O afacere cu spini și multe vitamine se dezvoltă în nordul țării, în satul Țaul, raionul Dondușeni. Natalia și Constantin, acum 8 ani în urmă au plantat primii butași de măceș, iar, între timp, au ajuns să gestioneze aproape 80 de hectare ce sunt în conversie eco.
Soții susțin că, absolut întâmplător au decis să crească această cultură, însă nu întâmplător s-au îndrăgostit de ea și au ajuns să fie cei mai mari producători de măceșe din țară și unicii ce vor obține certificarea eco pentru măceș în anul următor.
„Ne doream mult o afacere în agricultură și eram în căutarea unei specii multianuale. Având drept moștenire rezultatul activității oamenilor de știință din Moldova, care au creat două soiuri de măceș, cred că eram obligați să apreciem rodul muncii lor și să cultivăm această cultură. Aceste două soiuri nu erau însă înregistrate și, astfel, ne-am asumat noi această responsabilitate. Au fost numite Start și Vîsocovitaminnîi. Conținutul de vitamina C pentru ultimul este de circa 16 ori mai mare decât în măceșul sălbatic, deci, este o adevărată „comoară” pentru organism. Chiar dacă soiurile au fost produse la noi și sunt adaptate condițiilor, totuși, acestea sunt destul de sensibile și au nevoie de îngrijire permanentă. Însă, fructele soiurilor respective pot fi consumate și dimineața în timpul dejunului, comparativ cu măceșul sălbatic ce poate provoca dureri de stomac. Producerea fructelor în sistemul eco, îi oferă măceșului și mai multe beneficii”, ne-a spus Constantin.
Soții Glițos spun că, să cultivi în Republica Moldova măceș este foarte greu, mai ales că, pentru această cultură nu sunt elaborate manuale cu recomandări. Astfel, aceștia an de an testează diferite metode, întâlnesc dificultăți și, uneori, suportă eșecuri, dar continuă să muncească mai departe, obținând rezultate ce-i ajută să cunoască mai bine această cultură și particularitățile cultivării ei.
„Testând în continuu metode, am ajuns la concluzia că, cel mai potrivit pentru măceș este mulcirea solului, care ajută și la menținerea umidității, combate eroziunea. Am semănat un amestec de plante multianuale între rânduri, pe care le cosim periodic, iar masa vegetală o punem în zona rădăcinii plantelor. Acest lucru asigură și o umiditate mai bună. Unul din dăunătorii ce produc pagube în plantație este Gândacul păros, dar instalăm capcane pentru a-l combate. Crescând pe suprafețe mari, măceșul devine la fel de vulnerabil la atacul bolilor ca și alte specii horticole. Am identificat plante atacate de făinare și rugină, suntem în căutarea unui produs bun, ecologic pentru a le combate. La moment, testăm cele omologate în țară. Totuși, credem că, cel mai bine se descurcă cu bolile natura, de aceea ne străduim să normăm încărcătura plantelor, pentru ca aerul să circule mai bine, iar razele solare să ajungă pe frunze. Plantele au fost sădite la distanța de 3,2 x1 m, deja când se vor maturiza deplin vom vedea dacă alegerea a fost corectă”.
În ultimii ani, seceta și iregularitatea precipitațiilor lovește tot mai mult peste culturi. Acestea au lăsat amprenta și în plantația soților Glițos, astfel, în anul 2014, peste 30 de hectare de măceș s-au uscat.
„Aceste încercări prin care trecem în fiecare an, nu ne doboară, ci invers, ne provoacă să ne dezvoltăm. Așa este în agricultură, e imposibil fără pierderi. Avem 78 de hectare plantate, dar planificăm să ne extindem până la 200, învățând continuu câte ceva de la această cultură. Acest lucru ne va permite să colaborăm direct cu parteneri de peste hotare. Totodată, având cantități destul de mari, piețele noastre de desfacere nu se limitează la piața locală. Am participat, anul trecut, la cea mai mare expoziție a produselor eco din lume – Biofach 2019, unde ne-am convins că certificarea ecologică este absolut necesară pentru producători. Aceste produse sunt foarte apreciate peste hotare, dar și consumatorii noștri le apreciază tot mai mult. Unul din scopurile noastre este să ajungem pe piețe precum Japonia, Israel, SUA, unde fără certificarea eco este destul de greu de comercializat. Plus, este mult mai plăcut să produci fructe cu o mulțime de beneficii, fără a aplica pesticide sau produse dăunătoare mediului. Este o relație mult mai strânsă cu natura. Suntem în anul doi de conversie, iar în următorul an urmează să obținem certificarea internațională în cadrul unei companii germane de certificare”.
Măceșele cultivate la Țaul sunt recoltate mecanizat, sortate, procesate și frumos ambalate. Astfel pregătite, ajung să fie comercializate în supermaketurile și farmaciile din țară sau în Rusia. Soții Glițos au și unele recomandări privind consumul măceșelor, care, potrivit lor, pot fi consumate direct din pachet, având chiar mai multe beneficii dacă nu sunt prelucrate termic.
„Recoltarea este realizată mecanizat cu o combină ce a fost importată din Franța. Am lansat linia de prelucrare, unde fructele sunt tăiate, curățate și uscate. Am elaborat o tehnologie specială de prelucrare, care permite obținerea miezului curat, fără perișori. Acesta poate fi consumat direct, având o mulțime de vitamine, fără a-l fierbe sau opări cu apă pentru infuzie. Aceste fructe sunt perfecte pentru a menține sănătatea organismului, mai ales că sunt și eco, „crescute de natură”. Pentru a produce un kilogram de miez de măceșe uscate, sunt necesare 9,5 kilograme de materie primă, deci, costurile sunt destul de înalte. Exportăm în pachete mici, dar planificăm să inițiem exportul și în ambalaje mai mari, mai ales că nu toate plantele au intrat încă pe rod, iar recoltele mari abia urmează”, au menționat tinerii.
Datorită activității pe care o desfășoară soții Glițos, circa 10 persoane din regiune au locuri de muncă, iar sute, sau poate chiar mii ajung să consume un produs de calitate, fabricat cu dragoste și străduință.
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.