joi, 26 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
HomepageAgroEcoVinul și strugurii de la „Badea Colea” curând vor fi certificați eco: Acum, suntem...

Vinul și strugurii de la „Badea Colea” curând vor fi certificați eco: Acum, suntem mult mai motivați

Recomandate

Nicolae Tronciu, împreună cu familia sa, cresc struguri și produc vinuri selecte în satul Pereni, raionul Hîncești, fiind în conversie ecologică de doi ani. Ceea ce înseamnă că peste un an, se vor mândri cu vinuri și struguri certificați ecologic.

Vinificatorul ne povestește că aceasta nu este prima încercare de a fi producător organic cu acte în regulă.

„Pentru prima dată am obținut certificatul ecologic în anul 2003, după o perioadă de conversie de trei ani. Atunci, din păcate, am cedat, văzând că munca mea nu este apreciată și cel care crește convențional vinde cu aceeași bani. Acum însă avem altă motivație și așteptăm cu nerăbdare să trecem cu bine pragul de la conversie la certificat.”

La moment, suprafața podgoriilor Tronciu ocupă aproape cinci hectare, toate îngrijite conform practicilor prietenoase mediului. Începând cu anul 2021, a început conversia ecologică împreună cu grupul EcoLocal CERT, creat de Asociația Consumatorilor și Producătorilor Ecologici și Artizanali din Moldova.

„Am decis să trecem la producția ecologică pentru că aceasta este viitorul, e sănătatea noastră și a copiilor. Noi trebuie să fim acei care facem primul pas și punem bazele unei agriculturi ce nu dăunează mediului. În același timp, vrem ca vinurile noastre, îndrăgite deja de consumatorii fideli, să fie „bio”. Din păcate, în prezent avem în țară un procent nesemnificativ de vinuri ecologice, iar la noi în raion eu sunt unicul vinificator în proces de certificare”, spune fermierul.

Nicolae Tronciu se implică cu mult suflet în tot procesul de viticultură și vinificație, iar caracterul deosebit al vinului se simte în fiecare sticlă.

Propune consumatorilor atât vinuri albe și roze, aromate, ușoare, cât și roșii – maturate, bogate în caracter și savoare.

„Producem cinci tipuri de vinuri cu arome deosebite din zona Hînceștiului: Fetească Regală, Sauvignon, Cabernet, Rose Cabernet, Pastoral. Anul trecut, în 2021, am plantat și Fetească Neagră, astfel sortimentul se va mări”, ne povestește Nicolae Tronciu.

Pentru a asigura o varietate de produse, pe lângă soiurile tehnice, cultivă și trei soiuri de masă: Arcadia, Codreanca și Apiren Roz, ultimele două fiind de origine autohtonă.

În procesul de tranziție de la agricultura convențională la cea organică, întâmpină unele greutăți legate de îngrijirea viței de vie. Însă reușește să le depășească cu ajutorul specialiștilor și, desigur, datorită perseverenței și muncii asidue.

„În sistem ecologic protecția culturii este mai dificilă, dar izbutim să menținem fiecare butuc sănătos cu preparate special create pentru agricultura organică de către specialiștii de la Institutul de Genetică și Fiziologie a Plantelor. De asemenea, primim sfaturi și recomandări de la colegii vinificatori care sunt deja certificați.”

Compania este interesată în exportul vinurilor și strugurilor pe piața Uniunii Europe, identificând pentru început distribuitori din România. La moment, produsele sunt vândute pe piața locală, în Republica Moldova.

„Anul acesta comercializarea strugurilor a fost mai dificilă, în mare parte i-am vândut la piața en gros, la același preț cu strugurii convenționali. Doar o mică parte și-a primit prețul corect, mulțumită participării la expoziții și târguri ca EcoLocal și Cămara Fest. Încă nu toți consumatorii apreciază la justa valoare produsele ecologice, oamenii orientându-se mai mult după preț, nu și după calitate. În schimb, la expozițiile de peste hotare, în special din România, vinurile noastre au surprins vizitatorii”, susține Nicolae Tronciu.

Familia Tronciu dezvoltă intens potențialul turistic al vinăriei și localității. Aceștia primesc vizitatorii cu multă ospitalitate. Propun degustare de vinuri și bucate tradiționale, de asemenea, organizează turul podgoriilor și al localității.

Dacă doriți să vizitați Vinăria Tronciu, accesați acest link pentru detalii.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco