Geografia exportului de mere din Republica Moldova

0

După seceta severă din anul 2022, recolta totală de mere a Republicii Moldova a fost de 405 mii tone de mere, ceea ce constituie cu 40% mai puțin decât în sezonul 2021.

Conform datelor prezentate de Asociația Moldova Fruct, din volumul total de producție, cca 250 mii tone de mere au mers la procesare, 50 de mii de tone constituie consumul în stare proaspătă pe piața locală și 66 mii tone au fost exportate.

Datele disponibile mai arată că, la data de 1 martie 2023, în depozitele frigorifice din țară mai erau aproximativ 45 de mii de tone de mere din recolta 2022.

Analiza statisticii exporturilor de mere în perioada 2021-2023 prezintă o dinamică destul de interesantă. Comparativ cu a doua jumătate a anului 2022, în primele două luni ale anului 2023, volumul exporturilor a crescut semnificativ. 

Dacă în luna septembrie 2022, au fost exportate 9,4 mii de tone, comparativ cu luna ianuarie exporturile au crescut până la aproape 15 mii de tone. 

Totuși, comparând perioada ianuarie – februarie 2023, cu aceeași perioadă a anilor 2021 și 2022, observăm că doar în anul 2022 volumul exporturilor a atins cifra de 26 mii de tone.

Totodată, dinamica exporturilor pe țări arată că în anul 2022, merele autohtone au fost livrate în 30 de țări, comparativ cu 18 destinații de export din anul 2021.

De menționat că, în statistica exporturilor de mere moldovenești, în primele 2 luni ale anului 2023, cota Federației Ruse constituie 40,9%, comparativ cu perioada similară a anului 2022 – cu 92,6% și 2021 – 99,6%. Acestea sunt urmările directe ale războiului din Ucraina și ale celui de-al treilea embargou impus de Rusia în august 2022.

În lunile ianuarie și februarie curent, țările CSI au absorbit doar 83,8% din cele 29,3 mii de tone de mere moldovenești exportate, comparativ cu 98% în 2022 și 99,7% în 2021.

FOTO: imagine simbol

Asociația susține că este îmbucurător rezultatul obținut în urma eforturilor producătorilor și exportatorilor de a intra pe piața Uniunii Europene (11 mii de tone în 2022, comparativ cu aproape o mie de tone în 2021) și a Orientului Mijlociu (peste 7 mii de tone în 2022, comparativ cu 173 tone în 2021).

Urmărind dinamică exporturilor de mere în anii 2021-2023, observăm că România devine treptat o piață tot mai accesibilă pentru producătorii și exportatorii din Republica Moldova. 

Datorită proximității, a costurilor optime de logistică, dar și ca urmare a războiului din Ucraina, exportatorii și-au reorientat o parte din exporturi către această piață. Statistica exporturilor de mere pentru lunile ianuarie și februarie 2021-2023, demonstrează acest lucru. 

Astfel, cel mai mare volum exportat se înregistrează în ianuarie-februarie 2023, 2,42 mii de tone, comparativ cu 316 tone în 2022 și 0 tone în ianuarie-februarie 2021.

Progresul realizat se datorează eforturilor conjugate ale membrilor Asociației Moldova Fruct, susținute de partenerii de dezvoltare, de promovare a merelor moldovenești în sensul diversificării piețelor de desfacere.

Provocări

Până la embargoul impus de Federația Rusă în vara anului 2022, majoritatea exporturilor s-au efectuat către această direcție, deoarece relațiile de afaceri sunt strâns legate de această piață, iar majoritatea exportatorilor nu au cunoștințele necesare și nu se bucură de suficientă încredere pe piețele netradiționale. 

Cu alte cuvinte, încă se resimte dependența de piață rusă și, deși se înregistrează o dinamică pozitivă, în sensul diversificării piețelor, deocamdată puțini exportatori au capacitatea și curajul să exploreze noi piețe.

Lipsa cadrelor calificate, este la fel una din provocările actuale acute. Astfel, în departamentele de vânzări ale producătorilor sau exportatorilor sunt angajați specialiști, care cunosc limba engleză, însă nu au cunoștințele și abilitățile necesare.

De asemenea, se observă lacune atât la nivelul sortimentului de soiuri și calitatea solicitată, cât și în ceea ce ține de capacitatea tehnică redusă, manifestată prin lipsa echipamentelor de sortare după greutate și culoare, de ambalare și ceruire.

Crizele multiple continue au generat dificultăți și scumpiri de logistică, ce duc la scăderea competitivității merelor moldovenești.

Ouă fără colesterol? Mituri și adevăr. Cum ne afectează sănătatea

0

În ultima vreme, au devenit tot mai populare anunțurile strigătoare despre „ouă fără colesterol”. Producătorii își laudă produsele, agenții economici le etichetează drept „cholesterol free”, iar în spațiul virtual apar tot mai multe articole despre găini care fac ouă fără colesterol și avantajele consumului unor astfel de ouă.

În ciuda promisiunilor, spre regret, consumatorul nu mai primește ceea ce-și dorește, iar în acest articol vom explica mai multe despre ce reprezintă, de fapt, colesterolul din ouă, în ce cantități acesta se conține și care sunt factorii care îl influențează.

În primul rând, am dori să menționăm că totul a pornit de la un truc de marketing, creat pentru a spori vânzările, pentru ca într-un final să devină din ce în ce mai complicat să stabilim adevărul în baza numeroaselor surse de informații apărute de-a lungul promovărilor.

Motiv din care, în acest articol vom pune accent pe cercetările argumentate științific, pentru a face o concluzie privind colesterolul, influența acestuia asupra sănătății și nivelul lui în ouăle diferitor rase de găini.

Citiți în continuare despre:

  • Ce este colesterolul;
  • Cum afectează consumul de ouă nivelul de colesterol;
  • Câte ouă pe zi este sănătos să mâncăm;
  • Ce conține albușul și gălbenușul de ou;
  • Factori ce influențează colesterolul în ouă;
  • Ouăle de găină Araucana – cu sau fără colesterol?

Ce este colesterolul

Colesterolul este un lipid important în structura și funcțiile organismului uman și animal. Acesta participă la formarea membranei celulare, a celulelor nervoase, a encefalului, acizilor biliari, în sinteza vitaminei D și a unor hormoni (testosteron, estrogen, cortizol).

Din acest motiv, organismul viu are un mecanism complex de reglare a acestui element important. Există două tipuri de colesterol: cel sintetizat în organism și descompus în ficat (colesterolul sanguin) și cel ce se găsește în alimentele pe care le consumăm (colesterolul din dietă).

În timp ce o parte a colesterolului din organismul nostru este esențial pentru buna funcționare, alta este mai puțin benefică. Astfel, tipul și volumul colesterolului din sânge este în legătură cu riscul dezvoltării anumitor patologii, în special a celor cardiace.

Există colesterol HDL – lipoproteine cu densitate mare și LDL – lipoproteine cu densitate mică. Primul este considerat „bun”, deoarece ajută la protecția contra bolilor cardiovasculare, stimulează transportul colesterolului mai puțin benefic către ficat și eliminarea acestuia din organism.

Cel LDL este considerat drept „rău”, din cauza faptului că se depune pe pereții vasculari, împiedicând circulația sangvină normală. În rezultat, apare ateroscleroza și crește riscul patologiilor inimii.

Cum afectează consumul de ouă nivelul de colesterol

De-a lungul anilor, au existat multe controverse în rândul oamenilor de știință privind impactul colesterolului din ouă asupra sănătății consumatorilor. 

Cele mai recente studii arată că consumul de ouă nu crește riscul patologiilor cardio-vasculare. Dar există încă dezbateri la acest subiect.

De exemplu, a fost comparată dieta care conținea 2 ouă la dejun și cea fără de ouă. În continuare, au fost preluate probe de sânge și cercetate privind nivelul de colesterol, care nu a fost depistat în diferențe semnificative. A fost cercetată în special rata colesterolului HDL cu cel LDL.

La persoanele cu diabet zaharat, cu un consum de 6 ouă pe săptămână, de asemenea nu au fost înregistrate efecte negative asupra colesterolului din sânge și a riscului de boli cardio-vasculare.

Din contra, a fost depistat un nivel mai înalt de colesterol HDL care, după cum a fost menționat, are efect benefic asupra organismului.

Există și alte studii, care leagă consumul de ouă cu riscul crescut de boli cardio-vasculare. Fiecare articol vine cu argumentele sale. 

Însă cert este, că mai frecvent acest risc apare atunci când ouăle sunt consumate împreună cu alte alimente bogate în colesterol și grăsimi saturate.

Ce conține albușul și gălbenușul de ou

În medie, un ou conține circa 200 mg de colesterol, care este concentrat în gălbenuș. Din acest motiv, mulți consumă doar albușul, reducând rata colesterolului ingerat și asigurând totuși un aport de proteină.

Însă, majoritatea elementelor benefice se conține anume în gălbenuș. Acestea includ: acizii grași omega-3 și omega-6, vitaminele D și a grupei B, carotenul, fierul, calciul, zincul, fosforul ș.a.

Ele contribuie la reducerea inflamațiilor, creșterea colesterolui HDL (benefic), îmbunătățirea metabolismului.

Așa deci, evitând consumul de gălbenuș, pot fi ratate substanțele cu impact benefic semnificativ asupra sănătății. Se justifică înlăturarea acestuia din dietă doar persoanelor cu risc sporit de îmbolnăvire, la recomandarea specialistului.

Factori de influență a colesterolului din ouă

Există o serie de cercetări privind relația dintre diverși factori individuali și de întreținere și rata colesterolului din ouă.

Crescătorii aduc argumente, precum că tipul de întreținere și condițiile de microclimă ar avea un impact benefic asupra calității ouălor. Oamenii de știință însă nu sunt de aceeași părere.

Vezi și hrana găinilor ouătoare în fermele ecologice. Sfaturi și norme.

În cadrul unei cercetări științifice recente, au fost analizați parametrii fizici și biochimici ai ouălor obținute de la două loturi experimentale de găini: primele întreținute în sistem intensiv și cele din urmă – extensiv.

În urma experimentului a fost stabilit că ouăle de la găinile, crescute în sistem extensiv, adică mai aproape de condițiile naturale, au un raport mai mic de colesterol. Însă acest lucru se datorează exclusiv dimensiunilor mai mici ale oului – în medie cu 3 g mai puțin.

Un alt studiu a fost efectuat în baza a trei loturi de ouă, cu culoarea cojii diferită. Rezultatele sunt următoarele:

Așa deci, găinile ce fac ouă cu coaja cafenie au arătat un conținut mai înalt de colesterol, însă și greutatea oului este mai mare. Cele cu coaja albă par a fi mai sărace în colesterol, deși au greutate medie. Iar cele cu coaja albastră au un conținut mai mare de colesterol, în ciuda greutății mai mici, deoarece proporția gălbenușului în ou este mai mare.

Așadar, putem conclude că unicul factor care cu adevărat influențează rata colesterolului este dimensiunea oului, mai mult – a gălbenușului.

Ouăle de găină Araucana – cu sau fără colesterol?

Cele mai multe dezbateri la capitolul colesterolului din ouă se referă la rasa de găini Araucana. Găina care face ouă albastre este suficient de populară printre iubitorii de rase exotice. Și, totuși, pentru a mări succesul vânzărilor a fost introdusă în spațiul media părerea că aceste ouă sunt și mai sănătoase.

Cel mai frecvent se afirmă, că rata colesterolului este mai mică, în timp ce rata proteinei este mai mare. Știind că colesterolul se conține în gălbenuș, iar proteina în mare parte în albuș și analizând rezultatele de mai sus, ne dăm seama că ambele afirmații sunt false.

Ouăle de Araucana au o rată mai mare a gălbenușului din ou, respectiv o rată mai mare a colesterolului și mai puțin albuș în rata procentuală, respectiv mai puțină proteină.

Studiile de mai departe au vizat categorii diferite de găini Araucana, pentru a compara calitatea ouălor. Conform unuia dintre ele, a fost cercetat un lot de ouă de la găinile Araucana, la întreținere semi-extensivă, cu vârsta cuprinsă între 24 și 60 de săptămâni. Rezultatele au fost următoarele:

Din acest tabel observăm o curbă a dimensiunilor ouălor în funcție de vârsta găinii și aceeași variație de colesterol corespunzătoare acestor dimensiuni. O scădere nesemnificativă a ratei de colesterol per gram de gălbenuș se observă la găinile cu vârsta de 60 săptămâni.

Astfel, putem afirma că ouăle găinilor Araucana sunt mai bogate în colesterol datorită gălbenușului mai mare. Precum și ouăle celorlalte rase au aproximativ același procent de colesterol, diferă doar dimensiunile ouălor.

Ouă fără colesterol nu există, dar asta nu înseamnă că consumul acestora are influență negativă asupra sănătății noastre.

Câte ouă pe zi este sănătos să mâncăm

Răspunsul este strict individual, depinde de numeroși factori, inclusiv genetica, predispoziția la anumite boli, modul de preparare a bucatelor, care alte alimente bogate în colesterol sunt incluse în dieta zilnică ș.a.

Pentru o persoană adultă, cu o stare normală a sănătății, cu o dietă echilibrată, 1-2 ouă pe zi nu aduc daune, ba din contra pot fi benefice.

Pentru persoanele în grupa de risc, cu predispoziție la boli cardiace, diabet zaharat ș.a. studiile din nou sunt contradictorii. Așa cum există iarăși o serie de factori individuali, se recomandă consultația unui dietolog calificat, care va face o analiză complexă. În linii generale, se vorbește despre 4-5 ouă pe săptămână.

Atricolul a fost realizat în baza publicațiilor științifice și cercetărilor expuse pe portalul PubMed, precum și European Poultry Science (EPS).

Susceptibilitatea soiurilor de cais la monilioza florilor

0

Monilinia spp. cauzează putregaiul brun al florilor rezultând în necroza florilor și lăstarilor și pierderea fructelor de până la 80% din recoltă.

Majoritatea soiurilor de cais sunt susceptibile la monilioza florilor, iar eficacitatea produselor de protecție a plantelor este redusă.

Cunoașterea gradului de susceptibilitate a soiurilor de cais la plantarea unei plantații ecologice noi este crucială. Acest abstract practic indică susceptibilitatea a 44 de soiuri de cais la putregaiul brun al florilor.

Alegerea soiurilor cu sensibilitate redusă la putregaiul brun al florilor scade riscul daunelor economice și limitează utilizarea produselor de protecție a plantelor.

Infecția cu minilioză: Infecția florilor depinde de condițiile climatice (de exemplu, precipitații, umiditate, temperatură), stadiile fenologice și susceptibilitatea soiului.

Riscul de infectare este sporit atunci când plouă în perioada dintre stadiile fenologice D (deschiderea petalelor) și F (sfârșitul înfloritului). Simptomele apar la aproximativ 30-35 de zile de la înflorire.

În contextul precipitațiilor curente în stadiul de înflorire al caisului presiunea de infectare cu boli fungice este foarte mare. Prin urmare, sunt necesare tratamente chimice de prevenire atunci când condițiile de ieșire în câmp ne permit. Trebuie să se țină cont de tipul produselor și să se aplice fungicide care acționează și la temperaturi joase.

Diagnostic: Simptomele putregaiului brun al florilor pot fi confundate cu cele ale cancerului bacterian Pseudomonas. Cu toate acestea, monilioza începe de la vârful ramurilor, în timp ce cancerul bacterian începe de obicei de la baza ramurilor.

În timp ce Pseudomonas poate ataca câțiva pomi, atacurile moniliozei sunt la scară mai largă. Miceliul cenușiu al moniliozei poate fi observat pe flori când condițiile sunt umede (Imaginea B). Pe o placă Petri, el apare în mai multe straturi (Imaginea C).

Imaginea (A) Simptome ale putregaiului brun pe flori, (B) Miceliu de Monilinia laxa pe o floare și (C) Putregaiul brun al florilor izolat pe vase Petri. Realizat de: CE Parveaud (GRAB).

Soiuri: Selectați o gamă de soiuri cu date de înflorire eșalonate, pentru a limita riscurile de a avea un an fără roadă. Tabelul de mai jos indică gradul de susceptibilitate a 44 de soiuri de cais la putregaiul brun al florilor, evaluat în experimente conduse de GRAB și FiBL.

Materialul poate fi folosit ca suport la alegerea soiurilor pentru înființarea unei plantații.

Informații suplimentare:

Video: Controlul moniliei în plantațiile ecologice de cais. (FR)

Lectură suplimentară

Link-uri

Aceste recomandări au fost realizate în urma unui parteneriat dintre Proiectul USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) și Biofruinet.

Contrabandă cu nuci moldovenești: Veniturile, ascunse de administrator

0

Un administrator care se ocupa de exportul miezului de nucă și al nucilor în coajă va apărea pe banca acuzaților.

Potrivit procurorilor, chișinăuianul de 40 de ani este învinuit de evaziune fiscală de peste 3,7 milioane de lei.

Bărbatul ar fi comis faptele în octombrie-decembrie 2015, în contextul exporturilor mărfii în România și Turcia, ceea ce i-a generat venituri de peste 30 de milioane de lei.

Prin urmare, suplimentar dosarului penal trimis în judecată de procurorii PCCOCS, inspectorii fiscali au solicitat achitarea de către învinuit a penalităților și amenzilor de peste opt milioane de lei. 

Totodată, procurorii au solicitat și obținut aplicarea sechestrului pe bunurile imobile ale acestuia. Autoritățile au fost sesizate, în toamna anului 2019, de către administratorul de insolvabilitate al întreprinderii vizate, care a observat urme ale evaziunii fiscale investigate, iar la începutul lui 2020 oamenii legii au pornit urmărirea penală.

Învinuitul a fost condamnat recent într-un dosar penal trimis în judecată de procurorii PCCOCS – contrabandă cu miez de nucă de 57 de milioane de lei, exportat în Turcia, prin folosirea frauduloasă a contractelor fictive. 

Dosarul penal pentru evaziunea fiscală investigat a fost expediat pentru examinare Judecătoriei Bălți, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, bărbatul beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Vasile Bejenari, Gelibert SRL: În prim plan trebuie să fie dezvoltarea durabilă a afacerii, nu câștigarea banilor pe moment

0

Acum peste 20 de ani, Compania Gelibert a plasat pe piață locală primele sale produse, specializându-se în producerea și comercializarea băuturilor nealcoolice pe bază de sucuri naturale și apă potabilă, cunoscute consumatorilor sub brandul Aqua Uniqa. 

În tot acest timp, a dezvoltat peste 70 de produse, a creat peste 170 de locuri de muncă, a reușit să implementeze unele dintre cele mai moderne tehnologii pentru asigurarea calității conform standardelor europene, a investit în energia regenerabilă, dar și în realizarea a mai multor proiecte sociale.

Despre cum o afacere de familie a ajuns un motiv de mândrie la capitolul business autohton în industria agroalimentară, provocările cu care se confruntă la moment, dar și câteva sfaturi pentru antreprenorii începători am aflat detalii de la Vasile Bejenari, administratorul Gelibert SRL. 

„Nu a fost primul business în care am fost implicat. Având studii în industria constructoare de mașini, niciodată nu m-am gândit că voi opta pentru acest domeniu. Eram implicat în producerea filtrelor pentru tractoare și combine, inclusiv pentru export, ca ulterior, în momentul dispariției necesității în acestea, să optez pentru un cu totul alt domeniu.

Încercându-ne norocul cu un prim export de sucuri, ne-am gândit că ar fi avantajoasă o astfel de activitate. Cu timpul, am înțeles că fabricarea produselor alimentare este foarte solicitantă, sunt necesare tehnologii complexe, multă implicare și adaptare în momentul oportun. Așa am și evoluat”, ne-a povestit Vasile Bejenari. 

Pe parcursul celor 23 de ani de activitate, au schimbat de cinci ori tehnologia și utilajul. Acesta, potrivit lui, a fost cel mai important factor ce a contribuit la menținerea pe piață și dezvoltarea afacerii.

„Dacă e să vorbim de sectorul produselor alimentare, a băuturilor și a sucurilor, acum circa 15 ani, erau 62 de companii, respectiv, a fost destul de greu să ne menținem pe piață. Acum, ne numărăm printre companiile de top din țară. 

Acest lucru se întâmplă, cred eu, și datorită echipei pe care o avem – circa 100 de angajați la producere și 70 la vânzări. Multe procese le optimizăm, volumul produs crește, însă pe parcursul anilor depunem maxim efort pentru a menține un număr constant de angajați”. 

Unul dintre anii complicați pentru companie a fost 2022, când vânzările ca valoare au crescut cu 27%, din cauza scumpirii materiei prime, însă profitul brut a rămas același. Totuși, acest lucru nu a însemnat stoparea investițiilor în tehnologii. 

„Au fost doi indici care au permis majorarea volumului de vânzări – creșterea prețurilor, din cauza creșterii prețurilor materiei prime care în 2022 ne-a costat cu 11 milioane de lei mai mult comparativ cu anul 2021. În consecință, fiind realizată o majorare a prețurilor produselor finite cu circa 14-15%. Totodată, am majorat salariile angajaților cu 15%, pentru a-i ajuta să facă față provocărilor. 

Avem atât concurență locală, cât și din exterior, care nu ne permite creșterea prețurilor și ne face mereu să investim pentru a eficientiza activitatea. Am făcut investiții de circa 6 milioane de lei în 2022, cu aproximativ 40% mai mult decât în anul 2021. Am procurat o linie nouă care a ajuns recent în întreprindere. Această investiție ne va permite să exportăm produse îmbunătățite în România”. 

La finele anului 2021, analizând tendințele pieței, au realizat o investiție în energie regenerabilă, aceasta, la moment, asigurându-le 30-40% din necesarul de consum. 

„Cu regret, abia în decembrie 2022 am reușit să obținem un contract de livrare a energiei în rețea, din cauza unor aspecte încă suficient de birocratice, la nivel de legislație”. 

Printre provocările în dezvoltarea afacerii a fost și identificarea materiei prime: unei surse de apă potabilă pretabile, dar și a sucurilor naturale. 

„La moment, nu avem nicio sursă de apă în țară care ne-ar permite să avem apă calitativă potabilă de larg consum, motiv din care și am investit esențial în tehnologii. Avem una dintre cele mai performante stații de tratare a apei din Moldova, pentru că mereu am fost preocupați de calitatea produselor. Aceasta ne permite obținerea calității microbiologiei și compoziției chimice a apei care să corespundă standardelor europene pentru apa potabilă”. 

Paradoxal, dar importă concentrat de suc stabilizat din Germania, care, de altfel, este concentrat autohton, deoarece în Germania este implementată o astfel de tehnologie ce permite evitarea problemelor ulterioare la capitolul termenul de valabilitate. 

Sucul concentrat de mere, zmeură, căpșune, lămâie, portocală, kiwi și altele sunt importate. 

„Compania internațională de la care achiziționăm materia primă ne-a confirmat, calitatea merelor produse în Moldova este net superioară celor din țările din regiune, însă, în Moldova, nu avem o tehnologie de stabilizare a sucului. Cu regret, încă multe tehnologii sunt învechite, nu ne permit obținerea produselor cu un termen pretabil de valabilitate, însă potențialul pe care îl avem este destul mare. 

Acum, majoritatea sunt în căutarea produselor cu termen de valabilitate mare, dar naturale, ceea ce este foarte greu de realizat. Utilizăm la minim posibil ingrediente ce ne-ar permite să avem un termen de valabilitate mai mare al produselor, mizând pe faptul că consumatorii vor opta pentru acestea”. 

Un alt impediment ar fi și sistemul de creditare mai puțin adaptat nevoilor antreprenorilor. 

„La moment, suma creditelor accesate este enormă pentru noi, iar peste un milion de lei îi cheltuim pentru deservirea creditelor, însă fără aceste credite nu ne putem dezvolta. În general, creditele în UE sunt mult mai avantajoase, sperăm să se schimbe și aici lucrurile. Este complicat, cu un credit de 22% să dezvolți o afacere”. 

În mare parte, băuturile sunt comercializate în Moldova, din cauza costurilor sporite la capitolul logistică. 

„Suntem prezenți pe piața locală, dar ne orientăm spre exporturi în imediata apropiere. La moment, comercializăm produsele și în România. Iar dacă e să vorbim de oportunitatea de export în Ucraina, țara vecină are resurse energetice mult mai ieftine decât la noi, respectiv, costul produselor e mai mic și nu putem concura”. 

Pe piața locală, colaborează cu mai multe rețelede supermarketuri, inclusiv Kaufland.Pe rafturile Kaufland au listate 43 de produse din numărul total de 70 și speră mult să acopere și zona din România, aflată în apropierea fabricii de la Sîngerei. 

„Sperăm, prin intermediul colaborării cu Kaufland, să ne extindem, odată cu aranjarea platformei de la Iași. Când supermarketurile Kaufland au fost deschise în Moldova, am fost din prima zi prezenți pe rafturi. Dacă e să vorbim de această rețea, Kaufland este un flagman al retailului în Moldova, este cel care dictează comportamentul rețelelor, având o plus valoare la capitolul atitudinea față de consumator”.

La capitolul noi produse disponibile pe piață, în acest an urmează să fie suplinită gama cu încă trei. 

„Mereu am optat pentru inovație, fiind, pe multe segmente, primii de pe piața locală care prezentăm produse noi. Am fost printre primii care am participat la un studiu privind apa iodată, iar pentru Aqua Uniqa importăm iod natural din Cehia. Într-o sticlă de apă iodată de 1,5 litri pe care o comercializăm, se conține norma zilnică de iod, fiind o soluție pentru prevenirea carenței de iod. 

Anual, revizuim lista produselor, excluzându-le pe cele mai puțin populare și prezentând produse noi. Pentru 2023, avem trei produse unice, aș spune chiar, pentru întreaga parte de est a Europei. Muncim pentru asigurarea calității și tehnologiei acestora cu o companie franceză, iar în curând urmează să le prezentăm publicului”. 

Totuși, Vasile Bejenari a ținut să specifice că întârziem la capitolul tendințe și preferințe ale consumatorului față de piața europeană, în medie, cu 2-5 ani.

Ce ține de recomandările pe care le-ar avea pentru tinerii antreprenori, acesta menționează următoarele: 

„În prim plan trebuie să stea dezvoltarea afacerii, nu câștigarea banilor. Dacă ai o idee, trebuie să crezi în ea, iar bani se găsesc, dacă ai o idee sau un produs bun. 

În 2000, nicio bancă nu a dorit să ne ofere un credit pentru inițierea afacerii, iar acum sunt mândru de ceea ce s-a reușit”. 

Spre finalul discuției, Vasile Bejenari ne-a relatat și despre proiectele sociale pe care le realizează compania, lucru pe care nu am putut să nu-l menționăm în acest articol. 

„În mai multe raioane ale țării au fost instalate 100 de tomberoane pentru PET-uri adunate de la populație. Am mers în școli, unde copiilor le-a fost explicată importanță evitării aruncării ambalajelor din plastic, impactul poluării, pentru ca aceștia să promoveze această idee și în rândurile părinților, buneilor. Ulterior, PET-urile adunate, în cantitate de peste 40 de tone la moment, sau circa 1,5 milioane de butelii, urmează a fi reciclate, iar apoi utilizată în calitate de materie la producerea altor ambalaje din plastic. Ne dorim mult să îmbunătățim starea lucrurilor și la capitolul ecologizare în Moldova și investim timp și bani pentru aceasta”. 

Acest material a fost realizat cu suportul financiar Kaufland Moldova în cadrul campaniei „Produs din Moldova. Proaspăt de-acasă”. Mai multe detalii despre cum puteți deveni furnizor și ce condiții trebuie să întrunească un potențial partener de livrare a produselor către Kaufland Moldova urmăriți pe acest link

AgroMeteo: Cod galben de înghețuri și ploi puternice

0

Meteorologii au anunțat două Coduri galbene concomitent, pentru ziua de azi și mâine, 4-5 aprilie.

Potrivit avertismentului, se așteaptă condiții complicate ale vremii și înghețuri.

Astfel, astăzi, 4 aprilie, începând cu ora 21:00, și până pe data de 6 aprilie, ora 06:00, se anunță condiții complicate ale vremii în toată țara.

În intervalul menționat, pe arii extinse vor cădea precipitații puternice (15-20 l/m2 în decurs de 12 ore) sub formă de ploaie și lapoviță, transformându-se în ninsoare, iar vântul nord-vestic va prezenta rafale de până la 15-20 m/s.

Mâine însă, în orele nocturne și ale dimineții, izolat în nordul țării se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1..-3°C.

VIDEO. Inovații și tendințe globale în irigarea culturilor agricole

0

Reducerea consumului de apă, a energiei și a fertilizanților prin optimizarea procesului de irigare este unul dintre obiectivele de bază, mai ales dacă luăm în calcul criza energetică și resursele de apă limitate.

Adoptarea tehnologiilor moderne și a abordărilor inovatoare în domeniul irigării are potențialul de a transforma în mod semnificativ sectorul agricol, ajutând la obținerea unor produse de calitate superioară și la reducerea costurilor.

Mai multe detalii despre ce presupune automatizarea irigării, care sunt noutățile pe piața locală în acest sector, dar și tendințele la nivel mondial a oferit în cadrul Conferinței AgTech Radu Craciun, inginer construcții și hidrotehnice Agrodor-Succes.

Atunci când vorbim despre sistemele automatizate de irigare, acestea au câteva componente principale, prezentate în următoarea schemă:

Unitatea de control pentru gestionarea sistemului de irigare

Unitatea de control pentru gestionarea sistemului de irigare – se consideră a fi cel mai important element. Aceasta se clasifică în câteva clase:

NMC PRO – unitate de control cu potențial de a gestiona până la 255 de robinete hidraulice, inclusiv administrarea îngrășămintelor și alte utilaje.

NMC Junior – unitate de control pentru suprafete mici, cu potential până la 15 robinete, inclusiv administrarea îngrășămintelor și alte utilaje.

NMC Climate – unitate de control destinată pentru gestionarea până la 50 de sere concomitent, datorită progamării pentru fiecare individual.

De obicei, unitatea de control include și Echipamentul de administrarea îngrășămintelor, cum ar fi FERTIKIT, ce are mai multe canale de dozare.

Echipamentul permite:

  • asigurarea unui consum mic de apă și energie electrică pentru a dilua și omogeniza soluția administrată;
  • utilizare simplă și comodă;
  • controlul EC și pH direct la unitate;
  • posibilitatea de a reda informația electronic pe alte dispozitive cu vizualizare digitală. 

Opțiuni de automatizare a irigării:

Automatizarea prin cablu, care permite reglarea presiunii – de exemplu „Single Net”, care este cea mai populară.

Automatizarea prin „RadioNet” (pentru a transmite informațiile din câmp cu ajutorul undelor radio), combinată cu regulatoare de presiune senzori de umiditate și stații meteo.

Monitorizarea este valabilă doar în cazul disponibilității senzorilor (tensiometru, senzor de volum, sensor de rezistență) și stației meteo în câmp.

Toate datele preluate și transferate de unitatea de control se pot urmări prin utilizarea softului uManagedestinat pentru monitorizarea procesului de creștere a culturilor agricole.

uManage” elaborează grafice cu datele necesare, generează rapoarte pentru fiecare zonă de lucru.

Următoarea aplicație importantă în automatizarea irigării este NMC Air – necesară pentru dirijarea regulatoarelor de presiune, utilajului de pompare, fertirigare și filtrare, ce în complex permite vizualizarea tuturor parametrilor.

Accesând aplicația NMC Air puteți monitoriza datele la distanță, și anume:

  • Verifica parametrii de lucru și a alarmelor din timpul acestuia.
  • Deschide programa pentru analiza parametrilor indicați.
  • Verifica contorizarea apei și administrarea îngrășămintelor. 
  • Verifica statutul programului de irigare în momentul accesării.
  • Verifica regulatoarele deschise în proces de irigare.
  • Verifica canalele active la administrarea îngrășămintelor.
  • Vizualiza datele transmise de sensorii EC și pH.

O altă unitate importantă în eficientizarea resurselor energetice este panoul electric cu convertizor de frecvență ce permite reducerea consumului electric al motorului și prelungește durata de exploatare a acestuia.

La capitolul inovații în materie de irigare, în cadrul conferinței a fost prezentat NetBeat – primul sistem de irigare „cu creier”, dar inovațiile în irigare pentru 2023 ce urmează a fi implementate în Republica Moldova.

Noutăți disponibile pe piața Moldovei în 2023:

Linia de picurare GrowStream

GrowStream – linie de picurare de tip Tape, compusă dintr-un material hidrofil la nivel de sistem radicular. Perișorii absorbanți la eliminarea enzimelor provoacă peretele tape-lui să elibereze apă strict necesară pentru plantă

Asigură uniformitate sporită și mai precisă pentru fiecare rând ce este irigat. Totodată, un avantaj incontestabil al GrowStream Tape este acela că asigură o economie de apă și fertilizanți între 30-50% comparativ cu irigarea prin picurare tradițională.

Presiunea optimală de lucru este între 0,07 bar până 0,21 bar, ceea ce reduce costurile sistemului de irigare, îl face mai avantajos la capitolul economie de apă și a fertilizanților.

Lipsa emițătoarelor – elimină probabilitatea înfundării emițătoarelor tradiționale, datorită materialului său unic.

Echipamentul GrowSphere

Growsphere – combină toate echipamentele relatate mai sus în unul mai comod de utilizat. Acesta permite automatizarea și gestionarea tuturor instrumentelor utilizate în procesul de irigare și fertirigare de precizie înaltă. 

Utilizează datele de la stația meteo și sensori în timp real, fapt ce duce la optimizarea irigării și reducerea cantității de apă și a fertilizanților utilizați.

Energie hibridă pentru irigare

O altă noutate Agrodor disponibilă pe piața Moldovei în acest an este tehnologia propusă de compania germană LORENTZ – pomparea apei utilizând sursa de curent din rețea și cea fotovoltaică.

Acest lucru permite utilizarea unui sistem de pompare care consumă până la 75 kW/oră prin combinarea ambelor sisteme energetice, care asigură o autonomie pe parcursul zilei de până la 65%.

Combinând energia electrică și cea solară, utilajul se setează în funcție de necesitățile consumatorului. În prim plan este utilizată energia solară, iar în cazul insuficienței acesteia are loc conectarea la energia electrică.

Pentru a discuta mai multe despre soluțiile prezentate în cadrul conferinței AgTech, puteți contacta reprezentanții companiei Agrodor la numărul +373 67 441 163.

În premieră, merele moldovenești sunt comercializate în supermarketurile din Suedia

0

Recent, compania Farm-Prod a livrat în Suedia două camioane de mere, soiurile Granny Smith și Golden Delicious.

Potrivit lui Ion Tulei, directorului companiei, nu au existat cerințe specifice din partea importatorului, cu excepția calității superioare a produsului.

Merele au fost livrate în lăzi de 13 kg net, cu alveole. Lotul a fost însoțit de Raportul de încercări pentru reziduuri de pesticide, și certificate recunoscute la nivel internațional. Perioada de tranzit a constituit 4 zile.

Compania Farm-Prod a stabilit contact cu importatorul, cu care lucrează inclusiv pe direcția Orientului Mijlociu, la una din expozițiile internaționale, la care a participat și exportatorul în cadrul standului comun cu brand-ul „Moldova – un gust deosebit”.

De menționat că, Suedia, ca și restul țărilor scandinave, este dependentă de importul de mere. Deși Suedia nu se numără printre cele mai mari țări importatoare, balanța comercială negativă, pe care o înregistrează, poate fi interesantă pentru furnizorii străini.

Valoarea totală a importurilor de mere a Suediei, de 89 de milioane de euro în 2020, este mai mare decât cea a majorității țărilor europene.

În lipsa unei producții locale substanțiale, importul de mere este relativ stabil. Aproape 80% din merele consumate sunt importate.

Majoritatea merelor sunt importate din țările europene, dar există și importuri în afara sezonului, preponderent din Chile și Noua Zeelandă, precum și importuri în creștere din Ucraina.

Bolea: România va oferi Republicii Moldova patru mii de tone de motorină

1

România urmează să ofere Republicii Moldova patru mii de tone de motorină, venind astfel în ajutorul agricultorilor din țara noastră.

Declarația a fost făcută de Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei.

Potrivit vicepremierului, Executivul de la București pregătește o hotărâre de guvern în acest sens.

„Alături de agricultori din Republica Moldova este, spre exemplu, Guvernul României, care a declarat că va dona 4.000 tone de motorină. Noi deja avem experiența distribuției celor 6.000 de tone. În momentul în care vom ști sigur că se dă motorina, vom aduce agricultorii, asociațiile, să ne așezăm la masă cu ei, să vedem cum distribuim, care este algoritmul, care să reflecte necesitățile agriculturilor”.

Amintim că, anul trecut, Comitetul Național pentru Situații de Urgență al României a decis să ofere Republicii Moldova aproximativ 155 de mii de litri de motorină, peste 150 de mii de litri de benzină și cinci mii de tone de păcură.

În anul 2021, România a donat șase mii de tone de motorină pentru agricultorii afectați de secetă. În total, peste 3400 de fermieri au primit combustibil gratuit pentru lucrările agricole.