joi, 26 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
HomepageAgroEcoCăpșunul în asolament - ce culturi plantăm înainte și după căpșun

Căpșunul în asolament – ce culturi plantăm înainte și după căpșun

Recomandate

Dezvoltarea ulterioară a căpșunului depinde în mare măsură de cultura premergătoare, adică specia după care a fost plantat. De acest lucru trebuie să țineți cont în momentul în care elaborați schema de asolament la căpșun.

Rotația corectă a culturilor reduce riscul de apariție a bolilor, dăunătorilor, îmbogățește solul cu nutrienți utili pentru plante, îmbunătățește structura solului și crește productivitatea.

Reguli de bază pentru rotația culturilor la plantarea căpșunului:

  • Căpșunul se cultivă pe același teren maxim timp de 3-4 sezoane. Ulterior solul este lăsat să se „odihnească”, transferând cultura pe alt lot.
  • Plantele sunt reîntoarse pe aceeași parcela după o pauză de minim 3-4 ani;
  • Căpșunul este plantat numai după culturi favorabile pentru acesta.

Cei mai buni premergători ai căpșunului

Ce culturi putem cultiva înainte de plantarea căpșunului? Cele mai mari beneficii vor aduce plantele care au efect de tratament al solului de boli fungice, cum ar fi putregaiul rădăcinilor, de boli ce provoacă ofiliri și de nematozi. 

Mai multe despre Dăunătorii căpșunului în acest articol.

Reprezentanți ai două familii botanice – Allioideae (din familia Amaryllidaceae) și Brasicaceae (crucifere) – conțin compuși cu sulf, care au un efect dăunător asupra multor agenți patogeni dăunători (inclusiv ciupercile Verticillium).

Fitoncidele suprimă activitatea vitală a nematozilor și a viermilor sârmă. Cruciferele și ceapa, precum și îngrășămintele verzi, sunt premergători optimi ai căpșunului în asolament. 

Excepție fac unele varietăți de varză și hreanul.

Îngrășăminte verzi recomandate pentru cultura căpșunului

Înainte de a planta căpșun, pot fi utile și unele specii semănate în calitate de îngrășăminte verzi.

Îngrășămintele verzi sunt specii de plante cultivate ca îngrășăminte verzi cu scopul de a restabili solul după cultivare, de a-l îmbogăți cu azot și unele oligoelemente sau de a inhiba creșterea unor buruieni.

Înainte de cultivarea căpșunului efect benefic vor avea:

  • muștarul;
  • ridichea oleaginoasă;
  • rapița;
  • crușățelele.

Pe lângă restabilirea solului, îngrășămintele verzi îndeplinesc o altă funcție importantă. Sunt campioni în îmbogățirea solului cu potasiu, care este vital pentru căpșun, dar și cu azot.

Alte culturi sunt, de asemenea, favorabile:

  • facelia – afânează solurile grele, reduce infecția cu mană<
  • ovăz – reduce nematozii, asigură potasiu în sol;
  • hrișca – reduce buruiana pirul.

Dintre vărzoase sunt potrivite pentru plantare înainte de căpșun: varză albă și roșie, broccoli, varza chinezească, gulie.

Ridichea de lună, napi, ridichea timpurie – aceste culturi crucifere pregătesc bine solul pentru cultivarea ulterioară a căpșunului.

Usturoiul și ceapa sunt predecesori minunați ai căpșunului. Aceștia sunt cei mai populari participanți la rotația căpșunului.

Gălbenelele și șofranul – aceste plante pot fi cultivate ca flori sau ca îngrășăminte verzi. Mirosul lor specific alungă nematozii și mulți alți dăunători.

Citiți și Irigarea și fertigarea căpșunului. Norme și recomandări.

„Vecini” problematici ai căpșunilor în rotația culturilor. Ce culturi nu sunt recomandate pentru plantare înainte de căpșun

Nu este recomandat a planta căpșunul după următoarele legume și flori ale familiei Solanaceae:

  • roșii, ardei, vinete;
  • cartof;
  • physalis;
  • tutun;
  • datura;
  • schizanthus;
  • petunie.

Ele, ca și căpșunile, se pot infecta cu boli fungice – fusarium, fitoftoroza și verticilioza. Aceste boli se acumulează în sol. În plus, aceste culturi au și boli virale comune.

Astrele, crinii și gladiolele – aceste flori și căpșunul au un dăunător comun – nematodul tulpinilor (Ditylenchus destructor). Dahlia și conopida – pot fi afectate de verticilioză, ca și căpșunul.

Legume din familia cucurbitacee, la fel, nu sunt recomandate. Vorbim despre castraveți, dovlecei, dovleci, tărtăcuțe. La fel ca și căpșunul, acestea pot fi afectate de boli ce produc ofilirea.

Nu este recomandat de a planta căpșuni după: zmeur, coacăz, agriș, cireș, prun, piersic, cais.

Rămășițele rădăcinilor, care se descompun în sol după defrișare, pot provoca boli ale sistemului radicular al căpșunului. Prunul și piersicul pot lăsa în urmă o astfel de infecție în pământ, cum ar fi ofilirea produsă de Verticillium.

Loturile de teren unde a fost cultivat zmeurul pot fi locuite de gărgărița neagră, dar și infectate de putregaiul cenușiu.

Legume, flori și îngrășăminte verzi din familia leguminoaselor: fasolea, bobul, mazărea, trifoiul, lucerna, sulfina, măzăriche, seradelă, sparceta, lupin.

Aceste plante sunt considerate premergătoare bune pentru majoritatea culturilor. Și căpșunul nu ar face excepție, dar leguminoasele acționează uneori ca gazde intermediare pentru un dăunător periculos  nematodul

Sfecla nu este recomandată din cauza infecției fungice – Fusarium. Hreanul, floarea-soarelui, ranunculus – în general, sunt premergători destul de problematici.

Varza cu coacere târzie și mijlocie sărăcește mult solul, extragând azot și potasiu din acesta.

Verdețurile (spanac, mărar, salată verde, pătrunjel), precum și morcovul, sunt recunoscuți ca premergători neutri pentru căpșun.

Vedeți și Mulcirea la căpșuni – 10 materiale folosite și avantajele acestora.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:52
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco