Granturi USAID PCRR în cadrul Programului „Promovarea Exporturilor Vinului Moldovei” 

0

Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova lansează Programul „Promovarea Exporturilor Vinului Moldovei” 

Data lansării: 3 iulie 2023
Data încheierii: 30 noiembrie 2023

Recepția dosarelor se va desfășura în trei etape, după cum urmează:

Etapa 1: Până la 31 iulie 2023, ora 17:00;
Etapa 2: Până la 29 septembrie 2023, ora 17:00;
Etapa 3: Până la 30 noiembrie 2023, ora 17:00.

*Dosarele pot fi depuse oricând, conform etapelor descrise mai jos, dar nu mai târziu de 30 noiembrie, 2023 (sau până la epuizarea fondurilor). Solicitanții sunt încurajați să depună dosarele imediat, deoarece cererile vor fi examinate etapizat.

Proiectul USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova lansează Programul „Promovarea Exporturilor Vinului Moldovei” (WESA)”: Dezvoltarea unui plan de marketing și promovare pentru creșterea exportului cu scopul creșterii vânzărilor de vinuri de calitate pe piețele netradiționale, în segmentele de valoare adăugată înaltă, prin stimularea și sprijinirea activităților de marketing și promovare a exportatorilor de vinuri, și implicit, prin construirea unei imagini pozitive a Vinului Moldovei pe piețele netradiționale (precum: România, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii, Olanda, Danemarca, Coreea de Sud, Japonia, Canada, etc.), dar și alte noi piețe cu potențial de creștere a exporturilor de vinuri.

Obiectivele strategice ale programului sunt:

Creșterea vânzărilor Vinului Moldovei pe piețele țintă: Stimularea și sprijinirea activităților de export de vinuri moldovenești prin promovarea și comercializarea acestora în mod eficient și strategic pe piețele țintă identificate, adaptat cerințelor acestora, astfel încât să rezulte o creștere a exporturilor și a vânzărilor.

Creșterea vizibilității internaționale și construirea unei imagini pozitive a Vinului Moldovei: Dezvoltarea și implementarea strategiilor de marketing, promovare și comunicare care să sporească recunoașterea, vizibilitatea și imaginea pozitivă a Vinului Moldovei pe piețele țintă menționate evidențiind calitatea, inovația, tradiția și unicitatea acestora.

Creșterea valorii adăugate a Vinului Moldovei: Promovarea și comercializarea vinurilor îmbuteliate, având caracteristici unice, vinuri cu Indicație Geografică Protejată, vinuri premium, din soiuri autohtone, vinuri din asamblaje creative, vinuri de autor, vinuri experimentale, etc., care vor rezulta în consolidarea și poziționarea acestora la prețuri mai ridicate pe piețele internaționale.

Proiectul va organiza un atelier informativ cu prezența fizică și transmisiune live, privind programul „Promovarea și Exportul Vinului Moldovei” și procedura de depunere a dosarului, la data de 20 iulie 2023, orele 10:00, în cadrul sediului Mediacor (Universitatea de Stat din Moldova) strada Alexei Mateevici 60, intrarea din strada A. Puskin.

Bugetul total al Programului de granturi WESA este de 13,000,000 MDL. Se anticipează oferirea suportului financiar nerambursabil pentru aprox. 20 de companii din domeniul vinicol. Durata oricărui grant acordat în cadrul acestei program nu va fi mai mare de 24 de luni.

Pentru înregistrare la atelierul informativ, vă rugăm să accesați următorul link.

Pentru dosarul complet accesați linkul Google Drive.

VIDEO. Corteva prezintă rezultatele platformei demonstrative de la Varnița: „Oferim fermierilor resursele necesare pentru performanță”

0

Mai mulți fermieri și reprezentanți ai companiilor de distribuție din țară și-au dat întâlnire la Varnița, Anenii Noi pentru a aprecia rezultatele platformei demonstrative Corteva Agriscience din acest sezon agricol.

Pentru culturile de grâu, rapiță, floarea-soarelui și porumb au fost prezentate schemele de protecție, dar și prezentați hibrizii marca Corteva care completează portofoliul de genetică performantă al companiei.

Fermierul Dorin Jardețchi, gazda evenimentului, a specificat că optează de ani buni pentru produsele Corteva pentru a obține randamente maxime la culturile de legume, iar acum trei ani a extins colaborarea și pentru cultura mare.

„Agricultura trebuie să meargă în pas cu știința, iar noi trebuie să ne dezvoltăm. De aceea, astfel de platforme organizate și colaborări sunt foarte utile. Aici, aflăm multe lucruri noi, care ne ajută să ne dezvoltăm și să luăm cursul potrivit. Fără tehnologii moderne nu vom reuși să realizăm prea multe, iar Corteva oferă tehnologiile de care avem nevoie”, a specificat în cadrul evenimentului Dorin Jardețchi.

Mai multe detalii despre soluțiile prezentate aflați din video-ul realizat în cadrul evenimentului de prezentare a rezultatelor intermediare ale platformei.

Oamenii de afaceri, invitați să participe la Solar PV&Energy Storage World Expo din China

0

Oamenii de afaceri din Republica Moldova sunt invitați să participe la cea de-a 15-a ediție Solar PV&Energy Storage World Expo – 2023.

Expoziția va întruni circa 1.500 de expozanți ce urmăresc noile tendințe de piață și tind spre inovare.

Camera de Comerț și Industrie Moldova-China, care organizează misiunea economică la eveniment, precizează că participarea este o oportunitate de a se alătura la obiectivele de dezvoltare pe plan internațional, dar și de a prelua practici și a le implementa în Republica Moldova, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Daniela Popușoi, șefa Direcției expoziții din cadrul Camerei, a menționat că expoziția se va desfășura în perioada 8-10 august la Guangzhou, Republica Populară Chineză.

Potrivit ei, este una dintre cele mai mari și mai influente expoziții de depozitare solară fotovoltaică și energie din China.

FOTO: ipn.md

Ediția 2023 Solar PV&Energy Storage World Expo își va extinde suprafața de expoziție la 100 de mii de metri pătrați.

„Numeroși expozanți din peste 30 de țări vor expune echipamente de producție a bateriilor, diferite tipuri de lămpi și încărcătoare și alte servicii în fața unui public larg de factori de decizie și cumpărători cheie. Târgul va găzdui pavilioane de produse, demonstrații live, ateliere și prelegeri pe diverse subiecte legate de industrie”, a menționat Daniela Popușoi.

Expoziția va avea loc sub același acoperiș cu China Int’l Energy Conservation, Energy Storage&Clean Energy Expo, care acoperă alte opțiuni de energie, cum ar fi pile de încărcare, energia eoliană, baterii, surse de alimentare, bioenergie și tehnologia de încălzire.

„Vreau să vin cu un îndemn față de businessul local, businessul autohton și nu neapărat doar față de cei care se ocupă în mod direct cu instalarea panourilor fotovoltaice, eoliene, dar inclusiv și față de cei curioși care vor să-și instaleze pe o suprafață mai mare panouri solare, haideți cu noi în China”, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca.

Hydrocooling: răcirea cireșelor după recoltare

0

Cireșele sunt unele dintre cele mai populare și iubite fructe. Între timp, și vișinele au devenit un ingredient esențial în multe feluri de mâncare sau sosuri și sunt populare printre bucătarii din întreaga lume.

Cireșele sunt foarte apreciate de consumatori, iar alegerea lor se bazează în principal pe culoare, conținutul de substanțe solubile, aciditate, absența brunificării codiței, prospețime și aspectul general.

Totuși, cireașa este un fruct foarte perisabil, care nu reușește în unele cazuri să ajungă la consumator în calitate optimă, după transport și distribuție.

Cireșele se caracterizează printr-o rată mare de transpirație, sensibilitate la putrezirea produsă de ciuperci și vulnerabilitate la tulburări fiziologice precum „pitting-ul”, toate acestea limitându-i durata de păstrare.

Mai mult, ținând cont că apa se evaporă de pe codiță de 14 ori mai rapid decât de pe fruct, uscarea și brunificarea codiței reprezintă o restricție semnificativă.

La fel ca și în cazul altor produse alimentare, prospețimea este cheia, iar în cazul cireșelor, una dintre cele mai importante modalități de a asigura prospețimea este prin respectarea metodelor corespunzătoare de răcire și depozitare după recoltare.

Informații despre răcirea și depozitarea cireșelor

Cireșele sunt o cultură relativ costisitoare pentru producție, deoarece sunt foarte sensibile la daune cauzate de ploi, grindină și alte precipitații, necesită în mod obișnuit stropiri și irigații pentru a crește și sunt intensive în ceea ce privește necesarul de muncă.

Din acest motiv, este cu atât mai important ca, odată ce cireșele sunt recoltate, să fie manipulate cu grijă, răcite și depozitate astfel încât să se poată obține un randament maxim al investiției și, totodată, astfel încât consumatorii finali să primească cel mai bun produs posibil.

Există o varietate de aspecte importante de luat în considerare în ceea ce privește răcirea și depozitarea cireșelor.

Gestionarea temperaturii este unul dintre cei mai importanți factori care afectează durata de păstrare a cireșelor.

După recoltare, atât căldura din câmp cât și căldura generată de respirația fructului contribuie la încălzirea cireșelor, în timp ce scăderea temperaturii fructelor imediat după recoltare duce la obținerea unor fructe mai ferme, cu deteriorări reduse și codițe mai verzi.

Pentru a obține o scădere rapidă a temperaturii produsului, utilizarea sistemelor de răcire rapidă este deosebit de importantă.

Temperatura – Cireșele trebuie răcite și depozitate la temperaturi relativ scăzute pentru a preveni pierderea prematură a calității.

Cireșele ar trebui răcite și depozitate la o temperatură de aproximativ -1…+0,5°C, în timp ce vișinele preferă o temperatură de aproximativ 0…+1°C.

Umiditatea relativă – La fel ca multe alte fructe, cireșele au un conținut ridicat de umiditate, ceea ce înseamnă că, dacă nu sunt menținute la o umiditate relativă ridicată, acestea se pot deshidrata și pierde în greutate. Cireșele ar trebui păstrate la o umiditate relativă de aproximativ 90-95%.

Durata de păstrare – Cireșele au o durată de păstrare, în condiții ideale, de aproximativ 2-3 săptămâni. Vișinele își mențin calitatea pentru un interval de timp mai scurt, cu o durată de păstrare de doar aproximativ 5-10 zile.

Metode de răcire a cireșelor

Cireșele trebuie răcite rapid și complet pentru a-și menține calitatea și gustul. Ele prezintă și riscul de a se decolora dacă nu sunt răcite în mod corespunzător și complet (relativ rapid), ceea ce le face mult mai puțin comercializabile și atrăgătoare pentru consumatori.

Metode eficiente de răcire a cireșelor:

Răcire cu apă (Hydrocooling) – Temperaturile din câmp sunt adesea de peste 26-28°C când cireșele sunt culese. Această temperatură poate deteriora rapid fructul după ce acesta este cules.

Răcirea cu apă (Hydrocooling) este o metodă foarte eficientă de a îndepărta rapid căldura și de a răci în prealabil cireșele la un nivel potrivit, care poate fi apoi completat cu răcirea cu aer forțat. Răcirea cu apa (Hydrocooling) implică scufundarea cireșelor în apă rece (temperatura 0…+0.5°C).

Răcire cu aer forțat – Răcirea într-o cameră obișnuită este de obicei insuficientă pentru a răci cireșele într-un mod suficient de rapid și complet pentru cele mai bune rezultate.

În schimb, se folosește răcirea cu aer forțat, care implică plasarea cireșelor într-o cameră de răcire intensivă (Precooling). Ventilatoarele răcitorului de aer (cu disponibilitate mare a presiunii) forțează aerul rece prin cireșe, asigurând astfel o răcire mai rapidă și mai completă.

Răcirea cu apă (Hydrocooling) este un procedeu post recoltare tipic pentru soiurile de cireșe. Mulți producători agricoli au constatat că răcirea cu apă (Hydrocooling) a fost o lucrare benefică în prelungirea duratei de păstrare post recoltare a cireșelor.

Compania Autehton înțelege cât de mult au muncit clienții noștri pentru a produce o recoltă de cireșe de înaltă calitate și că se pot baza pe noi pentru a obține cele mai fiabile și eficiente soluții pentru răcire și depozitare. 

Autehton poate proiecta, livra și instala sisteme complexe cât și părți componente pentru răcirea cireșelor și vișinelor. Ca de obicei, avem prioritare următoarele criterii: calitatea produsului final, eficiența energetică, fiabilitatea și protecția mediului înconjurător. 

Împreună, putem pune în mâinile consumatorilor finali cireșe delicioase și de calitate superioară.

Concluzii

Articolul prezent a arătat că fructele de cireș supuse răcirii cu apă, urmate de depozitarea timp de o săptămână la 0…+1°C și 90…95% umiditate relativă își mențin calitatea pentru o perioada mai îndelungată de timp.

O combinație de răcire cu apă și depozitare în atmosferă modificată, crește durata de păstrare post-recoltare a cireșelor și poate fi o strategie promițătoare pentru îmbunătățirea ulterioară a comercializării cireșelor.

Vitalie Gorincioi: Avem o cerere mare din UE pentru fructe. Sunt necesare investiții imediate pentru a nu rata șansa

0

Ultimii ani, marcați de incertitudine privind piața de desfacere, costuri, prețuri de comercializare, dar și condițiile climaterice au afectat sectorul autohton de producere a fructelor.

Pentru a face față acestor provocări, sunt necesare investiții majore pe diferite direcții, care, de altfel, în mare parte, au fost imposibile ca rezultat al crizei ce a afectat grav agricultura.

Cu toate acestea, datorită eforturilor producătorilor care și-au asumat riscul să facă investiții în infrastructuri cum ar fi cele de irigare, post-recoltare, dar și accesare de noi piețe, Republica Moldova devine tot mai cunoscută la nivel internațional ca un furnizor de fructe de calitate.

Potrivit informațiilor Asociației Moldova Fruct, numărul de cereri pentru diferite specii și soiuri de fructe este în continuă creștere, astfel este necesară mobilizarea fermierilor și organizațiilor ce pot oferi suport acestora pentru ajustarea producției cerințelor pieței.

„În Uniunea Europeană, în acest sezon este înregistrată o criză a ofertei de sâmburoase, ca rezultat al condițiilor meteo nefavorabile. Înregistrăm un număr foarte mare de cereri pentru acestea. Pe de altă parte, printre cerințele obligatorii se numără prerăcirea și sortarea fructelor, calibrarea acestora. Spre regret, însă, mulți producători autohtoni încă nu dispun de capacitățile necesare pentru a face față acestor cerințe. Un aspect foarte important este acela că am inițiat un parteneriat cu producătorii locali de echipamente, iar astfel de echipamente vor fi produse în Moldova și ajustate în funcție de necesitățile fiecărui fermier”, a menționat pentru Agrobiznes Vitalie Gorincioi, președintele asociației.

Acesta a adăugat că întreprinderile care produc conform cerințelor, dispun de certificările necesare și au dezvoltată infrastructura post-recoltare se bucură de succes în rândul importatorilor din UE și alte țări.

„Ne-am dorit mult să ajungem să împărtășim experiența fermierilor locali de fructe cu alți fermieri, nu a celor de peste hotare, iar acum o facem datorită investițiilor făcute de aceștia. Avem întreprinderi dotate cu echipamentele necesare, ce au obținut certificările necesare, realizează exporturi și stabilesc parteneriate cu jucători importanți de pe piața externă. Această experiență trebuie multiplicată, iar pentru aceasta avem nevoie de suportul autorităților și proiectelor în derulare care să ofere suport fermierilor în implementarea tehnologiilor și achiziția echipamentelor necesare post-recoltare”.

Vitalie Gorincioi a mai adăugat că un aspect foarte important îl joacă și diversificarea culturilor și soiurilor, necesară pentru a oferi fermierilor mai multor flexibilitate și siguranță atunci când vorbim de condițiile climatice și cererea pieței în continuă schimbare.

„Sunt solicitate atât cireșele, caisele, prunele, cât și merele și perele. Dacă e să vorbim de solicitările pe care le-am avut pentru cireșe în acest sezon, în top-ul preferințelor au fost soiurile Kordia, Regina, Ferrovia, Nimba și Pacific Red. Cele mai solicitate au fost soiurile mai tardive. Experiența anilor precedenți arată o cerere sporită pentru diferite soiuri, asftel că diversificarea este absolut necesară, mai ales că oferă și siguranța ca în cazul în care pentru o specie sau soi nu avem succes, avem o a doua sau a treia opțiune”.

Amintim că, săptămâna trecută am discutat cu un importator olandez care a specificat că pe piața externă pot fi exportate cantități semnificative de fructe autohtone, condiția principală însă fiind calitatea foarte bună a acestora.

AgroMeteo: Cod galben de ploi de scurtă durată, izolat cu grindină și vijelie

0

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod galben de instabilitate atmosferică pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Alerta este valabilă pentru ziua de astăzi, 3 iulie 2023, în intervalul orelor 12:40 – 21:00.

În intervalul menționat se prevăd ploi de scurtă durată cu descărcări electrice, izolat averse puternice (15-25 l/m2) cu grindină și vijelie în rafale de până la 15-20 m/s.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, se așteaptă averse cu descărcări și pentru ziua de marți, 4 iulie 2023, dar și pentru weekendul 8-9 iulie. 

Amintim că, concomitent sunt în vigoare avertizările de caniculă și pericol de incendiu.

Combina DEUTZ-FAHR C7206 TS: eficientă, economă, universală

0

DEUTZ-FAHR, unul dintre liderii în producția de combine agricole, aduce în atenția fermierilor combina C7206 TS – ce se remarcă prin performanță și fiabilitate superioară.

Modelul C7206 TS, impresionează prin caracteristicile sale tehnice și designul elegant. Aceasta este disponibilă în cadrul distribuitorului exclusiv Deutz-Fahr în Republica Moldova – Agromotor Premium.

În continuare, vorbim despre principalele caracteristici tehnice ale acesteia, care vă vor oferi posibilitatea să obține rezultate maxime în campaniile de recoltat.

Sistem de treierat și separare

Batatorul

Batatorul lat, cu diametrul de 600 mm, măsoara 1,52 m lățime pentru modelele cu 6 scuturători (C7206, C7206 TS, C7206 TSB).

Ambele variante sunt echipate cu opt bare (montate cu șurub pentru înlocuirea rapidă și ușoară) pentru un proces perfect de treierat.

Elevatorul central și configurația sistemului de treier asigură livrarea produsului către tambur într-un flux uniform și fără blocaj.

O deschidere deasupra canalului de alimentare facilitează întreținerea.

Contrabatator segmentat

Pentru versatilitatea mai mare a seriei C7206 TS un contrabatator opțional cu mai multe segmente (diametrul firului de 4 mm) conceput special pentru a permite reconfigurarea imediată a combinei atunci când este necesar pentru diferite culturi: segmentele contrabatatorului sunt pur și simplu îndepărtate prin deschiderea elementelor de prindere și înlocuite cu segmente specifice pentru următoarea cultura.

Contrabatatorul are cincisprezece bare dispuse cu un unghi de 121°, pentru o eficiență superlativă de treier și separare.

Distanțele de intrare și ieșire dintre contrabatator și batatorul din față și din spate sunt reglabile independent de motoare electrice controlate de sistemul Commander Control.

Pentru culturile care sunt deosebit de dificil de treierat, este disponibil un set de plăci de acoperire montate manual.

Reductor batator

Batatorul este echipat cu o transmisie robustă cu viteze reglate electronic într-un interval de la 420 la 1.250 rpm, pentru a permite operatorului să aleagă viteza ideală pentru fiecare cultură.

În timp ce un sistem automat de pretensionare a transmisiei cu viteză variabilă protejează curelele și batatorul împotriva supraîncărcării.

Pentru culturile deosebit de delicate, este disponibil un reductor suplimentar care se potrivește cu ușurință pe partea cu flanșă a batatorului. Această unitate reduce viteza de funcționare de la intervalul standard de 420 – 1.250 rpm la un interval cuprins între 210 – 625 rpm.

Turbo-separator

Modelele C7206 TS sunt echipate cu un turboseparator cu diametrul de 600 mm cu zece bare dințate, ceea ce crește productivitatea cu până la 20%.

Sistemul folosește forța centrifugă și o plasă suplimentară (cu o distanță de 40 mm), care adaugă 0,81 m² de suprafața combinei de recoltat pentru 5 variante de scuturători de paie sau de la 0,97 m² până la 6 variante de scuturători de paie, pentru a asigura o separare optimă a boabelor, chiar și în cele mai dificile condiții.

Turbo-separatorul poate fi setat electronic în cinci poziții diferite (pentru o mișcare a tamburului de la 25 la 65 mm) și funcționează la două viteze: 775 rpm pentru culturile cu semințe mai mici și 410 rpm pentru culturile cu semințe mai grele.

Sistem de curățare

Planul înclinat

Planul oscilant cu lungime de 1,85 m asigură o stratificare perfectă de paie și pleava care, fiind mai ușoară decât boabele, este imediat suflată la contactul cu fluxul de aer generat de ventilator; un efect care îmbunătățește semnificativ curățenia produsului finit.

Configurația în cascadă asigură rezultate excelente de curătare, evitând riscul supraîncărcării sitelor fără a sacrifica productivitatea.

Planul înclinat este ușor de îndepărtat din combina de recoltat, minimizând timpii de întreținere și simplificând operațiunile necesare pentru reconfigurarea mașinii pentru o altă cultură.

Site și sistem de ventilație

Un sistem ingenios asigură că sitele funcționeaza eficient și silențios pentru o productivitate maximă.

Transmisia externă pentru site și planul înclinat reduce la jumătate presiunea asupra sistemului de cernere și este ușor de întreținut.

Mișcarea opusă a sitelor împiedică acumularea reziduurilor de paie și blocarea sitelor în sine. Sitele sunt dispuse pe două niveluri (cu o sită superioară și una inferioară) pentru o acțiune inițială de curățare intensă urmată de o a doua acțiune mai fină.

Extensia reglabilă a sitei superioare optimizează volumul de recuperare a cerealelor și ca urmare, performanța combinei de recoltat.

Deschiderea sitelor este controlată mecanic de la pârghiile situate direct pe nivelul superior al sitei sau cu un sistem electric opțional de pe maneta de control Commander.

Folosind senzori dubli și o bară de control care se extinde pe toată lățimea sitelor, sistemul de control al performanței asigură monitorizarea precisă a productivității combinei.

Turbina

Turbina de înaltă performantă (400 mm diametru) cu 44 palete aspiră aer pe toată lățimea combinei. Viteza turbinei este reglabilă electric într-un interval de la 480 la 980 rpm.

Volumul transversal al fluxului de aer este controlat de deflectoare care permit sau întârzie livrarea aerului către sită. Aerul este distribuit uniform pe toată lățimea sitelor.

DGR

După cum sugerează și numele, sistemul DGR (retur dublu de cereale) constă în două sisteme separate de recuperare a cerealelor, câte unul pe fiecare parte a combinei.

Sistemul de recuperare DEUTZ-FAHR redistribuie materialul pe sita de preparare a cerealelor. Această soluție previne riscul supraîncărcării sistemului de treierat, pentru funcționarea neîntreruptă pe câmp și evitarea risipei de produs de la scuturători.

DGR folosește elemente de frecare (interschimbabile pentru diferite culturi) pentru a exercita o acțiune suplimentară de treierat asupra boabelor recuperate.

Rata de recuperare este monitorizată continuu și un semnal de alarmă avertizează asupra condițiilor de suprasarcină.

Modulul CCM include o funcție de monitorizare a recuperării care maximizează și mai mult performanța mașinii.

Transportul recoltei

Modelele  C7206 (cu 6 scuturători de paie) au buncăr de 9.500 de litri. Buncărul este alimentat de elevatorul de cereale care are o articulație pentru a minimiza riscul de mărunțire a cerealelor, precum și pentru a asigura umplerea optimă în orice unghi.

Nivelul din buncăr este observabil printr-o fereastra din cabină, în timp ce calitatea boabelor poate fi verificată printr-o trapă externă de prelevare a cerealelor.

Doi senzori activează un indicator luminos și un semnal sonor de avertizare pentru a-l informa pe operator că buncărul este plin și că este necesar să se apropie cu tractorul de combină pentru descărcarea cerealelor în remorcă.

Descărcare

Capacitate de descărcare de 90 l/sec. asigură golirea rapidă a buncărului, în timp ce viteza de descărcare este reglabilă cu ajutorul deflectoarelor din buncăr aflate lângă melcul de descărcare.

Tubul de descărcare cu o înălțime de 4,5 metri permite ca buncărul să poată fi golit chiar și în timpul mersului și permite transferul cu ușurință a produsului chiar și în remorci mari.

Disponibil în lungimi de 5 – 5,6 sau 6 metri și cu o mobilitate generoasă de 1100 permite combinei să lucreze cu o gamă largă de lățimi de heder și asigură operatorului o vedere clară asupra procesului de descărcare tot timpul.

Deschiderea și închiderea tubului de descărcare pot fi controlate cu ușurință din cabina prin intermediul Commander Control.

Gestionarea paielor

Tocător de paie

Tocătorul de paie integrat este echipat cu un rotor cu 48 de lame de tăiere dispuse pe 4 rânduri la modelele cu 5 scuturători sau cu 60 de lame la modelele cu 6 scuturători. Lamele sunt zimțate și curbate.

Această configurație produce un flux de aer care împrăștie materialul uniform pe întreaga suprafață a hederelor și poate fi reglat cu deflectoare controlate manual (un sistem de reglare electrică este disponibil opțional).

Sistemul poate fi setat să toace paie sau porumb prin simpla acționare a două manete, fără a necesita reductoare suplimentare pentru tocarea culturilor mai grele.

Pozitia contra-cuțitelor este reglabilă pentru a obține gradul de tocare necesar.

Împrăștietoare de pleavă

La fel ca tocatorul de paie, împrăștietoarele de pleavă sunt concepute pentru a distribui materialul chiar și de la cel mai mare heder, pentru o amestecare perfectă a materialului tocat.

Planul de transfer (care transferă produsul de prelucrat) asigură o distribuție uniformă pentru pleavă, în timp ce un transportor cu jgheaburi metalice directionează pleava către rotoarele cu patru pale.

Lamele de pe rotoare includ deflectoare specifice care reglează fluxul de aer pentru rezultate de distribuție superlative fără cerințe de putere foarte mari, în timp ce unghiul distribuitorului de pleavă este reglabil pentru a asigura o distribuție ideală cu diferite culturi.

Transmisie hidraulică

Motorul unei combine de recoltat nu trebuie doar să fie suficient de puternic pentru a îndeplini cerințele de performanță și funcționare ale mașinii în sine, ci și pentru a opera echipamente suplimentare și unelte opționale, cum ar fi tocătoare de paie, echipament pentru recoltat porumb, tocătoare de tulpini etc.

De asemenea, trebuie să asigure o rezervă de cuplu adecvată pentru a asigura o funcționare sigură chiar și în condiții solicitante, fără pierderi în viteza sistemului de treierat.

Noile modele ale gamei C7000 ating niveluri de performanta de neegalat cu impact minim asupra mediului.

Motorul Deutz-Fahr de 7,7 litri produce până la 366 CP. 

Puterea este luată de la ambele capete ale arborelui cotit, făcând posibilă separarea funcțiilor hidraulice și mecanice și asigurând un sistem de transmisie directă fără pierderi de putere.

Acest lucru înseamnă că sunt utilizate mai puține curele de transmisie și că acestea sunt mai accesibile, reducând costurile de funcționare ale combinei de recoltat.

Transmisie cu patru trepte

Transmisia hidrostatică cu patru trepte permite operatorului să mențină viteza ideală pentru toate condițiile de recoltare și să ajusteze viteza în mod continuu prin intermediul manetei de lângă scaunul șoferului.

Raporturile transmisiei, distanțate ideal, asigură că există întotdeauna un cuplu suficient pentru a face față chiar și celor mai critice condiții de tracțiune.

Treptele reductorului și ale cutiei de viteze sunt suprapuse pentru a reduce zgomotul de funcționare fără a compromite durabilitatea și fiabilitatea sistemului de transmisie.

Sistem hidraulic de detectare a sarcinii

Sistemul hidraulic care echipează C7206 TS oferă fluxul ideal de ulei hidraulic pentru a alimenta toate funcțiile principale de control, asigurând în același timp precizie și finețe la superlativ.

Pompele sunt construite pentru o durabilitate și fiabilitate superioare și sunt dimensionate adecvat pentru a satisface orice cerere de putere.

Sistemul este cu senzor de încărcare și optimizează puterea și consumul de energie. Pompa hidraulică este controlată în raport cu sarcinî, astfel încât uleiul este livrat la presiunea și cantitateî solicitate în fiecare moment.

Cabina 

Noua cabină „Commander V” a fost proiectat pentru o vizibilitate excelentă, pentru a asigura o vedere clară a hederului și pentru a oferi un mediu de lucru spațios, confortabil și ergonomic, întruchipând punctele forte unice ale mărcii DEUTZ-FAHR.

Interiorul cabinei este proiectat atractiv, are culori plăcute vizual pentru un mediu relaxant și materiale moi la atingere. Scaunul operatorului are dimensiuni generoase, oferă susținere foarte bună și este complet reglabil (disponibil cu suspensie pneumatică sau mecanică) este complementul perfect pentru designul inovator al cabinei. O contribuție la vizibilitatea excelentă, de jur împrejur, este adusă și de coloana de direcție reglabilă continuu cu sistem de amortizor pe gaz.

Volanul este acoperit cu material anti-alunecare și modelat pentru o prindere sigură. Un sistem de aer condiționat permite șoferului să seteze temperatura și fluxul de aer în funcție de preferințele personale și să mențină un mediu de lucru confortabil în interiorul cabinei Commander V.

Finisajul de înaltă calitate adaugă o notă inimitabilă de eleganță premium la Commander V care echipeaza modelul C7206 TS.

Consola de control Commander

Modulul CCM (Combine Control Management), dispune de afisaj LED modern de 7” cu comenzi fizice și tactile, permite operatorului să seteze, să gestioneze și să monitorizeze fiecare parametru al combinei.

Acest lucru oferă operatorului control total asupra combinei, fie pe câmp, pe drum sau în atelier.

Funcția de monitorizare a performanței păstrează o evidență a utilizării mașinii și a muncii efectuate.

Afișarea alarmei și sistemul de memorie, împreună cu capacitatea de a înregistra configurații de lucru predefinite, reduc și mai mult timpii de întretinere și configurare, astfel încât C7206TS să fie întotdeauna productiv și gata de lucru.

Maneta de control Commander

Toate funcțiile transmisiei, rabatorului și hederului, precum și poziția și funcționarea tubului de descărcare a cerealelor sunt controlabile de pe maneta de control.

Designul ergonomic oferă operatorului un control precis și intuitiv asupra combinei de recoltat în deplină siguranță și la un nivel ridicat de confort.

Pachet de vizibilitate

Pentru a completa echipamentul standard, VISIBILITY PACK oferă un pachet și mai cuprinzător de lumini de lucru pentru a îmbunătăți vizibilitatea și a asigura o recoltare și mai precisă pe timp de noapte.

Oglinzile retrovizoare înalte cu două parabole pe suporturi telescopice reglabile electric fac conducerea mai sigură și mai relaxantă. Două girofaruri completează echipamentul standard.

Combinele de cereale din seria C7000 sunt echipate standard cu 4 lumini de lucru fixe care iluminează hederul și patru lumini de lucru direcționale; și cu două faruri de lucru în spate, un proiector în buncărul de cereale, un pe tubul de descărcare și două girofaruri care indică momentul în care buncărul este plin.

Opțional, pe plafonul cabinei pot fi instalate două lumini cu xenon pentru a mări zona iluminată.

Sistemul de Tăiere

Sistem de tăiere Schumacher

Rezultate de tăiere precise, curate, chiar și la volume mari de lucru. Heder de înaltă performanță (în lățimi standard de la 4,20 m până la 9,00 m și cu lățime variabilă de la 5 la 9 m) au o structură monolitică și sunt robuste și fiabile, cu distribuție și precizie superlativă a greutății.

Șnecul de alimentare cu diametru mare, cu spirale largi și degete distribuite elicoidal, asigură alimentarea continuă și transferul productiv al cerealelor. Un sistem extrem de eficient care manipulează și pregătește eficient boabele în fiecare etapă a procesului de la tăiere la transport și prelucrare, fără opriri și cu o precizie remarcabilă.

Autocontrol

Sistemul AUTOCONTROL corectează poziția hederului pentru a urmări perfect contururile terenului în toate condițiile posibile de recoltare.

Sistemul AUTOCONTROL folosește trei senzori diferiți pentru a menține înălțimea de tăiere constantă, flotația laterală și presiunea la sol: operatorul setează rapid acești parametri după cum este necesar din cabina, iar sistemul se ocupă automat de restul.

Rabator

Rabatorul este echipat cu șase bare, fiecare purtând un set de dinți din plastic extrem de elastici și flexibili, care sunt poziționați într-un unghi reglabil și pot fi înlocuiți individual și mult mai ușor de întreținut.

Rabatorul este montat pe brațe care culisează pe ghidaje din teflon (pentru reglarea hidraulică rapidă și precisă a înclinării dinților) și este, de asemenea, ușor reglabilă în poziție orizontală sau verticală față de cabină, pentru a satisface în mod ideal diferitele culturi și condiții de recoltare.

Rabatorul poate fi sincronizat cu viteza de înaintare. Odată ce operatorul setează inițial vitezele de lucru și ale tamburului de preluare, atunci când viteza de deplasare este ulterior mărită sau redusă, viteza tamburului de preluare este ajustată automat pentru a menține aceeași proporție între parametri.

Kituri speciale

Hederele DEUTZ-FAHR au fost proiectate pentru a fi versatile. Atât adaptorul pentru floarea-soarelui, cât și cel de rapiță se potrivesc cu ușurință pe bara de cereale originală pentru a prelungi și mai mult perioada de funcționare a combinei, pentru o recuperare și mai profitabilă a investiției dumneavoastră.

Acest prim kit constă din extensii speciale utilizate simultan împreună cu un cilindru neted (instalat în fața melcului de alimentare) și o rolă dințată (montată sub masa de tăiere în locul rabatorului, care este îndepărtat) pentru a recolta eficient și repede.

Extensia pentru rapiță este diferită de floarea-soarelui deoarece include și o extensie pentru masa și o lamă de tăiere verticală pe partea dreaptă a transmisiei hidraulice (sau cu o lamă pe partea stângă, opțional).

Elevator Central

Chiar și detaliile modelului C7206 TS sunt uimitoare: canalul de alimentare are trei bare alternative fixate pe trei lanțuri acționate de roți dințate pentru a preveni vibrațiile și pentru a permite utilizarea hederelor mari.

Acționarea se face printr-o curea trapezoidală cu două caneluri (o curea trapezoidală opțională cu trei caneluri este disponibilă pentru utilizarea cu hederele de porumb) pentru o transmisie eficientă a puterii cu zgomot minim.

Primul pas către rezultate perfecte de treierat.

Reglarea unghiului de tăiere

Unghiul de tăiere este reglat mecanic cu tiranți. Opțional este disponibil și un sistem electrohidraulic, care optimizează poziția hederului pentru direcția de deplasare și ajustează poziția acestuia ca răspuns la pante în sus sau în jos pentru a maximiza productivitatea.

Reversarea elevatorului central

Nu poți fi niciodata prea atent – ​​așa că și sistemul de tăiere și elevatorul modelului C7206 TS au o funcție de reversare.

Elevatorului are reversare electrică și ajută operatorul să remedieze blocajele mai rapid și mai ușor în cazul supraîncărcării canalului elevatorului sau a hederului.

Pentru mai multe detalii, accesează agromotorpremium.md.

Actinomicoza la bovine, porcine și alte animale – simptome, prevenire

0

Actinomicoza este o boală infecțioasă întâlnită la diferite specii de animale, mai ales la taurine, sporadică, cu evoluție cronică, caracterizată prin procese piogranulomatoase (umflături de la mici roșietice până la exagerat de mărite – puternic sangvinolente) în diferite organe și țesuturi, îndeosebi în țesutul osos.

Prima descriere este făcută în 1877, la om, de către Bollinger. În 1878, Harz studiază agentul etiologic și îl denumește Actinomyces bovis. Boala este răspândită în toată lumea și cu toate că este sporadică prezintă importanță prin aceea că rezultatele tratamentului sunt reduse.

Agenții cauzali sunt Actinomyces bovis (la bovine, cabaline, rar la suine și foarte
rar la câine), A.suis sinActinobaculum suis (la suine), A.viscosus (cel mai frecvent), A.hordeovulneris și A.canis (la carnivore).

Între A.bovis și celelalte specii există diferențe semnificative din punct de vedere biochimic, al patogenității și mai puțin morfologic și cultural. Rezistența în mediul extern este mică, germenii sunt sensibili la antibiotice și sulfamide. În leziunile actinomicotice sunt prezenți și alți germeni (Stafilococcus aureusStreptococcus sp., Actinomyces pyogenes etc.)

Constatări clinice ale actinomicozei

Boala se întâlnește în primul rând la taurine, mai rar la suine și foarte rar la cabaline, carnivore sau alte specii. Incidența cazurilor este mai mare la animalele adulte. 

Sursa principală de infecție o reprezintă animalele bolnave care elimină germenul prin materialul purulent și cele purtătoare.

A.bovis este un germen epifit al cărui habitat obișnuit îl constituie mucoasele, el se găsește în cavitatea bucală, tubul digestiv, căile respiratorii și pe pielea animalelor.

Pătrunderea în țesuturi se face prin soluții de continuitate de la nivelul mucoasei bucale create de furajele dure, înțepătoare, aristate sau în momentul schimbării dinților, iar la nivelul pielii,
de diferite obiecte tăioase, înțepătoare, sau în momentul suptului (la suine). Boala evoluează sporadic.

FOTO JIVAGO55RU

Germenii pătrunși în țesuturi determină piogranuloame primare care confluează și dau focare de dimensiuni variabile, numite actinomicetoame. La taurine, germenul ajunge la nivelul periostului și chiar al țesutului osos, ținta acțiunii lui patogene,
determinând periostite și osteite și numai rareori desenează și invadează țesuturile moi.

Diagnosticul actinomicozei

La taurine localizarea cea mai frecventă și caracteristică este la maxilarul inferior, mai rar la cel superior sau alte oase ale regiunii capului. Boala debutează prin apariția de plăgi și aspect fungos pe gingii (mai ales în dreptul primilor molari), apoi procesul cuprinde alveola dentară, periostul și osul maxilarului care deformează treptat și ia aspect de tumoare voluminoasă, cu formarea de abcese cu traiecte fistuloase ce se deschid la exterior, în cavitatea bucală sau nazală.

Puroiul este dens, gălbui-cenușiu, inodor. În materialul purulent se consumă granule neregulate, gălbui, cu diametrul 0,5-5 mm, dure, uneori calcificate. Masticația este dificilă, molarii se pot clătina și cădea, rezistența osului diminuă (are loc o adevărată ciuruire a acestuia) și se poate produce fractura maxilarului.

Limfonodurile nu sunt afectate. În cazurile severe, procesul se poate extinde la țesuturile moi din apropiere sau în organele interne.

Cea mai obișnuită localizare a țesuturilor moi este în regiunea esofagului, cu extinderea la rețea, situații în care animalele prezintă tulburări digestive și formate în trahee, pulmon sau testicule. Leziunile progresează, în general, lent (luni de zile), uneori mai rapid (câteva săptămâni).

La suine, boala se întâlnește de regulă la scroafe, determinând mastita cronică, ce se exprimă prin prezența unor focare abcesoide, însoțite de tumefacția porțiunilor din mamelă și formarea unei tumori voluminoase.

La carnivore (câini, pisici) cel mai frecvent se produce osteomielite (inflamație concomitentă a osului și a măduvei osoase, ramura dreaptă a mandibulei) și abcese cervico-faciale, mai rar abcese în piele, în țesutul conjunctiv s.c., seroase și organele interne.

În acest ultim caz se constată hipertermie, abatere, anorexie, dispnee, uneori vomă, abdomen mărit și dureros, ascită, slăbire.

La cal sau alte specii localizările sunt osoase ca la taurine.

În localizarea osoasă, leziunile sunt de periostită osifiantă, osteoporoză și osteită rarefiantă. În localizarea mamară (la porcine), se constată pe secțiune, un aspect de masă fibroasă în care se observă abcese (acumulare de puroi) de diferite mărimi sau focare de țesut moale, cu aspect de măduvă.

Actinomicomul este alcătuit din noduli elementari sau primari, formați dintr-o masă centrală, înconjurată de leucocite, macrofage, plasmocite și de o membrană conjunctivă care încapsulează nodulul.

Diagnosticul este ușor de stabilit pe baza datelor morfo-clinice și se confirmă prin examen bacteriologic. Materialul purulent colectat într-o eprubetă este agitat cu o soluție de carbonat de sodiu pentru a dizolva mucusul, după care conținutul se toarnă într-o placă Petri, pentru separarea granulelor formate din tufele actinomicotice.

Granulele se zdrobesc între 2 lame, se examinează apoi la microscop între lamă și lamelă sau în frotiuri colorate Gram, evidențiind germenul. Prin colorare tricromică sau cu hematoxilină – eozină, tufele apar oxifile, mai pronunțate în zona măciucată.

Diagnosticul diferențial se face față de: actinobaciloză-afectează țesuturile moi, întotdeauna este însoțită de inflamația limfonodurilor regionale, materialul purulent este mai vâscos, cu o tentă alburie, iar la examenul microscopic, germenii au o dispunere aproximativ circulară și paralelă.

Prognosticul este nefavorabil în localizările osoase și rezervat în cele ale țesuturilor moi.

Tratamentul și prevenirea actinomicozei

Acesta se instituie precoce și constă, la bovine, în extirparea chirurgicală și dacă aceasta nu este posibilă, se fac fricțiuni repetate (mai multe zile) pentru localizare și maturarea abceselor, urmate de chiuretare și aseptizarea cavității prin introducerea de nitrofuran, aureociclină sau aspersiuni zilnice cu sânge sulfamidat.

Concomitent, pe cale generală, se folosește iodura de sodiu soluție 10% (0,07 g/kg greutate vie, i.v., de două ori la interval de 7 zile) sau iodura de potasiu (0,06 g/kg/zi, administrată per os, timp de 10-15 zile sau până la apariția fenomenelor de iodism (coriză, tuse, dispnee, acnee, erupții purpurice, alopecie) când tratamentul se întrerupe.

Rezultate bune se obțin și cu antibiotice administrate pe cale i.m. sau perifocal și infrafocal. La scroafe, ca și la celelalte animale, se recomandă extirparea chirurgicală și aplicarea tratamentului general cu antibiotice.

Profilaxie și combatere – Se vor evita, pe cât este posibil traumatizarea mucoaselor și a pielii, se vor face dezinfecții periodice ale adăposturilor. Animalele cu forme ușoare de boală se izolează și se supun tratamentului, iar cele cu leziuni întinse se sacrifică.

Bibliografie selectivă: Constantin Vasiu, Nicolae Starciuc. „Boli infecțioase ale animalelor agricole”, Partea I – Bacterioze, 2012.

Petru Zolotariov – tânărul care face studiile în SUA și crede în viitorul agriculturii ecologice în Moldova

0

Într-o eră dominată de tehnologie și inovație digitală, Petru Zolotariov parcurge un drum diferit. Tânărul a ales să-și dedice viața agriculturii ecologice, despre care spune că „e o misiune de a schimba modul în care producem și consumăm alimentele”.

Petru nu a ajuns în agricultură pur și simplu. Moștenirea tatălui său, un fost agronom șef și președinte de colhoz, a jucat un rol decisiv în a-l îndrepta către acest drum.

Încă din adolescență, a fost implicat activ în agricultură, ajutând la gestionarea a sute de hectare de teren. A învățat repede că agricultura este temelia tuturor domeniilor și a țării natale, Moldova.

După studiile la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), cu specializare în Business și Administrare, Petru a îmbinat pasiunea sa pentru agricultură și cunoștințele în domeniul afacerilor.

În 2013, după decesul tatălui său, a preluat compania de familie, SergiuPetru SRL, gestionând terenuri arabile și un magazin agricol în Soroca.

Cea mai mare schimbare în perspectiva lui Petru a fost decizia de a se orienta către agricultura ecologică. Motivat de utilizarea excesivă a îngrășămintelor și pesticidelor, el a decis să schimbe lucrurile și să informeze fermierii despre alternativele ecologice pentru creșterea producției agricole.

„Mi-am dorit mult să implementez nu doar eu practici prietenoase mediului, ci și să aduc ceva nou țării. Decizia a fost influențată și de dorința de a proteja sănătatea umană și animală, mediul înconjurător, calitatea alimentelor, dar și cererea tot mai mare pentru produse organice. Astfel, am ales să-mi fac studiile în Statele Unite.

Practicile, în general, sunt peste tot aceleași, însă aici, în SUA, unde îmi perfecționez studiile ca Fermier Ecologic, sunt un pic mai diferite, datorită tradițiilor. Agricultura este concentrată în ferme mici de familie, acestea asigură diversitatea culturilor, mulți fermieri dețin ferme de animale și terenuri agricole, unde lucrează toată familia, de la mic la mare, aici comunitatea este foarte implicată, fiecare fermier are comunitatea sa, care se ajută, începând cu munca fizică și până la piața de desfacere”, a menționat pentru Agrobiznes Petru Zolotariov.

Tânărul este convins de faptul că aceste practici vor fi foarte utile agriculturii din Moldova, astfel planifică să se întoarcă în țară pentru a-și aplica cunoștințele dobândite și a contribui la dezvoltarea agriculturii ecologice. În special, acesta este axat pe sănătatea solului.

„Gestionarea solului în SUA este diferită – se face analiza solului în fiecare an, iar în funcție de ce conține solul, ce macro și micro elemente sunt, se ia decizia ce plante să cultive, ținând cont neapărat și de rotația culturilor.

Asociațiile de fermieri la fel sunt des întâlnite, acestea produc mai mult și sunt mai competitive față de fermierii individuali. În plus, asigurarea fermelor și  producției este la fel des întâlnită. O altă diferență comparativ cu ceea ce se întâmplă în Moldova ține de cadrul legal în agricultura ecologică – în SUA, tot ce ține de reglementări, legi, autorizații este foarte strict”, adaugă Petru.

El vede o oportunitate în lipsa specialiștilor în agricultură în Moldova și crede că este important să se acorde mai multă atenție acestui domeniu vital.

În plus, este în proces de scriere a unei cărți despre agricultura ecologică, concentrându-se în special pe cercetarea solului și protecția plantelor în sistem ecologic.

Prin implicarea sa în agricultură, Petru își pune amprenta pe o industrie vitală și schimbă percepția despre ce înseamnă să fii tânăr și de succes în secolul 21.