Bolile la ceapă și usturoi – prevenire, combatere

2

Pe parcursul vegetației, culturile de ceapă și usturoi pot fi afectate de diferite boli ce pot produce pagube importante, în cazul unui management defectuos al acestora.

În acest articol, discutăm despre principalele boli pe care le putem întâlni la ceapă, usturoi și alte bulboase, măsuri ce reduc riscul dezvoltării acestora și metode de menținere sub control.

Mana Peronospora destructor

Mana atacă ceapa, usturoiul, prazul, ceapa de tuns și hașme în toate fazele de dezvoltare. Boala se manifestă pe frunze, pe tijele florale, pe pedunculii florilor, pe bulbi.

Pe frunzele mature, la început în jumătatea superioară, apoi pe tot limbul apar pete de decolorări, de obicei oval-alungite, de 1-4 cm lungime.

În condiții de vreme umedă în câteva zile pe acele pete se formează fructificațiile ciupercii – un puf de culoare cenușiu-violaceu, țesuturile atacate necrozează.

Dacă nu sunt întreprinse măsuri rapid, frunzele se vestejesc, se usucă, cad, formarea bulbilor e compromisă. Pe tije florale apar pete mai mari, țesuturile se îngălbenesc, tijele se pot îndoia sau rupe în dreptul porțiunii atacate.

Detalii despre De ce se îngălbenesc sau se usucă frunzele la ceapă. Cauze și tratament.

Putregaiul cenușiu al coletului și bulbilor de ceapă Botrytis sp.

Putregaiul cenușiu poate fi întâlnit în special la ceapă, usturoi, dar și alte specii ale genului Allium. Puteți observa atacul atât pe plante tinere, cât și bulbi, acesta manifestându-se prin:

Pete mici (1-3mm), albe, rotunde sau ovale, ușor cufundate în
țesuturi, dispuse spre vârf. Formarea unui puf cenușiu pe acestea, uscarea frunzelor.

Ulterior, atacul apare pe colet: se înmoaie, putrezește, ducând adesea la uscarea prematură a părții aeriene a plantelor. Bulbii pot prezenta simptome de infecție încă din câmp, înmuindu-se vârful.

Pe folie bulbului apar pete gălbui, ce apoi formează mucegai brun-cenușiu. Pe zonele atacate apar scleroți negri.

Umiditatea ridicată, vremea noroasă și caldă favorizează dezvoltarea bolii.

Putregaiul cenușiu se poate transmite prin: scleroții din sol, sporii rămași pe resturile vegetale, semințele infestate.

Rugina cepei, usturoiului, prazului Puccinia porri

Primele simptome apar primăvara: pete mici, circulare, alb-gălbui (în care se găsesc picnidii și ecidii portocalii-pulverulente). Vara se formează pustule de 1-5 mm, brun-roșiatice sau portocalii, între nervurile frunzei.

Spre toamnă, apar pustule lucioase de culoare cenușie sau maro-închis (spori de rezistență – teleutospori).

În general, rugina mai întâi se formează pe frunzele mature, apoi pe cele tinere. Frunzele atacate se zbârcesc, se usucă de la vârf spre bază, bulbii și planta per general se dezvoltă slab.

Putregaiul alb al bulbilor Sclerotium cepivorum

Putregaiul alb poate fi întâlnit în culturile de ceapă, usturoi, praz. Mai susceptibile la atac sunt plantele bătrâne.

La usturoi boala se manifestă din momentul formării bulbilor, până la recoltare prin: îngălbenirea frunzelor bazale, apoi uscarea acestora. La bază tecile sunt acoperite cu crustă (scleroți negri) de care poate adera sol împânzit de miceliu alb-vătos.

La depozitare, bulbii în exterior arată bine, însă în interios sunt distruși, mumifiați, acoperiți de o masă de scleroți negri, fiind și foarte ușori.

Mai multe despre Îngălbenirea frunzelor la usturoi – 7 cauze și tratament.

La ceapă și praz simptomele mai întâi apar pe primăvara și constau în îngălbenirea părții superioare a frunzelor bazale. Atacurile puternice determină ofilirea şi pieirea rapidă a plantelor.

Putregaiul alb apare de obicei sub formă de vetre circulare. Plantele atacate se smulg uşor, rădăcinile sunt putrezite. Pe rădăcini şi pe solzii bulbilor, se formează în primele faze miceliu alb-vătos, apoi corpuşoare mici de 0,5 mm, negricioase (scleroţiile ciupercii).

Boala se manifestă, ulterior, din nou, de la începutul formării bulbilor până la recoltare. Pe bulbi apare miceliu albicios şi numeroşi scleroţi negri sau crustă.

În condiţii de umiditate ridicată, ţesuturile se înmoaie şi putrezesc, la uscăciune – se mumifică.

Solurile reci și umede favorizează dezvoltarea bolii.

Pătarea purpurie Alternaria porri

Pătarea purpurie este o boală produsă de ciuperca Alternaria porri, fiind frecvent întâlnită în culturile de ceapă și praz.

Simptomele ce v-ar putea ajuta să identificați această boală sunt: pe frunzele mature, mai ales spre extremități, apar pete mici, albicioase, alungite paralel nervurilor, înconjurate de o zonă galbenă.

Adesea, sunt de culoare purpurie în partea centrală, ușor cufundate în țesut. Peste circa 2-3 săptămâni după apariție, petele se acoperă cu puf catifelat, brun-negricios (fructificațiile ciupercii).

Umiditatea ridicată favorizează dezvoltarea bolii, astfel că pe frunze apar mai multe pete, într-un final frunzele pierzând turgescența, uscându-se.

Odată cu evoluția bolii, pete apar și pe tulpinile florifere, părțile florale, semințele nu se mai dezvoltă. Ciuperca iernează în resturile de plante.

Pătarea purpurie, simptome de atac la ceapă:

Pierderile cresc pe măsură ce plantele depășesc perioada de maturare, fiind mai mari către sfârșitul verii sau la începutul toamnei.

Fuzarioza cepei Fusarium oxysporum f. sp. cepae

Fuzarioza atacă speciile din genul Allium, provocând putregai uscat, infectând partea bazală și rădăcina cepei, de obicei, plantele cu răni produse în urma lucrărilor.

Umiditatea sporită și temperaturile de 25-28 grade Celsius favorizează dezvoltarea bolii. De obicei, bulbii sunt atacați înainte de maturitate și pot rămâne mici.

După contaminare, la suprafața bulbilor apar pete albe, ce devin de culoarea plumbului, se înnegresc, se măresc, cuprinzând și distrugând sistemul radicular.

La presare țesuturile sunt moi, iar pe solzii interni în condiții de umiditate se formează miceliu de culoare albicioasă. În condiții de uscăciune țesuturile se zbârcesc, distrug, solzii externi crapă, cad.

Vârfurile frunzelor se vestejesc, îngălbenesc. Plantele se smulg ușor din sol, deoarece o parte din rădăcini sunt putrezite.

Fuzarioza cepei se răspândește prin bulbii infectați, echipamente, apa de irigare.

Reguli generale de prevenire a bolilor la ceapă și usturoi

În mare parte, bacteriile și ciupercile ce produc boli la culturi au condiții favorabile de dezvoltare din cauza omiterii unor lucrări ce ar permite menținerea sub control a acestora. Astfel, este recomandată:

  • Plantarea materialului de plantat/semincer calilativ, evitarea utilizării materialului din plantații infectate sau a celui cu răni. Utilizarea bulbilor sortați.
  • Curățarea uneltelor, echipamentelor și utilajelor, în special după activitatea în câmpurile cu simptome de boli.
  • Respectarea rotației culturilor: ceapa, usturoiul și alte culturi cum ar fi prazul pot fi din nou plantate pe același teren după o pauză de 4 ani.
  • Evitarea fertilizării excesive cu îngrășăminte cu azot.
  • Asigurarea cantității de fosfor necesară culturii, dar și îngrășămintelor cu calciu.
  • Cultivarea îngrășămintelor verzi, cum ar fi muștar, pentru prevenirea formării scleroților.
  • Evitarea cultivării bulboaselor pe terenuri umede, neaeriste.
  • Combaterea insectelor dăunătoare.
  • Recoltarea la timp și uscarea bulbilor înainte de depozitare.
  • Înainte de plantare, verificaţi baza bulbilor pentru a depista orice simptom de putregai.
  • Înlăturați resturile de plante după fiecare cultură – acestea pot fi surse de infecție, iar pe cele cu simptome de boli – ardeți-le.

Tratamente la ceapă și usturoi

Pentru combaterea diferitor boli la ceapă sunt omologate o serie de produse cu diferite substanțe active ce trebuie alternate pentru a evita dezvoltarea rezistențelor.

O metodă organică ce vă permite îmbunătățirea esențială a sănătății plantelor și prevenirea bolilor sau chiar combaterea acestora este realizarea tratamentelor în culturi o dată la 7-10 zile cu produse ce conțin Trichoderma vie.

Detalii despre Trichoderma – cum o utilizăm pentru a combate natural bolile și crește imunitatea plantelor.

În general, pentru prevenirea unor boli cum ar fi mana la ceapă și usturoi, pot fi realizate tratamente cu produse ce conțin cupru: Cuprofix Ultra (expiră omologare 31.01.2024, 1,4-1,8 kg/ha), Zeamă Bordeleză 0,75%, Alcupral 50 PU 0,5% (expiră omologare 1.01.2024).

Produse ce conțin azoxistrobin sunt utilizate pentru controlul Sclerotium cepivorum (Putregaiul alb), Puccinia allii (Rugina), Cladosporium allii-porri (Alternarioza), Peronospora destructor (Mana), Alternaria porri (Alternarioza): Promesa (0,75-1,0 L/ha, expiră 31.12.2025), Ortiva Top (azoxistrobin+difenoconazol) 1,0 l/ha, Chamane 1,0 l/ha, expiră omologare 31.12.2024), Allistar 250 SC (0,75-1,0 L/ha, expiră omologare 31.12.2025), Amistar (0,75-1,0 L, expiră omologare 31.12.2025), .

Produse ce conțin oxatiapiproplin (Zorvec Enicade (3.03.2028- expiră omologare, 0,2 L/ha), metiram (Polyram DF 0,2%, expiră 31.01.2025), COS-OGA (Fytosol 4,0 L/ha, expiră omologare 3.06.2023), captan (Captan 80 WDG, 0,15%, expiră omologare 31.07.2024), fluazinam (Banjo 500 SC, 0,04%(0,4 l/ha), expiră omologare 29.02.2024), fosetil de aluminiu (Aliette 80 WG, 2,0 kg/ha, expiră omologare 30.04.2024), sunt omologate pentru controlul manei la ceapă.

Produse ce conțin ciprodinil+fludioxonil sunt omologate pentru controlul putregaiurilor la ceapă și usturoi (Sclerotinia, Botrytis): Switch (31.10.2024 expiră omologare, 1 kg/ha, Botrefin (1,0 Kg/ha, expiră omologare 31.10.2023).

Pentru ceapa de tuns mai este omologat și isofetamid în controlul putregaiurilor (Kenja – recomandat preventiv 1,0 L/ha, expiră omologare 15.09.2027).

Schemă de tratament ceapă:

În următoarele fenofaze de creștere ale cepei, în funcție de starea culturii și condițiile vremii, pot fi realizate tratamente preventive sau de control cu unul dintre produsele indicate mai sus pentru:

Important! Aceasta este o schemă orientativă, indicată este monitorizarea permanentă a situației în câmp.

Citește și despre Dăunători la ceapă și usturoi: cum îi recunoaștem, combatere.

Decizia de politică monetară a BNM

0

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 11 mai 2023, a adoptat cu majoritatea voturilor următoarea hotărâre:

  1. Se stabilește rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 10,00 la sută anual.
  2. Se stabilesc ratele de dobândă:
  • la creditele overnight, la nivelul de 12,00 la sută anual;
  • la depozitele overnight, la nivelul de 8,00 la sută anual.

3. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 34,0 la sută din baza de calcul.

4. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 45,0 la sută din baza de calcul.

Adoptarea în timp util a măsurilor restrictive de politică monetară pe parcursul anului 2022 a dus la schimbarea trendului inflației.

Astfel, după valoarea maximă atinsă în luna octombrie 2022 (34,6 la sută), procesul inflaționist s-a temperat continuu, inflația înregistrând nivelul de 18,1 la sută în luna aprilie 2023.

Decizia curentă continuă setul de măsuri stimulative de politică monetară adoptate începând cu sfârșitul anului trecut.

BNM gestionează procesul inflaționist urmărind încetinirea descreșterii inflației prin stimularea cererii agregate, inclusiv prin încurajarea consumului, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste.

BNM va continua să urmărească procesul inflaționist, evaluând riscurile și incertitudinile asociate, iar deciziile ulterioare ale Comitetului executiv vor depinde de perspectivele actualizate ale prognozei inflației.

Evoluția inflației. Rata anuală a inflației a scăzut de la 30,2 la sută în decembrie 2022 până la 22,0 la sută în martie 2023. Inflația efectivă în trimestrul I 2023 a fost cu 0,9 puncte procentuale mai înaltă decât prognoza.

Abaterea valorii efective a inflației de la cea prognozată a fost cauzată, în principal, de prețurile reglementate, ca urmare a reflectării de către BNS a compensațiilor acordate consumatorilor la gazul natural, energia termică și electrică.

Conform datelor publicate astăzi de BNS, rata anuală a inflației în aprilie 2023 a fost de 18,1 la sută, inferioară anticipărilor BNM. Pe componente, prețurile la produse alimentare au crescut cu 16,4 la sută anual, la mărfuri nealimentare – cu 10,6 la sută, iar la servicii prestate populației – cu 33,2 la sută.

Creșterea tarifelor cu efectele lor secundare, războiul din Ucraina, seceta din vara trecută și majorarea accizelor la începutul anului mențin inflația cu mult deasupra țintei. Însă, cererea dezinflaționistă, începând cu mijlocul anului 2022, și aprecierea leului de la începutul acestui an continuă să atenueze din presiunile factorilor menționați.


Mediul extern. Economia mondială a crescut mai rapid la începutul anului 2023 decât s-a anticipat. Criza energetică din Europa nu s-a înrăutățit iarna aceasta, contrar așteptărilor, întrucât consumul de gaze naturale a scăzut simțitor datorită temperaturilor înalte și economisirii, iar capacitățile de stocare au fost completate până la cele mai înalte proporții din ultimii 12 ani.

Prețurile la petrol au variat mai puțin față de anul trecut, în mare parte, din cauza semnelor de criză la unele bănci din SUA și Elveția și a creșterii sub așteptări a cererii din China.

Totuși, hotărârea OPEC+ de la începutul lunii aprilie de a mai reduce oferta cu 1,66 milioane barili pe zi a ridicat prețurile la petrol peste 85 dolari SUA pe baril.

Cotațiile la alte materii prime au scăzut în continuare, din cauza unei cereri reduse și a unei oferte satisfăcătoare, precum și a unei baze înalte din anul trecut. Războiul din Ucraina și cutremurul din Turcia continuă să afecteze economia regională.

Pe fondul temperării presiunilor proinflaționiste, unele economii emergente au început să relaxeze politica monetară, în timp ce economiile avansate au majorat ratele de dobândă cu o magnitudine mai redusă.

Activitatea economică a scăzut pronunțat în a doua parte a anului 2022, ritmul anual al PIB real fiind de -10,6 la sută în trimestrul IV 2022. În anul 2022 PIB a scăzut cu 5,9 la sută față de anul 2021.

Temperarea activității economice a fost determinată de cererea internă redusă (ca urmare a scăderii veniturilor reale ale populației și a unor condiții mai restrictive pentru creditare), de creșterea incertitudinii în regiune și de recolta mai mică (din cauza condițiilor agrometeorologice nefavorabile).

Pe partea cererii, consumul administrației publice, exporturile și importurile au crescut, iar investițiile și consumul populației au scăzut. Din perspectiva ofertei, cel mai mult au scăzut agricultura, industria, comerțul, transporturile și sectorul social.


Condițiile monetare. Lichiditatea excesivă în sectorul bancar a fost de 11,7 miliarde lei, crescând cu 6,4 miliarde lei în trimestrul I 2023 față de trimestrul precedent. Creșterea anuală a agregatelor monetare a sporit în trimestrul I 2023 față de trimestrul precedent, în mare parte, din contul depozitelor în lei.

În trimestrul I 2023, ratele medii ponderate ale dobânzilor la creditele noi acordate în moneda națională și-au continuat ascensiunea, iar la depozitele la termen au înregistrat reduceri comparativ cu trimestrul precedent.

Pe ansamblul trimestrului I 2023, rata medie ponderată a dobânzii la depozitele în MDL a constituit 11,48 la sută anual, inferioară celei din trimestrul IV 2022 cu 1,75 puncte procentuale.

Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în moneda națională, în trimestrul I 2023, a constituit 14,30 la sută anual, superioară celei din trimestrul IV 2022 cu 0,16 puncte procentuale.

Prognoza curentă se bazează pe un context economic extern mai bun, dar sub nivelul potențial și cu multe riscuri și incertitudini. Înăsprirea monetară în economiile avansate și cererea încă joasă în China umbresc perspectivele economiei mondiale.

Prețurile internaționale scad, datorită risipirii riscurilor și unui consum mai mic față de oferta înaltă pe mai multe segmente. Prognoza privind economia zonei euro s-a îmbunătățit.

Prețurile de consum vor încetini în perioada următoare, cel puțin, din cauza unei cereri interne joase, a scăderii tarifului la energia electrică, a efectului bazei înalte din anul trecut, precum și a încetinirii creșterii prețurilor la produse alimentare ca urmare a anticipărilor unui an agricol pozitiv.

Totodată, BNM anticipează la finele trimestrului III 2023 o diminuare a tarifelor la gaze naturale și la serviciile comunal-locative conexe care, împreună cu efectul secundar ale acestora, vor avea un impact dezinflaționist.

Rata anuală a inflației va descrește până la sfârșitul orizontului de prognoză și va reveni în intervalul de variație în trimestrul IV 2023. Această dinamică va fi determinată, în mare parte, de toate componentele inflației.

Cererea agregată va fi negativă până la începutul anului viitor din cauza deteriorării finanțării consumului casnic, cererii externe slabe, dar și a condițiilor monetare mai puțin restrictive, însă va fi stimulată de un impuls fiscal pozitiv redus.

Tendințele anticipate în rundele anterioare rămân valabile. Prognoza inflației a fost micșorată pentru întreaga perioadă comparabilă, în mare parte, din contul tuturor componentelor.

Riscurile și incertitudinile prognozei sunt înalte, dar balanța riscurilor rămâne a fi dezinflaționistă. Din mediul extern se conturează surse precum comerțul cu Turcia, războiul din Ucraina, momentul relaxării politicilor monetare în regiune și la nivel mondial, cotațiile la resurse energetice și alte materii prime.

Printre principalele incertitudini interne se numără asigurarea cu necesarul de resurse energetice și prețul acestora, ajustarea tarifelor, fluxul refugiaților, condițiile meteorologice și recolta agricolă viitoare.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la promovarea politicii monetare va avea loc pe data de 20 iunie 2023, conform calendarului aprobat.

Syngenta angajează Reprezentant Vânzări Culturi Speciale

0

Syngenta – companie globală cu sediul central în Elveția și operațiuni pe tot globul, anunță concurs de angajare în Republica Moldova pentru funcția de Reprezentant Vânzări Culturi Speciale.

RESPONSABILITĂȚI:

  • Creează cerere de vânzare la nivelul fermierului prin executarea campaniilor de promovare a produselor
  • Realizează obiectivele de vânzări la clienți/ fermieri în zona alocată
  • Realizează prognoze de vânzări/ planificări și creanțe pentru fermierii alocați
  • Colectează feedback și reclamații de la clienți și facilitează soluționarea lor
  • Organizează și asigură executarea loturilor demonstrative
  • Colectează și raportează în mod regulat și formal informații privind perspectivele de piață, propune schimbări sau indică oportunități de business
  • Monitorizează gradul de satisfacție a clienților la finalul sezonului de vânzări
  • Construiește relații profesionale solide, bazate pe expertiza recunoscută și încredere cu fermierii și factorii de influență din zona alocată.

PROFILUL CANDIDATULUI

  • Studii superioare in Agricultură
  • Experiență anterioară în agricultură – culturi speciale (minim 1 an)
  • Cunoștințe solide privind culturile speciale și produsele agricole
  • Înțelege mediul concurențial
  • Cunoștințe bune de limba engleză
  • Cunoștințe de utilizare a calculatorului și a pachetului Microsoft Office
  • Permis de conducere – categoria B
  • Foarte bune abilități de comunicare.

Vă rugăm să trimiteți CV-ul până pe data de 31 mai la adresa: [email protected], sau fax +373 22 204750.

Despre Syngenta:

Organizația are două divizii, Protecția plantelor și Semințe, care se concentrează pe oferirea de solutii invoatoare de top care să aducă plus valoare clienților noștri.

Ajutăm fermierii să producă hrană sănătoasă și la un preț accesibil, oferim cultivatorilor de flori minunate grădini înflorite care înveselesc lumea în care trăim, și ne pasă de sănătatea publică prin oferirea de soluții pentru profesioniștii din domeniul combaterii dăunătorilor.  De la a ajuta să hrănim populația în mod sustenabil la menținerea siguranței oamenilor, lucrăm cu o varietate de profesionisti în intreg lantul valoric, pentru a face viețile tuturor mai bune. Munca noastră contează cu adevărat.

Eventuala interzicere a exportului de fructe în Ucraina ar afecta mult exportatorii – declarație

0

Eventuala interzicere a exportului de fructe în Ucraina ar afecta în mare măsură producătorii și exportatorii de fructe și legume. Asta, pentru că Ucraina a devenit o piață de desfacere solicitantă, mai ales pentru unele soiuri de fructe, iar o altă piață de desfacere nu poate fi găsită rapid.

Dacă totuși acest lucru se va întâmpla, Executivul ar trebui să vină cu mai multe măsuri compensatorii și de susținere. Declarații în acest sens au fost făcute pentru IPN de Iurie Fală, director executiv la Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”.

Iurie Fală susține că membrii Asociației pe care o reprezintă sunt solidari cu îngrijorările producătorilor de cereale, care spun că mai mulți producători mici și mijlocii sunt în prag de faliment, în mare parte din cauza prăbușirii prețurilor la materia primă agricolă din ultimul an, sub presiunea producției din Ucraina, dar spune că o eventuală interzicere a exportului de fructe în Ucraina, ca răspuns la eventuala interzicere a importului de cereale ucrainene de către Moldova, i-ar afecta negativ pe producătorii de fructe și legume.

Potrivit lui, 45% din toate caisele moldovenești sunt exportate în Ucraina, la fel și mai mult de 10% din strugurii de masă.

„Acestea sunt cantități, care, dacă vor fi interzise, vor afecta mulți producători de fructe. Nemaivorbind de fructe și legume proaspete care s-au exportat anul trecut destul de mult și anul acesta mulți s-au reorientat și le produc, inclusiv dulceață, pentru piața Ucrainei”, a adăugat Iurie Fală.

În opinia sa, dacă totuși restricțiile din partea Ucrainei vor fi impuse, Guvernul va trebui să vină cu măsuri de susținere.

Nicolae Tîltu, șef departamentul planificare și proiecte din cadrul Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, spune că o parte din fermieri sunt de acord să fie impuse restricții la importul de cereale din Ucraina, deoarece prețurile lor de producție sunt mai mari ca cele din Ucraina.

Dar, e conștient că dacă se face acest lucru, alți fermieri, inclusiv cei care procesează sau au producție cu o valoare adăugată înaltă, în special fructe, o parte din legume și pomușoare care le exportă în Ucraina, se pomenesc într-o situație delicată.

„Noi nu suntem împotriva restricțiilor, noi am vrea că dacă totuși se permite importul de cereale ucrainene, statul să vină cu măsuri compensatorii, doar că aceste măsuri compensatorii nu prea le are de unde le da, trebuie să recunoaștem. Cele 100 de milioane de lei propuse este foarte puțin, pierderile sunt de aproape două miliarde de lei. Mai este și un suport din parte Guvernului României de 4 mii de tone de motorină, la fel nu e mult, dar este ceva”, a spus Nicolae Tîltu pentru IPN.

Potrivit lui, acum se monitorizează intens traficul ca să nu vină mai multe cereale din Ucraina decât este normal, a fost exclusă contrabanda și următorul pas ar fi ca sâmbătă să fie organizată o nouă întâlnire dintre reprezentanții fermierilor, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Guvern pentru alte discuții.

Soluțiile pentru depășirea provocărilor existente în sectorul agrar au fost discutate la întrevederea premierului Dorin Recean cu fermierii din Republica Moldova.

Potrivit Guvernului, odată la două zile vor fi monitorizate informațiile despre cantitatea de cereale importate din Ucraina. În cazul înregistrării unui flux masiv de cereale, în măsura în care acestea nu vor mai putea fi stocate în depozitele din țară, Executivul va interveni pentru gestionarea situației în interesul producătorilor locali.

Potrivit premierului, pe lângă mecanismul de monitorizare a importurilor, Guvernul promite să identifice și să ofere 100 de milioane de lei suplimentar, care vor compensa cheltuielile fermierilor pentru materia primă.

La rândul său, vicepremierul, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a spus că urmează a fi elaborat și un program de subvenționare a costurilor îngrășămintelor, în urma stabilirii cantităților folosite pentru însămânțarea suprafețelor, în toamna anului trecut.

Producătorii din Moldova – invitați să participe la o expoziție de vinificație în China

0

O expoziție internațională de vinificație în industria vinului din Republica Populară Chineză oferă producătorilor moldoveni oportunitatea de comunicare directă cu cumpărătorii chinezi de vin față în față și de înțelegere profundă a preferințelor și tendințelor de dezvoltare ale pieței de consum din China.

Opinia în acest sens îi aparține lui Boris Foca, președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China.

Boris Foca a îndemnat producătorii din Moldova în cadrul unei conferințe de presă la IPN să se înscrie într-o misiune economică organizată de Camera de Comerț și Industrie Moldova-China pentru a participa la expoziția din Ningxia, Yinchuan, Republica Populară Chineză.

„Avem nevoie ca să ne mărim exporturile și o facem nu doar în raport cu Republica Populară Chineză, dar și în raport cu toate țările, pentru că, atunci când exportăm, valoarea adăugată pe produsele noastre este considerabil mai ridicată. Din acest motiv, facem un apel către poducători: să aveți curaj, să veniți alături de noi în misiunea economică, să participați la expoziție, pentru că doar așa puteți fi cunoscut, puteți întâlni un potențial partener de dezvoltare. Și mai mult ca atât, ne-au asigurat organizatorii că vor avea grijă ca să ne facă întâlniri business-to-business pentru a putea stabili niște relații de durată”, a declarat Boris Foca.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China a precizat că la această expoziție pot participa producătorii de struguri, de sucuri din struguri de vinuri, cei interesați de echipamente pentru vinării, dar și producătorii de pahare sau echipamente de servire.

La eveniment pot fi expuse seturi de material auxiliar, cum ar fi butoaie de stejar, ambalaje pentru produse. Se încurajează participarea produselor derivate, precum produsele pentru îngrijirea pielii, extracte de semințe și bunuri medicale.

Boris Foca a îndemnat producătorii să se înscrie la expoziție în următoarele zile. Pentru mai multe detalii, oamenii sunt îndemnați să contacteze Camera de Comerț și Industrie Moldova-China.

Leonid Leu: Nu mai avem simptome de făinare și septorioză la grâu, după aplicarea Amistar® Prime

0

Datorită unui control foarte bun al bolilor în cultură pe care l-a obținut fermierul Leonid Leu aplicând pachetul Amistar® Prime anul trecut, a repetat tratamentul și în acest sezon, mai ales că în cultura de grâu erau prezente simptome de făinare și septorioză.

Detalii despre starea culturilor în momentul realizării primului tratament în ferma lui Leonid Leu cu pachetul Amistar® Prime pe acest link.

Au trecut deja 21 de zile de la realizarea primului tratament la grâu, iar reprezentanții Syngenta s-au întors în ferma lui Leonid Leu pentru a aprecia împreună rezultatele.

„Acum 20 de zile, am depistat simptome ale făinării și fuzariozei. Am aplicat Amistar Prime Pack în doză de 750 ml Amistar + 400 ml de Prime per hectar. Grâul se află în faza de burduf, iar pe toate etajele de frunze nu avem simptome de boli. Grâul este curat și se dezvoltă foarte bine”, specifică Leonid Leu.

Puteți aprecia rezultatele în video-ul marca Syngenta.

Pentru mai multe detalii despre produs, vă invităm să luați legătura cu reprezentanții Syngenta din zona dvs. Contacte aici.

Bicarbonatul de sodiu în controlul făinării la tomate. Sfaturi

0

Pentru a preveni și controla bolile la tomate crescute în condiții de casă sau pe suprafețe mici, fără a utiliza produse toxice de protecție a plantelor, sunt utilizate diferite substanțe și extracte de plante.

Acestea au eficiență bună doar dacă sunt aplicate în momentul optim, iar unul dintre cele mai importante sfaturi pentru a proteja culturile de tomate de boli, este de a realiza tratamente preventive cu diferite substanțe care stimulează plantele.

În continuare, vorbim despre modul în care poate fi utilizat bicarbonatul de sodiu în controlul făinării la tomate, în baza recomandărilor FIBL (Institutul de Cercetare a Agriculturii Ecologice).

Simptome ale făinării pe plantele de tomate:

Bicarbonatul de sodiu are o eficiență bună în controlul făinării la tomate. Bicarbonatul de sodiu se utilizează pentru obținerea de soluții cu o concentrație de 0,1% (după recomandările FIBL). Unii producători utilizează concentrații de până la 0,2% (10-20 de grame la 10 litri de apă).

Soluția de bicarbonat de sodiu se utilizează timpuriu în controlul făinării, tratamentul repetându-se la fiecare 7-10 zile.

Apropo, pentru a menține făinarea sub control, puteți lua în calcul următoarele sfaturi:

  • înlăturați resturile de plante după fiecare ciclu de cultură din câmp, solar sau seră.
  • evitați temperatura prea înaltă și umiditatea scăzută (50-75% este umiditatea la care ciuperca ce provoacă făinarea se dezvoltă optim) în cazul cultivării tomatelor solar, seră.
  • nu îndesiți plantele.
  • înlăturați frunzele cu simptome de boli, uscate înainte de a realiza tratamentele.
  • realizați tratamente preventive.

Făinarea mai poate fi ținută sub control realizând tratamente cu produse ce conțin sulf (acestea sunt eficiente și în controlul acarienilor) – soluție ce conține 15-30 de grame de sulf/ar, produse ce conțin lecitină – 9-18 ml/ar (eficient ca tratament preventiv), bicarbonatul de potasiu – se stropeşte la intervale de 10 zile cu o soluţie de 0,1-0,2% (10-20 grame/10 litri de apă).

Detalii despre Bicarbonatul de potasiu – fungicid eco, util în culturile de legume și la pomi.

*Un ar este o unitate de măsură pentru arie, având valoarea egală cu 100 m².

În cazul în care aveți suprafețe mai mari, v-ar putea fi utile în controlul făinării la tomate următoarele produse comerciale cu impact mai redus asupra mediului:

  • cu sulf (Thiovit Jet 80 WG – 5 kg/ha, Heliosulf – 6 l/ha, Flosul – 2 l/ha, Azumo WG 2 kg/ha – amintesc că aceste produse au și efecte secundare asupra acarienilor).
  • bicarbonat de potasiu (Karbicure 3 Kg/ha).
  • Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 (Taegro 0,37 kg/ha, cu efect și asupra manei, alternariozei).
  • Bacillus pumilus tulpina QST 2808 (Sonata 5-10 l/ha se aplică de la apariția primei frunze adevărate).
  • COS-OGA chito-oligozaharde-oligogalacturonane (Fytosave – 2 l/ha).

V-ar putea fi util articolul Trichoderma – cum o utilizăm pentru a combate natural bolile și crește imunitatea plantelor.

FOTO: vegetablegrowersnews.com.

Interzicerea importului de cereale din Ucraina – „bățul cu două capete”

1

Subiectul importurilor de cereale din Ucraina a generat discuții și probleme în lanț, în condițiile în care nu există o poziție fermă și unanimă a reprezentanților sectorului agroalimentar din Moldova la acest subiect.

În prima etapă, fermierii moldoveni afectați de importurile de cereale din Ucraina, importuri ce au generat probleme legate de logistică, o reducere drastică a prețurilor și au stagnat per ansamblu comerțul cu cereale moldovenești, dar și cel al altor țări din vecinătate, au solicitat stoparea importurilor ucrainene.

Fermierii afirmă că pierderile lor, per ansamblu, au constituit cel puțin două miliarde de lei. După o serie de discuții, autoritățile au fost de acord cu faptul că interzicerea importurilor ar fi o măsură eficientă de menținere a prețurilor pe piața internă și de stimulare a comerțului cu cereale moldovenești.

Anterior, restricționarea importurilor de cereale din Ucraina a fost anunțată de țările din vecinătate, cu toate că la moment Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia se confruntă cu unele dificultăți și solicită modificarea reglementărilor care restricţionează importul de produse agricole ucrainene.

Răspunsul Ucrainei nu s-a lăsat mult timp așteptat, iar ministrul adjunct al Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii, reprezentantul Comerțului Ucrainei, Taras Kachka a anunțat că Guvernul ucrainean pregătește o rezoluție de interzicere a importurilor moldovenești.

Înrăutățirea relațiilor comerciale cu țara vecină ar putea afecta însă activitatea altor sectoare, cum ar fi sectorul zootehnic, de procesare (de exemplu a semințelor de floarea-soarelui ucrainene care anul trecut nu au permis majorarea exagerată a prețurilor pentru consumatorul final la uleiul de floarea-soarelui), dar și cel horticol, asociațiile de profil menționând că Ucraina este o țară importantă de export pentru unele categorii de fructe (cum ar fi caise circa 45%), struguri – 10% și legume.

Astfel, pe 11 mai, Guvernul a anunțat decizia, potrivit căreia Moldova nu va introduce interdicții la importurile de cereale din Ucraina, însă Guvernul, prin intermediul MAIA, împreună cu reprezentanții asociațiilor producătorilor agricoli, va monitoriza odată la două zile, informațiile despre cantitatea de cereale importate din Ucraina.

În plus, pentru a reduce din presiunea asupra agricultorilor, vor fi aplicate unele măsuri de sprijin.

Premierul Moldovei a anunțat că agricultorilor le vor fi oferite 100 de milioane de lei suplimentar, care vor compensa cheltuielile fermierilor pentru materia primă.

Vicepremierul Vladimir Bolea a anunțat că urmează a fi elaborat și un program de subvenționare a costurilor îngrășămintelor, în urma stabilirii cantităților folosite pentru însămânțarea suprafețelor, în toamna anului trecut.

Pe de-o parte, s-ar părea că aceste măsuri ar atenua criza cu care se confruntă agricultorii și ar facilita activitatea acestora, iar, pe de altă parte, ținând cont de problemele existente, implementarea acestor măsuri presupune identificarea rapidă a surselor financiare, care, într-o țară mică afectată de o criză majoră în ultimii ani, sunt practic lipsă.

Autoritățile au declarat că mizează pe suportul UE în acest caz, la moment însă încă nu a fost luată o decizie în acest sens.

Totodată, dacă e să luăm în calcul pierderile estimate și anunțate de agricultori – de aproximativ două miliarde de lei, sumele la moment disponibile pentru acoperirea a o parte din pierderile acestora devin infime.

O altă problemă ar fi, când aceste sume vor ajunge în conturile agricultorilor, care menționează că au nevoie de bani acum, fiind în plină campanie de lucru în câmp și în ce măsură aceștia vor putea face față acestei campanii până la obținerea suportului.

Criza economică actuală înregistrată la nivel mondial afectează inclusiv agricultura în majoritatea țărilor lumii. Analiștii spun că „economia mondială are în spate un bolovan imens de datorii”, iar probleme legate de costurile înalte de producție, dar prețuri mici de achiziție a recoltelor anunță până și fermieri din SUA.

Astfel, analiștii spun că, să ne așteptăm la o redresare a situației curând la nivel local, ținând cont de evoluția lucrurilor în țările vecine, dar și situația la nivel mondial, ar fi prea curajos.

Diolsem planifică să preia o tehnologie germană de producere a compostului

0

Fiind o țară agricolă, poluarea solului este una dintre problemele actuale, globale, ce duce direct la scăderea randamentului și a calității recoltelor culturilor agricole.

Una din soluțiile de a îmbunătăți calitatea solului, este îmbogățirea lui cu compost, obținut din resturi organice, în scopul stimulării activității microorganismelor din sol.

Compania Diolsem® investește pentru identificarea și implementarea soluțiilor ce vin să îmbunătățească tehnologiilor existente la fabrică, astfel încât fermierii care optează pentru îngrășămintele organice ale companiei, să obțină un produs de calitate.

În acest context, specialiștii Diolsem® au vizitat peste 10 întreprinderi din Germania și Austria, specializate în producerea de compost și îngrășăminte biologice din deșeuri organice, pentru a prelua bunele practici.

Seiringer Umweltservice GmbH® și Huemer Kompost® au prezentat sistemul lor de producție a compostului, care implică colectarea, prelucrarea deșeurilor organice, pentru a crea îngrășăminte organice, cu impact minim asupra mediului, aerului și solului.

Revenim curând cu mai multe detalii privind tehnologia ce urmează a fi implementată, iar pentru a discuta cu reprezentanții companiei, accesați diolsem.md.