‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 10 mai, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriTrei localități din Anenii-Noi și Hâncești vor implementa modelul OVOP pentru pomușoare în RM

Trei localități din Anenii-Noi și Hâncești vor implementa modelul OVOP pentru pomușoare în RM

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Satele Telița și Speia din raionul Anenii-Noi și satul Buțeni din raionul Hâncești au fost selectate pentru a implementa modelul OVOP, One village – one product (Un sat – un produs) pentru culturi bacifere (pomușoare) în Republica Moldova.

Localitățile au fost selectate după vizitele în teritoriu a echipei de implementare a proiectului „Consolidarea dezvoltării economice locale în Moldova”, care a vizitat 6 din 10 sate, primăriile cărora au aplicat la Concursul anunțat anterior.

În cadrul vizitelor, primarii, agenții economici interesați, dar și simpli locuitori ai localităților, au avut posibilitatea să afle mai multe detalii despre modelul OVOP, principiile acestuia și beneficiile pentru populația satului. Totodată, reprezentanții primăriilor și-au prezentat localitățile, din perspectiva specificului solurilor, nivelul de salinizare a apelor și prezența sistemelor de irigare, gradul de dezvoltare a infrastructurii și principalele probleme socio-economice din localități.

În urma analizei datelor obținute în cadrul vizitelor în teritoriu, totalizarea informațiilor obținute din interviurile și discuțiile cu primarii și analiza aplicațiilor depuse de concurenți, s-a luat decizia de a continua implementarea modelului OVOP în satele Speia și Telița din raionul Anenii-Noi ș Buțeni, raionul Hîncești.

Tipurile de culturi bacifere pe care le vor cultiva gospodăriile casnice din aceste sate, va fi stabilit în urma unor investigații suplimentare, dar și a întâlnirilor într-un format mai larg dintre echipa de implementare a proiectului și reprezentanții localităților câștigătoare.

Amintim că, modelul OVOP include un set de activități pentru dezvoltarea socio-economică locală prin crearea și dezvoltarea produselor, serviciilor reieșind din avantajele competitive, cultura și resursele localității.

‹ adv ›

Localitățile selectate în baza rezultatelor concursului, vor beneficia de: material săditor și suport calificat pentru 16-20 de gospodării casnice per localitate, în crearea și întreținerea plantațiilor create; instruirea a maxim 35 de locuitori per localitate în tot ce ține de crearea și dezvoltarea unei afaceri cu pomușoare, inclusiv tehnologiile de cultivare (100 de participanți per total); conectarea noilor producători de pomușoare cu toți actorii cheie din lanțul valoric pe pomușoare; instruirea reprezentanților APL-urilor, Grupurilor de Inițiativă, Grupurilor de Acțiune Locală în metodologia de lucru OVOP.

Implementarea modelului OVOP este parte componentă a proiectului “Consolidarea dezvoltării economice locale în Moldova” implementat în perioada iunie 2017 – mai 2018 de către AO Centrul de Consultanță în Afaceri cu scopul de a contribui la reducerea sărăciei în zonele rurale ale Moldovei, finanțat  de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›