Dumitru Dodica: Suprafețele plantate cu căpșun și mur în Moldova s-au redus din cauza dificultăților din 2022

0

După o perioadă de dezvoltare rapidă, în anul 2022 sectorul de producere a pomușoarelor a fost grav afectat atât de criza pandemică, condițiile climatice, criza regională generată de războiul din Ucraina, cât și de embargoul impus de Federația Rusă, în luna august 2022. 

Toate acestea au dus la creșterea costurilor pentru circulante, costurilor logistice, în consecință au scăzut recoltele și suprafețele plantate, s-au redus drastic exporturile pe piețele tradiționale, dar și consumul local.

În plus, unii producători susțin că, fluctuațiile de temperatură de la începutul anului 2023 ar putea afecta recolta.

Solicitat de Agrobiznes, Dumitru Dodica, consultant național în producerea pomușoarelor, a specificat că, la moment, este încă prea devreme de estimat influența de facto a temperaturilor asupra dezvoltării mugurilor de rod, dar cert este faptul că, acestea ar putea influența asupra numărului de muguri, inclusiv asupra recoltei.

„Acolo unde plantele, din toamnă, au fost maturizate cel mai probabil că nu vor avea mari probleme. Dar dacă ne referim la plantațiile unde a fost prelungită perioada de fructificare, de exemplu în cazul zmeurului remontant, gradul de afectare ar putea fi mai mare, dar și aici, tăierile au loc de la nivelul solului și respectiv, problema nu persistă în anii următori.

Este destul de complicat de afirmat care este influența temperaturilor asupra plantelor, cel mai sigur vom putea determina în lunile februarie-martie, când vom vedea numărul de muguri viabili. Dacă ar exista un strat de zăpadă ar fi foarte benefic, mai ales în cazul plantelor tinere, care au fost plantate primul an și sistemul radicular este la suprafață. Zăpada ar servi drept strat de protecție”. 

Dumitru Dodica spune că, cea mai periculoasă perioadă totuși, sunt lunile februarie – martie, în cazul în care se înregistrează temperaturi ridicate de lungă durată, iar ulterior înghețuri frecvente, astfel sunt afectați mugurii de rod la majoritatea speciilor de arbuști fructiferi. Dacă persistă înghețurile târzii de primăvară pe parcursul lunii aprilie are loc întârzierea înfrunzirii și a perioadei de înflorire.

„Pentru unele specii de arbuști fructiferi, cum este coacăzul negru, cornul, dezmugurirea are loc devreme, dar din cauza înghețurilor de primăvară, ajung să piardă o mare cantitate de muguri de rod. Datorită perioadei destul de calde din lunile decembrie, început de ianuarie, fermierii au continuat să planteze arbuști fructiferi și pe parcursul acestei perioade”.  

Referindu-se la prognoze pentru sezonul curent, specialistul a remarcat că abia în lunile aprilie-mai se va putea estima volumul de producție pentru sezonul 2023. 

„Pot să evidențiez totuși că, în anul curent, vom avea mai puține plantații și recolte de căpșun, deoarece, în 2022, producătorii au plantat mai puțin, dar și în 2022 am avut mai puțină recoltă decât în 2021. Aceasta reprezintă o problemă pentru sectorul de pomușoare. Totodată, se înregistrează anumite reduceri de suprafețe la plantațiile de mur, din cauza că, pentru soiurile mijlocii și târzii, nu a fost piață de desfacere, respectiv prețurile au fost destul de mici, astfel s-au stopat investițiile în acest domeniu.

Agricultorii, care deja au înființate plantații, vor analiza cum va fi și sezonul curent, inclusiv care vor fi posibilitățile de export din cauza restricțiilor impuse de Federația Rusă. Este foarte clar că, trebuie să se identifice noi piețe de desfacere. Federația Rusă a fost unica piață unde se exportau mure și coacăza neagră. Trebuie să identificăm, la fel, piețe pentru a facilita exportul de mure și căpșuni”. 

Amintim că, conform datelor prezentate de Asociația „Pomușoarele Moldovei”, în anul 2022 au fost exportate circa 1,4 mii tone de căpșune, în timp ce în 2021 s-a exportat de două ori mai multe căpșune. Situația este similară și pentru zmeur, care a înregistrat, în 2022, exporturi de 633 de tone, în timp ce în 2021 – 1,3 mii tone.

Totodată, pe parcursul anului 2022, au fost exportate circa 660 de tone de pomușoare congelate, în timp ce în 2021 – cca 700 de tone.

Nou de la maib! Clienții business pot face non-stop plăți în lei

0

Pentru că înțelegem cât de important este pentru o afacere să aibă acces rapid la resurse bănești, maib implementează o nouă funcționalitate – efectuarea tranzacțiilor în lei la orice oră din zi, cu procesare imediată către cei peste 40 000 de contragenți ai maib.

Astfel, prin intermediul sistemului internet banking, clienții business pot efectua oricând plăți către furnizorii de servicii și utiliza imediat resursele bănești primite de la alți parteneri, clienți ai maib.

Ce tranzacții pot fi efectuate non-stop de către clienții business?

  • Transferul mijloacelor financiare partenerilor pentru serviciile sau produsele primite.
  • Suplinirea cardului maib business de pe contul curent deschis la maib și viceversa.
  • Transferuri în lei între conturile proprii.
  • Operațiuni de vânzare/cumpărare a valutei între conturile deținute la maib, conform cursului comercial valutar existent la momentul tranzacției.

Operațiunile se efectuează în conformitate cu politica internă maib de procesare automată a tranzacțiilor. 

Ce primesc clienții business?

  • Disponibilitate și independență – clientul poate oricând să se conecteze la contul său prin intermediul sistemului internet banking pentru a trimite sau a primi bani, chiar și în afara programului de lucru a băncii (24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an).
  • Viteză – plata și recepționarea imediată a banilor în cont pentru clienții maib. 
  • Nu se percep comisioane suplimentare – pentru procesarea tranzacțiilor în afara programului de lucru a maib clientul nu achită taxe suplimentare.

Noua funcționalitate are menirea de a oferi un nou nivel de banking clienților business și a susține ritmul lor dinamic și alert de muncă.

Pentru mai multe detalii, clienții business pot contacta cu încredere maib la numărul de telefon 022 022 428

Maib – simplu și ușor! 

Administrarea colostrului la vițeii nou-născuți. Cu ce poate fi înlocuit

0

Perioada alăptării este considerată cea mai critică perioadă a procesului de creștere când vițelul se află într-o permanentă adaptare la noile condiții de mediu (postpartum), fiind predispus la  îmbolnăviri (virotice, bacteriene și parazitare) și vulnerabil la factorii nefavorabili de mediu.

În  funcție de particularitățile de hrănire a vițeilor, perioada alaptării se împarte în două subperioade, și anume: subperioada colostrală și subperioada de alăptare propriu-zisă. 

Subperioada colostrală cuprinde primele 4 zile de viață în care hrănirea vițelului se face în exclusivitate cu colostru, indiferent dacă este destinat reproducției sau îngrășării.

Scopul acestei perioade este transferul imunității pasive de la mamă la făt, cu precizarea că, nivelul imunoglobulinelor din colostru se reduce cu mai mult de jumătate în primele 24 ore,  după acest interval nivelul lactoglobulinelor scade dramatic la 0,2% și ulterior la 0,1%, nivel care se menține în laptele integral.

Datorită rolului ce-l joacă în viața ulterioară a vițelului, colostrul reprezintă un nutreț indispensabil pentru creșterea și dezvoltarea normală, deoarece: 

  • Vițeii se nasc cu o rezistență redusă la boli și fără rezerve hepatice de vitamina A, deoarece prin natura placentei, nici anticorpii și nici vitaminele nu trec de la mamă la făt în perioada de dezvoltare intrauterină.

Un studiu efectuat în SUA a arătat că, în ciuda tehnologiilor noi aplicate și informațiilor tehnice complete oferite producătorilor de lapte, peste 22% din mortalitatea la viței, se datorează unei lipse de imunitate, neinstalată în primele zile  după fătare.

Ca urmare, înaintea primului supt, în sângele vițelului nu se găsește nicio urmă de imunoglobuline, consumul colostrului având o deosebită importanță pentru asigurarea imunității pasive a organismului împotriva numeroaselor organisme potențial patogene, în special față de E. coli.

La vițeii ce nu au fost hrăniți cu colostru, infecția cu microorganisme coli se poate manifesta fie prin existența acestora la nivelul țesuturilor întregului corp, provocând moarte nou-născuților în primele 2-3 zile de viață, fie la nivelul intestinului subțire, determinând, ceva mai târziu, moartea acestora între 7-14 zile de la naștere.

Colostrul de la prima mulsoare, este cel mai valoros, atât ca valoare nutritivă cât și imunitară, dar compoziția chimică a secreției colostrale se modifică de la o mulsoare la alta, încât după 4 zile de la fătare, compoziția este foarte apropiată de cea a laptelui normal.

Reguli la administrarea colostrului

Administrarea colostrului trebuie să se facă în primele 30 min – 1 oră după fătare, deoarece bariera intestinală permite trecerea macromoleculelor de imunoglobuline în sânge numai în primele ore de la fătare.

Astfel, primul tain cu colostru este recomandat să fie maximizat  cantitativ la 1-1 ½ litri, chiar 2 litri în primele 3 ore de viață, în funcție de apetitul, talie și disponibilitatea vițelului la consum voluntar. 

Fermierul trebuie să fie atent la hrănirea vițeilor care se nasc noaptea. Aceștia trebuie să beneficieze de aceeași procedură de hrănire ca vițeii născuți pe timpul zilei, aspect rezolvat prin instruirea îngrijitorului paznic de noapte, care va avea la dispoziție toate ustensilele necesare pentru a realiza acest proces deosebit de important.

Administrarea colostrului în primele 8 ore după fătare se face în 4-5 tainuri/zi în cantitate de  0,5-0,7 litri la un tain, (depinde de apetitul și vigoarea vițelului) rația zilnică fiind de 2,5-3 litri/zi, reprezentând 5-6% din greutatea vie a vițelului.

De menționat este că, fermierul trebuie să forțeze la maxim colostrarea în primele 10-12 ore după fătare, iar cantitatea să ajungă la 6-8 kg/zi, pentru că de cantitatea ingerată depinde în mare măsură sănătatea vițeilor.

Începând cu a doua zi, odată cu revigorarea vițelului, canitatea  totală de colostru crește treptat de la un tain la altul și poate ajunge la 5-6 litri/zi administrat în  3-4 tainuri, iar la sfârșitul perioadei colostrare ajunge la 8 litri/zi.

Dozarea cantității de lapte se face individual la fiecare vițel, adică fiecare vițel va consuma atât colostru cât poate maxim  consuma, fără ca acest lucru să-i producă deranjamente gastrointestinale.

Așa-numita diaree provocată de administrarea primului colostru, nu este o boală în sine, pentru că nu este altceva decât reacția organismului vițelului la efectul laxativ al colostrului, cu finalitate în eliminarea meconiumului din tubul digestiv (materie fecală pe care o elimină nou-născutul imediat după naștere).

În privința capacității stomacului vițelului (cheag), sunt discuții și opinii diferite legate de cantitatea maximă posibil de ingerat de vițel în primele zile după fătarea în așa fel să nu producă tulburări digestive.

Cantitățile de colostru ingerat din primul muls mai mari de 1 litru/tain sunt benefice pentru viței, însă capacitatea  demonstrată pare a fi totuși mai mare, la 3,5 l.

V-ar putea plăcea și articolul despre Ticul suptului la viței și vaci: cauze, prevenire, tratament.

În practica curentă, fermierii practică așa-numita „îndopare cu lapte” sau colostrare bruscă (masivă), adică imediat după fătare din primul colostru corect muls, vițelul primește 2-3 l/tain, sau atât cât poate să consume voluntar, până refuză colostrul, cantitatea de colostru consumată în primele zile ajunge la 12-20 litri.  

Vițeii cu apetit redus, epuizați după fătare laborioasă și care refuză alăptarea, pot fi alăptați forțat cu un tub esofagian pentru a colostra acei viței slăbiți.

Această metodă poate salva viața unui vițel, însă o introducere inadecvată a tubului esofagian de persoane fără experiență, poate duce la leziuni grave sau chiar la moarte.

Pentru prevenirea tulburărilor digestive, se impune respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor de igienă ce constau în asigurarea curățeniei vaselor utilizate pentru colectarea și administrarea colostrului și a laptelui.

Temperatura colostrului și laptelui în momentul administrării să fie de 37-38 de grade Celsius (nu se administrează lapte și colostru sub 30 de grade), și respectarea normelor de igienă a  mulsului (spălarea și ștergerea ugerului cu un prosop, șervet curat înainte de muls și înlăturarea primelor jeturi de lapte).

Diferențele de temperatură între două tainuri de colostru pot provoca cu ușurință diaree la viței.

În cazul apariției tulburărilor digestive se întrerupe administrarea laptelui 1-2 zile, acesta fiind înlocuit cu apă fiartă și răcită la temperatura de 35-36 grade Celsius sau ceai dietetic din plante și floare de fân, urmând ca laptele să se  introducă treptat în rație, cu specificația că din bolile contactate de viței, majoritatea, 60-70%, sunt provocate de greșeli făcute în alimentația și creșterea acestora.

Pentru o gestionare corectă a problematicii creșterii vițeilor imediat după fătare, fermierul tehnolog, trebuie să poată răspunde la câteva întrebări esențiale legate de buna colostrare a vițelului: 

Este un colostru de bună calitate? 

Dacă se pune la îndoială calitatea colostrului de la vaca-mamă, și nu sunt alte fătări la acel moment în fermă, se poate apela la dezghețarea colostrului congelat în stoc și oferi nou-născutului un colostru de foarte bună calitate, la temperatura de 36-38 de grade.

Ce cantitate de colostru se poate administra? 

Cantitatea de colostru de care au nevoie majoritatea vițeilor este, în medie, între 1,25 și 2,5 kg la fiecare tain. Cantitatea la un tain nu trebuie să depășească capacitatea stomacului vițelului (5-6% din greutatea sa corporală, sau de exemplu 2 kg de colostru la un vițel de 40 kg).

Trebuie hrănit cu colostru în trei sau patru tainuri din momentul în  care este fătat (în primele 24 ore), cu primul tain la maxim 30 minute după fătare.

Când trebuie hrănit vițelul cu colostru? 

Primul tain trebuie să i se administreze imediat ce vițelul respiră normal după naștere, dar nu mai târziu de o oră de la naștere. Al doilea tain trebuie să i se administreze între șase și opt ore de la naștere.

Când se amână primul tain, trebuie să i se administreze mai  multe tainuri în primele 24 de ore pentru a-i oferi anticorpii necesari, minimum 350 g imunoglobuline transmise, ceea ce asigură un nivel de gamaglobuline în serul sangvin de peste 15 mg/ml (stabilit la 48 de ore).

Nu trebuie să i se dea alt tip de furaj consumabil (lapte normal), înainte de colostru. 

Cum trebuie administrat colostrul? 

Dacă nu se administrează imediat după muls, colostrul trebuie încălzit la temperatura de 36-38 grade Celsius cu ajutorul unui vas cu apă caldă unde se introduce biberonul cu tetină, foarte  bine igienizat.

În nici într-un caz nu se pune colostrul în vas și nu este încălzit direct la plită. Echipamentul de preparare și mixare (biberonul, agitatorul (băț, tel, mixer) și de măsură, etc.) trebuie atent curățate și igienizate după fiecare utilizare. 

Congelarea și dezghețarea colostrului

Prin congelarea colostrului la -18 grade Celsius, acesta poate fi păstrat pentru depozitare pe termen de maxim 6 luni, fără ca valoarea sa imunitară să se deterioreze (prin distrugerea anticorpilor).

Aceasta este o metodă convenabilă de a ne asigura că avem mereu la dispoziție colostru de bună calitate. Colostrul vacilor  mature care au fătat și au fost crescute la fermă, trebuie congelat în pachete de 1,5-2 kg (cantitatea necesară pentru o singură administrare, tain). 

Utilizarea colostrului stocat (refrigerat sau congelat recoltat în zilele 1 și 2 ale perioadei colostrale) sau a înlocuitorului de colostru, atunci când nu avem pe stoc colostru din primele ore după fătare, este justificată pentru asigurarea imunității, dar pot fi cazuri, când colostrul este vehiculul transferului de boli de la vacă la vițel, cum ar fi de exemplu, virusul leucozei ce se găsește în colostrul vacilor infectate.

Așadar, vițelul unei vaci bolnave de leucoză, trebuie îndepărtat de lângă mama sa imediat după naștere și trebuie hrănit cu colostru care provine de la o vacă neinfestată.

Astfel, există un avantaj evident în păstrarea unei rezerve de colostru congelat sau prepararea de colostru artificial, același lucru fiind valabil și în cazul vacilor diagnosticate cu paratuberculoză. 

Congelarea și dezghețarea repetată, nu distruge anticorpii, astfel colostrul congelat poate fi dezghețat, încălzit și administrat unui vițel nou-născut atunci când este posibil ca imunitatea să nu fie transformată corespunzător prin colostrul mamei, nu numai în cazurile descrise anterior, cu privire la starea de vacă mamă bolnavă (leucoză, paratuberculoză).

Acest lucru se poate întâmpla în situația în care colostrul vacii prezintă anomalii de diferite forme și proveniențe, astfel: 

  • Este subțire, apos și conține urme de sânge.
  • Provine de la un animal depistat cu mastită.  
  • Provine de la o vacă recent cumpărată sau de la o junincă aflată la prima fătare.
  • Provine de la o vacă mulsă înainte de fătare sau care a avut scurgeri semnificative de colostru (sfincterul mamelonar destins la vacile multipare performante din rasele de lapte asociat cu presiunea intramamară evidentă, premergător fătării).

O rețetă aproximativă pentru colostru artificial arată așa: adăugați 15 ml ulei de pește fortificat, 7 g sare de masă, 3 ouă proaspete de găină crude la 1 litru de lapte proaspăt de vacă și  amestecați bine până când este de aceeași consistență (este mai bine să folosiți un blender). 

Imediat după naștere, vițelul trebuie să fie hrănit nu mai mult de 1 litru/tain. În timpul hrănirii ulterioare, conținutul este diluat la jumătate cu apă fiartă caldă și administrată în porțiuni – de 5-8 ori pe zi, 1,3-2 litri de colostru artificial. 

Directorul Asociației „Moldova Fruct” despre reducerea fondului de subvenționare: Dorim să dialogăm, dar nimeni nu exclude protestele

0

Statul a diminuat fondul de subvenționare pentru 2023 cu 250 de milioane de lei față de anul trecut, fapt ce nu oferă predictibilitate producătorilor agricoli. O spune directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct”, Iurie Fală.

Potrivit lui, agricultorii nu-și doresc declanșarea protestelor, însă dacă Guvernul nu va trata agricultura ca ramură prioritară, vor fi nevoiți să recurgă la această formă de presiune, notează IPN.

Potrivit legii bugetului de stat pentru anul 2023, Fondul național de dezvoltare a agriculturii constituie 1,5 miliarde de lei. Suma este mai mică decât anul trecut, spre indignarea agricultorilor, care spun că reducerea fondului de subvenționare  determină scăderea investițiilor în sectorul agrar.

„Pentru că din fondul de subvenționare prevăzut pentru anul 2022, 68 de milioane de lei nu au fost valorificate, ministerul nu le-a trecut pe alt an și noi le-am pierdut”, a spus Iurie Fală în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Anterior, ministrul agriculturii și industriei alimentare a explicat reducerea fondului de subvenționare prin faptul că anul 2023 este destinat protecției sociale.

„Noi vrem un tratament corect. Este un semnal negativ când se micșorează fondul de subvenționare. O bună parte din producători nu și-au primit subvențiile pentru anul 2022, pentru că au fost datorii încă din 2021 și ele au fost acoperite din banii pentru 2022, iar acest lucru stopează dezvoltarea. Faptul că sunt multe dosare pentru a primi subvenții este un semnal bun, Guvernul trebuie să susțină aceste investiții pentru că un leu investit din fondul de subvenționare atrage după sine cel puțin 5 lei ai sectorului privat” a mai spus directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct”.

Anterior, o altă asociație, „Forța Fermierilor” a cerut Guvernului să se adreseze Uniunii Europene în vederea accesării fondurilor pentru sectorul agrar, în caz contrar, agricultorii amenință cu proteste.

Directorul executiv „Moldova Fruct” spune că-și dorește un dialog cu autoritățile. În lipsa acestuia, nu exclude scenariul protestelor.

„Protestul face parte din dreptul legal al producătorilor de a-și manifesta dezacordul față de unii pași ai Guvernului. Dar noi, în cadrul asociației, considerăm că, până a ajunge la proteste, trebuie să încercăm să negociem, să venim cu soluții. Nimeni nu poate exclude protestele, dacă nu se va ajunge la un consens. Dar noi suntem pe poziția să dialogăm. Noi am participat la proteste când unii miniștri nu recunoșteau agricultura drept ramură prioritară. Prin abordarea curentă a Guvernului, vedem că agricultura nu este tratată așa cum ar trebui”, a spus Iurie Fală.

Agrobiznes.md a înregistrat peste 2 milioane de cititori unici în 2022

0

Dragi prieteni, anul trecut, Agrobiznes.md a înregistrat un număr total de 2.044.350 de vizitatori unici și circa 4.180.201 de afișări de pagină, în creștere cu circa 13% față de 2021, potrivit Google Analytics.

Și Agrobiznes.ro își fortifică prezența pe piața din România, ridicându-se în topul preferințelor publicului local. În 2022, a înregistrat 936.000 de vizitatori unici, o creștere a audienței de circa 6,5 ori.

„Agrobiznes își continuă activitatea de promotor al „Agriculturii fără Frontiere”, aducând tehnologiile și performanța mai aproape. Obiectivul nostru este de a genera informații și conexiuni ce contribuie la o mai bună evoluție a sectorului agricol, dar și de a dezvolta și promova instrumente IT inovatoare”, menționează Sergiu Jaman, fondatorul Agrobiznes.

Misiunea Agrobiznes

  • Dezvoltă și promovează instrumente IT inovatoare, generează informații și conexiuni ce contribuie la o mai bună evoluție a sectorului agricol.
  • Asigură producătorii și mediul de business cu informații calitative, verificate, pentru a găsi mai ușor răspunsul la întrebări.
  • Oferă o platformă profesionistă și canale media eficiente pentru companii, instituții și organizații care să le ajute să interacționeze cu publicul larg.
  • Înlătură barierele de comunicare prin dezvoltarea canalelor dintre principalii jucători din sector, împărtășire de experiență și bune practici. 

Proiecte în dezvoltare

Despre noi

Agrobiznes este un proiect tech-media dedicat promovării bunelor practici în agricultură, tehnologiilor moderne și soluțiilor digitale ce vin să optimizeze activitatea producătorilor din sectorul agricol. Lansat acum 10 ani la Chișinău, Agrobiznes s-a extins ulterior în România (2021) – www.agrobiznes.ro – și în Italia (2022) – www.agrobiznes.it, iar unul dintre obiectivele de bază este de a înlătura frontierele în agricultură, aducând mai aproape tot ceea ce înseamnă inovație și performanță. 

Agrobiznes – cifre și reușite

Agrobiznes este vizitat anual de circa 2 milioane de vizitatori unici. Comunitatea noastră în cadrul rețelelor de socializare este de circa 100.000 de urmăritori (Facebook, Viber, Telegram, WhatsApp, YouTube, Instagram, Newsletter). 

Verben™ – cel mai puternic fungicid în combaterea bolilor la culturile de cereale păioase în T1

0

Protecția cerealelor începe din T1

Principalele boli ce afectează puternic culturile de cereale păioase își fac apariția chiar din primăvară, cum ar fi făinarea, pătarea în ochi, septorioza, iar dacă factorii de mediu sunt favorabili și restul bolilor pot apărea mai devreme. 

Verben™ este cel mai nou și mai puternic fungicid special creat și lansat de Corteva Agriscience în 2022 pentru a asigura protecția cerealelor încă de la primul tratament din primăvară.

Prin utilizarea lui Verben™ în primul tratament T1, beneficiem de puterea curativă și preventivă a celor două substanțe active conținute.

Având o plantă curată chiar din T1, putem optimiza schema tehnologică, fară a face rabat de la producție, deoarece planta va fi curată încă din primăvară și va fi mai rezistentă în fața următoarelor valuri de infecție.

O singură lovitură tuturor bolilor importante 

Fungicidul Verben™ este compus din două dintre cele mai bune substanțe active întâlnite la ora actuală (proquinazid și protioconazol).

Aceste două substanțe active au un efect sinergic, fiind puse în valoare și cu ajutorul formulării speciale create de Corteva, pentru a oferi maximul de putere chiar și la temperaturi scăzute, aderență, distribuție uniformă a substanțelor active și rezistență la spălare la o oră de la aplicare.

Prin folosirea lui Verben™ în T1 nu mai este nevoie să adăugăm în pompă un alt fungicid, eliminând astfel riscul de fitotoxicitate, poluare și incompatibilitate.

In testele efectuate de Corteva, Verben™ a dovedit că poate fi amestecat fără a avea probleme de compatibilitate cu majoritatea produselor fitosanitare, fie ele regulatori de creștere, erbicide, fungicide sau insecticide, frecvent utilizate în T1.

Cel mai bun în controlul făinării 

Verben™ combate bolile specifice, inclusiv făinarea, chiar și la temperaturi reduse. Testele efectuate de către Corteva au evidențiat faptul că, pe lângă absorbția rapidă în plantă chiar și la temperaturi sub 10 °C, Verben™ combate făinarea și septorioza foarte bine și rămâne activ datorită sinergiei celor două substanțe, chiar și la câteva săptămâni după aplicare. 

Datorita mobilității sale în planta chiar și la temperaturi scăzute, Verben™ acționează înainte ca simptomele să fie vizibile asupra hifelor miceliene care sunt deja prezente în planta de cultură.

Verben™ protejează cerealele păioase prin modul său de acțiune, atât curativ cât și preventiv. Prin formularea și sinergia celor două substanțe active, Verben™ deține controlul bolilor la toate culturile de cereale păioase și în special al făinării.

Verben™ o soluție antirezistență

Datorită celor două substanțe active, Verben™ este considerat o soluție viabilă într-un viitor în care clasa azolilor va fi dominantă și riscul de rezistență va fi unul foarte ridicat.

Prin utilizarea lui Verben™ acest risc este minimizat deoarece ambele substanțe active din Verben™ fac parte din două clase chimice diferite, ce au moduri de acțiune diferite, care vor impiedica crearea rezistenței bolilor.

Dozarea și utilizarea

La grâu se poate aplica de la stadiul de înfrățire până la înflorit (50% spice înflorite) BBCH 25-65, în doză de 0,6-1l/ha, doza medie recomandată fiind de 0,75l/ha.

Spectrul de combatere al lui Verben™  este foarte mare cuprinzând boli precum: Erysiphe graminis- Făinarea,  Septoria triticiSeptorioza, Septoria nodorumSeptorioza spicelor, Pseudocercosporella herpotrichoides – Pătarea în ochi, Puccinia striiformis– Rugina galbenă, Puccinia recondita– Rugina brună , Pyrenophora teres– Sfâșierea frunzelor, Ramularia collo-cygniRamularia, Rhynchosporium secalis– Arsura frunzelor.

Prin utilizarea lui Verben™  încă de la primul tratament din primăvară, planta este protejată de bolile specifice cerealelor, fortifiată și pusă în valoare, pentru a oferi producțiile cele mai mari și mai calitative.

Adrian Ionescu, Category Marketing Manager Insecticide, Fungicide & Biologicals- Corteva Agriscience RO & MD.

Cum e să fii tânăr fermier în Moldova? Victor Ceh: Cea mai mare problemă – birocratizarea privatizării de terenuri agricole

0

Mulți tineri, la un moment dat, visează la înființarea și dezvoltarea propriei afaceri. Ideile și entuziasmul acestora este de apreciat, dar, totuși, desfășurarea activității de antreprenoriat este una dintre cele mai solicitante, mai ales atunci când vorbim de agricultură.

Dar, v-ați întrebat vreodată, cum e să fii tânăr fermier în Moldova, ce-i determină pe tineri să aleagă acest sector și cum s-au combinat așteptările cu realitățile lor?

Dacă răspunsul la aceste întrebări este „Da”, atunci vă invităm să aflați istoria lui Victor Ceh din Onișcani, Călărași, care la 27 de ani gestionează o afacere și deja cunoaște câte ceva din cele „bune și rele” ale agriculturii, datorită celor 4 ani de când este implicat.

„Am ales să fac acasă agricultura pentru că m-a captivat domeniul. Mi-a părut ceva interesant. Totuși, opinia publică a societății în care am crescut nu a fost tocmai cea mai motivantă pentru un tânăr care a absolvit universitatea cu succese și deja activase în domeniul financiar de 2 ani, cu excepția celor care direct erau cuplați cu agricultura – producătorii de carne și cei care contribuie la asigurarea agricultorilor cu semințe și pesticide de calitate”, ne-a povestit Victor Ceh.

A investit în agricultură banii câștigați în timpul celor doi ani de muncă, l-au susținut și părinții, dar a și căutat proiecte de finanțare.

Astfel, acum are în gestiune peste 120 de hectare de teren agricol pe care cultivă culturi de câmp.

Victor Ceh spune că un rol important în atragerea tinerilor în agricultură îl au guvernarea și cei care iau decizii ce vizează politica de subvenționare/stimulare a investițiilor tinerilor antreprenori în domeniu, dar și cei care monitorizează corectitudinea repartizării capitalului în agricultură.

Totodată, tânărul menționează că își dorește mult ca atitudinea societății față de agricultori să se schimbe.

„Pare paradoxal, dar într-o țară agricolă ca Republica Moldova, atârnarea față de agricultori deseori e cam una de subestimare, dacă de exclus o categorie mică de persoane care instant te atribuie la categoria „boierilor”, dacă deții terenuri agricole și faci agricultură. Evident, pentru un antreprenoriat de succes în acest domeniu este nevoie de concentrarea la activitățile operaționale, care sunt chiar delicate și necesită o îndeplinire în termeni proprii, de aceea, am decis să nu mă las mult influențat de părerea societății”.

Ținând cont de experiența pe care o are, spune că pe lângă problemele generale ce apar în timpul gestionării unei afaceri, o afacere în agricultură mai e și puternic marcată de condițiile climatice, astfel că toate planurile îți pot fi date ușor peste cap.

„Situația reală din domeniu arată că asemenea altor afaceri, aici sunt o mulțime de factori care sunt imposibil de prognozat și aici toți colegii evident înțeleg, mă refer la condițiile climaterice – și nu doar ploi sau lipsa lor, dar și un ansamblu întreg ce include temperatura solului, fluctuațiile termice ale aerului – anomale în ultimii ani, cu primăveri reci și veri uscate critic. Sunt multe de vorbit, sunt și metode eficiente de control al factorilor climaterici, dar ce necesită investiții”.

Astfel, Victor Ceh este orientat spre sistemele conservative de întreținere a solului. Pe unele câmpuri cu soluri mai ușoare practică semănatul direct, datorită unei semănători adaptată No-till, iar pe altele, unde nu este posibil, optează pentru pregătirea superficială a solului, pentru a asigura o răsărire mai uniformă a plantelor.

Totodată, acesta a reușit să asigure și irigarea unor suprafețe.

„Pentru a o asigura, am lucrat 2 ani și am obținut un câmp irigat prin picurare subterană – 34 hectare. Planific să cresc soia irigată. Cultura este atractivă, dar necesită umiditate pentru a obține rezultate”, menționează acesta.

Cât despre problemele cu care se confruntă, Victor menționează următoarele:

„Cea mai mare problemă pentru mine, la ziua de azi, este birocratizarea privatizării de terenuri agricole, costurile cadastrale mari – care sunt în creștere în ultimii 2 ani, predispunerea slabă a autorităților locale (primării) de a contribui la sporul economic al satelor prin dezvoltarea agriculturii și încă multe altele. Până la urma, agricultura este baza economiei țării și ramura primară a producerii. Deci, ar trebui salutată de către autorități”.

Totuși, era conștient că are un drum deloc ușor de parcurs.

„Așteptările au fost realiste și deja suntem mulțumiți că avem posibilitatea de a beneficia de utilaje de producție prin intermediul ADMA și ulterior de a subvenționa proiectul cu ajutorul AIPA.

Concluzionând, aș vrea să mulțumesc celor care contribuie la dezvoltarea domeniului dat, dar, ca agricultor, aștept implementarea unor mecanisme noi pentru a facilita accesul agenților economici la terenurile agricole care stau pârloagă și nu aduc aport bugetului nici prin încasarea plăților de la mine ca agent economic, nici de la un eventual export de producție”.

Victor Ceh administrează întreprinderea „Cerom-Trans” și are drept obiectiv eficientizarea producerii cerealelor și sporirea randamentului fiecărui teren agricol prin implementarea tehnologiilor adaptate condițiilor actuale.

UCIP IFAD prezintă Ghidul privind gestionarea și administrarea piețelor agroalimentare

0

Satele, pe lângă faptul că sunt mediul în care se practică și se dezvoltă agricultura, se cultivă hrană pentru întreaga populație, au devenit și una dintre verigile principale ale dezvoltării economiei naționale, creând locuri de muncă pentru mii de oameni. 

Localitățile, prin intermediul agenților economici care gestionează afaceri agricole, reușesc să producă anual cantități mari de producție, care se comercializează prin diverse modalități și ajung pe masa consumatorilor. 

Pe de altă parte, pentru dezvoltarea atât a sectorului agricol și implicit a satelor este necesară înființarea piețelor agricole locale, care să ofere posibilitatea producătorilor de a-și comercializa producția la prețuri competitive, dar și de a asigura localnicii cu produse agricole de calitate.

Majoritatea satelor, însă, nu dispun de o piață modernă și nici de surse financiare pentru amenajarea unui spațiu special pentru comercializarea producție agricole. În marea majoritate a localităților există o piață improvizată în aer liber, care nu dispune de condiții adecvate.  

Astfel, IFAD a venit cu o soluție pentru localitățile care au realizat cât de importante și necesare sunt crearea condițiilor potrivite pentru desfășurarea activităților economice, inclusiv construcția piețele agricole locale. 

Prin intermediul Programelor IFAD, Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD a oferit suport tehnic pentru cinci APL-uri ce au construit infrastructura necesară piețelor agricole.

Datorită susținerii oferite au fost construite 5 piețe agricole în următoarele localități: s. Mihaileni, r. Râșcani; s. Sărata Veche, r. Fălești; s. Geamăna, r. Anenii Noi; s. Taraclia, r. Căușeni; s. Horești, r. Ialoveni. 

Piețele moderne construite în aceste sate corespund standardelor și condițiilor de comercializare a produselor agro-alimentare, astfel încât cumpărătorii pot beneficia de o deservire calitativă, conformă normelor sanitar-igienice, iar agenții economici au condiții decente de comercializare a produselor agricole.

Petru Cigoreanu, primarul satului Horești și unul dintre beneficiarii Programul IFAD, a menționat că construcția unui spațiu amenajat, care să dispună de utilaje, tehnică destinată păstrării produselor de carne și lactate are un impact pozitiv, în primul rând, pentru locuitorii satului, care au acces la produse de calitate la prețuri accesibile, chiar în sat. 

Totodată, primarul a apreciat faptul că în realizarea proiectului dat au fost implicați agenți economici locali care înțeleg necesitatea unei astfel de construcții pentru dezvoltarea localității, dar și a propriilor afaceri.

„Desigur că, toate eforturile noastre ar fi fost puțin realizabile dacă nu identificam principalul finanțator, adică Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă, Programele căruia sunt implementate de ”, a mai spus Petru Cigoreanu.

Primăriile, fiind organul care sunt direct responsabile de dezvoltarea localităților, de bunăstarea oamenilor, implicându-se în construcția piețelor locale încurajează producătorii locali, satisfac cererea de consum a locuitorilor cu produse locale sigure și sănătoase, reduc costurile indirecte a fermierilor și a timpului necesar pentru comercializarea producției agricole în piețele amplasate departe de locul de producere. 

În urma solicitărilor parvenite din partea primăriilor – beneficiare a Proiectului, UCIP IFAD a elaborat un Ghid privind gestionarea și administrarea piețelor agricole locale, ce prezintă mai multe clarificări legate de cadrul normativ, legal și instituțional în domeniul piețelor agricole, formele juridice de administrarea a acestora, procedurile de administrare și alte subiecte de interes.

Ulterior, în cadrul unei ședințe, la care au participat cele cinci primării, care au beneficiat de finanțare pentru construcția piețelor agricole, a fost prezentat Ghidul elaborat.

Proiectul a desfășurat o activitate vastă, necesară pentru elaborarea Ghidului, printre care a analizat legislația curentă, care reglementează gestionarea piețelor agricole aflate la balanța APL, inclusiv modalitatea de transmitere a infrastructurii de piață a APL către alte structuri legale. 

A fost efectuat un sondaj al Primăriilor beneficiare pentru a identifica constrângerile și barierele de gestionare durabilă a infrastructurii.

O etapă importantă a fost și elaborarea modelelor de documente pentru APL necesare la gestionarea pieței agricole, regulamentul de funcționare a acestora, autorizațiile de funcționare, modelele de certificat de expertiză sanitar-veterinară, instrucțiuni de securitate a muncii, ș.a.

În același timp, UCIP IFAD, prin intermediul Proiectelor în derulare, îndeamnă Autoritățile Publice Locale să depună dosarele în continuare și să beneficieze de finanțare pentru construcția proiectelor de infrastructură. 

Proiectul are caracter național, iar unul dintre obiectivele primare constă în a permite antreprenorilor mici din mediul rural, în special tinerii, femeile și micii fermieri, să își crească capacitatea de producție, rezistența la riscurile economice, de mediu și climatice și a asigura accesul acestora la piețe de desfacere.

Calea prunelor moldovenești pe piața Germaniei: de la 220 de tone exportate în 2017, la peste 5700 de tone livrate anul trecut

0

Prunele moldovenești câștigă tot mai multă loialitate din partea consumatorilor germani. Datorită parteneriatelor dintre producătorii moldoveni și importatorii germani, prunele din Republica Moldova câștigă o cotă din ce în ce mai mare pe această piață, iar importatorii caută în fiecare an noi furnizori de prune moldovenești.

Primele prune moldovenești au fost exportate pe piața Germaniei în 2017.

„La acea vreme, s-au exportat 220 de tone de prune, dar cantitatea a crescut de la an la an și a depășit pragul de 5.500 de tone în 2021”, potrivit datelor Agenției de Informare a Pieței Agricole (AMI) din Germania.

În 2022, livrările în Germania au crescut din nou, în ciuda recoltei mai scăzute de prune, drept rezultat a înghețurilor târzii de primăvară.

„Producătorii moldoveni de prune sunt parteneri de încredere pentru noi. În prezent, 30 până la 40 la sută din prunele pe care le importam provin din Republica Moldova. Suntem mulțumiți de calitatea produsului și apreciem că îndeplinește toate cerințele noastre în ceea ce privește standardele de reziduuri de pesticide și termenele de livrare. Caisele și strugurii moldovenești își au locul pe piața germană, dar aceste fructe trebuie promovate pentru ca consumatorul german să le cunoască”, menționează Kurt Halder, Product Manager Sales la OGA/OGV Nordbaden eG.

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți producători din Republica Moldova au obținut certificările GLOBALG.A.P. și GRASP, pentru a corespunde cerințelor partenerilor din Uniunea Europeană.

„Anul acesta, trei producători au obținut pentru prima dată certificarea SMETA. Pentru a fi competitivi, producătorii își adaptează ambalajele și sunt extrem de atenți la tehnologiile de producție folosite pentru a asigura calitatea fructelor și a reziduurilor cât mai scăzute”, explică Iurie Fală, directorul asociației Moldova Fruct.

În ciuda unei recolte mai mici de prune în acest an, a provocărilor logistice și a costurilor de transport mai mari, producătorii din Republica Moldova au reușit să respecte termenele de livrare și să aprovizioneze piața germană cu prune de înaltă calitate.

Sezonul prunelor moldovenești în Germania începe la mijlocul lunii septembrie și durează până la jumătatea lunii noiembrie, în funcție de disponibilitate și calitate.

„Cu o suprafață cultivată de aproximativ 20.000 de hectare, Moldova produce anual până la 100.000 de tone de prune. Țara produce zeci de soiuri de prune, Stanley, Kabardinca, Lepotica și President fiind cele mai populare soiuri la export. Prunele moldovenești sunt disponibile de la începutul lunii iulie până la sfârșitul lunii noiembrie”, conchide Iurie Fală.