Cum creștem răsad de conopidă sau broccoli sănătos

0

Pentru a crește răsad de conopidă sau broccoli sănătos este recomandată utilizarea casetelor de răsad și a amestecurilor de sol gata preparate cu un pH neutru 6,5-7.

Utilizarea solului din câmp sau din alte surse nu este recomandată, din cauza riscului ridicat de infectare a răsadurilor cu hernia rădăcinilor de varză.

În cazul în care există îndoieli cu privire la calitatea solului, acesta trebuie dezinfectat și făcută o analiză chimică.

Semințele sunt semănate direct în casete la o adâncime de 0,5-1 cm. Pentru semănatul timpuriu se folosesc frecvent casete cu 64 de celule, iar pentru semănatul de vară și de toamnă se folosesc casete cu 144 sau 216 celule.

Casetele sunt instalate pe structuri, care izolează sistemul radicular de sol, ceea ce împiedică dezvoltarea sistemului radicular în sol și permite o irigare și o aplicare uniformă a îngrășămintelor.

Temperatura de la semănat până la răsărire trebuie să fie de 15-22 °C. În perioada următoare, temperatura din timpul cultivării răsadurilor de broccoli și conopidă trebuie să fie în concordanță cu cantitatea de lumină și durata zilei.

Temperaturi recomandate (noapte/zi) pentru fiecare lună:

  • ianuarie-februarie: 8/12 °C;
  • martie: 10/14 °C;
  • aprilie: 12/16 °C;
  • mai: 13/18 °C.

După răsărire, se recomandă limitarea udării, astfel încât plantele să se dezvolte bine. Apoi, este necesar să se asigure o udare uniformă, deoarece rezerva de apă din caseta cu mai multe celule este limitată.

Important! Udarea răsadurilor cu apă rece favorizează dezvoltarea căderii plantuțelor.

În timpul cultivării răsadurilor este necesar să se aplice și îngrășăminte care conțin molibden: 0,5 g de molibdat de sodiu sau de amoniu la 1 m2 de răsad (dizolvați molibdatul în apă și udați) sau, înainte de semănat, aplicați 10 g de molibdat de sodiu sau de amoniu la 1 m3 de substrat.

Trebuie evitată fertilizarea excesivă a răsadurilor, pentru a nu provoca o creștere excesivă și o supraaglomerare a plantelor. Acest lucru se referă în principal la îngrășămintele cu azot, cum ar fi ureea sau nitratul.

Astfel de răsaduri au o valoare redusă, deoarece sunt predispuse la formarea așa-numitelor inflorescențe premature. Inflorescențele premature pot apărea, de asemenea, atunci când răsadurile sunt lăsate mai mult de 8-9 săptămâni.

Înainte de plantarea la locul final răsadurile trebuie să fie călite. În acest scop, cu 8-10 zile înainte de plantare, este necesar să se reducă temperatura din interiorul spațiului de producere, aerisind-o.

În timpul călirii este necesar, de asemenea, să se reducă volumul de apă (dar plantele nu trebuie lăsate să se ofilească).

Răsadul de conopidă gata de plantare trebuie să aibă 5 frunze, a 6-a frunză în formare. Înălțimea optimă a răsadului trebuie să fie de 10-14 cm.

Pregătirea solului pentru plantare răsad de conopidă și broccoli

Solul trebuie să fie prelucrat și udat cu străduință. Cel mai bine este să îl afânăm chiar înainte de plantare, folosind un cultivator cu un tăvălug.

Tăvălugirea suprafeței protejează solul de uscare și îmbunătățește eficiența lucrărilor de întreținere. Plantați răsadurile imediat după ce ați pregătit terenul până la adâncimea coletului.

Este necesar să pregătiți o suprafață care poate fi plantată într-o singură zi.

Răsadurile trebuie să fie protejate de musca verzei. Cu câteva ore înainte de plantare, udați abundent casetele pentru a facilita desprinderea plantelor și pentru a evita deteriorarea sistemului radicular.

Transplantarea se face cel mai bine în zilele înnorate sau, dacă acest lucru nu este posibil, după-amiază. Conopida este pretențioasă față de umiditatea solului în momentul plantării. Prin urmare, cultivarea conopidei fără irigare este riscantă.

În cazul în care solul se usucă, se recomandă să se irige imediat după plantare. Cele mai bune rezultate se obțin prin două udări înainte și după plantare, de aproximativ 15 mm de fiecare dată.

Densitatea optimă pentru conopidă este de 2,5-4,5 plante la 1 m2 . Pentru hibrizii timpurii, care se caracterizează printr-o suprafață foliară mai mică, densitatea de plantare este de 4-4,5 plante la 1 m2, iar pentru hibrizii mai târzii este de 2,5-3 plante la 1 m2.

Modelul standard de plantare este de 30.000-40.000 de plante/ha.

V-ar putea plăcea și articolul Conopida – 7 tulburări fiziologice frecvent întâlnite.

Îngrijirea răsadului de conopidă

Afânarea solului este foarte importantă pentru a permite aerisirea solului după ploi abundente, dar și pentru a distruge buruienile.

Afânarea nu trebuie să fie prea adâncă (aproximativ 3 cm), pentru a nu deteriora sistemul radicular.

În cazul aplicării de erbicide, afânarea spațiilor dintre rânduri trebuie să se facă la o înălțime a plantelor de 15-20 cm, deoarece o afânare mai timpurie poate determina germinarea imediată a buruienilor.

În cazul în care este necesară fertilizarea, atunci este mai bine să se facă înainte de afânarea între rânduri. Cu detalii despre fertilizare revenim în următorul articol.

Dacă solul este pregătit corespunzător înainte de plantare, una sau două operațiuni de afânare sunt de obicei suficiente.

Creșterea în spații protejate

În multe țări, producătorii cultivă conopida în spații protejate. Se folosesc tuneluri pentru recoltele foarte timpurii și folie perforată sau materiale speciale pentru recoltele ulterioare.

Acest lucru necesită destul de multă muncă, dar le poate oferi fermierilor profituri suplimentare. Producția de conopidă în tuneluri este similară producției de varză albă.

Se folosesc tuneluri înalte (3 × 7 × 30 metri) sau tuneluri joase (1,5 × 4 × 30 metri). Răsadurile sunt cultivate în tuneluri încălzite.

Atunci când se produc răsaduri, trebuie acordată atenție necesității de iluminare suplimentară a răsadurilor. Pentru conopidă, sunt preferabile solurile ușoare care se încălzesc rapid.

O atenție deosebită trebuie acordată faptului, că răsadurile trebuie plantate într-un sol potrivit de umed, deoarece solul cu umiditate excesică inhibă puternic creșterea plantelor și este adesea cauza multor tulburări fiziologice.

Distanța de plantare este de 50×50, 45×45 cm sau conform recomandărilor producătorului de semințe. În tunelurile joase, folia se îndepărtează după aproximativ 4-5 săptămâni. Pentru restul sezonului, plantele rămân descoperite. În tuneluri înalte, conopida se dezvoltă până la recoltare.

Este important să se ventileze tunelul, pentru a menține o temperatură optimă, deoarece supraîncălzirea este dăunătoare pentru plante. Prima recoltă poate fi obținută la 55-60 de zile, în cazul hibrizilor foarte timpurii.

Utilizarea materialului de acoperire asigură, de asemenea, o recoltă timpurie a conopidei. Acoperirea trebuie să se facă la scurt timp după plantare, când suprafața solului este încă umedă.

În cazul foliei perforate, perioada de acoperire este de aproximativ 3-4 săptămâni. O utilizare mai îndelungată a foliei cauzează supraîncălzirea plantelor din cauza creșterii rapide a temperaturilor și a luminii solare.

În cazul în care se utilizează alte materiale speciale, această perioadă se prelungește la 6 săptămâni, ceea ce contribuie, de asemenea, la protecția împotriva muștei verzei, deoarece materialul servește ca un fel de barieră, care împiedică dăunătorii să deterioreze plantele.

V-ar putea plăcea și articolul Conopida și broccoli – cauzele principale de ce nu formează căpățâni.

În premieră, vinăriile din Moldova au fost prezentate la Vinexpo Paris 2024

0

Pentru prima dată, vinăriile din Moldova au fost prezentate la Vinexpo Paris 2024, unite sub brand-ul „Wine of Moldova”.

În cadrul expoziției, Moldova a fost reprezentată de 18 producători autohtoni, care au prezentat produse de calitate superioară, din soiuri de struguri selecte și cu arome inedite.

Cu 4.000 de expozanți și 40.000 de vizitatori profesioniști din peste 150 de țări, cea de-a 5-a ediție a salonului internațional Wine Paris/Vinexpo a adunat timp de trei zile principalii actori ai industriei viniviticole.

Acesta a oferit o platformă unică pentru schimbul de cunoștințe, stabilirea de noi parteneriate și explorarea ultimelor inovații din domeniu.

La Vinexpo 2024, echipa Moldovei a avut oportunitatea de a arăta lumii întregi ce înseamnă vinul moldovenesc – o combinație de arome, tradiții și povești.

Participarea producătorilor din Moldova a fost organizată de către Oficiul Național al Viei și Vinului cu suportul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală.

VIDEO. Tehnica de aplicare a îngrășământului lichid KAS-32 – stropitoare

0

Compania EuroChem prezintă detalii despre tehnica de aplicare a îngrășământului lichid KAS-32.

Accentul principal în seria de instruiri este pus pe partea organizatorică: ce echipament să utilizați, care sunt avantajele utilizării KAS-32, când și cum să îl aplicați, unde și cum să depozitați îngrășământul astfel încât să-și păstreze la maxim proprietățile și multe alte detalii utile în lucrul cu îngrășământul KAS-32.

Dacă aveți întrebări suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentanții companiei:

  • Pentru probleme agronomice și tehnice: Lilian Istrati +373-78-360-360.
  • Pentru lucrul cu pulverizatoare, duze, aplicatoare și furtunuri: Dmitrii Afanasiev +373-78-330-321.

V-ar putea fi util și articolul despre Eficiența aplicării îngrășămintelor lichide cu azot KAS-32 și KAS+S la grâul de toamnă în sistemul No-Till.

Agricultorii pot depune dosarele pentru compensarea prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale din anul 2023

3

Decizia Guvernului de a aloca 50 de milioane lei drept suport pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale din anul 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial.

Acest lucru înseamnă că din această clipă, agricultorii pot merge la oficiile teritoriale ale AIPA ca să depună dosarele pentru a beneficia de suport.

Agricultorii au la dispoziție 20 de zile lucrătoare, adică de astăzi și până pe 15 martie inclusiv. 

Anunțul a fost făcut astăzi de viceprim-ministrul Vladimir Bolea, într-un briefing de presă.

Documentele care trebuie prezentate la AIPA sunt următoarele:

  • cererea de acordare a ajutorului financiar;
  • declarația pe propria răspundere privind completitudinea cererii și veridicitatea informației din documentele prezentat;
  • copia certificatului de înregistrare a gospodăriei țărănești sau extrasul din Registrul de Stat al persoanelor juridice;
  • copia actului de constatare a pagubelor cauzate culturilor agricole/mijloacelor fixe de calamitățile naturale ale anului 2023;
  • copia Raportului statistic nr. 4-AGR „Totalurile semănatului pentru recoltă”, înregistrat la organul teritorial pentru statistică (doar solicitanții care gestionează mai mult de 10 ha de teren agricol și care sunt afectați de secetă la cultura de porumb);
  • copia actului de înființare și a pașaportului proiectului planației multianuale, după caz;
  • certificatul de confirmare eliberat de autoritatea reprezentativă a administrației publice locale de nivelul întâi.

De acest ajutor se estimează că vor beneficia în jur de 400 de agricultori.

  • Agricultorii a căror terenuri au fost afectate de secetă în proporție de 60 la 69% vor beneficia de o compensație de 1000 lei per hectar.
  • Pentru cei cu terenuri afectate în proporție de 70 la 79%, compensația va fi de 1500 lei per hectar.
  • În cazul terenurilor afectate de secetă în proporție de 80 la 89%, compensația se va ridica la 2000 lei per hectar.
  • În cele din urmă, terenurile afectate de secetă în proporție de 90 la 100% vor primi cea mai mare compensație, și anume 2500 lei per hectar. În mare parte de aceste compensații vor beneficia agricultorii din sudul Moldovei.

„Ca ministru al Agriculturii, doresc să subliniez angajamentul meu personal și al echipei ministerului de rămâne mereu deschiși pentru fiecare dintre voi. Vă asigur că, la ministerul pe care îl conduc, nu există „ore de primire”.

Fiecare agricultor care are nevoie de clarificări este primit oricând. Nu trebuie să așteptați o zi specială sau o oră anume pentru a veni la minister.

Ușa ministerului este întotdeauna deschisă pentru dumneavoastră. Problemele și provocările cu care vă confruntați sunt discutate deschis și găsim împreună soluțiile.

Ne așezăm la masa discuțiilor alături de specialiștii ministerului, de  juriști,  pentru a înțelege în detalii situația fiecăruia și pentru a acționa în corespundere ce nevoile fiecărui agricultor”, a declarat Vladimir Bolea.  

Fermierii au blocat drumul de acces spre postul vamal Leușeni

0

Fermierii ieșiți cu tractoarele la protest au blocat drumul de acces spre punctul de trecere a frontierei Leușeni. Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal precizează că circulația vehiculelor este imposibilă în contextul acțiunilor organizate de agricultori, transmite IPN.

„La fața locului sunt prezente echipele comune IGPF, IP Hâncești și INSP pentru a menține ordinea publică și a restabili fluxul în trafic. În această situație, recomandăm călătorilor să opteze din timp pentru alternativele disponibile, cum ar fi: PTF Sculeni, PTF Costești sau PTF Leova-Bumbăta, pentru a evita eventualele neplăceri și întârzieri”, menționează cele două instituții.

În contextul protestelor, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii, a mers miercuri Cahul, zona cea mai afectată de seceta din 2023.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare precizează că în discuțiile cu agricultorii au fost clarificate mai multe aspecte.

S-a menționat că, pentru a atenua impactul secetei de anul trecut în zona de sud a țării, agricultorii vor primi până la 2500 de lei per hectar. Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a deciziei, va fi lansat apelul de depunere a dosarelor.

„Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și institutele de cercetare și-au propus ca sarcină elaborarea programelor speciale de dezvoltare a agriculturii pentru zona de sud a Republicii Moldova. Sectorul agricol va fi sprijinit prin cercetare pentru a răspunde eficient noilor necesități și tendințe”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Miercuri, agricultorii care au blocat accesul spre Punctul de trecere al frontierei Leușeni au declarat că ei nu vor să discute cu ministrul agriculturii, dar cu premierul sau cu președintele Parlamentului.

Autoritățile au anunțat că vor desfășura vineri o ședință cu agricultorii, la care urmează să participe și premierul Dorin Recean.

Ramuri de rod la cireș și vișin – cum le deosebim

0

În general, la speciile sâmburoase ramurile de rod au muguri floriferi amplasați lateral, aceștia sunt simpli, amplasați solitar sau în grup cu muguri micști, cu unul din mugurii centrali vegetativi.

Din mugurii floriferi se formează 1-2 flori solitare sau o inflorescență, cum e în cazul pomilor de cireș sau vișin despre care discutăm mai multe astăzi.

La cireș și vișin putem întâlni formațiuni florifere cum ar fi: buchete de mai, ramuri mijlocii, lungi sau ramură de doi ani care să fructifice sau ramură pleată (în mare parte la vișin).

Totodată, există formațiuni preflorifere, cum ar fi pintenul. Acesta este scurt (0,5-2,5 cm), are muguri terminali vegetativi și ulterior va evolua în ramuri buchet.

Ramuri de rod la cireș

Formațiuni standard de fructificare la cireș sunt buchetele de mai, ramurile mijlocii și lungi, caracteristice pentru majoritatea soiurilor populare și cunoscute înregistrate.

În medie, la aceste soiuri aproximativ 75% din mugurii floriferi se formează pe buchete de mai, iar 25% pe ramuri mijlocii și lungi.

Pe ramurile anuale mixte mai lungi (30-45 cm) mugurii floriferi sunt situați preponderent în partea inferioară.

Majoritatea buchetelor de mai cu potențial de productivitate înalt sunt amplasate pe ramuri de 2-4 ani.

Pentru o renovare continuă și dinamică a formațiunilor de rod, lungimea optimă a ramurilor anuale se consideră a fi de 40-60 cm.

În medie, se recomandă un raport de 1:3 dintre ramurile de rod și vegetative sau conform recomandărilor specifice ale soiului sau tehnologiei alese.

Ramurile de rod pot fi deosebite unele de altele vizual, acest lucru ne va ajuta să stabilim o încărcătură optimă a pomilor în timpul tăierilor.

Buchet de mai

Ramura buchet sau buchet de mai – este o ramură de rod scurtă, de 2-5 cm, caracteristică sâmburoaselor, cu mugure terminal vegetativ. În cazul vișinului și cireșului, lateral are doar muguri floriferi.

Ramura buchet evoluează alungindu-se în buchet de mai simplu multianual la cireș, vișin, piersic sau din mugurii laterali vegetativi se dezvoltă un buchet de mai ramificat, cum ar fi la prun sau cais.

Ramura mijlocie – este o ramură de rod de circa 10-35 cm, lateral la bază cu muguri floriferi solitari, lateral muguri vegetativi și floriferi solitari, muguri vegetativi dispuși terminal.

Ramura lungă are 40-140 cm lungime, provine din muguri vegetativi terminali. Ramura lungă are lateral la bază muguri floriferi solitari, lateral – muguri vegetativi solitari, în vârf – mugure vegetativ.

Vezi și Tăierile la cireș – când și cum se fac corect.

Ramuri de rod la vișin

Pe lângă ramurile de rod menționate caracteristice și pentru vișin, mai există câteva particularități bine de cunoscut.

La vișin mugurii floriferi sunt simpli și după fructificare pier, iar ramura pe care au fost amplasați se degarnisește.

Mugurii latenți (dorminzi, adventivi), de obicei, nu ajută la regarnisire, deoarece sunt puțini la număr și pornesc greu în creștere.

La soiurile arborescente de vișin particularitățile de creștere sunt similare cireșului. Fructificarea predomină pe buchete de mai, parțial pe ramuri anuale scurte și mijlocii (mixte) cu lungimea de 25-30 cm.

Pe ramurile mai lungi de 40 cm în anii următori mugurii, în mare parte, evoluează în buchete de mai, iar o parte în lăstari vegetativi. Buchetele de mai și alte ramuri scurte de rod fructifică activ până la 3-4 ani.

La soiurile arbustoide de vișin fructificarea are loc preponderent fructificarea are loc, preponderent, pe ramuri anuale plete:

  • scurte, sub 15-20 cm cu muguri laterali floriferi cel terminal vegetativ din care se dezvoltă apoi o ramură de rod mai scurtă, iar segmentul de doi ani se degarnisește.
  • mijlocii, 25-30 cm, raport favorabil de muguri floriferi și vegetativi, capacitate de ramificare în anul următor pe ramuri scurte.
  • lungi, 35-40 cm, cu majoritatea mugurilor laterali vegetativi care ulterior se ramifică în ramuri de rod și mixte.

Ramura pleată este caracteristică vișinului și unor soiuri de cireș, cum ar fi Ramon Oliva, are 10-40 cm, lateral amplasați muguri floriferi și în vârf mugure vegetativ. Poate evolua în ramuri plete, buchete sau pinten.

Unele soiuri de vișin (Crișana) au tipul mixt de fructificare cu un anumit raport de buchete de mai și ramuri anuale, inclusiv plete.

Vezi mai multe despre Taieri la visin – forme de coroană recomandate.

Bibliografie: Conducerea și tăierea pomilor și arbuștilor fructiferi. Autori: Vasile Babuc, Ananie Peșteanu, Eugeniu Gudumac.

Cultivarea ridichilor de lună. Sfaturi utile la semănat, îngrijire

0

Ridichile de lună sunt foarte des cultivate datorită faptului că recolta poate fi obținută în timp relativ scurt.

În acest articol vom discuta despre câteva aspecte ce țin de perioada când se seamănă ridichile de lună, îngrășămintele recomandate, producerea ridichilor de lună în răsadnițe și alte particularități de întreținere a culturii.

Îngrășăminte pentru ridichi de lună, pregătirea solului

Ridichile de lună preferă soluri mijlocii spre uşoare, fertile, cu reacţie neutră, adică un pH de 6,8-7,4.

Cultura poate fi cultivată primăvara, în cultură succesivă, înainte de tomate, ardei, vinete, ţelină sau toamna după cartofi timpurii, ceapă, usturoi, fasole verde.

În cazul în care semănați ridichea de lună primăvara, terenul trebuie pregătit toamna. Este recomandat să realizați analiza solului pentru a cunoaște ce exact lipsește în acesta.

În general, pentru un hectar se recomandă de administrat 60-80 kg s.a.(substanță activă) P2O5 şi 40-60 kg s.a. K2O.

Îngrășămintele se introduc în sol concomitent cu arătura realizată la adâncimea de 25 cm.

Ulterior, primăvara, concomitent cu pregătirea solului pentru semănat se introduc 100 kg azot, 20-30 kg fosfor şi 20 kg potasiu.

Ca opțiune sănătoasă, puteți semăna îngrășăminte verzi după recoltarea culturii precedente.

În general, ținând cont de faptul că partea ce se consumă se formează în sol, este important să asigurăm un sol afânat.

Unii specialiști recomandă doar lucrări superficiale, cum ar fi cele realizate cu freza.

Când se seamănă ridichile de lună

Pentru a alege perioada de semănat, e bine să cunoaștem unele cerințe ale culturii. Semințele la ridichea de lună germinează la temperatura minimă de 4,4°C, temperatura optimă este de 7°C.

Pentru creșterea și dezvoltarea plantelor sunt necesare temperaturi de 10-12°C.

Plantele tinere de ridichi de lună rezistă la temperaturi de -2…-3°C, iar cele mature la -4…-6°C.

Semănatul ridichilor de lună se face eșalonat, la intervale de 10 zile, începând cu prima decadă a lunii martie și până la sfârșitul lunii, astfel încât să puteți livra pe piață ridichi o perioadă cât mai lungă de timp.

În general, ridichea de lună se seamănă atunci când temperatura din sol este de 4-5°C.

Cultura de ridichi de lună se înființează în benzi a câte 6 rânduri, distanța dintre rânduri fiind de 15 cm, adâncimea de semănat este de 1 cm.

Pentru a semăna un hectar de ridichi de lună sunt necesare 10-12 kilograme de semințe.

La cultura de toamnă de ridichi de lună semănatul se face în perioada 15-30 august.

Îngrijirea culturii de ridichi de lună

Pe parcursul vegetației, printre lucrările importante de întreținere a culturii putem menționa efectuarea răritului culturii pe rând, distanța recomandată dintre plante fiind de 2-4 cm.

Pentru combaterea buruienilor sunt recomandate prașile manuale sau mecanice, indicându-se de a refuza utilizarea erbicidelor.

La cultura din câmp deschis trebuie realizate minim 2 udări cu norme de 200-250 m3/ha aplicate prin aspersie.

Principalele boli întâlnite la ridichea de lună sunt rugina albă, mana şi făinarea, iar dintre dăunători pagube importante poate produce puricele negru (Phyllotreta atra) și musculița albă de seră la cultivarea în teren protejat.

Identificarea și controlul celor mai frecvente afecţiuni, dăunători și boli la ridichi:

Recoltarea ridichii de lună se face la 4-6 săptămâni de la răsărire, manual, prin smulgerea plantelor.

Ridichi de lună cultivate în solar

Cultura ridichii de lună în teren protejat se practică mai mult în solare şi în adăposturi joase acoperite cu folie de polietilenă.

Orientativ, semănatul se realizează în perioada 15 februarie – 25 martie.

Adâncimea de semănat a ridichii de lună este de 0,5–1 cm, spaţiul dintre rânduri – de 10-20 cm (sau astfel, cum este specificat de echipamentul de însămânţare) și spaţiul dintre plante de 2–4 cm.

Cantitatea de sămânţă utilizată este de 5-6 g/m2 (consultați informațiilor de pe ambalajul semințelor pentru a vedea recomandările producătorului).

După semănat terenul se tasează uşor şi se udă cu apă călduţă, de 20-25°C.

Ridichea necesită o irigare frecventă, o dată la 2 sau 3 zile, și uniformă pentru o creștere optimă și o formă bună a rădăcinii.

La 7–8 zile de la apariţia ridichilor, dacă densitatea plantelor este prea mare, îndepărtaţi plantele slab dezvoltate.

În solarii poate fi realizată o fertilizare cu o soluţie formată din 10-15 g azotat de amoniu şi 20-25 g sulfat de potasiu la 10 l apă/m2.

În ultimii ani, au devenit foarte populare îngrășămintele lichide organice. Apelați la un magazin din zonă pentru a vedea variantele disponibile pentru ridichea de lună.

Citește și despre Prazul – cerințe la cultivare. Recoltarea.

EuroGrain Exchange 2024 deschide porțile oportunităților pentru afaceri agricole

0

Pentru a doua oară în capitala României, EuroGrain Exchange 2024, eveniment de clasă dedicat afacerilor cu cereale din Europa Centrală și de Est, își va deschide porțile în perioada 10-11 aprilie, la Centrul de Congrese al Radisson Blu Hotel București, ca un prim summit important al primăverii, ce va aduce o perspectivă unică asupra peisajului european al cerealelor. Agrobiznes este partener media al evenimentului.

După evenimentul de succes de anul trecut, care a înregistrat peste 600 de participanți din 35 de țări, EuroGrainExchange 2024 devine o oportunitate pentru comercianții de cereale, fermierii, furnizorii de inputuri, specialiștii în depozitare și profesioniștii în finanțe de a se întâlni și de a dezbate profundele transformări ale unui sector aflat într-o continuă metamorfoză.

EuroGrainExchange din București reprezintă o comunitate vibrantă de specialiști pasionați ai piețelor de cereale și de semințe oleaginoase. Indiferent dacă sunteți producător, comerciant sau parte a lanțului de aprovizionare, evenimentul este cheia dvs. pentru a debloca potențialul afacerii cu cereale.

Anul acesta, evenimentul are o agendă de top, încercând să surprindă toate aspectele relevante pentru sectorul cerealelor din Balcani și Marea Neagră, din Europa centrală și de Est.

Programul evenimentului vine cu mese rotunde despre importanța cerealelor din regiunea Mării Negre ca factor de preț pe piața globală, precum și despre provocările legate de lanțul de aprovizionare și de volatilitate a inputurilor.

De asemenea, vor fi dezbătute aspecte legate de comerțul cu semințe oleaginoase, uleiuri, șroturi și grăsimi vegetale care se este pus în fața aprovizionării excesive și a suprareglementării.

Nu vor fi uitate nici efectele normelor privind Politica Verde a UE, ce urmează să fie implementate, asupra viitorului sustenabilității și securității alimentare al Europei.

Toate aceste aspecte și încă multe altele vor fi detaliate și dezbătute de vorbitori de top, renumiți pentru expertiza și cunoștințele lor vizionare, ce vor face ca mesele rotunde ale evenimentului să devină o oportunitate de neratat pentru a obține informații profunde asupra celor mai recente tendințe de pe piața cerealelor și a semințelor oleaginoase.

Printre vorbitorii din EMEA se numără Dr. Rory Deverell (Irlanda), Iryna Ozip (Ucraina), Doriana Milenkova (Olanda), Mehdi Zerzeri (Tunisia) și mulți experți din Turcia, România, Bulgaria, Serbia, Grecia, Italia.

Dar cei care vor fi prezenți la eveniment și publicul larg, ce include profesioniști din diverse sectoare din industrie și companii agricole, vor regăsi în EuroGrain Exchange 2024 o platformă unică pentru a construi relații, a face schimb de idei și a explora oportunități de colaborare cu experți și potențiali parteneri din sectorul agrobusiness din întreaga Europă și nu numai. 

De aceea, este deosebit de important ca cei prezenți la eveniment să facă un pas înainte și să rezerve un stand expozițional unde își pot prezenta brandul în mod vizibil, pot atrage jucătorii cheie de pe piață și pot crea conexiuni semnificative în inima comunității agricole, transformând participarea la eveniment într-o experiență vibrantă și de impact.

EuroGrain Exchange 2024 oferă un spațiu personalizat pentru fiecare companie prezentă la eveniment, transformând participarea într-o experiență dinamică și influentă.

Mai mult, rezervarea unui stand de expoziție include și participarea pentru un număr de delegați ai unei companii, prin urmare o maximizare a prezenței la eveniment.

EuroGrain Exchange 2024 propune participanților un parteneriat ce aduce o serie de avantaje valoroase, garantând vizibilitate sporită și implicare activă pe piață, pentru sponsorii evenimentului.

Aceștia vor fi prezentați în mod proeminent în toate eforturile de promovare digitală, cuprinzând prezența activă pe diverse canale de social media, pe site-ul evenimentului, în aplicația mobilă, catalogul digital și materialele promoționale, precum și în buletinele informative ale evenimentului, extinzând semnificativ acoperirea acestuia.

În calitate de sponsor, interacțiunea cu fiecare participant la eveniment va stimula semnificativ recunoașterea brandului unei companii, oferind avantaje competitive în sectorul agrobusiness.

Prin urmare, nu ezitați să vă înscrieți pentru participarea la cel mai important eveniment din primăvara lui 2024 dedicat industriei cerealelor. 

Conectați-vă la EuroGrain Exchange 2024 cu liderii de astăzi din industrie și cu cei gata să conducă mâine sectorul cerealelor și semințelor oleaginoase din Europa Centrală și de Est, regiunea Mării Negre și din Balcani.

CONTACTE: [email protected][email protected].

Temperatura solului – cum e influențată de lucrări, control

0

Temperatura solului este importantă pe tot parcursul anului, dar este deosebit de importantă atunci când se stabilesc datele de începere a semănării culturilor, în special în sistemul No-till.

Temperaturile solului care sunt prea scăzute și prea ridicate pot afecta în mare măsură creșterea culturilor.

Ce poate influența temperatura solului?

Umiditatea solului este un factor important pentru temperatura solului, deoarece apa necesită mult mai mult timp pentru a-și schimba temperatura decât aerul.

Acest lucru poate lucra fie în favoarea noastră, fie împotrivă, în funcție de perioada anului și de condițiile meteorologice actuale.

Un alt factor important ce influențează temperatura solului sunt reziduurile de plante. Amândoi factori pot acționa ca izolatori.

În plus, solurile argiloase vor reacționa diferit față de solurile nisipoase și vor necesita o abordare complexă în controlul temperaturii.

Cum pot diferite practici de lucrare a solului să influențeze temperatura acestuia?

Solul rece, de obicei sub 10 grade Celsius, este mai puțin favorabil pentru activitatea biologică. Acest lucru poate afecta culturile cultivate și microorganismele care mineralizează nutrienții.

Solurile prea calde au un efect similar, cu activitatea biologică încetinind dramatic când solul atinge temperaturi de aproximativ 27 grade Celsius.

Ce ține de lucrarea solului, specialiștii menționează următoarele:

Sistemele convenționale (ce includ arătura) tind să fie atât cele mai calde, cât și cele mai uscate. Sistemele de arat convenționale au fost foarte necesare în trecut, deoarece nu aveam altă modalitate de a gestiona solurile noastre.

Această practică, totuși, distruge structura solului și previne o bună absorbție a apei din cauza problemelor generate de crusta solului. Din această cauză, sistemele convenționale prezintă un risc mare pentru randamentul culturilor în caz de secetă sau ploi rapide.

Practicile de lucrare minimă, cum ar fi lucrarea în benzi, se comportă de obicei similar cu câmpurile arate convențional, dar reușesc să ajute solul să mențină umiditatea.

Acest lucru poate fi ideal în locațiile mai umede unde se dorește să se minimizeze costurile legate de combustibil, să se reducă riscul de secetă și să se protejeze solul.

Practicile fără arat (No-till), așa cum au arătat cercetările de la mai multe universități de peste hotare, au de obicei temperaturi mai scăzute ale solului și un conținut mai mare de apă.

Acest lucru este ideal în zonele mai calde și mai uscate, precum și solurile nisipoase. Aceste soluri tind, de asemenea, să gestioneze mai bine variațiile extreme de temperatură decât solurile uscate.

Practicile No-till combinate cu culturi de acoperire se comportă foarte aproape de sistemele arate convențional. Acest lucru se datorează unei porozități mai bune și capacității de a gestiona apa mai eficient.

Această practică diferă de sistemele convenționale prin faptul că este mai puțin dăunătoare pentru sol. Cultura de acoperire utilizează apa de la suprafața solului, permițându-i să se încălzească mai repede.

Cultura de acoperire poate apoi să protejeze suprafața solului în perioadele mai calde ale anului.

V-ar putea fi util și articolul despre Culturi de acoperire sau covoare vegetale – amestecuri utile.

Amintim că, sistemele de lucrare minimă a solului și excluderea acesteia necesită câțiva ani înainte de a vedea rezultate reale și consistente.

Diferența de temperatură sol lucrat, stânga (33.1 grade Fahrenheit = 0.6 grade Celsius) și sol acoperit, dreapta (36 grade Fahrenheit = 2.22 grade Celsius):

Cum putem gestiona temperatura solului?

Culturile de acoperire pot modifica semnificativ temperaturile solului. Culturile de acoperire au redus diferența temperaturilor de zi și de noapte. Mulciul culturii de acoperire protejează solul de nopțile reci și încetinește răcirea.

Fermierii care practică No-till de mai mulți ani și folosesc culturi de acoperire spun că solurile lor nu sunt reci. Există trei motive pentru care se întâmplă acest lucru.

În primul rând, în tranziția de la aratul convențional la excluderea acestuia, solurile tind să fie compactate, păstrând solul umed și saturat. Apa reține căldura și frigul mai mult timp decât aerul, ceea ce acționează ca un izolator.

Astfel, solurile reci tind să fie umede și izolate de atmosferă prin reziduul de pe suprafața solului. Culturile de acoperire într-o rotație fără arat permit ploii și precipitațiilor să pătrundă în sol (solurile sunt mai poroase) și permit mai mult aer să pătrundă în sol pentru a încălzi solul mai repede.

Culturile de acoperire de cereale păioase pot penetra de obicei până la 30 cm de siol compactat pe an, deci poate dura mai mulți ani pentru a elimina compactarea solului care este de câțiva metri adâncime.

În al doilea rând, în cazul practicării pe termen lung a No-till cu culturi de acoperire, pe măsură ce resturile organice sunt adăugate la suprafața soluluiculoarea solului se schimbă de la galben deschis și maro la maro închis și negru pe măsură ce reziduurile organice se descompun.

Reziduurile organice de culoare închisă absorb lumina soarelui și căldura, încălzind solul. Din nou, acest proces poate necesita mai mulți ani.

În al treilea rând, pe măsură ce se acumulează și mai multe reziduuri organice pe suprafața solului, intensitatea activității biologice de la suprafața solului crește.

Materia organică biologic activă degajă căldură pe măsură ce descompunerea microbiană se intensifică, încălzind solul. Pentru ca această ultimă secvență să aibă loc, trebuie să se acumuleze un strat gros de reziduuri pe suprafața solului.

Cum afectează diferite practici de lucrare a solului temperatura în sezonul de creștere?

Solul este cel mai fierbinte după semănat și înainte de închiderea rândurilor. În această perioadă, temperaturile înalte provoacă stresul culturilor și împiedică absorbția de nutrienți și apă.

În lipsa umidității solului, această condiție a solului și durata pot avea cel mai mare impact asupra culturii dvs.

Solurile care sunt protejate de soare prin intermediul culturilor pot menține umiditatea solului pentru când culturile dvs. au nevoie de ea.

Cu rădăcini amplasate într-un sol mai răcoros și umiditate adecvată, creșterea poate continua, iar nutrienții devin mai disponibili pentru culturi, pe când în solul fierbinte, aceștia s-ar să nu mai fie accesibili.

Lipsa apei în timpul fazelor critice de creștere pentru culturi va afecta recolta. Cu mai mulți ani de secetă extremă și semne că s-ar putea să fie mai mulți în viitor, luați în considerare cu atenție cum vă protejați umiditatea solului, mai ales că apa este cel mai limitator factor pentru producția de culturi.

Creșterea porozității solului, agregării solului și carbonului organic din sol prin reducerea aratului și adăugarea de culturi de acoperire pot toate duce la o mai bună infiltrare a apei.

Acest lucru vă va permite să mențineți și să utilizați apa pe care o obțineți atunci când aveți nevoie de ea.

Solurile expuse descoperite se pot încălzi mai repede primăvara, dar sunt, de asemenea, la cel mai mare risc de eroziune a solului din cauza vântului sau apei. Acest lucru vă poate costa în timp prin pierderea de sol arabil și nutrienți.

Surse: