Influența temperaturilor ridicate asupra capacității de păstrare a merelor

0

În ultimii ani, se înregistrează schimbări din ce în ce mai pronunțate ale climei pe întreg globul pământesc, care deseori provoacă diverse fenomene negative cum ar fi: înghețurile de primăvară, seceta, furtunile, ploile torențiale cu grindină, inundațiile etc.

Efectele acestor calamități, de regulă, se resimt în perioada de vegetație sau de recoltare a fructelor. Însă multe dintre ele se manifestă abia în perioada de păstrare sau chiar după externarea fructelor de la păstrare.

În continuare, aș vrea să vorbesc despre faptul cum acționează temperaturile extrem de ridicate asupra capacității de păstrare a merelor și apariția căror dereglări fiziologice este favorizată de acest factor.

Temperaturile extrem de ridicate și secetă vor avea ca urmare predominarea fructelor de dimensiuni mici, cu o colorație și calități gustative slabe. Fructele de dimensiuni mici, în special de soiurile Gala, Golden Delicious și Champion, vor avea pierderi de greutate sporite și vor fi predispuse la ofilire.

În schimb, aceste fructe vor fi mai puțin afectate de mucegaiuri și vor avea o fermitate mai mare.

Gradul slab de colorație va duce la recoltarea fructelor supramaturate și, respectiv, o perioadă mai scurtă de păstrare a acestora. Pentru soiurile din grupul Red Delicious, Fuji și Jonagold va crește riscul de apariție a sticlozității. 

Această dereglare fiziologică apare în perioada de vegetație din cauza temperaturilor extreme și a secetei, deseori în rezultatul decalajelor de temperatură.

În același timp, ploile abundente, după o perioadă secetoasă, la fel pot contribui la apariția sticlozității, deoarece apa nu reușește să se asimileze, depozitându-se în spațiul intercelular.

În interiorul fructelor sau chiar pe suprafață apar zone mai lucioase. Gradul de afectare a fructelor poate fi diferit, de la slab până la sever.

Dacă fructele sunt slab sau mediu afectate, răcirea acestora trebuie să fie efectuată treptat, cu o perioadă de adaptare. În acest caz, merele trebuie răcite până la 8-10°C, la această temperatură urmează să fie păstrate circa 10-12 zile, ulterior temperatura se scade treptat până la temperatura optimă de păstrare pentru soiul respectiv.

Dar în cazul afectării severe, în jurul camerei semincere va apărea mucegai, care nu va fi vizibil, dar va afecta calitatea și aspectul fructelor.

Temperaturile ridicate de 30-35°C, care deja devin o normalitate, sunt unul din factorii care contribuie la apariția și dezvoltarea pătării amare (Bitter Pit). 

Această dereglare apare, dar de obicei nu este vizibilă, în livadă și se manifestă în depozitul frigorific în perioada de 100-120 de zile de păstrare.

Păstrarea în condiții de atmosferă controlată, tratarea cu 1-MCP și alte măsuri, spre regret, nu ajută la combaterea sau diminuarea acestei maladii. 

Din experiența personală, am observat că în anii când aveam așa temperaturi de lungă durată, pătarea amară apărea la soiurile sensibile deja în primele săptămâni de păstrare, iar gradul de afectare era destul de mare.

Cele mai sensibile soiuri la pătarea amară sunt Mutsu, Johnagold, Golden Delicious, Champion, Red Velox, Honey Crisp și altele. Fructele mari, recoltate din vârful pomilor, de asemenea prezintă un risc sporit de pătare amară.

La ziua de azi, nu există metode sigure și eficiente de prognoză, depistare și combatere a acestei dereglări, de aceea, aș recomanda să atrageți atenție deosebită la soiurile sensibile în anii cu temperaturi ridicate de 30-35°C, mai cu seamă dacă ați avut în anii precedenți cazuri de pătare amară.

Fructele mari din vârf recomand să fie recoltate în containere separate și să nu fie depozitate pentru o perioadă îndelungată.

Desigur, ar exista și multe alte recomandări, dar ele poartă un caracter mult mai complex, necesită efectuarea anumitor investigații și analize, însă de cele mai multe ori, fermierii nu se complică și ajung în iarnă cu fructe afectate.

O altă consecință a temperaturilor ridicate este afectarea fructelor de arsuri solare (sunburn), care la început afectează mai mult aspectul comercial, însă ulterior zonele afectate pot deveni maronii și putrede. Din aceste considerente, fructele cu arsuri solare nu sunt destinate păstrării.

Seceta îndelungată, urmată de precipitații de durată, în perioada când fructele ating un grad avansat de maturitate, deseori contribuie la apariția crăpăturilor, care în timpul păstrării se pot lărgi, devenind locul perfect pentru dezvoltarea bolilor fungice.

Până de curând, cel mai predispus soi de mere la crăpare era Gala, însă tot mai des, aceste afecțiuni se pot observa și la Jonagold, Champion și Ligol.

O altă maladie, care a fost observată recent la soiul Golden Delicious și la clonele sale, în special în zonele unde vara este foarte cald și uscat, este brunificarea difuză a epidermei (DSB – Diffuse Skin Browning).

Am observat-o și la noi la clonele Golden Reinders și Golden Klon B, atât în condiții de atmosferă controlată, cât și în cele de atmosferă normală.

Aceasta se poate manifesta în depozit deja peste o lună de la începutul păstrării. Nivelul sporit de bioxid de carbon, CO2, contribuie la sensibilitatea fructelor și la acutizarea simptomelor.

Pentru a preveni această maladie trebuie de efectuat răcirea fructelor în etape, inițial până la 8-10°C, apoi coborând treptat temperatura cu 0,5 grade pe zi. Și, desigur, este nevoie să monitorizăm atent temperaturile din perioada de vegetație în cazul acestor soiuri.

Pentru soiurile sensibile la opăreala epidermei (superficial scald), cum ar fi Granny Smith, Red Delicious și Fuji, temperatura înaltă înainte de recoltare va spori esențial riscul de apariție a acestei dereglări.

Și invers, temperatura aerului mai joasă de 10°C un timp mai îndelungat, va diminua acest risc. În literatura de specialitate sunt descrise în detalii aceste cifre.

Pentru a prognoza, a diminua sau combate opăreala la soiurile menționate mai sus, aș recomanda următoarele:

  1. Să monitorizați cu atenție temperatura înainte de recoltare în livezile cu aceste soiuri, cu ajutorul meteostațiilor sau altor mijloace.
  2. Să tratați loturile de mere cu aceste soiuri cu 1-MCP, respectând cu strictețe recomandările producătorului.
  3. În niciun caz nu păstrați merele soiurilor sensibile împreună cu alte soiuri.
  4. Începând cu luna decembrie, o dată în două săptămâni, plasați câte 5-10 mere în locuri cu temperaturi de 18-20°C. Dacă peste 5-7 zile veți observa că fructele devin maronii, iar acest proces avansează pe zi ce trece, înseamnă că veți avea întregul lot afectat de opăreală. E nevoie urgent să comercializați acest lot!
  5. În orice caz, evitați păstrarea îndelungată a acestor soiuri.

Evident, acest articol nu abordează cu lux de amănunte acest subiect. Însă, am vrut prin aceste exemple să atrag atenția pomicultorilor asupra importanței problemei, a consecințelor și riscurilor posibile, precum și unele recomandări pentru prevenirea acestora.

VIDEO. Explozie puternică la un depozit de cereale din portul Derince, Turcia

0

Cel puţin 10 oameni au fost răniţi luni într-o explozie la un depozit de cereale din apropiere de portul Derince din vestul Turciei, informează Reuters, scrie agrobiznes.ro.

A fost lansată o anchetă pentru a stabili cauza exploziei, a menţionat guvernatorul provinciei Kocaeli, Seddar Yavuz.

Potrivit guvernatorului, primele evaluări indică faptul că la originea deflagraţiei înregistrate în jurul orei 14.40 (11.40 GMT) s-a aflat comprimarea pulberei de cereale în timpul transferului cerealelor de pe o navă în siloz.

„Ni s-a spus că este posibil tehnic să se producă o explozie din cauza comprimării prafului de cereale, dar investigăm toate motivele posibile”, a adăugat Yavuz.

Doi dintre răniţi au fost internaţi în stare gravă şi nu sunt semnalate persoane dispărute, a mai spus guvernatorul. Ministerul Transporturilor a anunţat la rândul său că nu au fost avariate nave în urma exploziei.

Portul Derince

Derince este un port de dimensiuni medii, situat la Marea Neagră, Marea Marmara în Turcia. A început să funcționeze în 1904. Portul Derince este unul dintre puținele porturi din Turcia aflate sub controlul guvernului. Portul este operat de Căile Ferate de Stat Turcești. Acesta reprezintă un element important al economiei, fiind poarta principală de import și export pentru industria din Izmit.

În fiecare an, aproximativ 870 de nave vizitează acest port, dintre care 25% sunt nave de marfă generală, 16% sunt petroliere/chimicale, 16 sunt nave transportatoare de vehicule și 12% sunt nave de transport containere. Lungimea maximă a navelor înregistrate care au intrat în acest port este de 396 de metri. Pescajul maxim este de 13,1 metri.

C.Î. Agrostoc, cel mai mare producător de semințe de grâu și orz din Moldova, anunță campania de comercializare

0

Cooperativa de Întreprinzător Agrostoc a inițiat campania de comercializare a materialului semincer de grâu și orz pentru noul sezon.

Soiurile de grâu disponibile pentru comercializare sunt prezentate în continuare:

Glosa, INCDA, Fundulea – soi de grâu precoce. Are rezistență bună la cădere, este rezistent la iernare, la secetă si arșiță și mai posedă și rezistență la încolțirea în spic. Talia plantei este semipitică, de 80-90 cm.

Ursita, INCDA, Fundulea – soi nou de grâu, timpuriu, aristat cu un potențial mare de recoltă de până la 11,9 t/ha. Talia plantei este medie, cuprinsă între 90-100 cm. Are rezistentă foarte bună la ger, la secetă şi arşiţă, rezistenţă bună la cădere şi la încolţirea în spic. 

Rezistenţă foarte bună la mălură, rezistenţă la mai multe rase  de rugină brună, rugină galbenă, făinare, rugină neagră; mijlociu rezistent la septorioză și fuzarioza spicelor. MMB- 38-42 g.

Voinic, INCDA, Fundulea – soi de grâu de toamnă potențial de producție foarte ridicat, 7- 9% peste soiul Glosa, linie de perspectivă precoce, rezistență la principalele boli foliare ale grâului.

Rezistență buna la temperaturi scăzute secetă, arșiță și cădere, rezistență îmbunătățită la încolțirea în spic. Calitate foarte bună de panificație. MMB 41-44 g. MH 79-82 kg/ha.

Mudristi, ISG Odesa – soi de tip intensiv, semitimpuriu. Prezintă rezistență la iernare, secetă și arșiță, precum și la principalele boli de cultură ale grâului. Înălțimea plantelor constituie 92-98 cm.

Recolta în testările oficiale de stat din Ucraina au depășit 95 q/ha. Spicul prezintă un număr impunător de boabe, până la 56-58. MMB poate depăși 45 g. Conținutul de proteină în boabe poate depăși 13,5%. Soiul este atribuit la grupa de soiuri  extraprețioase.

Storâția, ISG Odesa – soi de grâu de tip intensiv cu un potenţial înalt de recoltă 70 – 110 q/ha. Soi semitimpuriu cu perioada de vegetaţie 276-282  zile, de talie medie 95-105 cm.

Rezistenţă înaltă la secetă, căldură, polignire, scuturare. Rezistenţă bună la ger şi îngheţ, rugina brună și neagră, făinare, fuzarioza spicului. Rezistență medie la rugina galbenă și mălura comună. MMB 39-42 g. Norma de semănat 4,5 – 5,5 mln (seminţe germinabile) la ha.

Katrusea, ISG Odesa – soi de grâu de toamnă rezistent la cădere tolerant sa îngheț, secetă și arșiță. Rezistență la rugina brună, făinare și toleranță medie la septorioză. Perioada de vegetație 269-279 zile. Producția medie 5,5 t/ha. Conținutul de gluten este de 25,2%.  MMB: 43,2 -47,5.

Zolotocolosa, IFRG Kiev – soi de grâu de toamnă de talie mică, de tip intensiv. Grupa semitimpurie de maturitate. Prezintă o rezistență forte bună la polignire, principalii patogeni ai grâului de toamnă, încolțire a boabelor în spic, precum și la scuturare.

Conținutul de proteină în boabe poate depăși 14%, glutenul peste 30%. Recomandat pentru cultivarea în tehnologii intensive de cultivare a grâului de toamnă în toate regiunile Moldovei.

Blagodarca, ISG Odesa – soi de grâu de tip intensiv cu o universalitate de a creşte la diferite condiţii de agrofon. Potenţial genetic de recolta 115 – 120 q/ha. Soi semitardiv.

Potenţial sporit de înfraţire productivă. Rezistenţa foarte bună la iernare. Rezistenţă sporită la arşiţă şi secetă. Calitatea recoltei se incadrează în grupa grâului de calitatea înaltă. Conţinutul de gluten constituie 29- 31%.

Kuialnik, ISG Odesa – soi de grâu de tip intensiv cu un potenţial înalt de recoltă 67 – 100 q/ha. Soi timpuriu cu perioada de vegetaţie 273-281 zile. Este unul din cele mai preferate soiuri la producţia grâului de înaltă calitate.

Are rezistenţă bună la: polignire, secetă, scuturare, încolţire în spic. Rezistenţă înaltă la ger şi îngheţ. MMB 39-42 g. Norma de semănat 4,5 – 5,5 mln/ha.

Zîsk, ISG Odesa – soi grâu de tip intensiv, din grupa de maturitate semitimpurie. Talia plantelor este medie și poate să atingă 95-100 cm. 

Prezintă o rezistență înaltă la condițiile de iernare, secetă și  arșiță. Potențialul de recoltă depășește 100 q/ha. Conținutul de  proteină poate ajunge până la 14%.

Veteran, ISG Odesa – soi de grâu de tip superintensiv cu un potențial de recolta 86- 110 q/ha. Din grupa de maturitate semitimpurie.

Talie medie, înălțimea plantelor 98-107 cm. Rezistență peste medie la îngheț, rezistență înaltă la secetă, arșiță, polignire și scuturarea. Spicul este aristat, MMB 38-42. Recomandat pentru cultivarea cu tehnologie intensivă și convențională.

Spadcina, ISG Odesa – Soi de grâu cu creștere universala, cu potențial de recolta 110- 125 q/ha. Soi cu rezistență ridicată la îngheț și iernare,  temperatura critica la nodul de înfrățire iarna este de -18,5°C.

Rezistență înalta la secetă și arșiță. Spicul este aristat, MMB 38- 45 g. Are grad înalt de înfrățire și de regenerare rapidă în urma  daunelor cauzate de factorii negativi de mediu și dăunători.

Pokrovsca, ISG Odesa – soi de grâu superintensiv, rezistent la secete extreme. Se remarcă prin rezistență sporită și stabilă la ger și iernare, datorită unei perioade lungi de vernalizare 50-55 zile și a procesului îndelungat de călire a plantelor.

Potențialul înalt de adaptare al soiului Pokrovska asigură realizarea productivității și calității boabelor în diferite condiții de cultivare.

Jitnițea, ISG Odesa – soi de grâu superintensiv, cu potențial de recoltă 83-129 q/ha. Soi de talie mică 82 – 92 cm, excepțional de rezistent la polignire, rezistență ridicată la îngheț și iernare.

Rezistență la secetă, arșiță și la soluri acide și saline. Spicul este aristat, MMB 38,5-44 g. Face parte din grupul de grâu „puternic”, conținut de proteine 13,6-14,2%.

Semințe de orz disponibile:

Valkiria, ISG Odesa – soi de orz intensiv, cu precocitate semitimpurie, cu potențial înalt de recoltă 90-105 q/ha. Rezistent la iernare și îngheț, temperatura critică negativă în nodul de înfrățire este de -13°C.

Rezistent la secetă și scuturare. Frunzele nu sunt pubescente,  verzi, cu un strat ușor ceros în timpul înfrățirii. Bobul este de  mărime medie, cu MMB 37,8-39,5 g.

Deveatîi Val, ISG Odesa – orz facultativ, semitimpuriu. Potențial mare de recoltă. În testările oficiale de Stat din Ucraina recolta a constituit până la 10,6 tone/ha.

Prezintă o rezistență foarte bună la condițiile de iernare, secetă și arșiță. Prezintă rezistență genetică la tăciuni și măluri. Rezistență bună la polignire. Înălțimea plantelor constituie 115-125 cm.

Dostoinîi, ISG Odesa – soi de orz semitimpuriu, umblător, cu un potenţial înalt de recoltă de până la 120 q/ha. Grad înalt de înfrăţire în semănăturile de toamnă târzii, cât şi în cele de primăvară. 

Rezistent la polignire, secetă, îngheţ, făinare, tăciuni, rugini.  MMB 37-42 g. Norma de semănat 4,0-4,5 mln/ha.

Pentru mai multe detalii, accesați agrostoc.md sau apelați la numărul de telefon 069 079 039.

Piața agricolă mondială – cum au evoluat prețurile

0

Tensiunile crescânde din Marea Neagră au ținut piața ocupată la sfârșitul săptămânii. Având în vedere incertitudinile actuale și scăderea recentă a prețurilor, unii cumpărători, cum ar fi Egiptul, își reașază poziția.

GASC din Egipt a lansat pe 1 august 2023 o invitație de oferte pentru achiziționarea grâului moale pentru livrări programate pentru a doua jumătate a lunii septembrie și/sau prima jumătate a lunii octombrie.

Alături de achizitorii de stat din Algeria și Tunisia, GASC au cumpărat un total de peste un milion de tone de grâu pe piața internațională.

În Franța, după ploile din ultimele săptămâni, se așteaptă o îmbunătățire a vremii. Conform celor mai recente cifre FranceAgriMer, 13% din suprafața de grâu și 5% din suprafața de orz de primăvară mai trebuie recoltate.

Producătorii sunt, evident, preocupați de impactul ploii asupra calității cerealelor care încă se află pe câmp. Vremea caldă și cerul senin prognozate pentru perioada următoare ar trebui să permită reluarea lucrărilor în multe zone pe parcursul săptămânii.

Pe de altă parte, de ploile recente au beneficiat culturilor de porumb. Aproximativ 81% din suprafață se află încă în stare „bună până la excelentă”.

Ministerul francez al Agriculturii și-a revizuit în sus estimarea producției de porumb în Franța, la 10,89 milioane de tone. În sectorul oleaginoaselor, totuși, producția de rapiță a fost ajustată în jos cu 0,3 milioane de tone față de luna trecută, la 4,34 milioane de tone. Producția de floarea-soarelui, pe de altă parte, este estimată să fi crescut ușor, cu +0,2 milioane de tone față de anul trecut, la 1,98 milioane de tone.

Piața SUA s-a încheiat săptămâna trecută practic neschimbată comparativ cu ședința de joi pentru majoritatea produselor.

Tensiunea reaprinsă în zona Mării Negre a reușit astfel să țină în frâu tendința descendentă din ultimele câteva ședințe, în special pentru grâul SRW.

Evoluțiile situației în zonele rusească și ucraineană, în special la facilitățile portuare, sunt urmărite cu mare interes de operatori și alimentează întrebări legate de activitatea de export.

La porumb, ploile recente i-au liniștit pe producătorii din SUA. Sunt prognozate și alte ploi pe parcursul săptămânii, oferind mai multă siguranță cu privire la starea culturilor în această etapă a dezvoltării porumbului.

Această situație afectează și prețurile boabelor de soia, care au căzut din nou sub pragul de $13,25/b pentru contractul futures din noiembrie 2023.

Prețuri CME, SUA:

Producătorii moldoveni planifică să exporte noi cantități de mere în India

0

Vicepremierul Vladimir Bolea a susținut un briefing de presă despre vizita efectuată în India, în această săptămână, alături de directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) Radu Musteață, de secretarul de stat Andrian Digolean și de reprezentanții Asociației Moldova Fruct. 

Este o premieră când o delegație moldovenească merge în India pentru a avea întrevederi cu oficiali de la Ministerul Agriculturii și Bunăstării Fermierilor, de la Ministerul Comerțului și Industriei, de la Ministerul de Externe, dar și cu membrii Federației Camerelor de Comerț și Industrie, care au reprezentat circa 30 de companii. 

„Scopul a fost de a discuta cu autoritățile din India și mediul de afaceri despre potențialul și capacitățile noastre de export. Partea indiană s-a arătat cointeresată de fortificarea relațiilor bilaterale pe segmentul agroalimentar, întrucât comerțul cu produse agroalimentare este la o etapă incipientă. În luna octombrie, la New Dehli, va fi deschisă Ambasada Republicii Moldova, când India deține președinția G20. Cu siguranță, deschiderea misiunii diplomatice va impulsiona semnificativ cooperarea politică și comercială, în special în domeniul agricol”, a declarat Vladimir Bolea. 

Oficialul a mai declarat că s-a convenit asupra unui angajament comun – elaborarea și semnarea unui Memorandum de Cooperare între ministerele omoloage responsabile de segmentul agriculturii și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, pentru ca producătorii agricoli să dispună de un cadru de activitate clar și transparent. 

Documentul va fi orientat pe câteva direcții de cooperare: digitalizarea agriculturii, schimb de experiență, mobilități academice pentru studenți, acces pe piață, cerințe fitosanitare, transfer de tehnologii.

În lunile septembrie-octombrie, producătorii moldoveni preconizează să exporte noi cantități de mere în India, după cele aproximativ 100 de tone exportate la începutul anului. 

„În cadrul vizitei au fost stabilite contacte bune între ANSA si instituția similară din India. Directorul ANSA a agreat cu oficialii indieni pașii necesari pentru autorizarea exportului de mere în India, din punct de vedere fito-sanitar, ca să putem majora cantitățile de mere livrate. Am vorbit despre soluții de optimizare din punct de vedere a logisticii – principalul impediment al exporturilor naționale către piețele induse.

Oficialii indieni au luat în calcul posibilitățile noastre de a livra produse sigure și calitative, comunicând că ar fi interesați de uleiul nostru vegetal, de fructe uscate (prune), mere în stare proaspătă și vinuri pentru sectorul HORECA. Le-am comunicat despre interesul țării noastre de a importa fertilizanți și pesticide la preț competitiv, cunoscând calitatea înaltă a acestora produse din India”,a menționat Vladimir Bolea. 

Vizita se încadrează în eforturile Guvernului, susținute de proiectul USAID Competitivitate și Reziliență rurală în Moldova, de a diversifica piața pentru produsele agricole și de a valorifica oportunitățile de export pe piețe netradiționale.

Ucraina a exportat 2,56 milioane de tone de cereale în sezonul 2023-2024

0

Exporturile de cereale ale Ucrainei au crescut până la 2,56 milioane de tone în sezonul iulie 2023-iunie 2024, în creştere faţă de două milioane de tone în acelaşi moment al sezonului trecut, arată datele publicate luni de Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters, scrie agrobiznes.ro.

Exporturile au fost afectate după ce, luna trecută, Rusia a decis să părăsească acordul negociat de ONU care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră, însă datele publicate luni de Ministerul Agriculturii de la Kiev nu oferă cifre detaliate cu privire la situaţia exporturilor după expirarea acordului cu privire la coridoarele maritime.

Cantităţile totale de cereale pe care Ucraina le-a exportat deja în sezonul actual includ 1,27 milioane de tone de porumb, 977.000 de tone de grâu şi 329.000 de tone de orz.

Comparativ, de la începutul sezonului precedent şi până la data de 6 august 2022, Ucraina a exportat 1,3 milioane tone de porumb, 467.000 de tone de grâu şi 180.000 de tone de orz.

Exporturile pentru întregul sezon 2022/2023 s-au ridicat la 49 de milioane de tone, depăşind exporturile de 48,4 milioane de tone înregistrate în sezonul anterior.

Majoritatea exporturilor de cereale în sezonul 2022/2023 s-au derulat prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, în conformitate cu un acord intermediat de ONU şi Turcia în luna iulie a anului trecut pentru a răspunde la o criză alimentară mondială, agravată de invadarea Ucrainei de către Rusia şi blocada porturilor ucrainene.

Rusia a părăsit acest acord la data de 17 iulie pe motiv ca solicitările Moscovei referitoare la relaxarea sancţiunilor impuse pentru exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti nu au fost îndeplinite.

Un mare cultivator şi exportator de cereale, în anul 2022 producţia de cereale a Ucrainei a scăzut până la aproximativ 53 milioane de tone, de la recordul de 86 de milioane de tone înregistrat în anul 2021.

Ministerul Agriculturii de la Kiev a estimat că în anul calendaristic 2023, producţia de cereale ar putea scădea până la aproximativ 46 de milioane de tone.

Musca morcovului: combatere în grădină și suprafețe extinse

0

Musca morcovului (Chamaepsila rosaePsila rosae) este un dăunător care poate produce pagube importante. Larvele muștei morcovului produce mai multe daune morcovilor, dar poate afecta și rădăcinile altor culturi înrudite, cum ar fi păstârnacul, țelina și pătrunjelul sau umbelifere spontane.

În acest articol vom discuta despre:

  • Particularități ale dezvoltării muștei morcovului
  • Măsuri importante de prevenire a muștei morcovului
  • Măsuri biologice de control a muștei morcovului
  • Combaterea chimică a muștei morcovului

Particularități ale dezvoltării muștei morcovului

Musca morcovului are două generații pe an, iernează în stadiul de pupă în resturi vegetale, stratul superficial al solului sau chiar în morcovii atacați. De obicei, adulții apar în luna mai, după împerechere depun ouăle în stratul superficial de sol sau în zona coletului plantei de morcov și țelină.

După 10-12 zile de incubație, apar larvele care produc pagube culturii. După ce ating dezvoltarea completă, larvele se retrag în sol pentru împupare sau se împupează direct în rădăcinile atacate.

În luna iulie apare a doua generație de musca morcovului care la finalul lunii iulie-începutul lunii august asigură apariția larvelor ce produc pagube culturii.

Larvele tinere atacă rădăcinile secundare ale plantei, iar acest fapt poate duce fie la pieirea plantei, fie la formarea unor rizocarpi mici, deformați, bifurcați. În cazul unui atac mai târziu frunzele se ofilesc, îngălbenesc, plantele stagnează în creștere, se usucă mai devreme decât perioada caracteristică.

V-ar putea fi util și articolul De ce morcovii cresc deformați, bifurcați – vezi 6 motive.

Ca măsuri de prevenire a răspândirii muștei morcovului sunt recomandate:

  • respectarea asolamentului (cultivați umbelifere cu o pauză de minim 3 ani între culturi) – prin asolament veți împiedica așa dăunători la legume ca tripsul, ploșnița, musca morcovului sau gărgărița fasolei să ierneze în sol;
  • strângerea și arderea resturilor de plante din zonele afectate;
  • plivitul regulat afectează musca morcovului;
  • monitorizarea zborului cu ajutorul capcanelor portocalii lipicioase pentru a cunoaște când pot fi realizate tratamentele;
  • înlăturarea resturilor de plante după recoltare de pe parcele;
  • modificarea termenului de semănat pentru a limita atacul; în cazul în care există riscul infestării cu musca morcovului, alegeți momentul semănării morcovului astfel încât să poată fi recoltat la 3-4 săptămâni după zborul principal al ultimei generații. Larvele de musca morcovului se hrănesc cu rădăcinile laterale în primele 4 săptămâni de la depunerea ouălor și nu provoacă pagube mari culturii.
  • alegerea varietăților mai puțin susceptibile la atacul muștei morcovului; alegeți soiuri cu o perioadă de dezvoltare scurtă, de aproximativ 120 de zile, dar cu o capacitate de păstrare suficient de bună. Acestea sunt atacate doar de o singură generație, și nu de două. Soiurile mai puțin susceptibile au un miros mai redus.
  • musca morcovului este susceptibilă la îngheț, săpați solul pentru a permite frigul să pătrundă, ceea ce va distruge pupa înainte de a avea șansa să eclozeze.

Măsuri recomandate în controlul biologic al muștei morcovului în condiții de casă:

Semănați rar pentru a evita rărirea plantelor. Femelele muștei morcovului, care caută oportunități de depunere a ouălor, sunt atrase de mirosul eliberat atunci când plantele în exces sunt înlăturate.

Musca morcovului poate mirosi morcovii de la o distanță de peste un kilometru, detectând prezența acidului clorogenic. Mai mult, morcovii afectați produc concentrații mai mari ale acestui acid, ceea ce înseamnă că următoarea generație îi va găsi și mai ușor. Deci, este mult mai eficient să preveniți de la bun început ca acestea să nu găsească recolta dumneavoastră.

Modificați termenii de semănat pentru a evita atacul larvelor primei sau a doua generații. Precum am menționat, în alte țări, legumicultorii seamănă morcovul mai târziu pentru a evita atacul primei generații. În acest mod, aceștia obțin o recoltă mai târzie, dar reduc populația cel puțin în jumătate.

Prin cultivarea timpurie și târzie veți evita riscul mare de infestare cu musca morcovului (Psila rosae) și cu puricele frunzelor de morcov în timpul verii.

Protejați culturile vulnerabile prin acoperirea plantelor cu plase anti-insecte. Este esențial să practicați rotația culturilor cu această metodă, altfel musca morcovului poate apărea în interiorul culturii protejate din pupa rămasă peste iarnă în sol. Îndepărtați plasele imediat ce zborul dăunătorilor s-a încheiat.

Plase pentru protecția plantelor și domeniile lor de utilizare:

Plasele mai grele (>20 g/m2) sunt potrivite pentru culturile mai robuste, cum ar fi varza și morcovii.

Musca morcovului este un zburător slab. Tinde să zboare mai jos de 75 cm de la sol și urcă pe ziduri și garduri pentru a se deplasa între grădini. Din acest motiv, gardurile din plasă măruntă sunt de obicei o măsură de control eficientă.

Dacă nu pot ajunge la morcovi, nu pot depune ouă. Din păcate, ca toate muștele, acestea se deplasează și pe jos, așa că trebuie să iei măsuri suplimentare de a îngropa marginile plasei cel puțin 5 cm adâncime.

Plantarea plantelor companion care resping musca morcovului: Arpagicul și ceapa verde ocupă un spațiu mic, având avantajul că pot fi recoltate în același timp. Ele nu vor oferi 100% protecție, dar au de obicei un impact pozitiv, mascând mirosul morcovilor.

Plantele aromatice oleaginoase, cum ar fi salvia sau rozmarinul, pot avea un efect similar. Evitați mărarul și pătrunjelul, deoarece ambele vor atrage activ musca morcovului.

Uleiul de ceapă (de exemplu „Psila Protect”) are un efect repelent împotriva muștelor de morcov. Mirosul de ceapă împiedică muștele să zboare spre morcovi.

În mod similar, în condiții de casă, puteți utiliza un amestec de usturoi zdrobit (o lingură de usturoi, o lingură de ulei, o lingură de săpun ras, jumătate de litru de apă și pulveriza plantele).

Alegerea locului/parcelei pentru a evita răspândirea muștei morcovului:

  • O distanță de cel puțin 300 m de la parcelele din anul precedent reduce pătrunderea muștei
    morcovului.
  • Deoarece musca morcovului se împerechează în gardurile vii sau în lanurile de porumb, evitați vecinătatea directă de acestea.
  • Locurile deschise la vânt, fără ceață de toamnă, reduc, de asemenea, riscul apariției muștelor morcovului și a alternariozei.

Utilizarea nematozilor pentru controlul biologic: un amestec de nematozi poate fi aplicat în sol pentru a controla larvele tinere. Produsul este disponibil prin comandă la furnizorii de soluții de control biologic (de exemplu, pentru tratamentul de primăvară se folosește Steinernema feltiae și pentru tratamentul de vară S. carpocapsae).

Musca morcovului – combatere chimică

Tratamentele se realizează în perioada depunerii pontei sau prin aplicare în sol.

Pentru realizarea tratamentelor contra muștei morcovului sunt omologate produse ce conțin drept substanță activă: ciantraniliprol (Benevia 0,75 l/ha), cipermetrin (Columbo 0,8 MG 12 kg/ha, se aplică prin încorporare la semănat), clorantraniliprol (Coragen 175 ml/ha), teflutrin (Microsed Geo 16-20 kg/ha se aplică prin încorporare la semănat).

V-ar putea plăcea și articolul Când se recoltează morcovii. Sfaturi pentru o păstrare de durată.

Bibliografie:

  • European and Mediterranean Plant Protection Organization, Carrot Fly (Psila rosae).
  • Protecția plantelor în legumicultura ecologică, FIBL.
  • CABI Digital Library, Psila rosae (carrot root fly).

Nu hrăniți păsările cu grâu proaspăt recoltat – riscuri asociate

0

Dragi prieteni, în perioada următoare urmează un ciclu de articole despre nutriția păsărilor. După părerea noastră, aceasta este o temă importantă și interesantă pentru fermierii și crescătorii de păsări.

O alimentație adecvată joacă un rol crucial în sănătatea, dezvoltarea și performanța păsărilor.

În perioada următoare vom aborda următoarele subiecte:

  1. Principiile fundamentale ale nutriției pentru păsări. Aici vom discuta despre necesitatea diferitelor tipuri de nutrienți (proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine, minerale) în furajul  păsărilor.
  2. Selectarea furajelor pentru păsări. Vom face recomandări ce fel de furaje să utilizăm în funcție de tipul productivității păsărilor.
  3. Alegerea furajelor adecvate pentru specia și vârsta păsărilor.
  4. Importanța apei și a hrănirii adecvate.
  5. Problemele legate de alimentația necorespunzătoare. La acest capitol, vom vorbi despre deficiențe nutriționale și impactul lor asupra sănătății și creșterii păsărilor.
  6. Utilizarea suplimentelor și aditivilor furajeri pentru îmbunătățirea performanțelor.

Pentru a fi mai productivi și a obține rezultate mai bune, venim către cititorii noști cu rugămintea de a fi activi și, dacă au întrebări la care ar dori un răspuns, să nu ezite să le transmită.

Datorită faptului că recent a fost finalizată recoltarea grâului, am decis în primul articol să abordăm problemele care pot apărea utilizând grâul proaspăt recoltat în nutriția păsărilor.

Foarte des, fermierii utilizează grâul proaspăt recoltat în furajarea păsărilor, iar drept consecință apar probleme cu sănătatea păsărilor, cum ar fi diareea. În majoritatea cazurilor, crescătorii de animale nu înțeleg pe deplin cauza acestei diareii.     

Grâul este bogat în nutrienți esențiali pentru dezvoltarea sănătoasă a păsărilor și este pe larg utilizat în furajarea păsărilor.

El furnizează o sursă importantă de carbohidrați, proteine, vitamine B și minerale precum fier, magneziu și zinc. În plus, grâul conține și fibre dietetice, care susțin sănătatea sistemului digestiv al păsărilor.

Grâul este un ingredient comun și valoros în hrana pentru păsări. Mulți crescători de păsări îl folosesc ca bază pentru amestecurile de furaje, deoarece oferă un aport caloric ridicat și contribuie la dezvoltarea musculară și a sistemului osos al acestora.

În ciuda calităților sale nutritive, grâul proaspăt recoltat poate reprezenta un pericol pentru sănătatea păsărilor din cauza anumitor factori:

  • Grâul proaspăt recoltat poate avea un conținut ridicat de umiditate, ceea ce îl predispune la mucegai și dezvoltarea micotoxinelor, precum aflatoxinele. Consumul de grâu contaminat cu aflatoxine poate avea efecte devastatoare asupra păsărilor, provocând intoxicații acute și afectând ficatul. Despre micotoxine vom discuta ulterior în alt articol dedicat acestei teme.
  • Grâul proaspăt recoltat poate intra rapid într-un proces de fermentare, dacă este păstrat în condiții necorespunzătoare de depozitare. Consumul de grâu fermentat poate duce la tulburări digestive, balonare și, în cazuri grave, poate cauza moartea păsărilor.
  • În timpul recoltării și depozitării, grâul poate intra în contact cu diferiți agenți patogeni sau substanțe chimice nocive. Dacă păsările consumă grâu contaminat, există riscul de infectare și îmbolnăvire.
  • Grâul proaspăt recoltat nu este complet copt și poate cauza probleme digestive la păsări, dacă este consumat prea devreme (cea mai gravă problemă).

S-a stabilit că boabele de grâu de pe câmp, curățate și chiar uscate la umiditate normală, suferă așa-numita coacere post-recoltare în 30-50 de zile de la recoltare.

Această perioadă este esențială pentru a asigura o calitate optimă a grâului înainte de a fi utilizat ca furaj pentru păsări. Grâul proaspăt recoltat conține o concentrație mare de glucoză în boabe și carbohidrații săi, prezintă vâscozitate crescută în soluții apoase (respectiv digestibilitatea este scăzută și poate provoca diaree). 

Simptome: 

Consumul de grâu proaspăt recoltat poate duce la probleme digestive la păsări, inclusiv diaree progresivă și slăbirea ascuțită a digestiei.

Acest lucru poate duce la o scădere semnificativă a productivității, creșterea morbitității și a mortalității, ceea ce poate afecta grav afacerea de creștere a păsărilor. La început, are loc o scădere a consumului de furaje cu 15-30%.

La 2-3 zile de la începerea hrănirii cu astfel de cereale, apare efectul de creștere a consumului de apă și o parte din furaj este înlocuită cu aceasta. Ca urmare, se înregistrează o slăbire ascuțită și masivă a digestiei (diaree progresivă).

Excrementele vâscoase aderă de pereții cloacei, iar acidul uric conținut în aceasta provoacă o reacție acută de mâncărime, care se termină cu smulgerea penelor din jurul cloacei și formarea de răni.

În timpul procesului de coacere post-recoltare, au loc schimbări semnificative în compoziția chimică a grâului. Abia după 1,5 luni, toate procesele metabolice din endosperm se estompează, se utilizează glucoza, se stabilește un echilibru constant între grupurile individuale de carbohidrați, iar capacitatea acestora de a forma soluții vâscoase este redusă la jumătate.

Abia atunci dispare pericolul tulburărilor digestive descrise din cauza prospețimii boabelor. Este important să reținem: culturile cu o concentrație mare de β-glucani, cum ar fi orzul și ovăzul, pot avea o perioadă de coacere mai lungă decât cea a grâului și porumbului, cu 2-3 săptămâni.

Totuși, faza de coacere a boabelor poate fi redusă (dar nu mai puțin de 3-4 săptămâni), dacă boabele sunt expuse la soare timp de două până la trei săptămâni într-un strat de cel mult 50 cm.

Temperatura ridicată și expunerea la soare accelerează procesul de coacere a boabelor și contribuie la stabilizarea rapidă a compoziției lor chimice.

Măsuri de precauție și management

Pentru a evita riscurile asociate cu utilizarea grâului proaspăt recoltat în hrana păsărilor, iată câteva măsuri de precauție și management:

Uscarea corespunzătoare: Asigurați-vă că grâul este complet uscat înainte de depozitare și utilizare. Umiditatea recomandată pentru depozitarea grâului este sub 14%.

Depozitarea corespunzătoare: Păstrați grâul în locuri bine ventilate și uscate, pentru a preveni fermentarea și dezvoltarea mucegaiului.

Verificarea calității: Înainte de a introduce grâul în hrana păsărilor, verificați-l vizual și mirosul pentru a depista semne de mucegai, deteriorare sau infecții.

Supravegherea consumului: Monitorizați cu atenție cât de mult grâu consumă păsările și observați eventualele semne de afectare a sănătății.

Utilizarea enzimelor furajere: Un anumit efect pozitiv poate fi obținut prin introducerea de preparate enzimatice în furajele amestecate împreună cu cereale care nu au suferit o expunere suficientă după recoltare.

Cele mai bune rezultate sunt oferite de enzimele care conțin beta-glucanaze, amilaze și xilanaze. Pe piața Moldovei există produsul Axtra® XB, producător Danisco Animal Nutrition (lider mondial în producerea enzimelor furajere).  

În concluzie, coacerea post-recoltare a grâului este un proces esențial pentru asigurarea calității furajului destinat păsărilor. Prin asigurarea unei perioade adecvate de coacere (minim 30 – 45 zile), se reduce riscul tulburărilor digestive și se maximizează beneficiile nutritive ale grâului utilizat ca aliment pentru păsări.

Respectarea acestor aspecte de management asigură hrănirea sănătoasă și sigură a păsărilor crescute în ferme.

SHS: Cod galben de ploi cu descărcări electrice, averse puternice

0

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod galben de instabilitate atmosferică valabil în perioada  06.08.2023, ora 20:00 – 07.08.2023, ora 9:00.

În perioada menționată, se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse puternice (15-35 l/m2 ) cu grindină și vijelie în rafale de până la 15-20 m/s.

Codul galben este valabil pentru întreg teritoriul țării.