16 C
Chișinău
‹ adv ›
marți, 4 august, 2020
16 C
Chișinău

Cropaid NPA – protejează plantațiile pomicole de înghețurile târzii de primăvară

Recomandate

AgroMeteo: Cod galben de secetă hidrologică pentru prima decadă a lunii august

Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în legătură cu lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate, atestă Cod galben de secetă hidrologică în râurile mici și bazinele...

Confirmarea zvonurilor. Incertitudine pe piața cerealieră internă. Ce-i face pe producătorii de grâu să stocheze recolta în hambare?

Crescătorii de animale cu care, acum câteva săptămâni, am luat legătura susțin unanim că, producătorii de grâu din țară ezită să-și vândă...

Syngenta angajează Reprezentant vânzări cultura mare pentru Zona de Nord

Suntem o companie globală cu sediul central în Elveția și operațiuni pe tot globul. Cultura noastră este diversă și incluzivă, iar munca...

Ce conține dosarul de acordare a compensației pentru prejudicii provocate de secetă și grindină. Termenul limită de depunere

Cabinetul de miniștri a aprobat recent Regulamentul de acordare a compensațiilor pentru a acoperi parțial prejudiciile din sectorul agricol cauzate de calamitățile naturale.

Mihail Rurac: Încă nimeni în lume lucrând solul nu a obținut victorie în lupta cu seceta

Despre seceta din acest an, dar și problemele tot mai grave cu care se confruntă și se vor confrunta în continuare agricultorii...

Totalurile primelor 6 luni ale 2020: Unde am exportat produse de origine animalieră

Conform datelor oferite de Agenția pentru Siguranța Alimentelor, în perioada ianuarie-iunie 2020, Republica Moldova a exportat peste 3 220,247 tone de produse de...

În perioada 23-27 martie 2020, precum şi pe 31 martie pe teritoriul Republicii Moldova s-au semnalat îngheţuri în aer cu intensitatea de -1..-7ºС şi la suprafaţa solului cu intensitatea de -1..-8ºС.

Îngheţurile târzii de primăvară sunt frecvente pe teritoriul ţării, afectând organele florale ale plantelor, a căror rezistenţă la ger scade pe măsura avansării în vegetaţie.

Rezistenţa organelor florale la îngheţuri, la majoritatea speciilor este practic egală. Ele suportă următoarele temperaturi sub zero: bobocii în faza de colorare -3,5-3,9°C, la cireş -2,2°C; florile în plină deschidere -2,2°C, la piersic -2,8°C; fructele abia formate -1,1°C, la măr -1,7°C, la cais -1,9°C.

La temperaturii de până la -2°C îngheţul ţesuturilor este slab şi, de regulă, ele îşi revin, chiar dacă dezgheţul nu este prea lent, deci nu se provoacă moartea organelor florale. La temperaturi mai scăzute decât -2°C, îngheţul ţesuturilor este profund, încât ele îşi mai revin numai dacă dezgheţarea are loc lent, iar dezgheţul brusc provoacă moartea organelor sensibile.

În anul curent, SRL „Bioconsterr” a testat, şi înregistrat cu succes preparatul Cropaid NPA la speciile pomicole – cais, cireş şi prun în toate zonele pomicole ale Republicii Moldova.

Condiţiile de aplicare a produsului:

  • Cropaid NPA poate să reducă punctul de îngheț al plantelor cu până la 7°C.
  • Pentru a îmbunătăţi recolta şi calitatea fructelor, trebuie de aplicat în timpul înfloririi si de continuat pulverizarea la fiecare 15 zile.
  • Produsul Cropaid NPA are efect diferit asupra plantelor, în funcţie de vârsta plantei, proprietăţile genetice și mediul în care se dezvoltă, temperatura aerului, condiţiile de sol și de fertilizanţi suplimentar folosiţi. Nu toate plantele pot produce proteine anti-îngheț și aminoacizi. În cazul în care pot produce, produsul Cropaid NPA va creşte numărul acestora.
  • Pentru o rezistenţă şi o protecţie mai bună la îngheţ, se aplică cu 2 zile înainte de vreme rece sau îngheţ, dar şi o aplicare cu cel puţin 6 ore înainte de îngheţ va oferi o bună protecţie a plantelor.
  • Se recomandă aplicarea produsului de la ora 10 dimineaţa până la 4 seara la o temperatura de peste 12°C pentru plantele crescute în seră şi la peste 9°C pentru plantele crescute în câmp deschis. Dacă acest lucru nu este posibil aplicat în cel mai cald moment al zilei. Produsul Cropaid NPA nu va avea efect asupra plantelor deja supuse stresului cauzat de frig.
  • În sere, produsul Cropaid NPA va crește nivelul de rezistență al plantelor la leziunile cauzate de frig și îngheţ.
  • Conținutul de bio-minerale ale produsului Cropaid NPA este absorbit cu uşurinţă de către frunze, tulpină și rădăcinile plantelor. Într-o perioada scurtă de timp, plantele vor începe să înregistreze o activitate metabolică intensă, iar nivelul de aminoacizi, proteine, zahăr, grăsimi, vitamine, minerale și în special proteine anti îngheţ va creşte. Fructele vor deveni mai mari, mai grele, mai gustoase, calitatea lor va fi mai buna, iar recolta mai mare.
  • Cropaid NPA sporeşte abilitatea de fotosinteză a plantei. Aceasta creşte presiunea osmotică și aportul de apă și nutrienţi în rădăcinile plantelor. Astfel, plantele pot rezista mai bine la căldură și la secetă. Frunzele devin mai groase și mai sănătoase. Aceste proprietăţi fac ca plantele să fie mai rezistente la factorii externi nedoriţi.
  • Produsul Cropaid NPA aplicat pe sol, scade nivelul PH-ului. Bacteriile Tiobacilus spp preiau azotul din aer și îl aduc în sol. Cantitatea anuală de azot pur preluată fiind de aproximativ 60-80 kg/ha.

Temperaturile scăzute de primăvară, nu mai sunt un pericol pentru plantațiile pomicole din Republica MoldovaÎn anul curent, SRL „Bioconsterr” a testat, şi înregistrat cu succes preparatul Cropaid NPA la speciile pomicole – cais, cireş şi prun în toate zonele pomicole ale Republicii Moldova, care protejează plantele de înghețurile târziu de primăvară. Mai multe detalii în următorul video:

Geplaatst door Agrobiznes op Donderdag 30 juli 2020

Tehnologia de aplicare a produsului Cropaid NPA:

Măr, cireş şi prun: pomi fructiferi trebuie trataţi pentru prima dată toamna, imediat după căderea frunzelor. Pentru a-i proteja de efectele frigului şi îngheţului, cea de-a doua aplicare trebuie să fie realizată înainte de înflorire şi după căderea petalelor. Aplicarea în timpul primăverii necesită urmărirea prognozei meteo, pentru a putea aplica cu cel puţin 2 zile înainte de apariţia riscului de îngheţ.

Norma de utilizare: De folosit 500 ml Cropaid NPA diluat în 100 litri apă.

După ce frigul și îngheţul au trecut, aplicaţi la fiecare 15-20 de zile, pentru a îmbunătăţi cantitatea şi calitatea fructelor.

Căpşuni: înainte de plantare: de înmuiat stolonii în soluţie 450ml Cropaid NPA diluat în 100 litri apă. În ziua 7 şi 17 după plantare şi imediat ce apar florile, de efectuat stropirea plantaţiei, prin pulverizarea plantelor. În cazul în care există risc de frig şi îngheţ, aplicările trebuie repetate la fiecare 7-15 zile. Pentru îmbunătăţirea recoltei şi a calităţii fructelor, stropiţi la fiecare 15 zile.

Cartofi: înainte de plantare: de înmuiat tuberculii de cartofi în soluţie 450 ml Cropaid NPA diluaţi în 100 litri apă sau de pulverizat peste ei. Următoarea aplicare ar trebui sa fie prin stropire foliară, când acestea încep să apară. În cazul în care există risc de frig și îngheţ, aplicările trebuie repetate la fiecare 7-10 zile.

Flori pentru câmp deschis sau sere: atunci când există risc de îngheţ, în fiecare stadiu de creştere, aplicarea 450ml Cropaid NPA diluaţi în 100 litri apă se face prin pulverizare (foliar). Se recomandă testarea pe flori, în caz de schimbare a culorii se evită stropirea mugurilor și a florilor.

Plante la ghiveci: Pentru a le proteja de frig sau îngheţ sau pentru a reduce la minim leziunile: de diluat 500 ml Cropaid NPA cu 100 de litri de apă și pulverizaţi sub formă de ceaţă fină peste plantele în ghiveci păstrate în exterior. Pentru a îmbunătăţi aspectul și durata de viaţă a plantelor de interior de pulverizat la fiecare 15 zile.

Pentru mai multe detalii, apelați

(!) Urmărește Agrobiznes direct pe Viber, grupul de Facebook, canalul YouTube, abonează-te la pagina de Instagram sau newsletter-ul săptămânal.

Citește și ›

Advertoriale

Tratează semințele în siguranță! Echipamente de protecție și alte premii pentru fermierii care cumpără Austral® Plus

În sezonul 2020, Syngenta a adus în Moldova singurul insecto-fungicid pentru tratarea semințelor de cereale de pe piața noastră – Austral® Plus....

Moldova Agroindbank lansează oferta pentru întreprinderile micro: Recalculează şi Refinanţează

Faci parte din businessul micro?Ai contractat în grabă un credit scump? Îţi doreşti să achiţi o rată lunară...

Cropaid NPA – protejează plantațiile pomicole de înghețurile târzii de primăvară

În perioada 23-27 martie 2020, precum şi pe 31 martie pe teritoriul Republicii Moldova s-au semnalat îngheţuri în aer cu intensitatea de -1..-7ºС şi la suprafaţa...

VIDEO. Seamănă-ți succesul alături de Bayer! Rezultate rapiță, Platforma Chișcăreni 2020

Performanțe la capitolul recolte de rapiță obținute de întreprinderea Roșiori Lux din Sângerei. În condițiile dificile ale acestui an, datorită hibrizilor de...

Fertilitatea și structura solurilor arabile din Moldova: Probleme și oportunități

Fertilitatea solului Republicii Moldova, din păcate, este mult mai mică decât potențial ar putea fi, luând în considerație structura și calitatea acestuia....

Protecția împotriva putregaiului cenușiu al strugurilor

Putregaiul cenușiu este o boală a cărei epidemiologie este extrem de complexă deoarece este rezultatul interacțiunii unui număr mare de factori:

Compania Avgust continuă să prezinte partenerii săi oficiali din Republica Moldova – „Agrimatco-Service” SRL

Pesticidele - mii de nume comerciale, sute de substanțe active, zeci de producători și același număr de vânzători pe piață. Plus, situația...