sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
-2.8 C
Chișinău
HomepageAgroEcoPătarea frunzelor sau Marssonina la măr - tratamente în sistem ecologic

Pătarea frunzelor sau Marssonina la măr – tratamente în sistem ecologic

Recomandate

Pătarea frunzelor la măr sau Marssonina este boală produsă de ciuperci Marssonina coronaria care poate produce pagube importante afectând vigoarea pomilor.

Cum se recunoaște prezența bolii Marssonina în livezi?

Ciuperca infectează în primul rând frunzele mărului, iar conidiile formate în acervuli cauzează infecția frunzelor și fructelor pe parcursul sezonului de creștere.

Astfel, în primul rând, o atenție sporită ar trebui să oferim stării frunzelor, atunci când vorbim de depistarea prezenței bolii:

Simptomul inițial pe frunze se manifestă la începutul verii ca pete circulare de culoare verde închis, negre-violete, iar apoi necroza țesutului frunzei rezultă în pete brune-negre:

Multe leziuni se unesc formând pete închise mari pe frunze. Îngălbenirea țesuturilor frunzei în jurul leziunilor maro și de-a lungul venelor este un simptom caracteristic al acestei boli:

  • Frunzele se îngălbenesc și cad deja la 2–3 săptămâni de la primele simptome.
  • La pomii puternic infectați acest lucru poate duce la defolierea completă începând cu sfârșitul lunii iulie.
  • În interiorul necrozelor sunt vizibile corpuri de fructificație mici (numite acervuli), negre și proeminente.

La rândul lor, fructele pot fi afectate prin:

  • Scăderea productivității și pierderea calității: coacere și colorare insuficiente din cauza reducerii activității fotosintetice.
  • Pete de culoare verde-oliv până la negru, ușor înfundate (rar).

Riscul de infectare cu ciuperca ce provoacă pătarea frunzelor începe la sfârșitul lunii mai. Cu cât infectarea inițială este mai mică, cu atât reproducerea în masă este mai mică sau mai târzie.

În primăvară sau la începutul verii, când condițiile meteorologice sunt calde și umede, sporii eliberați din acervuli pe resturile bolnave sunt dispersați de vânt și de stropii de ploaie și infectează frunzele (infecție primară).

Perioada latentă (timpul de la infecție până la apariția simptomelor) a bolii este, de obicei, mai mare de o lună pe frunzele infectate în mod natural. Infecțiile secundare repetate duc la răspândirea bolii în livezi pe parcursul sezonului, ceea ce face boala mai vizibilă la sfârșitul verii.

Vremea caldă și umedă din timpul verii favorizează dezvoltarea infecției mai mult decât vremea caldă și uscată. Temperatura optimă pentru germinarea sporilor este de aproximativ 20-24°C.

Sensibilitatea soiurilor de măr la Marssonina

Sensibilitatea soiurilor de măr la Pătarea frunzelor e foarte diferită (de la foarte sensibile la robuste). Nu se cunoaște rezistență genetică la această boală.

Nu se aleg soiuri sensibile ca Boskoop, Golden Delicious, Jonathan, Topaz sau Braeburn pentru cultivare în sistem ecologic în cazul în care în zona Dvs aveți astfel de probleme.

V-ar putea fi util și articolul despre Rapănul mărului – controlul în livezile ecologice sămânțoase.

Prevenirea pătării frunzelor de măr

Pe lângă alegerea soiurilor mai puțin susceptibile la Pătarea frunzelor, este recomandată:

  • Facilitați uscarea rapidă a frunzelor (umiditatea înaltă este o condiție favorabilă pentru bolile produse de ciuperci) prin plantarea într-un loc deschis la vânt, renunțarea la plantarea densă, alegerea unor combinații de soi și portaltoi cu creștere redusă.
  • Evitați irigarea prin aspersiune.
  • Realizați tăierile corect pentru a evita îndesirea în exces a coroanei. Coroana trebuie să permită circulația aerului.
  • Limitarea vigorii pomilor prin tăiere moderată în timpul iernii, tăiere nu prea timpurie în timpul verii, fertilizare moderată și nu prea târzie cu azot.
  • Îndepărtarea și distrugerea frunzelor prin ardere (unii specialiști indică măsura ca una mai puțin utilă).

Tratamente pentru controlul pătării frunzelor de măr

Perioada iunie-septembrie este cea mai importantă perioadă de combatere a pătării frunzelor.

În sistem ecologic se realizează tratamentele cu Alumină + sulf micronizat, precum și cu polisulfură de calciu. Acestea au demonstrat cel mai bun efect în gestionarea bolii în timpul lunilor de vară.

Tratamentele realizate cu produse ce conțin cupru au un efect parțial și asupra Marssoninei.

Important! Sulful micronizat are o acțiune mai bună într-un anumit interval de temperatură. La temperaturi mai joase de 12°C acțiunea este insuficientă, iar la temperaturi mai înalte de 25°C – de scurtă durată din cauza ratei înalte de evaporare (la 30°C, aproximativ 4–5 zile). În condiții favorabile efectul durează 6–12 zile.

Spre deosebire de sulful micronizat, alumina este eficientă și la temperaturi joase.

Sunt recomandate tratamente cu sulf micronizat pe frunzișul umed în faza de germinare a ciupercii.

Dacă nu există infectare, dacă incidența agentului patogen este scăzută și dacă există puține soiuri sensibile, nu sunt necesare tratamente începând cu luna august.

Schemă tratamente măr (recomandările FIBL de Protecție a culturilor sămânțoase în agricultura ecologică):

Bibliografie:

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco