDL. Contribuția beneficiarului trebuie să reprezinte cel puțin 50% din valoarea totală a activității. 

Această oportunitate de grant este deschisă pentru toate regiunile din Moldova, inclusiv UTA Găgăuzia și Malul Stâng al Nistrului.

Detalii despre programul de granturi aici. 

Marcel Gîrlovanu, primul fermier din Moldova care s-a înscris în programul Agreena: De 3 ani obținem venituri în plus

0

Acum peste 5 ani, Marcel Gîrlovanu, fermier din nordul țării, a început a analiza practici alternative de lucrare a solului, dorindu-și o fiabilitate a câmpurilor agricole în fața secetelor tot mai frecvente.

Preluând experiența unui alt fermier vecin, care implementa de mai bine de zece ani sistemul No-till, a decis să testeze și să compare pe propriile câmpuri eficiența tehnologiei.

„Divizând o parcelă în două și realizând pe o parte lucrările tradiționale ale solului, iar pe cealaltă optând pentru No-till, am obținut în primul an aceeași producție. Atunci, mi-am dat întrebarea, care ar fi rostul unor cheltuieli de bani și timp inutile?!

Intrând în esență, am înțeles că nu doar păstrarea umidității, datorită unor soluri capabile să înmagazineze mai multă apă, este factorul important, acesta a fost factorul decisiv la bun început pentru mine, dar mai participăm la regenerarea solului. Devenim mai puțin invazivi în natură, producem mai puține daune și, în final, avem mai multe beneficii. În plus, practicând agricultura regenerativă, prevenim eroziunea, o problemă gravă pentru terenurile noastre”, specifică Marcel Gîrlovanu.

Practicile pe care le implementează, pe lângă avantajele menționate, i-au mai oferit și posibilitatea de a participa în cadrul programului Agreena.

„De la reprezentantul local, Proteh Agro, am aflat despre avantajele participării în cadrul programului Agreena și despre faptul că aș putea obține venituri suplimentare. În 2021 am început colaborarea, astfel încât la sfârșitul anului 2022 deja am obținut primele certificate de carbon și Agreena, conform contractului, și-a onorat plata.

În total, din colaborarea cu Agreena, am primit plăți pe doi ani (2021 și 2022). În funcție de asolament, utilizarea culturilor de acoperire, plata a fost diferită, în medie, circa 30 de euro/hectar. În această perioadă, un astfel de suport financiar este mai mult decât binevenit pentru noi și cred că fiecare fermier care implementează practicile agriculturii regenerative ar fi păcat să rateze această oportunitate”, adaugă Marcel Gîrlovanu, Devotament SRL.

Mai multe detalii despre avantajele agriculturii regenerative, dar și participării în cadrul programului de certificare a carbonului din sol „Agreena” aflați din videoul realizat în cadrul întreprinderii Devotament SRL.

Pentru a afla mai multe despre programul Agreena și pentru a vă alătura programului, contactați ProtehAgro, partenerul exclusiv pentru Moldova al Agreena sau accesați proteh.md sau apelați la numărul de telefon: +373780 80 909.

Familia Rizov a creat o cramă digitală – proiect unic în Republica Moldova

0

Istoria afacerii familiei Rizov din Taraclia își are începutul în anul 2008, când membrii acesteia au cumpărat mai multe terenuri și au început să cultive viță de vie.

După mai bine de zece ani de muncă, familia a reușit să-și dezvolte propria vinărie și se poate mândri cu vin de calitate înaltă, care corespunde tuturor standardelor internaționale. Fondatorul vinăriei este Serghei Rizov, în vârstă de 46 de ani.

„Avem plantații proprii de viță de vie și cultivăm în mare parte soiuri pentru vinul roșu. În prezent, investim în vinificația modernă, dezvoltând propriul brand – Familia Vinarna RIZOV.  De asemenea, suntem membri ai Asociației Micilor Producători de Vinuri și ai clusterului regional de vinificație din Cahul”, afirmă vinificatorul. 

Pentru a-și dezvolta afacerea, anul trecut, antreprenorul a decis să aplice la programul Digital Impact, parte a proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul.

Astfel, după ce a trecut toate etapele programului, Serghei Rizov a obținut un grant datorită căruia a elaborat o cramă digitală, proiect unic în Republica Moldova. 

„Implementarea proiectului Digital Wine Cellar a necesitat o investiție totală de 690 de mii de lei. Unicitatea acestei crame digitale constă în posibilitatea de a efectua degustări, de a evalua și de a cumpăra vinuri folosind inclusiv aplicația mobilă și site-ul web.

Cel mai important avantaj este posibilitatea de a stoca vinurile în cramă, cu monitorizarea permanentă a condițiilor de depozitare: temperatură, umiditate sau lumină”, menționează antreprenorul. 

Potrivit lui Serghei, scopul creării acestei crame digitale este de a-și extinde baza de clienți, dar și de a dezvolta cultura consumului de vin în Republica Moldova. 

„Această soluție tehnică permite iubitorilo
r de vinuri să cumpere vinurile imediat după ce acestea au fost fabricate, să le depoziteze corespunzător și să le consume la apogeul dezvoltării lor. Este un fel de investiție în vinuri de calitate înaltă cu potențial de dezvoltare”, a declarat vinificatorul. 

Antreprenorul spune că proiectele precum Startup City Cahul au un rol primordial în dezvoltarea regiunii de sud a țării. 

„Sunt foarte bucuros că există astfel de proiecte care ne permit să ne punem în aplicare ideile, inclusiv în ceea ce privește digitalizarea”, a precizat Serghei Rizov. 

Programul Digital Impact pentru Cahul este implementat de Startup Moldova în perioada 2022-2024 și face parte din Proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul, finanțat de Uniunea Europeană, Suedia și implementat de ATIC.

Obiectivele programului sunt sprijinirea dezvoltării startup-urilor digitale și inovatoare din regiunea Cahul. 

Regulamentul privind acordarea suportului tinerilor absolvenți medici veterinari – în vigoare

0

A intrat în vigoare Regulamentul privind acordarea facilităților tinerilor absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior în domeniul medicinei veterinare, aprobat prin HG 611/2023!

Astfel, medicii, absolvenți ai facultății de medicină veterinară, fie din țară, fie de peste hotare, care vor profesa în domeniu pot primi:

  • Indemnizație unică în mărime de 15 salarii medii pe economie, care se vor achita în trei rate egale (după expirarea primei luni și, ulterior, la finele fiecărui an de activitate);
  • Compensație pentru cheltuielile de închiriere a locuinței sau locuință gratuită, acordată de autoritatea administrației publice locale;
  • Compensare lunară a costului a 30 kW/oră de energie electrică și compensare anuală a costului unui metru cub de lemne și al unei tone de cărbuni, inclusiv în cazul încălzirii cu gaze.

De asemenea, s-au extins domeniile de activitate pentru absolvenții facultății de medicină veterinară, după cum urmează:

  • supravegherea sănătății și bunăstării animalelor;
  • siguranța produselor de origine animală;
  • diagnosticul de laborator veterinar;
  • supravegherea salubrității hranei pentru animale;
  • identificarea, înregistrarea și trasabilitatea animalelor;
  • prescrierea, eliberarea, comercializarea cu amănuntul, administrarea și aplicarea medicamentelor de uz veterinar, a raticidelor și a dezinfectanților;
  • controlul inofensivității și impactului asupra animalelor al medicamentelor de uz veterinar, al produselor cosmetice, igienice, al dezinfectanților, al accesoriilor și al altor produse destinate animalelor;
  • participarea la procesul de autorizare a obiectivelor agenților economici prevăzute la art. 18 alin. (1) din Legea nr. 221/2007 privind activitatea sanitară veterinară;

Medicii veterinari absolvenți se pot angaja în cadrul întreprinderilor, gospodăriilor țărănești, fermelor de creștere a animalelor, abatoarelor, instituțiilor statului (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar), clinicilor și farmaciilor veterinare, care necesită prezența nemijlocită a medicului veterinar.

Totodată, aceștia au posibilitatea să profeseze în una din formele organizatorice și juridice ale activității de antreprenoriat, cum ar fi: clinicile și farmaciile veterinare, prestarea serviciilor pentru crescătorii de animale etc.

Important! Beneficiari pot fi absolvenții instituțiilor de învățământ superior, care, în următorii doi ani după absolvire, se angajează sau exercită independent profesiunea de medic veterinar în orașe și sate (comune), cu excepția orașelor Chișinău și Bălți.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, fermierii și antreprenorii care au domenii de activitate ce implică prezența medicului veterinar, este gata să acorde tot suportul informativ și profesional pentru creșterea tinerilor specialiști, care doresc să profeseze în zonele unde există o lipsă acută de medici veterinari.

Guvernul a efectuat modificări la Regulamentul cu privire la planificarea gestionării secetei

1

Guvernul a efectuat modificări la Regulamentul cu privire la planificarea gestionării secetei, aprobat în 2013.

Modificările au ca scop reglementarea aspectelor referitoare la gestionarea fenomenelor hidrometeorologice ce au ca efect producerea secetei, stării de secetă și a consecințelor acesteia, precum și stabilirea clară a atribuțiilor și responsabilităților autorităților cu tangență în domeniul planificării gestionării secetei.

În ultimii ani, secetele devin din ce în ce mai frecvente și au impact direct asupra cantității resurselor de apă. De aceea, necesitatea gestionării fenomenului de secetă reprezintă o prioritate pentru Ministerul Mediului.

„Pornind de la importanța resursei de apă pentru toate domeniile și reieșind din impactul schimbărilor climatice asupra acesteia, este necesar să fim atenți și precauți în gestionarea și utilizarea resursei de apă, prin aplicarea celor mai bune practici”, a menționat Grigore Stratulat, secretar de stat al Ministerului Mediului.

Prin modificările adoptate de Guvern, au fost revizuite restricțiile care urmează a fi aplicate, încât să fie asigurat accesul la resursele de apă pentru toți utilizatorii, dar în același timp să fie asigurată protecția și gestionarea durabilă a acestora, stabilirea clară a cerințelor ecosistemelor în condiții de secetă, precum și evaluarea impactului consumului de apă asupra stării resurselor de apă.

Ca urmare a aprobării modificărilor la Regulament, va fi elaborată Metodologia privind evaluarea riscului de secetă, care va fi aplicată de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat în cazul necesității de stabilire și monitorizare a stării de secetă.

Banca Mondială a menţinut prognoza privind creșterea PIB-ului Republicii Moldova în anii 2023-2025

0

Banca Mondială a menţinut prognoza din iunie 2023 privind creșterea economică a Republicii Moldova în 2023 cu 1,8%, în 2024 – cu 4,2% şi pentru 2025 – cu 4,1%, conform celui mai recent raport privind „Perspectivele Economice Globale” (Global Economic Prospects), publicat de Banca Mondială, notează mold-street.com.

Aceasta în timp ce pentru majoritatea celor 23 de state din regiunea Europa de Est și Asia Centrală, prognozele anterioare ale Băncii Mondiale au fost revizuite.

Prognoze pentru 2023-2025 pentru Moldova şi alte state din regiune

De exemplu pentru România, Banca Mondială estimează că PIB-ul a înregistrat în 2023 un avans de 1,8%, cu 0,8 puncte procentuale mai puțin decât se estima anterior.

Au fost revizuite în jos şi estimările privind evoluția economiei româneşti în 2024 şi 2025, când creşterea reală a PIB-ului ar urma să fie de 3,3%, respectiv 3,8%.

Comparativ, în luna iunie a anului trecut, Banca Mondială prognoza pentru România o creştere de 3,9% în 2024 şi de 4,1% în 2025.

În schimb pentru Ucraina şi Rusia prognozele instituţiei financiare internaţionale sunt mult mai optimiste, în pofida războiului ce continuă, şi se estimează o creştere economică cu 4,8% şi respectiv – cu 2,6% în 2023, cu câte 2,8 puncte procentuale mai mult decât estima în iunie 2023.

Prognoza revizuită a Băncii Mondiale relevă că dacă în 2023 creşterea economică a Republicii Moldova va fi sub media regională de 2,7% şi cea globală de 2,6%, apoi în acest an şi în 2025 va fi mult mai mare.

Menţionăm că pentru anul 2023, Guvernul a estimat o creştere economică de 2%, până la 312,4 miliarde lei în termeni nominali, iar pentru 2024, scenariul de prognoză macroeconomică luat în calcul în bugetul de stat prevede că Produsul Intern Brut (PIB) în termeni reali față de anul 2023 va fi în creștere cu 3,5%, iar în termeni nominali va atinge volumul de 342,1 miliarde lei.

FMI a menținut prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei la 2% în 2023 și 4,3% în 2024. Comisia Europeană a redus prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei în 2023 de la 2,8% la 1,7%, în 2024 – de la 4,1% la 3,8%, iar pentru 2025 prognozează o creștere a PIB-ului de 4,2%.

Amintim că, PIB-ul Moldovei în 2022 a totalizat 274 miliarde de lei și a scăzut în termeni reali cu 5% față de 2021.

O creştere economică mondială mai slabă

La nivel mondial, Banca Mondială a avertizat, marți, că în 2024 economia globală va încetini pentru al treilea an consecutiv.

Instituția financiară cu sediul la Washington prognozează că PIB-ul mondial va înregistra un avans de 2,4% în acest an, după o creştere de 2,6% în 2023, una de 3% în 2022 şi de 6,2% în 2021, când a avut loc o revenire după terminarea pandemiei.

Asta ar face creşterea economică mondială înregistrată în perioada 2020 – 2024 mai slabă decât cea consemnată în anii din preajma crizei financiare globale 2008 – 2009, a crizei financiare asiatice de la finele anilor ’90 şi a încetinirii de la începutul anilor 2000, a declarat adjunctul economistului şef de la Banca Mondială, Ayhan Kose.

Dacă excludem contracția economică provocată de pandemie în 2020, creşterea din acest an ar urma să fie cea mai slabă de după criza financiară din 2009, subliniază Banca Mondială.

Raportul publicat marți prognozează că în 2025 avansul economiei mondiale va accelera până la 2,7%, dar şi în acest caz cifrele au fost revizuite în jos față de estimarea de 3% din luna iunie a anului trecut, motivul principal fiind încetinirile înregistrate de economiile avansate.

În acest condiții, obiectivul Băncii Mondiale de a elimina sărăcia extremă până în 2030 pare a fi imposibil de atins, în condițiile în care activitatea economică este ținută pe loc de conflictele geopolitice.

„În absența unei modificări majore de direcție, deceniul 2020 va intra în istorie drept deceniul oportunităților irosite”, a avertizat economistul şef al Grupului Băncii Mondiale, Indermit Gill.

Banca Mondială precizează că o modalitate pentru stimularea creşterii economice, în special în țările emergente şi în curs de dezvoltare, ar fi accelerarea investițiilor anuale de aproximativ 2.400 miliarde de dolari necesare pentru a face tranziția la energia curată şi adaptarea la schimbările climatice.

Instituția financiară a studiat efectele unei accelerări a investițiilor cu cel puțin 4% pe an şi a descoperit că impulsionează creşterea veniturilor per-capita, producția în sectoarele manufacturier şi serviciilor şi, totodată, îmbunătățeşte poziția fiscală a țărilor.

Însă, astfel de accelerări cer reforme comprehensive, inclusiv reforme structurale pentru a majora comerțul şi fluxurile financiare transfrontaliere, precum şi îmbunătățiri în domeniile politicilor fiscale şi monetare.

Pierderile de azot din sol – cauze, prevenire

0

Azotul este unul dintre elementele esențiale pentru susținerea creșterii plantelor, iar insuficiența acestuia face culturile susceptibile la atacul bolilor, temperaturi scăzute sau umiditate ridicată.

Pe de altă parte, azotul este cunoscut și pentru faptul că este un element foarte „mobil” și poate fi pierdut prin mai multe căi. Nitratul este principala formă de azot lixiviat. Amoniul (NH4+) este cealaltă formă majoră de N anorganic din soluri, dar, în general, nu se deplasează prea mult în sol.

Căi de pierdere a azotului

Volatilizarea, nitrificarea, denitrificarea, pierderile de N2O, lexivierea, scurgerile și eroziunea sunt principalele căi de pierderile ale azotului din sol.

Unele pierderi pot avea loc imediat după aplicarea îngrășămintelor cu N în sol (de exemplu, volatilizarea), altele pot avea loc la luni sau chiar ani după aplicarea îngrășămintelor (de exemplu, denitrificarea).

Majoritatea pierderilor sunt determinate de condițiile de mediu, fie direct (de exemplu, intensitatea precipitațiilor), fie prin efecte indirecte asupra comunităților microbiene din sol care conduc multe dintre procesele componente.

Orice factor care influențează umiditatea solului (cum ar fi precipitațiile, irigarea, evaporarea și transpirația) va avea un impact asupra mișcării nitraților. În general, o mai mare infiltrare a apei are ca rezultat deplasarea nitraților mai adânc în profil.

Proprietățile solului au, de asemenea, un impact major asupra amplorii mișcării nitraților. Proprietățile solului influențează lixiviarea nitraților pentru că determină modul în care se mișcă apa.

Cunoașterea proprietăților solului și a factorilor climatici care determină pierderile de N este esențială pentru gestionarea solurilor în vederea reducerii la minimum a pierderilor de N și a maximizării eficienței utilizării N aplicat.

Amploarea deplasării nitraților în apele subterane depinde de condițiile de bază ale solului și ale rocilor, precum și de adâncimea apelor subterane.

O mare parte din percolarea apei și lixivierea nitraților are loc în porii mari ai solului. Acești pori se dezvoltă din contracția și umflarea argilei, canale rămase de la rădăcinile descompuse, și prin activitatea insectelor și animalelor.

Mișcarea apei prin crăpăturile solului și macropori poate fi de până la douăzeci de ori mai mare decât în același sol fără crăpături. Această mișcare poate permite nitraților să se scurgă prin sol mai repede decât s-ar putea aștepta.

Orice practică de gestionare a apei care limitează percolarea poate limita pierderea de nitrați.

Solurile cu textură fină (argiloase) sunt, în general, mai puțin susceptibile la mișcarea nitraților decât solurile cu textură nisipoasă, deoarece permeabilitatea apei este mult mai mică.

Cu toate acestea, solurile cu textură fină sunt mai predispuse la pierderi de nitrați prin denitrificare.

Cum reducem pierderile de azot din sol

Lixivierea nitraților de pe terenurile agricole este un proces complex, controlat de o serie de factori. Unii factori, cum ar fi tipul de cultură, momentul și rata de aplicare a îngrășămintelor sau practicile de cultivare solului pot fi influențate cât de cât influențate.

Pe de altă parte, factori precum tipul de sol sau cantitatea și distribuția precipitațiilor nu pot fi controlați sau pot fi controlați parțial. Lixivierea nitraților este puternic influențată de mineralizarea materiei organice din solde reziduurile de cultură și de îngrășămintele organice, cum ar fi gunoiul de grajd.

Atunci când ratele de mineralizare sunt încă ridicate la sfârșitul verii și la începutul toamnei, iar câmpurile sunt în repaus sau cultivate cu plante mici care absorb cantități mici de N, nitrații vor fi expuși riscului de lixiviere în timpul iernii.

Astfel, o practică cheie pentru reducerea pierderilor prin levigare este reducerea la minimum a cantității de nitrați prezenți în sol la un moment dat.

Precipitațiile abundente după înființarea culturilor semănate primăvara pot, de asemenea, duce la pierderi mari prin levigare, în special în cazul porumbului (este recomandată evitarea cultivării porumbului după porumb, care este mult mai puțin eficientă în ceea ce privește utilizarea N decât rotația porumb-soia).

Deoarece cultivarea solului favorizează mineralizarea și modifică structura solului, sistemele de lucrare a solului pot afecta levigarea nitraților.

Impactul agriculturii conservative asupra levigării nitraților este încă foarte dezbătut, deoarece studiile au concluzionat pierderi de levigare atât mai mari, cât și mai mici în cazul No-till, ceea ce ar sugera că acestea sunt influențate de o serie de factori (culturile alese, fertilizarea echilibrată etc.), nu doar de excluderea în sine a lucrării solului.

Studiile arată că utilizarea culturilor de acoperire reduc pierderile de nitrați.

În sistemul organic, în general, lixivierea azotului a fost întotdeauna mai mică decât cea din sistemele convenționale, datorită aportului total mai scăzut de azot în sistemele organice și compoziției rotației culturilor, care include utilizarea culturilor intermediare.

Cantitățile mari de azot neutilizat în sol, solul bine drenat și ploile abundente sunt principalele cauze ale levigării. Soluția pentru evitarea problemelor este să vă asigurați că aplicarea azotului este adaptată la nevoile culturii dumneavoastră.

Deoarece nitrații sunt susceptibili la multe transformări și căi de pierdere, concentrațiile ar trebui să fie optime, nu mai mult decât este necesar pentru a satisface nevoile nutriționale ale plantelor.

Temperaturile solului sprijină mineralizarea materiei organice pe tot parcursul anului, continuând să contribuie la acumularea de nitrați în sol pe tot parcursul anului.

V-ar putea plăcea și articolul Degradarea biologică a solului. Cum ne ajută „un sol viu” și cum să-l protejăm.

Recomandări pentru a evita pierderile de azot din sol:

  • Determinarea conținutul de azot mineral al solului prin realizarea analizei solului, evaluarea necesităților culturii. Pe lângă impactul asupra solului, utilizarea în exces a azotului poate slăbi cultura, precum și reduce rezervele vitale de carbohidrați.
  • Aplicarea cantităților de azot necesare în momentul optim. Este recomandată aplicarea etapizată pentru a ajusta disponibilitatea azotului în funcție de nevoile culturii.
  • Asigurarea unei nutriții echilibrate (P, K, S) care va optimiza absorbția azotului.
  • Includerea în asolament a unor culturi cu sistem radicular profund și extins pentru a capta nutrienții disponibili.
  • Menținerea unui strat verde (de exemplu, culturi de acoperire) cât mai mult timp posibil pentru a absorbi excesul de azot și asigurarea că acesta este restabilit rapid după lucrarea solului.
  • Menținerea structurii solului. Evitarea utilajelor agricole grele care duc la distrugerea stării structurale a solului şi intensificarea proceselor de degradare fizică prin compactare, crustificare, eroziune de suprafaţă.
  • Aplicarea diferențiată, de precizie a îngrășămintelor în funcție de necesitățile fiecărei sole.
  • Combinarea surselor de azot necesare pentru nutriția culturilor și evitarea carențelor (cultivarea leguminoaselor, îngrășămintelor verzi, a îngrășămintelor organice și minerale cu eliberare controlată, fertilizări foliare).
  • Crearea unor benzi tampon între terenurile cultivate și cursurile de apă.

Plantele au tendința de a menține un mediu antioxidant în interiorul celulelor. Unii specialiști menționează că nitratul este o formă de îngrășământ „rea”, fie și necesară, mai ales că gestionarea nitraților este rareori făcută corect.

Lixivierea nitraților are loc numai atunci când apa trece prin sol, astfel încât gradul de levigare a nitraților este legat de cantitatea de apă de percolare. Orice practică de gestionare a apei care limitează percolarea poate limita pierderea de nitrați.

Surse:

  1. Nitrogen loss pathways – how much do we lose and in what form under different situations.
  2. Does no-tillage decrease nitrate leaching compared to ploughing under a long-term crop rotation in Switzerland?
  3. Using Cover Crops to Reduce Nitrate Leaching in Nebraska Wellhead.
  4. 10 ways to reduce nitrogen leaching.
  5. Nitrogen leaching from conventional versus organic farming systems — a systems modelling approach.

Republica Moldova va dezvolta noi oportunități economice cu sprijinul Elveției

0

Cu suportul Guvernului Elveției, în Republica Moldova vor fi create oportunități economice și vor fi îmbunătățite condițiile de muncă pentru cetățenii noștri.

În acest sens, Executivul a aprobat proiectul de hotărâre referitor la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului dintre Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare cu privire la a doua fază a Proiectului „Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova” (OPTIM).

Principalele prevederi ale proiectului includ:

  • dezvoltarea unor oportunități economice incluzive din punct de vedere social;
  • creșterea competitivității sectorului privat în țara noastră prin investiții în afaceri inovatoare, servicii, tehnologii și soluții educaționale;
  • facilitarea accesului la piețe cu valoare înaltă și la forță de muncă calificată;
  • sprijinirea sectorului privat în explorarea mecanismelor de stimulare a prestării serviciilor relevante pentru a accesa piețe mai atractive și cu valoare mai ridicată prin investiții în afaceri inovatoare, servicii, tehnologii și soluții educaționale, precum și prin îmbunătățirea cooperării dintre mediul public și cel privat.

Proiectul va contribui la îmbunătățirea ofertei de locuri de muncă și la explorarea și implementarea mecanismelor care stimulează furnizarea de servicii esențiale pentru sectorul privat.

De asemenea, proiectul facilitează asistența în elaborarea politicilor pentru îmbunătățirea mediului de afaceri în sectorul agroalimentar.