UTM a lansat un nou program de studii superioare de licență cu profil agricol

0

Universitatea Tehnică a Moldovei a lansat un nou program de studii pentru ciclul I Licență. Încurajăm tinerii să aplice la programul „Agrobusiness și dezvoltare rurală”, până la sfârșitul lunii august.

Programul cuprinde un ciclu de 4 ani de studiu cu frecvență la zi și urmărește formarea competențelor necesare pentru a aborda provocările din industria agricolă modernă.

Acest program inovator a fost dezvoltat în concordanță cu cerințele pieței muncii și cu nevoile economice ale Republicii Moldova, având ca scop să le ofere studenților cunoștințe și abilități esențiale pentru a contribui semnificativ la dezvoltarea durabilă a sectorului agricol și a economiei rurale.

Printre domeniile de studiu se numără conceperea și proiectarea afacerilor agricole, marketingul și comunicarea în agrobusiness, gestionarea sustenabilă a afacerilor agricole, utilizarea tehnologilor agricole avansate și digitalizarea, dezvoltarea lanțului valoric agroalimentar și consolidarea sustenabilității sociale, economice și de mediu.

Dezvoltarea rurală și agrobusinessul fiind cruciale pentru economia țării, programul respectiv își propune să dezvolte capacități de accesare a fondurilor disponibile, inclusiv să valorifice oportunitățile oferite de mediul european.

Cursurile din cadrul acestui program au fost elaborate pentru a dezvolta competențe în domeniul economiei rurale și dezvoltării locale.

Studenții vor învăța să evalueze oportunități de diversificare a afacerilor în mediul rural și să formuleze măsuri pentru a spori impactul afacerilor asupra sustenabilității economice, sociale și de mediu a zonelor rurale.

Prin dobândirea acestor competențe, absolvenții vor fi pregătiți să aplice politicile europene în domeniul agriculturii, dezvoltării rurale și protecției mediului.

Programul „Agrobusiness și dezvoltare rurală” a fost dezvoltat în strânsă colaborare cu experți ai Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Universității Tehnice a Moldovei și reprezentanți ai mediului privat, cu sprijinul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.

UTM a fost selectată pentru a furniza acest program de infrastructură relevantă personalului calificat și pentru a asigura o educație de calitate pentru viitorii specialiști în agrobusiness.

Mai multe detalii despre admitere, pot fi aflate pe pagina Universității Tehnice a Moldovei – www.utm.md.

Lucrări la vița de vie în perioada compactării bobițelor, intrării în pârgă

2

În această perioadă, mai multe soiuri de viță de vie se află în faza de compactare a bobițelor, intrarea în pârgă, iar monitorizarea stării plantațiilor trebuie realizată în continuare, pentru a evita problemele.

În primul rând, accentul principal ar trebui pus pe monitorizarea plantației și controlul manei (Plasmopara viticola). Umiditatea a crescut, temperaturile sunt mai mici, astfel se creează condițiile favorabile pentru dezvoltarea manei.

Atacul manei are impact semnificativ asupra calităţii strugurilor, cât şi asupra cantităţii recoltei. Pentru o infecţie secundară de mană sunt necesare următoarele condiţii: temperatura peste 11°C (optimă este 24°C, iar perioada de umectare a organelor să fie de aproximativ 90 de minute). 

Roua și negura caracteristice acestei perioade sunt mai favorabile dezvoltării manei chiar decât ploile. La realizarea tratamentelor, aș recomanda mărirea cantităților de apă utilizate în soluția de lucru până la 800-1000 de litri/ha. 300-400 de litri de soluție de lucru, de cele mai multe ori, nu asigură umectarea bună a suprafețelor.

Jetul din duze trebuie orientat inclusiv spre creșterile tinere, amplasate în vârful plantei, care de multe ori sunt neglijate. Anume frunzele tinere sunt cele care livrează hrana necesară plantei, iar dacă le pierdem, nu are loc maturarea butucilor și recoltei.

În perioada compactării strugurelui, există riscul infectării acestuia cu mană prin peduncul. Stomatele bobițelor sunt închise, astfel mana nu poate pătrunde, dar sporii pot pătrunde prin peduncul. Recomandarea ar fi de a include în soluția de lucru surfactanți sau adjuvanți care să asigure distribuirea mai bună a soluției de lucru până la peduncul.

La realizarea tratamentelor, optați produse cu o perioadă scurtă de așteptare (de exemplu cele ce conțin substanța activă cimoxanil), astfel încât să treacă timpul necesar indicat pe ambalaj de la realizarea ultimului necesar până la recoltare.

Important! Timpul de așteptare indicat se calculează din momentul realizării tratamentului până în ziua recoltării, nu se ia în calcul durata de păstrare a strugurilor.

Detalii despre Mana viței de vie – recomandări pentru un control eficient.

În plus, în perioada compactării bobițelor sunt foarte importante tratamentele cu calciu ce asigură îmbunătățirea pieliței și mărirea duratei de păstrare.

La intrarea în pârgă, sunt necesare fertilizările foliare cu potasiu, ce contribuie la acumularea zahărului în bobițe. Până la intrarea în pârgă, nu aș recomanda realizarea acestei fertilizări, deoarece începe coacerea forțată, astfel bobițele nu ating dimensiunile necesare.

În cazul fertilizărilor foliare, recomand să se opteze pentru norma minimă indicată de producător, lucru important în special în condiții de insuficiență de umiditate.

Nu este pretabilă administrarea stimulatorilor de creștere în această perioadă.

În plantațiile afectate de grindină este foarte importantă înlăturarea bobițelor afectate sau crăpate. Dacă facem această operațiune când strugurii se află în pârgă, pot fi afectate bobițele din jur.

Aș dori să atrag atenția și asupra defolierii zonei strugurelui. Dacă aceasta nu a fost realizată în perioada recomandată, atunci ar trebui făcută când strugurii încep să acumuleze zahăr, iar conținutul ajunge la peste 8%.

În plantațiile neirigate nu sunt creșteri, din cauza insuficienței de umiditate, astfel lucrări adiționale nu sunt necesare.

Ce ține de operațiunea de rărire a strugurilor, aceasta este deja mai puțin relevantă, deoarece strugurii sunt deja prea mari și nu câștigăm prin această lucrare.

V-ar putea fi util și articolul despre Aplicarea giberelinei (GA₃) la vița de vie. Particularităţile aplicării la soiurile cu seminţe.

Culegere de 100 de articole: Recomandări agrotehnice la cultivarea plantelor agricole în sistemul de agricultură durabilă

0

Elaborarea lucrării de față a fost necesară în urma solicitărilor primite de la numeroși producători agricoli pentru a li se oferi cunoștințe reactualizate și informații necesare practicării unor tehnologii performante care șă asigure rentabilitatea culturilor agricole.

Lucrarea este consacrată tehnologiilor moderne pentru cultura plantelor de câmp, furajiere, energetice și particularitățile agriculturii ecologice și alte imformații.

Culegerea de articole conține: 

  • Clima și solul factori principali în agricultura durabilă.
  • Fertilizarea culturilor agricole – îngrășăminte, doze, perioade recomandate și altele.
  • Asolamentul – cea mai ieftină investiţie în agricultură.
  • Sisteme minime de lucrare a solului.
  • Semința și semănatul culturilor agricole.
  • Lucrările de îngrijire a culturilor agricole.
  • Recoltarea și depozitarea culturilor agricole.
  • Tehnologii de cultivare unor culturi de câmp.
  • Cultivarea plantelor energetice.
  • Particularitățile agriculturii ecologice.
  • Tehnologii de cultivare a culturilor de câmp în sistem  ecologic. 

Această culegere de articole are scorul de a pune la dispoziția producătorilor agricoli un ansamblu de cunoștințe științifice și tehnice, pentru a fi implimentate în practică.

Însușite de către fiecare producător agricol și apoi implementate corect, practicile agricole pot contribui, atât la obținerea unor producții calitativ superioare și rentabile, cât și la conservarea mediului ambiant, cu limitarea consecințelor ecologice nefavorabile la nivel local și național.

Ca o complentare adusă acestei culegeri, am scris „Manualul fermierului pentru culturile de câmp” în două volume care pune la dispoziția agricultorilor o varietate mai largă de cunoștințe necesare activității practice pentru promovarea agriculturii durabile.

Clima și solul factori principali în agricultura durabilă 

Seceta, ploile torențiale, inundațiile din 2020 sunt rezultatul efectului de seră. Ce trebuie să întreprindem?

Moldova are nevoie de o strategie anti-secetă.

Măsuri de prevenire și reducere a efectelor secetei.

Cum protejăm culturile de brumele şi îngheţurile de primăvară. Vezi câteva metode.

Fâșiile de protecție – importanță, înființarea și costuri.

Exportăm mobilă și lemn din păduri și importăm, fără să vrem, seceta și deșertificarea.

Cum apreciem caracteristicile solului fără dispozitive – 6 metode.

Ce trebuie să știm despre reacția solului (pH) – factor important în nutriția și evoluția plantelor.

Solurile saline – cum are loc procesul de salinizare și care sunt metodele de combatere.

Fertilizarea culturilor agricole – îngrășăminte, doze, perioade recomandate și altele

Când trebuie realizată fertilizarea culturilor agricole. Faze de aplicare a îngrășămintelor.

Cum se aplică elementele nutritive la culturi în raport cu fazele de vegetaţie și cerințe.

Cum administrăm îngrășămintele după realizarea analizei solului.

Administrarea îngrășămintelor la culturile de câmp în fiecare etapă.

Principalele cauze ale micşorării eficienţei îngrăşămintelor administrate în sol.

Sisteme de fertilizare în asolament recomandate pentru fiecare zonă a țării.

Efectul fracţionării dozei de azot asupra dezvoltării cerealelor de toamnă.

Atenţie la fertilizarea cerealelor de toamnă.

Cum să elaborați planul de fertilizare la culturile agricole.

Cum să calculezi doza de îngrăşăminte după conţinutul de substanţă activă.

Îngrăşămintele minerale cu azot – care este eficiența, rolul azotului.

Fertilizarea foliară – avantajele realizării.

Dereglări de nutriţie la plante cauzate de excesul sau insuficiența elementelor nutritive.

Fertilizarea rapiței de toamnă. Norme, perioade recomandate.

Fertilizarea cartofului și sfeclei de zahăr. Norme, îngrășăminte recomandate.

Fertilizarea culturilor de toamnă la desprimăvărare.

Aplicarea îngrășămintelor la cultura de soia.

Fertilizarea sfeclei de zahăr – perioade, norme.

Fertilizarea porumbului: norme și perioade recomandate.

Fertilizarea florii-soarelui: perioade, norme.

Fertilizarea orzului și a orzoaicei de toamnă.

Fertilizarea mazării – îngrășăminte, doze, perioade recomandate.

Fertilizarea fasolei – îngrășăminte, doze și perioade.

Fertilizarea lucernei – când se introduc îngrășămintele.

Fertilizarea cartofului – când și ce îngrășăminte introducem.

Fertilizarea tutunului – norme și recomandări.

Recomandări la aplicarea îngrăşămintelor în livezile tinere și plantații de arbuști fructiferi.

Fertilizarea pășunilor. Ce îngrășăminte și când aplicăm.

Factori ce influențează eficiența îngrășămintelor aplicate.

Cum sunt asimilate îngrășămintele de plante în condiții de secetă.

Utilizarea nămolurilor netratate de la stațiile de epurare ca îngrășământ în agricultură este foarte periculoasă.

Recomandări la construcția depozitelor și păstrarea îngrășămintelor chimice.

Realitatea despre nitraţii și nitriţii din fructe și legume.

Asolamentul – cea mai ieftină investiţie în agricultură

Asolamentul – cea mai ieftină investiţie în agricultură.

Asolamente recomandate pentru cultura de legume.

Asolamentul – reguli de bază pentru evitarea greşelilor anilor precedenţi.

Amplasarea culturilor de primăvară în asolament. Vezi culturile ce nu sunt recomandate.

10 Recomandări la întocmirea asolamentelor în condiţiile schimbărilor climatice.

Sisteme minime de lucrare a solului

Sisteme minime de lucrare a solului – principii.

Sistemul conservativ de lucrare a solului – fertilitate bună, cheltuieli reduse.

Cum evităm pierderile de apă din sol și valorificăm umiditatea corect la semănat: 15 sfaturi importante.

Semința și semănatul culturilor agricole

Calitatea semințelor – însușiri bine de știut.

Recomandări la semănatul culturilor de toamnă în 2021.

Campania de primăvară 2021. Recomandări la semănatul culturilor.

Recomandări la alegerea hibrizilor şi semănatul florii-soarelui.

Când întoarcem semănăturile culturilor compromise parțial.

Lucrările de îngrijire a culturilor agricole

Irigarea culturilor agricole: norme, termene, tipuri de udări.

Calitatea apei – problemă cheie pentru irigare.

Principii și reguli la elaborarea programului de aplicare a erbicidelor.

Calitatea apei pentru tratamente și fertilizări foliare.

Pagubele produse de buruieni. Cum afectează recolta.

Metode de combatere a buruienilor.

Principalele greșeli la administrarea îngrășămintelor și întreținerea solului.

Recoltarea și depozitarea culturilor agricole

Recoltarea cerealelor – recomandări pentru campania 2021.

Recoltarea, condiţionarea şi păstrarea cartofilor.

Depozitarea cerealelor: umiditate, tratamente recomandate.

Tehnologii de cultivare unor culturi de câmp

Cum obţinem grâu bun pentru panificație.

Producerea răsadului de tutun. Cerințe și sfaturi.

Cum se cultivă mazărea furajeră.

Tehnologia de cultivare a mazării.

Cultivarea plantelor energetice

Cultivarea plantelor energetice pentru producerea biomasei – o afacere durabilă.

Cultivarea salciei energetice. Recomandări la plantare și întreținere.

Salcia energetică – o afacere profitabilă, în condițiile actuale.

Iarba elefantului sau Miscanthus Giganteus – cultivarea, îngrijirea plantei energetice.

Marea dilemă: producţie alimentară agricolă sau producerea de biocarburanţi.

Utilizarea deşeurilor comunale pentru producerea biogazului – afacere profitabilă în Cehia, soluție pentru Moldova.

Particularitățile agriculturii ecologice

Șansele agriculturii ecologice în Republica Moldova.

Probleme ecologice în agricultura Republicii Moldova.

Managementul proiectării unei ferme ecologice.

Principii și reguli de fertilizare în agricultura ecologică.

Gunoiul de grajd – ce trebuie să știi la fertilizarea solului.

Compostarea deșeurilor menajere – cum transformăm resturile în îngrășământ valoros.

Cantitatea de îngrășăminte asigurate de resturile de la culturile agricole.

Materia organică, baza fertilității solului – cum o majorăm.

Folosește frunzele inteligent, transformă-le în compost – îngrășământ organic valoros pentru legume.

Mranița – îngrășământ natural recomandat la cultura de legume.

Culturile de acoperire – când se seamănă, încorporează în sol ca îngrășăminte.

Posibilitățile de creștere a fertilității solului în agricultura ecologică.

Cum menținem sub control bolile în agricultura ecologică.

Cum controlăm dăunătorii în agricultura ecologică.

Zeama bordeleză – cum se prepară amestecul pentru combaterea bolilor.

Păstrarea produselor ecologice – sfaturi și cerințe.

Tehnologii de cultivare a culturilor de câmp în sistem  ecologic 

Cultivarea grâului spelta în sistem eco: Premergători, lucrări.

Tehnologia cultivării orzului în sistem ecologic.

Tehnologia cultivării porumbului pentru boabe în sistem ecologicFișa tehnologică.

Cum se cultivă și îngrijește fasolea ecologică.

Năutul – leguminoasa ce poate fi cultivată cu succes în sistem ecologic.

Tehnologia de cultivare a mazării în sistem eco.

Plantarea și îngrijirea cartofului ecologic – tehnologie.

Dezvoltarea şi promovarea agroecoturismului vitvinicol şi pomicol în Moldova.

Seminar: Principii de cultivare a zmeurului pe substrat

0

Pe data de 18 august, expertul din Marea Britanie, Jeremy Darby va susține un seminar despre „Principii de cultivare a zmeurului pe substrat”.

Jeremy Darby este un expert cu renume care a coordonat proiecte de succes privind producerea pomușoarelor în câmp deschis și spații protejate în țări precum Marea Britanie, Ucraina, Armenia, Georgia, Polonia și altele.

Seminarul se va desfășura începând cu ora 10.00, în localitatea Zâmbreni, raionul Ialoveni, S.R.L. FRUCTMER.

Jeremy Darby va prezenta principiile de cultivare a zmeurului pe substrat, tehnici avansate de cultivare, metode de sporire a producției și calității recoltei, precum și modalități de control a factorilor de producere.

În cadrul evenimentului veți avea ocazie unică de a adresa întrebări expertului și a obține explicații și recomandări de valoare.

Evenimentul este organizat de Asociația Obștească Pomușoarele Moldovei în parteneriat cu proiectul USAID Moldova Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.

Puteți să vă înregistrați la numărul de telefon: 069101994 sau la adresa de email: pomusoarele.moldovei@gmail.

Recoltă mică de usturoi? 7 cauze și prevenirea lor

0

Usturoiul este o cultură ce nu necesită o îngrijire specială în timpul sezonului, oferind de obicei an de an roade satisfăcătoare.

Însă, recolta depinde nu doar de soi, ci și de tehnologia agricolă, precum și de condițiile meteorologice. Înghețurile de revenire, seceta de la începutul sezonului de vegetație și precipitațiile abundente în ajunul recoltării usturoiului pot cauza pagube culturii.

O recoltă mică de usturoi, este rezultatul mai multor factori simultan. Dacă recolta a fost prea mică sau afectată de unele probleme, ar fi bine să luați în calcul următoarele cauze posibile, pentru a evita problema în anii următori:

1. Locul nepotrivit ales pentru plantarea usturoiului

Pentru plantarea usturoiului, cele mai potrivite sunt zonele bine luminate, plane, unde apa nu stagnează după topirea zăpezii și a ploii.

Dacă e umbrit în exces, usturoiul nu va forma căpățâni. Usturoiul preferă solurile mijlocii-ușoare, bogate în masă organică, irigate. Adâncimea apelor freatice trebuie să fie de 3-4 metri.

Dacă plantați usturoi pe pământ nisipos, acesta va suferi de lipsă de umiditate, nutrienți și, ca urmare, va forma recolte mici. În solul argilos greu și dens, bulbii pot putrezi din cauza excesului de apă și a lipsei de aer. pH-ul solului potrivit pentru usturoi este 6,5-7,8.

Totodată, câmpul pe care veți cultiva usturoi nu trebuie cultivat cu alte culturi din genul Allium (de exemplu ceapă, arpagic, praz) cu 3-4 ani înainte de plantare, pentru a evita atacul nematozilor.

Usturoiul crește bine pe terenuri unde anterior au fost cultivați castraveți, dovlecei, mărar, varza timpurie, salate, mazăre verde, grâu sau orz.

2. Plantarea în afara termenului optim

Usturoiul de toamnă este plantat la mijlocul toamnei, iar usturoiul de primăvară este plantat primăvara, la începutul lunii martie, când solul se încălzește până la 6-8°C. Această cultură nu se teme de vremea rece și are un sezon lung de creștere.

Detalii despre Plantarea de primăvară a usturoiului – sfaturi utile.

Plantarea prea târzie a usturoiului de primăvară, la căldură, când solul este deja uscat, poate afecta negativ randamentul culturii.

Puteți începe plantarea usturoiului de toamnă cu 30-40 de zile înainte de apariția înghețurilor stabile. Bulbii trebuie să reușească să se înrădăcineze, dar să nu să se formeze frunze.

Dacă plantați usturoiul chiar înainte de înghețuri severe, acesta nu va avea timp să prindă rădăcini și poate fi distrus iarna. Usturoiul de toamnă e recomandat să fie plantat în luna octombrie.

3. Lipsa substanțelor nutritive

Usturoiul crește bine în parcele cu sol fertil ușor, mai ales dacă îngrășămintele organice au fost aplicate sub cultura premergătoare. În lipsa nutrienților, recoltele vor fi mici.

Dacă îngrășămintele organice nu au fost aplicate sub cultura premergătoare, atunci la 1 mp adăugați o găleată de compost sau 3-4 kg de mraniță, adăugați 1 pahar de cenușă sau îngrășământ universal complex, în baza dozelor recomandate pe ambalaj.

Pe suprafețe mari, îngrășămintele se administrează în funcție de analiza solului și recolta planificată. Orientativ, sunt recomandate 100 kg s.a. de fosfor, 50 kg s.a. potasiu/ha. Acestea se încorporează în sol concomitent cu lucrarea de bază a solului realizată la aproximativ 25 cm.

Parcela se pregătește cu 7-10 zile înainte de data estimată de plantare a cățeilor, astfel încât solul să se așeze.

După apariția lăstarilor, este necesar să se fertilizeze cu îngrășăminte cu azot – (1 lingură de îngrășământ la 10 litri de apă).

În timpul sezonului de vegetație, este indicat să mai hrăniți usturoiul de câteva ori. Atunci când acesta are de la 2-3 până la 8-9 frunze se pot face fertilizări foliare cu îngrășăminte ce conțin azot și microelemente, aceste îngrășăminte pot fi găsite în magazinele de profil, inclusiv opțiuni organice.

După 8/9 frunze, usturoiul mai poate fi fertilizat de 1-2 ori, cu îngrășăminte ce conțin azot, fosfor și potasiu în egală măsură. La formarea bulbului, usturoiul consumă mai mult potasiu, de aceea mai poate fi hrănit de 1-2 ori cu îngrășăminte ce-l conțin.

Chiar dacă numărul fertilizărilor pare destul de mare, regula generală de fertilizare a culturilor este simplă, mai bine acestea să fie hrănite în doze mici, regulat, decât să le administrăm de 1-2 ori cantități mari de îngrășăminte, care, de cele mai multe ori, sunt mai greu asimilate.

4. Material de plantat necalitativ

Pentru a crește usturoi din căței, selectați-i pe cei mai mari, fără răni și semne de boală, având grijă să nu deteriorați în procesul de pregătire învelișul protector și locul unde se află rudimentele rădăcinilor noi.

Totodată, puteți trata bulbii cu fungicid înainte de plantare pentru mai multă siguranță în calitatea recoltei.

De obicei, cele mai bune căpățâni de usturoi cresc din căței mari.

Deseori, în timp, usturoiul de toamnă devine mai mic și calitățile nu se păstrează. Pentru a vă păstra soiul preferat, trebuie să îl reînnoiți la fiecare 3-5 ani. Pentru a face acest lucru, utilizați bulbilile produse în vârful plantei, care sunt numite „seminte de usturoi”.

Acestea se seamănă uscate toamna sau primăvara și se obțin căpățâni cu un singur bulb. Aceștia sunt plantați în același mod ca și cățeii de usturoi, din care cresc căpățâni mari, frumoase și sănătoase în următorul an.

5. Înlăturarea târzie a tijelor florale

În iunie, pe usturoiul de toamnă apar săgeți (tije florale), pe care se coc ulterior semințele. Dacă nu intenționați să înmulțiți usturoiul prin semințe, atunci toate săgețile trebuie îndepărtate.

Îndepărtați tulpinile florale la usturoi când acestea au atins o lungime de 10-15 cm. În această fază, tijele nu au consumat prea multe substanțe nutritive și este puțin probabil să aibă timp să crească din nou.

Dacă nu le înlăturați, planta consumă o mulțime de substanțe nutritive pentru formarea semințelor, iar dacă nu eliminați deloc săgețile sau le îndepărtați prea târziu, atunci căpățânile vor crește mici.

Dacă lăsați săgeți pe câteva plante, acest lucru va ajuta la determinarea timpului de coacere a căpățânilor de usturoi. De îndată ce săgeata se îndreaptă și coaja inflorescenței se sparge, puteți începe strângerea recoltei la restul plantelor.

Tija la usturoi se înlătură la 1 cm de la baza prinderii acesteia. Cel mai bine să faceți acest lucru dimineața, pe vreme însorită, cu o foarfecă, astfel încât secțiunile să se usuce rapid și să nu avem răni pe suprafețe extinse.

Detalii despre Tulpinile florale (săgețile) la usturoi – când le înlăturăm.

6. Solul nu e mulcit după plantare

O altă cauză a unei recolte proaste ar putea fi lipsa mulciului. Importanța acestuia este bine cunoscută – reduce evaporarea apei, protejează solul și plantele de temperaturile înalte, devine ulterior un fertilizant important pentru sol.

În plus, mulcind suprafața, protejați usturoiul de devierile de temperatură. E bine să folosiți paie, fân sau alte materiale naturale pentru mulcire sau material de culoare deschisă, căci folia neagră supraîncălzește planta.

7. Boli și dăunători ce pot afecta recolta de usturoi

În ciuda faptului că usturoiul conține o cantitate mare de fitoncide, care de multe ori protejează alte culturi de probleme, este, la rândul său, vulnerabil în fața unor boli sau dăunători.

Usturoiul este preferat de dăunători cum ar fi tripsul tutunului, nematodul tulpinii, musca cepei, molia prazului și păianjenul bulbilor. Acești dăunători infectează usturoiul în diferite stadii de dezvoltare, dar mai des la sfârșitul sezonului de vegetație.

FOTO: invasive.org

Citește mai multe despre Musca cepei – daune, metode de prevenire și combatere.

Prin urmare, dacă observați mici urme de deteriorare pe frunze, pete, răsuciri de frunze sau alte semne ce ar indica prezența unui inamic, examinați cu atenție cultura pentru a determina exact cauza și realiza tratamente în timp util.

Mai multe detalii despre dăunătorii ce pot fi întâlniți în culturile de usturoi și ceapă găsiți pe acest link.

În perioada de vegetație, plantele de usturoi pot fi afectate de diferite boli, iar simptomele unora pot fi vizibile abia la recoltare sau chiar depozitare.

Aceste boli, de obicei, se dezvoltă odată cu nerespectarea densității planificate a culturii, asolamentului și la umiditatea ridicată.

Mana, fuzarioza, putregaiul cenușiu al coletului și bulbilor, putregaiul alb, alternarioza sau rugina sunt principalele boli ce pot fi întâlnite în culturile de usturoi și pot afecta recolta. Detalii despre menținerea sub control al acestora găsiți pe acest link.

Pentru menținerea sănătății culturii vă recomandăm utilizarea microorganismelor naturale, cum ar fi trichoderma sau bacilul de fân, care protejează culturile eficient și nu prezintă risc pentru mediu.

Tratamentele regulate ale plantelor și solului cu produse biologice vor ajuta nu numai să faceți față bolilor, ci și să îmbunătățiți nutriția plantelor, să le întăriți imunitatea și să obțineți o recoltă sănătoasă.

Este important și să recoltați usturoiul la timp și să-l uscați bine înainte de păstrare.

Calendaristic, de obicei, usturoiul se recoltează în a doua decadă a lunii iulie. Perioada optimă se caracterizează prin uscarea frunzelor și începutul polignirii acestora.

Nu se recomandă recoltarea după uscarea totală a frunzelor, acesta este un indicator al faptului că bulbii se dezgolesc și se desfac în căței.

Timp de câteva zile după recoltare, usturoiul trebuie lăsat să se usuce. După uscare, se înlătură frunzele lăsând o porțiune de tulpină de aproximativ 2 cm deasupra bulbului. Rădăcina de usturoi la păstrare se scurtează până la 1 cm.

V-ar putea plăcea și articolul despre De ce putrezește usturoiul la păstrare – cele mai frecvente boli.

Schimb de experiență pentru producătorii agricoli de produse ecologice într-o vizită de studiu în Cehia

0

Agricultorii pot participa în perioada 24-29 august curent, la o vizită de studiu în Republica Cehă, organizată pentru cei care sunt orientați spre obținerea produselor alimentare ecologice.

Apelul este deschis până la data de 11 august curent. Beneficiarii vizitei de studiu vor fi selectați în baza Chestionarului.

Vizita de studiu este organizată sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și a Ministerului Industriei și Comerțului din Republica Cehă, Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Meșteșugurilor din Republica Cehă, pentru a facilita preluarea experienței fermierilor cehi în ceea ce privește producția și comercializarea produselor ecologice.

Beneficiarii vor afla despre intrumentele moderne de promovare și marketing, vor cunoaște direcțiile de dezvoltare a comerțului exterior cu produse ecologice proprii pe piața UE și vor fi instruiți cu privire la procedurile de dezvoltare a agriculturii ecologice în condițiile Republicii Moldova.

Evenimentul este și o bună oportunitate de a încheia parteneriate în sfera comerțului și producției cu fermierii cehi.

Toate cheltuielile aferente deplasării în ceea ce privește bilete de avion tur-retur, cazarea inclusiv masă cu excepția primei și ultimei zile urmează a fi acoperite de către organizatori.

Semănătoarea de cereale tractată CPH 1500F de la Great Plains – utilajul perfect pentru condițiile climaterice actuale

0

Pe măsură ce se apropie campania de semănat pentru culturile cerealiere de toamnă, fermierii se pregătesc cu grijă și maximă atenție pentru această etapă importantă a procesului agricol.

Obținerea unei recolte bogate și de calitate depinde în mod esențial de alegerea tehnologiei potrivite și a echipamentelor performante. În acest sens, se conturează o oportunitate deosebită oferită de semănătoarea CPH 1500F de la Great Plains, producător american, cunoscut pentru capacitatea sa de a îmbunătăți și optimiza procesul de semănat.

Semănătoarea CPH 1500F constructiv reprezintă o combinație din două utilaje:

1- semănătoare mecanică pentru cereale model 1500F și

2 – pivot oscilant model CPH 1500 F. Analizate individual, aceste utilaje nu se evidențiază în vreun fel față de cele asemănătoare, însă când sunt utilizate în tandem, devin demne de remarcat.

I BUNCĂRE MONTATE 1500F+ CPH15

  • Buncăr de bază pentru semințe -1269 litri.
  • Buncăr pentru fertilizanți – 529 litri.
  • Buncăr pentru semințe mărunte- opțional – 127 litri.

Buncărul pentru semințe cu o capacitate de 286 litri pe metru lățime de lucru în combinație cu 3,6; 4,5 sau 6 m lățimea de lucru vă permite să însămânțați o suprafață mai mare fără încărcare suplimentară.

Alte particularități: cadrul principal confecționat din pătrat 15 x 15, brăzdarele amplasate în formă de zigzag, pentru evitarea înfundării, contur hidraulic pentru ridicare rapidă, sporesc productivitatea fără a compromite fiabilitatea.

Această construcție deja consacrată este piatra de temelie a familiei de semănători în miriște Great Plains. Cheia acestui succes continuu o reprezintă particularitățile pivotului oscilant, care permit o copiere perfectă pe suprafețe și pante neuniforme, asigurând în același timp că brăzdarul seamănă sămânța direct în fâșia de pământ prelucrată de discul de tăiere corespunzător.

Tot ceea ce a fost enumerat mai sus, precum și experiența unor fermieri din alte zone ale țării, care utilizează utilaje asemănătoare, i-a determinat pe fermierii din Ștefan Vodă să facă alegerea corectă.

  1. Cupa de alimentare canelată – oferă o distribuție egală pentru o mare varietate de semințe ca mărime și formă. Designul cupei menține alimentarea uniformă indiferent de viteza de lucru.
  1. Buncărul pentru semințe mici este o copie a buncărului pentru semințe mare și are o cupă de alimentare asemănătoare. Asigură o dozare precisă a semințelor mărunte.
  2. Construcția buncărului pentru fertilizanți permite o golire rapidă și deplină la terminarea lucrărilor. Roțile de dozare cu 6 palete asigură dozarea precisă a îngrășămintelor.

Caracteristici:

  • Toate secțiile de semănat sunt amplasate la distanța de 18 cm pentru un flux maxim de resturi vegetale. Putem accesa cu ușurință fiecare secție din spatele mașinii.
  • Prin urmare, nu mai stați sub semănătoare pentru a efectua ajustările necesare de adâncime, etc.   
  • Antrenarea cu ajutorul roții de tracțiune asigură dozarea semințelor în dependență de viteză. Înălțimea cadrului de asemenea este controlată prin intermediul acestor roți.

Deplasare Verticală

Oferă tuturor semănătorilor GP, echipate cu secții de semănat serie 00, o flexibilitate sporită la însămânțarea în teren denivelat.

Deplasarea verticală protejează utilajul de deteriorare în momentul când discurile de însămânțare sau roata de tasare lovesc un obstacol, cum ar fi pietrele, și, în același timp, permite întregului ansamblu să se miște în sus în afara brazdei.

Găurile de montare suplimentare permit secțiilor de semănat, aflate în urma roților tractorului, să ruleze la o adâncime mai mare cu 5 cm și să plaseze semințele la aceeași adâncime ca și celelalte secții. Faceți acest lucru doar în caz de necesitate.

A – Tubul principal de alimentare.

B – Tub de alimentare semințe fine (opțional).

C – Tub alimentare fertilizanți (opțional).

Dacă se comandă cu buncăr pentru semințe mici, îngrășămintele vor cădea prin B, iar tubul pentru semințe mici se va instala lateral cu înclinare către brazdă.

Adâncimea de semănat: 18 setări permit reglarea individuală a adâncimii de însămânțare, în trepte a câte 6 mm pentru fiecare secție. Mânerul în formă de T asigură o reglare ușoară a adâncimii, cea mai mare mărime aflându-se în spate.

Caracteristici disc brăzdar:

Toate secțiile de semănat Great Plains sunt echipate cu deschizătoare de brazdă cu disc dublu offset, deplasate unul față de altul.

În acest fel, obținem o îngustare a brăzdarelor, care ne asigură o tăiere mai bună a resturilor vegetale și o mai bună pătrundere în solul dur, la fel ca și curățarea fiecărui disc de către celălalt.

Alte opțiuni:

  • Agitator semințe buncăr curățător roți tasare.
  • Markatoare.
  • Curățător roți tasare.
  • Dopuri cupe de semințe.
  • Keeton – așezător semințe.
  • Grapa acoperire.

Cel mai versatil cuțit oferit de Great Plains, recomandat pentru majoritatea tipurilor și condițiilor de sol.

Coulterele deplasate îmbunătățesc prelucrarea resturilor vegetale și permit evitarea înfundării utilajului.

Presiune de lucru Coulter

Setarea din fabrică la 204 kg permite menținerea constantă a unei presiuni minime de 204. În cazul în care lama cuțitului întâmpină un obstacol care necesită o forță de impact mai mare de 204 kg, arcul va permite deplasarea în sus peste obstacol fără a deteriora utilajul.

După depășirea obstacolului, brăzdarul se va reseta automat și va continua să lucreze la adâncimea stabilită.

Aliniere Perfectă

Utilajele Great Plains dispun de un sistem unic care efectuează semănatul corect și calitativ în curbe și cotituri, inclusiv în sol neprelucrat.

Dispozitivul CPH aliază deschizătoarele de brazdă și secțiile de semănat pe o traiectorie perfectă, unul după altul. Așa cum se vede din desen, brăzdarele pivotante ale concurenților nu pot menține o urmărire adecvată.

Semănăturile cu CPH se potrivesc ideal pentru efectuarea semănatului în condiții extreme, fără prelucrarea solului direct în miriște de păioase și în câmpuri cu cantități foarte mari de resturi vegetale.

Bioprotect este distribuitor oficial Great Plains în Republica Moldova. 

Pentru mai multe detalii: Mobil: 068 877 866; 069 157 670; 061 010 034. bioprotect.md.

Ce semănăm în grădină după recoltarea usturoiului, cepei

0

Alegerea culturii potrivite pentru plantare după recoltarea altei culturi este foarte importantă, de aceasta depinzând direct calitatea și cantitatea recoltei viitoare. Mulți preferă, recoltând unele legume la finele lunii iulie sau în luna august, să valorifice parcelele semănând culturi succesive.

Unor plante le va plăcea foarte mult parcela după usturoi, în timp ce altele se pot îmbolnăvi sau vor avea o recoltă slabă. Acest lucru se întâmplă deoarece este necesar de respectat rotația culturilor, adică să ținem cont de necesitățile fiecărei specii și să o cultivăm după una potrivită.

Rotația culturilor îmbunătățește starea solului și reduce numărul de dăunători și microorganisme patogene. Una dintre reguli spune, că trebuie respectată plantarea legumelor de la care consumăm fructele după cele de la care consumăm rădăcini și invers. Acesta însă nu e unicul lucru de care trebuie să ținem cont.

Usturoiul și ceapa sunt cultivate în toate zonele, fiind destul de nepretențioase în îngrijire. Plantele produc fitoncide – substanțe biologic active care ucid sau inhibă dezvoltarea microorganismelor patogene. Unele dintre ele după recoltare rămân în sol și continuă să protejeze noile plante de boli și dăunători.

Nu se recomandă să semănați plante din aceeași familie pe același teren, deoarece pot extrage aceleași elemente nutritive din sol și de obicei sunt supuse atacului acelorași dăunători și boli. Astfel, usturoiul, ceapa, prazul și alte culturi din familia Amaryllidaceae vor reveni pe același teren doar după o pauză de 4-6 ani.

Cum pregătim terenul după recoltarea usturoiului, cepei

În ciuda prezenței fitoncidelor, solul după usturoi poate fi infectat cu nematozi, spori ai diferitor ciuperci patogene. Aceștia pot apărea atât în urma unei încălcări a tehnologiei agricole, cât și a condițiilor meteorologice nefavorabile.

Prin urmare, înainte de a cultiva noi plante, înlăturați resturile de plante și distrugeți-le (mai ales dacă ați avut probleme în cultură), îndepărtați buruienile, afânați și tratați solul cu sulfat de cupru 1% (100 g la 10 l de apă), soluția rezultată este suficientă pentru 2 mp), sau cu orice preparat fungicid recomandat în acest sens.

Toamna, pentru fiecare metru pătrat de parcelă de usturoi sau ceapă, adăugați o jumătate de găleată de mraniță sau gunoi de grajd.

Ce culturi putem cultiva după recoltarea usturoiului, cepei

După eliberarea parcelei, după usturoi sau ceapă mulți seamănă verdețuri. Este o idee bună, pentru că plante precum spanacul, mărarul, rucola, pătrunjelul, salata au un sezon de vegetație scurt și mai puteți obține o recoltă de vitamine proaspete. Înainte de a planta verdețurile, adăugați în sol orice îngrășământ complex.

Citiți mai multe despre Salata – sfaturi pentru cultura de toamnă și iarnă.

Important! Plantele semănate vara sunt afectate de lipsa de umiditate în sol și de temperaturile înalte. Prin urmare, optați pentru soiuri pretabile pentru cultivare de toamnă, cu un termen scurt de vegetație, udați solul înainte de plantare, iar pe vreme uscată udați plantele cu apă caldă.

În iulie, puteți avea timp să semănați diferite varietăți de ridichi și castraveți timpurii după ceapă și usturoi. Principalul lucru este să alegeți un soi/hibrid potrivit de coacere timpurie și să aveți grijă de tehnologia agricolă corectă. De asemenea, solul de după usturoi va fi „apreciat” de varza chinezească.

Vezi aici mai multe despre Cultivarea ridichilor de lună. Sfaturi utile la semănat, îngrijire.

Îngrășăminte verzi după usturoi: O altă opțiune este de a lăsa solul să se odihnească, semănând îngrășăminte verzi după usturoi. Acestea vor restabili fertilitatea solului și, în același timp, vor decora grădina.

Semănatul se poate face și toamna. Oricare din aceste plante sunt binevenite: secara, ovăzul, măzărichea, facelia, lupinul etc. Ținând cont de insuficiența de apă, de obicei caracteristică celei de-a doua parte a verii, irigați terenul pentru noua cultură.

Lăsați îngrășămintele verzi până în primăvară. Rădăcinile plantelor vor afâna solul, iar partea superioară va putrezi și va acționa ca îngrășământ organic. Citiți mai multe despre Ce îngrășăminte verzi putem semăna toamna în sere.

După o astfel de pregătire, solul va fi deosebit de fertil, iar recolta va fi bogată.

Ce culturi putem cultiva după usturoi și ceapă în anul următor

După usturoi și ceapă, în următorul an se vor dezvolta și vor oferi recolte bogate: ardeiul, vinetele, ridichea de lună, dovlecelul, zucchini, castravetele.

Precum am menționat, ceapa nu se seamănă după usturoi, deoarece au boli și dăunători comuni. Premergători buni pentru ceapă și usturoi sunt tomatele, cartofii ardeiul, vinetele, varza și castravetele.

Seminar: Tehnologii moderne de producere a prunelor pentru piețele UE

0

Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova organizează un seminar dedicat Tehnologiilor moderne de producere a prunelor pentru piețele UE.

Evenimentul va fi organizat vineri, 11 august 2023, în cadrul întreprinderii Elit Fruct, s. Coșernița, raionul Criuleni.

În cadrul acestuia, veți putea interacționa cu următorii specialiști:

  • Peter Hilsendegen – cercetător la Stațiunea de Cercetare DLR Rheinpfalz, Germania.
  • Alexandra Braghiș – specialist național protecția plantelor.
  • Alexandra Bîcu – specialist marketing Asociația Moldova Fruct.

Puteți să vă înregistrați la numărul de telefon: 068528879 sau la adresa de email: [email protected].