Vitalie Obrijanu – strategia propusă pentru succes la exportul fructelor

0

Anul 2023 a fost unul de succes pentru producătorii și exportatorii de fructe din Republica Moldova, care au reușit să livreze cantități record la export.

Cu toate acestea, sectorul întâmpină mai multe probleme ce necesită conștientizarea, implicarea și soluționarea din partea tuturor actorilor implicați, pornind de la lanțul de producere și până la exportatori. 

Printre principalele provocări sunt și costurile de logistică, care fac ca produsele din țara noastră să nu fie competitive, susține Vitalie Obrijanu, administratorul Fresh Time SRL, care a explicat, în cadrul Conferinței Businessul Fructelor, aspectele principale legate de exportul de mere pe noile piețe. 

„Există câteva probleme pe care am putea să le depășim împreună, dar pentru aceasta trebuie să le analizăm și să identificăm soluții. Atunci când vorbim despre exportul merelor pe alte piețe trebuie să atragem atenția la unele aspecte ce ne-ar ajuta să fim competitivi, să obținem un preț bun, dar și să creăm un rating pentru produsele autohtone”.

Vitalie Obrijanu a remarcat că, potențialii clienți trebuie să vadă produsul pe raft, respectiv, dacă lipsește de pe raft riscăm să fim uitați ca și producători, ca țară, ca exportatori. 

„Cei care se ocupă inclusiv de exporturi trebuie să cunoască care este situația în piață, ce stocuri au țările producătoare, ce preț a fost oferit în sezon, ce dinamică a înregistrat piața. Este important să știm care este stocul de produse din emisfera nordică, pentru că atunci când începem recoltarea să înțelegem care a fost dinamica, cum sunt produsele, ce cantități și unde sunt depozitate, când vor fi puse în vânzare”.

Un alt aspect important ar fi și analiza costurilor, care ne ajută să înțelegem dacă suntem sau nu competitivi. 

„Costurile de logistică pe care le suportăm sunt mai mari, pentru că suntem la periferia Europei și pentru a ajunge pe o piață cum ar fi Suedia, plătim dublu, comparativ cu un producător sau exportator din Polonia. Plătim pentru a accesa piața din Marea Britanie, mai mult, pentru că avem o distanță mai mare de parcurs. În costurile de logistică se regăsesc și costurile pentru analiza de laborator, care ne arată, inclusiv, cantitatea de reziduuri.

În momentul în care o să începem discuțiile cu un potențial client trebuie să avem pregătită analiza reziduurilor, analiza merelor pentru piețe specifice cum ar fi India, Israel. Să dispunem de toate actele pentru a obține certificatul fitosanitar, fără de care nu putem exporta”, a mai adăugat Vitalie Obrijanu. 

Există costuri adiționale pentru păstrare, care nu pot fi excluse deoarece merele se vând 12 luni pe an, respectiv trebuie să fie păstrate, iar pentru aceasta sunt cheltuieli pentru energia electrică, depozitele cu sisteme frigorifice moderne, inclusiv cu echipamente pentru atmosfera controlată.

„Produsele care sunt expediate pe mare trebuie să fie tratate cu SmartFresh, ceea ce ne permite să avem o perioadă de viață mai lungă pentru fructe. În plus, frigiderele trebuie să dispună de o tehnologie de tratare sau dezinfectare a camerelor frigorifice, containerelor și a tuturor spațiilor de sortare și depozitare”. 

Administratorul companiei a atras atenția și asupra faptului că, indicii optimi de recoltare trebuie stabiliți corect, deseori alegem incorect momentul recoltării, căutând un alt avantaj cum ar fi culoarea, mărimea, dar merele supramaturate nu se păstrează și astfel avem un produs de calitate proastă, care nu mai poate fi vândut în stare proaspătă.  

„În acest caz, există produse care prelungesc perioada de recoltare, tratamente în livadă, care permit păstrarea fructului pe pom, cu o fermitate mai bună, pentru a obține și o creștere a diametrului, dar și păstrarea fermității”.

Vitalie Obrijanu spune că, energia electrică este costul numărul unu din valoarea păstrării/depozitării, iar sursele de energie regenerabilă reprezintă o soluție bună pentru optimizarea costurilor. 

„Acest lucru s-a făcut 10 ani în urmă în Italia, 7-8 ani în urmă în Polonia. Trebuie să ajungem din urmă aceste țări și în acest caz, suportul ar trebui să vină din partea statului. Costurile de sortare, la fel, trebuie optimizate, chiar dacă avem costuri puțin mai mici la forța de muncă, dar acest lucru nu ne garantează o calitate mai bună pentru produs.

Un avantaj este faptul că, a fost majorat Fondul de subvenționare, ceea ce ne va permite să achiziționăm și să investim mai mult în infrastructura post-recoltare, pentru a crea linii moderne, centre de logistică, huburi de fructe și legume pentru a exporta produse de calitate, sortate și ambalate la nivel european”.

Ambalarea în cutii bushel este ceva mai nou pentru piața noastră, dar care presupune și costuri suplimentare. 

„Atunci când expediați către Orientul Mijlociu și sortați în cutii bushel trebuie să respectați doi indicatori de bază: numărul fructelor din ladă și greutatea totală”. 

Soiurile solicitate 

În Golful Persic sunt solicitate soiurile de mere Gala, respectiv avem un potențial și am putea comercializa pe această piață. Inclusiv, grupa Red Delicious, Granny Smith, Golden.

În cazul Indiei, care este o piață enormă și are un potențial de import mare, se solicită merele roșii, preponderent Gala, cu o colorație abundentă și merele din grupul Delicious.

O altă piață importantă pentru țara noastră ar fi cea din UE, inclusiv România, unde există o cerere stabilă, în ultimii ani mai ales. După ce își consumă produsele proprii, fac import. Și aici vorbim despre merele Golden, dar și soiurile roșii. 

Perioadele optime pentru vânzare

Pentru Golful Persic – începând cu luna august și până în luna aprilie, deoarece ei nu cresc mere și în această perioadă se consumă. În momentul în care noi începem recoltare, ei sunt gata să recepționeze merele, iar în luna aprilie apar merele din emisfera sudică și, evident, ei vor opta pentru un produs mai proaspăt.

În cazul Indiei – avem perioada din decembrie până în luna mai. Vorbim despre această perioadă, pentru că ei au produsele proprii și, în acest context, va fi greu să fim competitivi. În plus, sunt și țările vecine care au un produs mai ieftin, având o logistică mai ieftină și mai scurtă. Totodată, în luna aprilie începe sezonul de mango și foarte multă lume optează pentru acesta în defavoarea merelor.

În ceea ce ține de România, fiind și ea o țară producătoare, nu vom putea vinde acolo până nu vor consuma produsul propriu. 

Bulgaria, Spania, Portugalia ar fi și ele potențiale piețe de desfacere.

Marea Britanie, la fel, este o piață bună, unde sunt solicitate mere de calibru mai mic, dar din păcate, costurile de logistică sunt foarte mari, având și un concurent foarte mare – Polonia, care are o logistică net mai ieftină, dar și un produs de calitate cu care concurăm mai greu.  

Lansarea Oficiului Horticol este o idee binevenită pe motiv că, optimizarea costurilor poate duce la obținerea profiturilor mai bune, a concluzionat Vitalie Obrijanu.

Camionagiii ucraineni nu mai pot trece nici în Slovacia. Proteste și la granița Ucrainei cu Ungaria

0

Camionagiii slovaci vor relua blocarea parţială a singurei treceri rutiere de mărfuri a ţării cu Ucraina, luni, la ora 15:00 (14:00 GMT), a anunţat o asociaţie de transportatori, citată de Reuters, transmite digi24.ro.

Camionagiii slovaci şi polonezi au cerut restricţii privind accesul firmelor ucrainene de camioane în Uniunea Europeană, restricţii care au fost eliminate după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia anul trecut.

„Intrarea în Slovacia va fi blocată pentru traficul de camioane. Traficul personal nu va fi restrâns în niciun fel”, a declarat asociaţia camionagiilor UNAS.

„Blocada va avea loc la trecerea Vysne Nemecke/Uzhhorod”, adaugă asociaţia.

În Polonia, camionagiii blochează punctele de trecere din 6 noiembrie. Camionagiii unguri au planificat de asemenea să înceapă luni un protest la un punct de trecere a frontierei Ungaria-Ucraina.

Protestatarii vor să pună capăt accesului fără permis al camioanelor ucrainene în UE, spunând că şoferii ucraineni practică preţuri de dumping.

Kievul afirmă că volumul traficului în timpul războiului face imposibil un sistem de permise pentru camioane.

Organizaţiile caritabile şi neguvernamentale care furnizează ajutor militar Ucrainei se confruntă cu întârzieri de câteva săptămâni în livrări critice de drone, electronice şi camionete din cauza protestelor la graniţă, au declarat trei surse pentru Reuters.

15 decembrie – Ultima zi de depunere a cererilor pentru forma de subvenționare a investițiilor pe etape

0

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), reamintește că termenul limită de depunere a cererilor pentru forma de subvenționare a investițiilor pe etape este 15 decembrie 2023.

Plata investiții pe etape este o subvenție acordată etapizat, în bază de proiect investițional sau de extindere a unui proiect investițional, evaluat pozitiv de Agenție și autorizat pentru plata subvenției după implementarea fiecărei etape în baza costurilor suportate integral de solicitant.

Cererile de solicitare a subvenției pentru investițiile pe etape, pot fi depuse de către fermier (persoană fizică sau juridică ori un grup de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic pe care un astfel de grup și membrii săi îl dețin, a cărei/căror exploatație este situată pe teritoriul Republicii Moldova și care desfășoară activități agricole), conform domeniilor de sprijin, după cum urmează:

Investiții în producerea, prelucrarea sau comercializarea produselor din sectorul vegetal:

  • producerea pe teren protejat;
  • înființarea sau modernizarea plantațiilor perene;
  • dezvoltarea infrastructurii de producere, prelucrare primară/finită sau comercializare;
  • instalații pentru producerea energiei din surse regenerabile.

Investiții în producerea, prelucrarea sau comercializarea produselor din sectorul vitivinicol:

  • înființarea plantațiilor viticole sau modernizarea sistemului de suport în plantațiile viticole;
  • dezvoltarea infrastructurii de producere, prelucrare primară/finită sau comercializare;
  • instalații pentru producerea energiei din surse regenerabile.

Investiții în producerea, prelucrarea sau comercializarea produselor din sectorul zootehnic:

  • dezvoltarea exploatației zootehnice și cumpărarea animalelor de prăsilă;
  • dezvoltarea infrastructurii de producere, prelucrare primară/finită sau comercializare;
  • instalații pentru producerea energiei din surse regenerabile.

Plata investițiilor pe etape se va acorda solicitantului de subvenție cu respectarea de către acesta a următoarelor condiții de bază:

  • deține un proiect investițional viabil pentru o perioadă de 7 ani și un deviz de cheltuieli;
  • asumarea angajamentului de a contribui financiar cu cel puţin 50% din valoarea proiectului investițional;
  • solicitantul deține competențe în domeniu;
  • perioada de implementare integrală a proiectului investițional este de până la 36 de luni, divizată în cel mult 3 etape;
  • a suportat costurile de implementare a fiecărei etape a proiectului investițional;
  • a dobândit cu titlu oneros bunuri și servicii, obiectul subvenționării de la furnizori şi distribuitori, cu excepția schimbului;
  • este deţinător legal al bunurilor imobile și/sau al părților componente ale acestora în care s-a efectuat investiţia.

Documentele privind depunerea și obținerea plății investițiilor pe etape le găsiți aici.

Examinarea cererilor de acordare a plăților investițiilor pe etape se va realiza de către AIPA conform procedurilor stipulate în Regulament.

Germania va acorda țării noastre 14,8 mln de euro pentru finanțarea unor proiecte pentru tineri

0

Germania va acorda un grant țării noastre în valoare de 14,8 milioane de euro pentru implementarea unor proiecte în domeniul eficienței energetice, al formării profesionale a tinerilor și al administrației publice, transmite moldpres.md.

Astăzi membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării unui tratat cu Guvernul Germaniei.

Astfel, 3,8 milioane de euro vor fi oferite pentru promovarea angajabilității tinerilor, prin organizarea unor programe de formare profesională, orientate spre practică în sectoarele economiei cu o cerere mare de forță de muncă de calitate, inclusiv în sectorul energetic.

Programul va fi implementat în perioada 2024-2026, iar beneficiari vor fi tinerii de până la 35 de ani, atât din Republica Moldova, cât și din Ucraina.

Pentru eficiența energetică și energia regenerabilă va fi oferit un grant de 5 milioane de euro.

Susținerea financiară nerambursabilă va fi utilizată pentru dezvoltarea planurilor regionale de eficiență energetică și energie regenerabilă, precum și pentru organizarea activităților de diseminare a bunelor practici în acest domeniu la nivel municipal. Proiectul va fi implementat în perioada noiembrie 2023 – octombrie 2026.

Un alt grant de 6 milioane de euro este destinat pentru a dezvolta atractivitatea și eficiența administrației publice din Republica Moldova.

FARM organizează 11 adunări regionale pentru a crea prima Asociație Națională a Legumicultorilor din Moldova

0

În prezent, în Republica Moldova nu există o formă organizatorică menită să acționeze în beneficiul acestora. Astfel, Federația Agricultorilor din Moldova, FARM în parteneriat cu Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova a lansat inițiativa de creare a primei asociații de profil în acest sector – Asociația Națională a Legumicultorilor din Republica Moldova (ANLRM). 

Pentru realizarea acestui obiectiv, în perioada decembrie-ianuarie, FARM organizează 11 Adunări Regionale, în următoarele centre raionale:

  • Edineț (cu participarea legumicultorilor din Edineț, Briceni, Ocnița),
  • Drochia (Dondușeni, Rîșcani),
  • Soroca (Florești, Șoldănești),
  • Fălești (Glodeni, Sîngerei),
  • Orhei (Telenești, Rezina),
  • Ungheni (Călărași, Nisporeni),
  • Chișinău (Strășeni, Criuleni, Anenii Noi, Ialoveni),
  • Hîncești (Cimișlia),
  • Ștefan Vodă (Căușeni),
  • Cantemir (Cahul, Leova),
  • UTA Găgăuzia, Comrat (Taraclia, Vulcănești).

În cadrul evenimentelor se vor discuta: situația actuală și evoluția sectorului legumicol, tendințele moderne în comerțul cu legume, oportunitățile cooperării legumicultorilor, altele. 

Datorită acestor activități, legumicultorii vor afla despre avantajele asocierii, procedura de fomare a asociației și necesitatea de implicare activă a legumicultorilor în acest proces.

În același timp, această campanie națională de mobilizare a legumicultorilor are menirea de a explica cât de importantă este organizarea legumicultorilor în soluționarea problemelor, participarea la elaborarea politicilor agricole și dezvoltarea sectorului.

Totodată, la finalul activităților, participanții celor 11 Adunări Regionale vor delelga reprezentanți în Grupul de Inițiativă Națională ce are sarcina de a studia practicele de succes în asocierea de profil a producătorilor, elaborarea conceptului și actelor de constituire a asociației și convocarea adunării de formare a Asociației Naționale a Legumicultorilor din Republica Moldova.

Evenimentele vor fi facilitate de specialiști din domeniul economic, agricol, juridic și dezvoltarea afacerilor. Aceștia vor veni cu exemple și soluții concrete care pot fi puse în practică, urmând experiența statelor europene și respectând legislația și conjunctura socio-economică a Republicii Moldova.

În cadrul evenimentelor vor fi prezenți și reprezentanții Direcțiilor Agricole Regionale, așa cum inițiativa de crearea a ANLRM este susținută de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Reprezentarea intereselor producătorilor de legume în fața autorităților locale, centrale și naționale, îmbunătățirea cadrului legislativ și dezvoltarea unui mediu prielnic pentru transformarea businessului cu legume, atragerea de programe și surse de finanțare internaționale, prețuri mai bune pentru inputurile agricole, acces la tehnologii avansate, schimb de bune practici, acces la piețe externe și creșterea puterii de negociere etc. Identificarea nevoilor, dar și a soluțiilor potrivite, poate fi posibilă doar prin crearea unei forțe unificate.

*Pentru informații, apelați la 062102916 – Laura Grigore, specialist în comunicare și relații cu publicul, FARM sau la adresa de email [email protected]. 

Sfaturi la păstrarea cepei în depozite și condiții de casă

0

Tehnologia de depozitare a cepei pentru o păstrare de durată implică mai multe etape de pregătire: mai întâi, ceapa trebuie uscată. În gospodăriile private acest lucru se face pur și simplu sub un acoperiș, cu o circulație intensă a aerului.

În scopuri industriale, se folosesc echipamente speciale pentru suflarea aerului cald și micșorarea nivelului de umiditate. Apoi, ceapa este sortată și pregătită pentru depozitare pe termen lung.

Uscarea cepei poate fi efectuată în încăperi speciale – spații de depozitare, unde ceapa este depozitată în vrac, cu frunze sau stivuită în saci de plasă.

Uscarea și pregătirea cepei pentru depozitare

Ceapa poate fi ambalată în saci de plasă, care sunt așezați în stive joase și înguste sau lăsată în vrac, suflată cu aer cald de +25…+30 °C furnizat de ventilatoare la un debit de până la 200 m3/t pe oră. Procesul continuă timp de aproximativ 72 de ore, până când conținutul de umiditate al solzilor exteriori ai bulbilor ajunge la 14 -16%.

Ceapa cu frunze se usucă cu curenți de aer cald de +35 °C, cu intensitate până la 350 m3/t pe oră. De asemenea, este posibilă uscarea cepei cu aer încălzit la o temperatură cu 3…5 °C mai înaltă decât temperatura din exterior, cu o intensitate de minim 250 m3/t pe oră, o perioadă de până la 8 zile.

Puteți folosi pentru aceasta dezumidificatoare, care vor elimina umezeala și apa din ceapă. În acest caz, este important să faceți setările la aproximativ 60-65% (doar pentru perioada de uscare). Timpul de uscare a cepei va fi de 2-3 zile.

În timpul procesului de uscare, alături cu monitorizarea temperaturii aerului trebuie monitorizat și nivelul de umiditate.

Uscarea cepei înainte de depozitare accelerează maturarea bulbilor, îi induce într-o stare de repaus și le mărește termenul de păstrare.

Calitatea de păstrare a cepei depinde de maturitatea bulbilor. Bulbii bine maturați sunt într-o stare de repaus fiziologic profund în timpul depozitării. Durata repausului este o caracteristică a soiului.

Odată cu maturarea completă, caracterizată prin formarea solzilor de acoperire uscați, uscarea frunzelor și a coletului, ceapa se păstrează bine, iar pierderile sunt minime.

După ce ați uscat ceapa și usturoiul, începeți imediat procesul de răcire. În timpul răcirii, temperatura produsului este accelerată de la +35 la -1…0°C. Umiditatea aerului din interiorul camerei de depozitare cu ceapă și usturoi nu trebuie să fie mai mare de 65%.

Când ceapa și usturoiul sunt răcite la o temperatură de -1…0°C, intră în stare de repaus.

Ceapa maturată are capacitatea de a rezista la temperaturi negative scăzute în timpul depozitării. Rezistența sa la temperaturi negative se explică prin conținutul ridicat de substanțe uscate, inclusiv zaharuri, vâscozitate și capacitatea crescută de reținere a apei a citoplasmei.

Ceapa trebuie congelată și dezghețată treptat. Dar, există o limită a scăderii de temperatură pe care o poate rezista bulbul.

Pentru o ceapă maturată aceasta este −5… −6 °C. Odată cu o scădere suplimentară a temperaturii, are loc deformarea celulelor prin formarea cristalelor de gheață și deshidratarea ireversibilă a citoplasmei; prin urmare, la depozitarea cepei, temperatura nu trebuie să scadă sub -3 °C.

Păstrarea cepei în depozit

Regimul de temperatură pentru depozitarea cepei într-o unitate de depozitare depinde de scopul utilizării produsului. În general, temperatura recomandată de depozitare a cepei pentru a evita dezvoltarea bolilor este de -1…0°C, până la -3°C.

Umiditatea atmosferică recomandată pentru ceapa cultivată din arpagic este de 65-75%, pentru cea din semănat direct sau răsad se poate aduce la valori puțin mai mari.

Ceapa destinată creșterii bulbilor comerciali trebuie depozitată în așa fel, încât procesele de formare a mugurilor să nu se declanșeze pentru a nu permite formarea tijelor florale. Temperatura sa de depozitare este fie -1…-3 °C (metoda rece), fie 18-20 °C (metoda caldă). Intensitatea respirației și pierderile totale în astfel de condiții sunt cele mai scăzute.

A doua opțiune de depozitare a cepei este tratarea plantelor în câmp cu un inhibitor de germinare și depozitarea ulterioară la o temperatură de +3… +5 °C.

În depozitele industriale, ceapa pentru consum se pune în recipiente de 180-200 kg, care sunt instalate în stive. Unități frigorifice speciale răcesc aerul din depozit la temperatura necesară. Umiditatea aerului este strict controlată.

Dacă ceapa este depozitată în vrac în depozite mici, stratul de ceapă este ventilat de fluxurile de aer forțate de ventilatoare. Aerul are o temperatură cu 1-2 grade mai mică decât temperatura stratului de ceapă, pentru a-l răci.

Pentru spațiile mici de depozitare, ceapa se pune în plasă pe stive joase în mai multe straturi. Este bine să depozitați ceapa în cutii de plastic, care sunt ușor de aerat și ventilat din toate părțile de curenții de aer.

Instalațiile mici de depozitare a cepei necesită, de asemenea, un control strict al umidității și al temperaturii aerului.

Eliberarea de căldură și umiditate a cepei este mică în comparație cu alte legume, astfel încât ceapa poate fi plasată în depozit în volume destul de mari fără teama de auto-încălzire și transpirație.

Cea mai răspândită metodă de depozitare a cepei uscate este într-un terasament de până la 3 m înălțime cu ventilație activă.

Umiditatea necesară la păstrarea cepei

Ceapa nu tolerează umiditatea excesivă și temperaturile ridicate. Când umiditatea crește peste 80%, ceapa începe să încolțească, iar amenințarea cu putrezirea cojii și a coletului crește. De asemenea, cu umiditate anormală, este posibilă dezvoltarea mucegaiului, bolilor.

Citiți mai multe despre De ce putrezește ceapa în timpul păstrării: 4 motive frecvente.

Temperatura ridicată a aerului împreună cu umiditatea scăzută duce la uscare, pierderea masei bulbului și pierderea calității produsului. Și aceasta este o cale directă către daune și pierderile de bulbi. De asemenea, ceapa nu tolerează schimbările bruște de temperatură și umiditate.

Precul am menționat, ceapa necesită o umiditate a aerului de cel mult 75-80% în timpul depozitării. Cu creșterea umidității în timpul depozitării, ceapa iese rapid din repaus și începe să încolțească.

În plus, într-un mediu umed, bulbii pot transpira, coletul devine umed și începe dezvoltarea putregaiului.

Iată de ce, umiditatea scăzută a aerului trebuie menținută cu strictețe, în special atunci, când se păstrează ceapa, care nu este complet coaptă, deoarece este mai puțin rezistentă.

Cum să depozitați corect ceapa într-o casă sau apartament

Deoarece este dificil să se creeze condiții optime pentru depozitarea pe termen lung a cepei acasă, ar trebui să cunoașteți câteva subtilități, care vă vor ajuta să păstrați ceapa într-un apartament sau o casă cât mai mult timp posibil.

Ceapa se păstrează bine dacă este: uscată, împletită cu tot cu frunze, atârnată în cel mai răcoros loc, fără umiditate excesivă, adică într-o încăpere ventilată sau într-un balcon închis.

Rădăcinile cepei sunt tăiate. De asemenea, puteți folosi cutii de plastic sau carton puțin adânci, găurite pentru depozitarea.

Ceapa nu tolerează apropierea de surse de căldură sau închiderea în pungi de plastic, precum și lumina puternică. La temperaturi peste 24°C se usucă rapid.

Nu uitați, că acest produs eliberează în mod independent umiditatea în aer, (chiar dacă puțină), adică dacă ați asigurat un loc uscat cu o temperatură optimă pentru depozitarea bulbilor, așteptați-vă să crească umiditatea acolo și atunci, dacă ceapa e păstrată pentru o lungă perioadă de timp, se strică.

Acest lucru sugerează, că va trebui să monitorizați nivelul de umiditate în mod regulat, altfel proviziile vor putrezi.

În gospodăriile private cel mai bine este să depozitați bulbii de ceapă într-un subsol răcoros și uscat sau într-o altă încăpere neîncălzită, puși pe rafturi într-un strat subțire de până la 30 cm sau în cutii ventilate cu același nivel de umplere.

Condițiile de până la +1°C cu un nivel de umiditate de până la 75-80% sunt considerate ideale. Depozitarea cepei într-o pivniță este o opțiune acceptabilă, cu condițiile cele mai apropiate de normal.

Pentru a usca ceapa înainte de depozitare și apoi a o păstra într-o cameră cu un microclimat standardizat pentru proprietate privată, dezumidificatoarele de uz casnic sunt perfecte.

V-ar putea fi util și articolul despre Cum se păstrează cartofii: sfaturi pentru depozite și pivnițe.

Conopida – 7 tulburări fiziologice frecvent întâlnite

0

Conopida preferă zonele cu climă mai rece și umiditate ridicată a aerului. Temperatura optimă pentru dezvoltarea conopidei este de 15-20°C. În acest mod se menține un echilibru între dezvoltarea generativă și cea vegetativă, obținându-se o calitate bună a inflorescențelor.

Atât la temperaturi prea ridicate, cât și la temperaturi prea scăzute, nu are loc formarea inflorescențelor, iar planta produce în principal masă vegetativă.

Temperaturile prea ridicate sunt adesea cauza unor tulburări fiziologice, cum ar fi: germinarea frunzelor axilare, germinarea staminelor sau structura laxă a căpățânii. Temperaturile prea scăzute provoacă vernalizarea, care poate fi observată prin formarea inflorescențelor mici și deformate, fără valoare comercială.

Important! La plantele vărzoase (varză, conopidă și gulia), la cultivarea soiurilor timpurii trebuie să oferim atenție deosebită evitării temperaturilor de 4-10 ºC, care duc la vernalizarea plantelor și emiterea tulpinilor florifere în primul an.

Conopida, în special răsadul și plantele tinere, este sensibilă la lipsa luminii și nu poate crește în umbră. Absența luminii provoacă întinderea plantelor și așa-numitele plante „orbite”, adică plantele în care punctul de creștere moare.

Însă, inflorescența necesită protecție de la lumina soarelui. Sub influența razelor solare, aceasta își pierde culoarea albă și poate deveni galbenă, crem sau chiar ușor verde.

În continuare, relatăm mai multe despre principalele dezvoltări fiziologice ale conopidei:

Formarea căpățânilor mici, nedezvoltate (dezvoltarea prematură a inflorescențelor)

Uneori, conopida poate forma tulpini florifere, numite „căpățâni false”, care pot fi mici și nedezvoltate, iar una dintre cauze poate fi dezvoltarea prematură.

Motivul formării căpățânilor mici poate fi temperatura scăzută a solului și a aerului primăvaralipsa nutrienților, în special a azotului, insuficiența apei în sol sau răsadurile slab înrădăcinate.

De asemenea, pe lângă problemele fiziologice, problema poate fi cauzată de daunele dăunătorilor, cum ar fi musca verzei, boli precum hernia verzei și leziuni mecanice ale sistemului radicular. Soiurile timpurii, cu un sezon de vegetație scurt sunt mai sensibile la această tulburare decât soiurile târzii.

Citiți mai multe despre Conopida – cultivarea de toamnă și timpurie, pentru recolte bune.

Germinarea frunzelor axilare

În cazul acestei tulburări, frunze mici și stipelele cresc între spațiile formate de inflorescențe, deasupra suprafeței căpățânii false. Această tulburare este cauzată de o temperatură prea ridicată, care determină o revenire la creșterea vegetativă.

Germinarea staminelor pe inflorescență

Dacă planta se confruntă cu un factor de stres în momentul în care ar trebui să formeze frunziș luxuriant, acest lucru o poate determina să treacă brusc la dezvoltarea căpățânilor prematur.

Această tulburare este cauzată de temperaturile ridicate, excesul de umiditate. Apare sub formă de stamine (sunt diverse, în funcție de varietate) pe suprafața inflorescenței.

Colorare în roz

Uneori, sub influența temperaturii scăzute, pe inflorescența în creștere apare o culoare roz de intensitate diferită. Acest fenomen poate fi cauzat și de factori precum seceta sau căldura.

Afectarea mugurelui de creștere

Această tulburare constă în dispariția punctului de creștere a plantei. Plantele formează mai multe frunze și nu se dezvoltă mai departe. Cauza poate fi afectarea plantelor de temperaturi scăzute, atacul insectelor, în principal a gărgăriței, carențe de molibden și chiar de calciu, precum și lipsa luminii în perioada de creștere a răsadurilor.

Întunecarea frunzelor

Cauzată de lipsa de calciu în perioadele de creștere intensă a plantelor, mai des în perioadele cu temperaturi ridicate. Tratamentele cu azotat de calciu sunt eficiente în combaterea acestor simptome.

Limitați fertilizarea cu azot în timpul etapei de dezvoltare a inflorescenței, deoarece favorizează creșterea foliară. Potrivit Universității din Massachusetts Amherst, prea mult azot poate face ca frunzele exterioare să acumuleze calciu, lăsând mai puțin disponibil pentru frunzele mai tinere, în curs de dezvoltare.

Răsfirarea căpățânilor false

O căpățână ideală de conopidă este un grup compact de buchete strânse, în timp ce una care este stresată de mediul său de creștere se poate împărți în secțiuni separate.

O perioadă cu umiditate sporită în timpul etapei finale de maturare poate provoca acest lucru, deoarece despicarea căpățânilor este adesea rezultatul umidității exagerate care duce la un spor de creștere.

Întârzierea recoltării poate provoca, de asemenea, răsfirarea, atunci când căpățânile continuă să se maturizeze dincolo de apogeul lor și încep să se separe. Realizați udările corect și grăbiți recoltarea în cazul unor ploi prognozate. Mai bine să obțineți căpățâni mai mici decât răsfirate.

V-ar putea plăcea și articolul Irigarea la varză și conopidă – norme și sfaturi utile.

Protejarea conopidei de lumina soarelui

Conopida preferă solurile afânate, bogate în materie organică, bine drenate și reavăne. Nu tolerează apa stagnantă, mai ales în zona rădăcinilor, deoarece pot putrezi și, desigur, nu vor forma inflorescențe.

Lumina directă a soarelui contribuie la formarea căpățânilor false, numai că… necalitative, deoarece provoacă îngălbenirea nedorită sau colorarea în roz a inflorescențelor.

Conopida este deosebit de sensibilă la îngălbenire la începutul primăverii și verii, deoarece căpățânile false ce se formează au puține frunze de acoperire, iar hibrizii destinați acestei perioade de creștere au mai puține frunze acoperitoare, care le-ar proteja inflorescențele de soare.

Prin urmare, trebuie să realizăm lucrări suplimentare pentru a proteja inflorescențele. Această procedură se efectuează în momentul formării primelor inflorescențe, îndoind 2-3 frunze în cruce peste inflorescență. Lucrarea se repetă de mai multe ori, deoarece uneori frunzele pot fi înlăturate de vânt sau ploaie.

Următoarea metodă, care este mult mai fiabilă, deși necesită mai multă muncă, este să legați mai multe frunze împreună sau să le fixați cu o bandă elastică.

Toamna puteți crește hibrizi care au capacitatea de a-și acoperi căpățâna în mod independent. Acest lucru este posibil datorită frunzelor suplimentare din interiorul plantei, care înconjoară spiralat inflorescența.

Pentru a evita problemele fiziologice în dezvoltarea conopidei, țineți cont de următoarele recomandări:

  • cultivați conopida în perioada optimă, specifică varietății pe care o cultivați, evitând temperaturile prea scăzute sau ridicate;
  • limitați fertilizarea cu azot în timpul etapei de dezvoltare a inflorescenței. Nu neglijați fertilizările cu calciu și molibden;
  • realizați irigarea regulat, evitați udările în exces sau perioadele prelungite fără apă suficientă;
  • evitați solurile prea acide, acestea ar putea fi cauza unor tulburări. Conopida preferă un pH care este ușor acid până la neutru, în intervalul de aproximativ 5,5 până la 7,5;
  • realizați recoltarea la timp, nu întârziați recoltarea;

Prima ședință a Comisiei privind constatarea incapacității de plată a fermierilor, a avut loc, la minister

1

Prima ședință a Comisiei privind constatarea incapacității de plată a fermierilor, a avut loc, ieri, la minister, fiind început procesul de analiză a informațiilor recepționate de la instituțiile bancare, nonbancare și furnizorii de inputuri.

Potrivit datelor, în prezent, circa 100 de producători au declarat că se află în dificultate financiară, iar suma totală a creditelor accesate de aceștia se ridică la peste 500 milioane de lei.

În anul 2023, suma creditelor acordate sectorului agricol de către băncile comerciale din țara noastră a constituit 5.3 miliarde lei, fiind finanțate peste 5260 de companii agricole și agricultori.

Pentru comparație, în anul 2022, sectorul agricol a accesat credite în valoare de 5.1 miliarde lei. La moment, circa 233 de fermieri se confruntă cu întârzieri de plată mai mari de 30 de zile iar alți 135 de agricultori sunt restanțieri de peste 90 de zile la plata creditelor.

Aceste cifre sunt în creștere comparativ cu anul 2022, când erau 203 de agricultori cu restanțe mai mari de 30 de zile și alți 124 cu întârzieri mai mult de 90 de zile. De asemenea, instanța de insolvență a comunicat că în anul curent, au intrat în insolvabilitate 29 de companii agricole, cu 10 mai mult decât anul trecut.

Membrii Comisiei s-au consultat asupra soluției de restructurare accelerate a afacerii, ca fiind una optimă pentru ca agricultorii să-și poată redresa activitatea.

Aceasta ar presupune elaborarea, negocierea și aprobarea de creditori a unui plan de restructurare, care urmează a fi implementat pentru eliminarea oricăror disfuncționalități din cadrul afacerii agricole, având drept scop revitalizarea afacerii.

Totodată, s-a agreat faptul că este necesar de colectat date suplimentare, pentru a găsi soluții pentru mai multe categorii de producători.

În următoarea perioadă, va fi inițiată o amplă campanie de informare privind procedura de obținere de către agricultori a Avizului ce atestă impedimentul justificator intervenit în relațiile între agenții economici din domeniul agrar.

Menționăm că cei, care au fost afectați de secetă în acest an și dețin acte confirmative, se pot adresa la Camera de Comerț si Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), document ce permite scutirea de răspundere pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale.

Activitatea Comisiei va fi desfășurată și în continuare, astfel încât să fie posibilă identificarea soluțiilor viabile pentru fermierii aflați în dificultate. Comisia își dorește ca soluțiile să fie destinate situațiilor concrete, care diferă de la o afacere la alta.

Proiectarea și construcția unui centru logistic cu hală frigorifică de 3,000 m2, realizate de Project 345 și COLASS SA

0

În implementarea unui proiect industrial, fiecare pas contează, iar unul dintre cele mai importante se consideră a fi primul, reprezentat de o proiectare și planificare corectă.

Compania Project 345, una dintre extensiile COLASS SA, specializată în elaborarea documentației de proiect tehnic pentru construcția diverselor edificii, are un portofoliu vast de peste 90 de proiecte industriale realizate pe parcursul celor 8 ani de activitate.

„La COLASS SA, am format o echipă de ingineri de înaltă calificare, specializați în proiectarea și construcția edificiilor, garantând respectarea riguroasă a standardelor și normelor din industrie.

Optând pentru colaborarea cu cele două companii, antreprenorii pot avea siguranța că proiectele dezvoltate de Project 345 sunt implementate de către compania COLASS SA respectând cele mai înalte standarde și norme, promițând calitatea și durabilitatea construcțiilor pe termen lung. Acest lucru poate fi apreciat în rândul clienților noștri, care au optat pentru o colaborare de lungă durată, axată pe realizarea mai multor proiecte pe parcursul anilor”, menționează specialiștii celor două companii.

Citiți mai multe despre Colass anunță unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale companiei: 6 silozuri cu capacitate de 15 mii de tone.

Proiectul actual: Centru Logistic cu Hală Frigorifică

În portofoliul companiei Project 345 sunt incluse proiectările pentru unele dintre cele mai complexe și diverse construcții, inclusiv silozuri de capacități foarte mari, hale metalice sau centre logistice cu hale frigorifice.

Citiți mai multe despre Prima hală metalică cu deschidere de 43 m din Moldova – proiectată și construită de compania Colass.

În prezent, echipa Project 345 se concentrează asupra proiectării unui Centru Logistic cu Hală Frigorifică cu o suprafață totală de 3,000 m2.

„Acest proiect cuprinde un spațiu administrativ pe două nivele, zone pentru recepționarea și manipularea mărfurilor, precum și 10 camere de depozitare în camere de congelare, având o înălțime impresionantă de 9 metri pe interiorul camerelor de congelare. Aceasta permite depozitarea unei cantități semnificativ mai mari decât depozitele standard”, menționează specialiștii companiei Project 345.

Importanța proiectării corecte a unui Depozit Frigorific de Congelare

Un depozit frigorific de congelare joacă un rol crucial în lanțul de aprovizionare, asigurând conservarea produselor la temperaturi adecvate.

Acest tip de facilități este esențial pentru industria alimentară, farmaceutică și a altor sectoare care necesită stocarea mărfurilor la temperaturi controlate pentru a menține calitatea și siguranța acestora.

Proiectarea corectă și eficientă a unei construcții de acest tip necesită competențe specializate, iar alegerea unui partener de încredere devine esențială.

„Echipa noastră de ingineri specializați lucrează asupra unor aspecte constructive cheie, optimizând soluțiile pentru a aduce beneficii semnificative la nivelul construcției și, implicit, al bugetului investit”, menționează specialiștii Project 345.

Proiectul actual menționat se află într-o fază avansată, cu lucrările de fundații finisate și construcțiile metalice în curs de montare. Acesta reprezintă o dovadă a angajamentului nostru față de calitate și eficiență în toate etapele proiectelor noastre”.

Project 345 continuă să redefinească standardele în domeniul proiectării și construcțiilor pentru sectoare cheie precum logistica și depozitarea frigorifică.

„Oferim soluții integrate, eficiente și durabile, aducând valoare adăugată partenerilor noștri și comunității în ansamblu”.

Pentru detalii suplimentare sau informații legate de proiect, vă rugăm să ne contactați la: 078 50 70 90 sau 07 88 999 99.