EuroGrain Exchange 2024 deschide porțile oportunităților pentru afaceri agricole

0

Pentru a doua oară în capitala României, EuroGrain Exchange 2024, eveniment de clasă dedicat afacerilor cu cereale din Europa Centrală și de Est, își va deschide porțile în perioada 10-11 aprilie, la Centrul de Congrese al Radisson Blu Hotel București, ca un prim summit important al primăverii, ce va aduce o perspectivă unică asupra peisajului european al cerealelor. Agrobiznes este partener media al evenimentului.

După evenimentul de succes de anul trecut, care a înregistrat peste 600 de participanți din 35 de țări, EuroGrainExchange 2024 devine o oportunitate pentru comercianții de cereale, fermierii, furnizorii de inputuri, specialiștii în depozitare și profesioniștii în finanțe de a se întâlni și de a dezbate profundele transformări ale unui sector aflat într-o continuă metamorfoză.

EuroGrainExchange din București reprezintă o comunitate vibrantă de specialiști pasionați ai piețelor de cereale și de semințe oleaginoase. Indiferent dacă sunteți producător, comerciant sau parte a lanțului de aprovizionare, evenimentul este cheia dvs. pentru a debloca potențialul afacerii cu cereale.

Anul acesta, evenimentul are o agendă de top, încercând să surprindă toate aspectele relevante pentru sectorul cerealelor din Balcani și Marea Neagră, din Europa centrală și de Est.

Programul evenimentului vine cu mese rotunde despre importanța cerealelor din regiunea Mării Negre ca factor de preț pe piața globală, precum și despre provocările legate de lanțul de aprovizionare și de volatilitate a inputurilor.

De asemenea, vor fi dezbătute aspecte legate de comerțul cu semințe oleaginoase, uleiuri, șroturi și grăsimi vegetale care se este pus în fața aprovizionării excesive și a suprareglementării.

Nu vor fi uitate nici efectele normelor privind Politica Verde a UE, ce urmează să fie implementate, asupra viitorului sustenabilității și securității alimentare al Europei.

Toate aceste aspecte și încă multe altele vor fi detaliate și dezbătute de vorbitori de top, renumiți pentru expertiza și cunoștințele lor vizionare, ce vor face ca mesele rotunde ale evenimentului să devină o oportunitate de neratat pentru a obține informații profunde asupra celor mai recente tendințe de pe piața cerealelor și a semințelor oleaginoase.

Printre vorbitorii din EMEA se numără Dr. Rory Deverell (Irlanda), Iryna Ozip (Ucraina), Doriana Milenkova (Olanda), Mehdi Zerzeri (Tunisia) și mulți experți din Turcia, România, Bulgaria, Serbia, Grecia, Italia.

Dar cei care vor fi prezenți la eveniment și publicul larg, ce include profesioniști din diverse sectoare din industrie și companii agricole, vor regăsi în EuroGrain Exchange 2024 o platformă unică pentru a construi relații, a face schimb de idei și a explora oportunități de colaborare cu experți și potențiali parteneri din sectorul agrobusiness din întreaga Europă și nu numai. 

De aceea, este deosebit de important ca cei prezenți la eveniment să facă un pas înainte și să rezerve un stand expozițional unde își pot prezenta brandul în mod vizibil, pot atrage jucătorii cheie de pe piață și pot crea conexiuni semnificative în inima comunității agricole, transformând participarea la eveniment într-o experiență vibrantă și de impact.

EuroGrain Exchange 2024 oferă un spațiu personalizat pentru fiecare companie prezentă la eveniment, transformând participarea într-o experiență dinamică și influentă.

Mai mult, rezervarea unui stand de expoziție include și participarea pentru un număr de delegați ai unei companii, prin urmare o maximizare a prezenței la eveniment.

EuroGrain Exchange 2024 propune participanților un parteneriat ce aduce o serie de avantaje valoroase, garantând vizibilitate sporită și implicare activă pe piață, pentru sponsorii evenimentului.

Aceștia vor fi prezentați în mod proeminent în toate eforturile de promovare digitală, cuprinzând prezența activă pe diverse canale de social media, pe site-ul evenimentului, în aplicația mobilă, catalogul digital și materialele promoționale, precum și în buletinele informative ale evenimentului, extinzând semnificativ acoperirea acestuia.

În calitate de sponsor, interacțiunea cu fiecare participant la eveniment va stimula semnificativ recunoașterea brandului unei companii, oferind avantaje competitive în sectorul agrobusiness.

Prin urmare, nu ezitați să vă înscrieți pentru participarea la cel mai important eveniment din primăvara lui 2024 dedicat industriei cerealelor. 

Conectați-vă la EuroGrain Exchange 2024 cu liderii de astăzi din industrie și cu cei gata să conducă mâine sectorul cerealelor și semințelor oleaginoase din Europa Centrală și de Est, regiunea Mării Negre și din Balcani.

CONTACTE: [email protected][email protected].

Temperatura solului – cum e influențată de lucrări, control

0

Temperatura solului este importantă pe tot parcursul anului, dar este deosebit de importantă atunci când se stabilesc datele de începere a semănării culturilor, în special în sistemul No-till.

Temperaturile solului care sunt prea scăzute și prea ridicate pot afecta în mare măsură creșterea culturilor.

Ce poate influența temperatura solului?

Umiditatea solului este un factor important pentru temperatura solului, deoarece apa necesită mult mai mult timp pentru a-și schimba temperatura decât aerul.

Acest lucru poate lucra fie în favoarea noastră, fie împotrivă, în funcție de perioada anului și de condițiile meteorologice actuale.

Un alt factor important ce influențează temperatura solului sunt reziduurile de plante. Amândoi factori pot acționa ca izolatori.

În plus, solurile argiloase vor reacționa diferit față de solurile nisipoase și vor necesita o abordare complexă în controlul temperaturii.

Cum pot diferite practici de lucrare a solului să influențeze temperatura acestuia?

Solul rece, de obicei sub 10 grade Celsius, este mai puțin favorabil pentru activitatea biologică. Acest lucru poate afecta culturile cultivate și microorganismele care mineralizează nutrienții.

Solurile prea calde au un efect similar, cu activitatea biologică încetinind dramatic când solul atinge temperaturi de aproximativ 27 grade Celsius.

Ce ține de lucrarea solului, specialiștii menționează următoarele:

Sistemele convenționale (ce includ arătura) tind să fie atât cele mai calde, cât și cele mai uscate. Sistemele de arat convenționale au fost foarte necesare în trecut, deoarece nu aveam altă modalitate de a gestiona solurile noastre.

Această practică, totuși, distruge structura solului și previne o bună absorbție a apei din cauza problemelor generate de crusta solului. Din această cauză, sistemele convenționale prezintă un risc mare pentru randamentul culturilor în caz de secetă sau ploi rapide.

Practicile de lucrare minimă, cum ar fi lucrarea în benzi, se comportă de obicei similar cu câmpurile arate convențional, dar reușesc să ajute solul să mențină umiditatea.

Acest lucru poate fi ideal în locațiile mai umede unde se dorește să se minimizeze costurile legate de combustibil, să se reducă riscul de secetă și să se protejeze solul.

Practicile fără arat (No-till), așa cum au arătat cercetările de la mai multe universități de peste hotare, au de obicei temperaturi mai scăzute ale solului și un conținut mai mare de apă.

Acest lucru este ideal în zonele mai calde și mai uscate, precum și solurile nisipoase. Aceste soluri tind, de asemenea, să gestioneze mai bine variațiile extreme de temperatură decât solurile uscate.

Practicile No-till combinate cu culturi de acoperire se comportă foarte aproape de sistemele arate convențional. Acest lucru se datorează unei porozități mai bune și capacității de a gestiona apa mai eficient.

Această practică diferă de sistemele convenționale prin faptul că este mai puțin dăunătoare pentru sol. Cultura de acoperire utilizează apa de la suprafața solului, permițându-i să se încălzească mai repede.

Cultura de acoperire poate apoi să protejeze suprafața solului în perioadele mai calde ale anului.

V-ar putea fi util și articolul despre Culturi de acoperire sau covoare vegetale – amestecuri utile.

Amintim că, sistemele de lucrare minimă a solului și excluderea acesteia necesită câțiva ani înainte de a vedea rezultate reale și consistente.

Diferența de temperatură sol lucrat, stânga (33.1 grade Fahrenheit = 0.6 grade Celsius) și sol acoperit, dreapta (36 grade Fahrenheit = 2.22 grade Celsius):

Cum putem gestiona temperatura solului?

Culturile de acoperire pot modifica semnificativ temperaturile solului. Culturile de acoperire au redus diferența temperaturilor de zi și de noapte. Mulciul culturii de acoperire protejează solul de nopțile reci și încetinește răcirea.

Fermierii care practică No-till de mai mulți ani și folosesc culturi de acoperire spun că solurile lor nu sunt reci. Există trei motive pentru care se întâmplă acest lucru.

În primul rând, în tranziția de la aratul convențional la excluderea acestuia, solurile tind să fie compactate, păstrând solul umed și saturat. Apa reține căldura și frigul mai mult timp decât aerul, ceea ce acționează ca un izolator.

Astfel, solurile reci tind să fie umede și izolate de atmosferă prin reziduul de pe suprafața solului. Culturile de acoperire într-o rotație fără arat permit ploii și precipitațiilor să pătrundă în sol (solurile sunt mai poroase) și permit mai mult aer să pătrundă în sol pentru a încălzi solul mai repede.

Culturile de acoperire de cereale păioase pot penetra de obicei până la 30 cm de siol compactat pe an, deci poate dura mai mulți ani pentru a elimina compactarea solului care este de câțiva metri adâncime.

În al doilea rând, în cazul practicării pe termen lung a No-till cu culturi de acoperire, pe măsură ce resturile organice sunt adăugate la suprafața soluluiculoarea solului se schimbă de la galben deschis și maro la maro închis și negru pe măsură ce reziduurile organice se descompun.

Reziduurile organice de culoare închisă absorb lumina soarelui și căldura, încălzind solul. Din nou, acest proces poate necesita mai mulți ani.

În al treilea rând, pe măsură ce se acumulează și mai multe reziduuri organice pe suprafața solului, intensitatea activității biologice de la suprafața solului crește.

Materia organică biologic activă degajă căldură pe măsură ce descompunerea microbiană se intensifică, încălzind solul. Pentru ca această ultimă secvență să aibă loc, trebuie să se acumuleze un strat gros de reziduuri pe suprafața solului.

Cum afectează diferite practici de lucrare a solului temperatura în sezonul de creștere?

Solul este cel mai fierbinte după semănat și înainte de închiderea rândurilor. În această perioadă, temperaturile înalte provoacă stresul culturilor și împiedică absorbția de nutrienți și apă.

În lipsa umidității solului, această condiție a solului și durata pot avea cel mai mare impact asupra culturii dvs.

Solurile care sunt protejate de soare prin intermediul culturilor pot menține umiditatea solului pentru când culturile dvs. au nevoie de ea.

Cu rădăcini amplasate într-un sol mai răcoros și umiditate adecvată, creșterea poate continua, iar nutrienții devin mai disponibili pentru culturi, pe când în solul fierbinte, aceștia s-ar să nu mai fie accesibili.

Lipsa apei în timpul fazelor critice de creștere pentru culturi va afecta recolta. Cu mai mulți ani de secetă extremă și semne că s-ar putea să fie mai mulți în viitor, luați în considerare cu atenție cum vă protejați umiditatea solului, mai ales că apa este cel mai limitator factor pentru producția de culturi.

Creșterea porozității solului, agregării solului și carbonului organic din sol prin reducerea aratului și adăugarea de culturi de acoperire pot toate duce la o mai bună infiltrare a apei.

Acest lucru vă va permite să mențineți și să utilizați apa pe care o obțineți atunci când aveți nevoie de ea.

Solurile expuse descoperite se pot încălzi mai repede primăvara, dar sunt, de asemenea, la cel mai mare risc de eroziune a solului din cauza vântului sau apei. Acest lucru vă poate costa în timp prin pierderea de sol arabil și nutrienți.

Surse:

Fermier: Fără No-till, în zonele afectate de secetă, am falimenta

0

Vitalie Ciobanu este un fermier din raionul Cimișlia, care gestionează o suprafață de 3000 de ha, atât în satul Hârtop, cât și în raionul Leova, dintre care circa 600 de ha sunt în proprietatea întreprinderii SRL Vitcim, restul suprafeței este în arendă.

Are angajați 35 de lucrători, iar parcul tehnic este dotat cu utilaje și tehnică modernă. 

Vitalie povestește că, la fel ca și mulți alți colegi de ai săi, la început privea sceptic tot ceea ce înseamnă agricultura conservativă și aceasta deoarece mulți fermieri cred că schimbările se pot observa imediat. 

Acum, în anul trei de când a trecut la tehnologia No-Till, spune că aceasta este viitorul, pentru cei ce care își doresc să dezvolte o afacere de succes cu recolte bogate, chiar și în ani mai dificili din punct de vedere a condițiilor climaterice. 

„Atunci când am început să fac agricultură am inclus diverse culturi în asolament, dar, cu părere de rău, unele dintre ele, așa cum este mazărea, sorgul, nu au arătat rezultatele așteptate, astfel că am fost nevoit să renunț la ele. La moment, mă axez, în mare parte, pe creșterea porumbului, floarea-soarelui și grâului”. 

Fermierul spune că, 35% din întreaga suprafață este cultivată cu porumb, 35% floarea-soarelui și restul grâu.

„Ne-am axat pe cultivarea porumbului, dar mai semănăm și rapiță, care, în funcție de condițiile climaterice, arată recolte diferite. Pentru anul curent, planificăm să semănăm 819 ha de porumb, peste 1000 ha de floarea-soarelui, aproximativ 900 de ha cu grâu”.

Primele încercări de a implementa tehnologia No-Till le-au făcut în anul 2021, după seceta din 2020. Spune fermierul că, inițial, se gândea că lucrarea solului după această tehnologie nu va da roadele așteptate, că vor avea recolte mai mici, sau se vor confrunta cu probleme legate de boli și dăunători. 

„În anul 2021, după ce am semănat floarea-soarelui și porumb pe terenurile unde nu a fost realizată lucrarea solului, am obținut recolte foarte bune, peste așteptările pe care le aveam. Acum pot să vă spun că No-Till este viitorul pentru agricultura din țara noastră, mai ales în zonele secetoase din partea de centru și sud a țării. Cei care nu vor adapta aceste practici vor falimenta. Cred că fermierii ar trebui să accepte deja această idee, să se informeze cât mai mult, să participe la vizite de studiu, să preia experiența celor care au reușit să înțeleagă esența acestei tehnologii”. 

După trei ani de la practicarea No-Till, Vitalie Ciobanu subliniază că, a observat câteva avantaje, printre care recolte medii mai mari la hectar, chiar și în condițiile anului 2023, costuri mai mici de producere, dar și un sol mai sănătos.

„Datorită implementării agriculturii conservative am reușit să stopăm eroziunea eoliană, fenomen des întâlnit în regiunea noastră. Inclusiv, am reușim să conservăm umiditatea în sol. S-a schimbat și structura solului datorită biodiversității care a apărut. Observăm un sol mai sănătos, care oferă posibilitatea culturilor să se dezvolte mult mai bine și să ofere recolte mai mari”.

Tânărul a spus că colaborează cu toate instituțiile din țară care oferă suport, inclusiv financiar, pentru fermieri. Pentru prima dată, au participat la proiectul MAC-P în anul 2014, când au procurat o semănătoare, ulterior, în anul 2023 au beneficiat de un grant pentru procurarea semănătorii Agro Soiuz.

„Suportul pe care l-am obținut din partea acestui proiect a fost binevenit în contextul în care, ne confruntăm cu mai multe probleme legate de seceta care se repetă, dar și cu situația din regiune, care ne-a dat peste cap toate planurile. În cadrul gospodăriei nu aveam o semănătoare pentru păioase în sistemul No-Till”. 

Fermierul ne-a povestit că indiferent de problemele cu care se confruntă, nu se pot opri și își fac planuri mari atât pentru anul curent, cât și pentru anii următori. 

„La moment, studiem regulamentul de subvenționare și încercăm să identificăm posibilitățile pe care ni le oferă statul. Ne dorim să construim un depozit cu suprafața de 1000 m2, inclusiv să investim în deschiderea unei ferme zootehnice – avicole sau de vaci. Ceea ce ne trezește semne de întrebare este unde vom vinde producția”

Vitalie Ciobanu menționează că nu există siguranță, iar fermierilor le este frică că investițiile pe care le vor face îi vor falimenta. 

„Ne dorim să investim în dezvoltarea unei ferme zootehnice, pentru că am avea și mai multe beneficii pornind de la gunoiul de grajd, producerea în ciclu închis și altele, dar întrebarea principală este că producătorii autohtoni nu sunt protejați pe piața locală și atunci ne este frică că nu vom avea unde comercializa producția, iar investițiile pe care trebuie să le facem nu sunt tocmai mici. Ne-am dori ca statul să se gândească, în primul rând, la produsul autohton și la oamenii care muncesc în domeniul agricol. Rețelele de retail din țara noastră nu au niște reguli stricte pe care să le respecte și să creeze condiții pentru produsul local”. 

Vitalie Ciobanu este hotărât să investesc acasă, să realizeze aici o afacere de succes, dar și-ar dori ca statul să garanteze siguranță și stabilitate pentru producătorii autohtoni.

La final, fermierul a subliniat că este deschis pentru colegii care se gândesc să adopte principiile agriculturii conservative, să împartă din experiența pe care au reușit să o acumuleze și le recomandă să apeleze la programele de suport existente. 

Acest articol face parte din campania de promovare a managementului durabil al terenurilor, realizată în parteneriat cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Proiectul MAC-P, finanțat de Banca Mondială și Fondul Global de Mediu, este dedicat creșterii competitivității agriculturii moldovenești și promovării practicilor agricole sustenabile. În cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor, producătorii agricoli care au investit în echipamente și utilaje agricole ce asigură conservarea și îmbunătățirea solurilor (no-till și strip-till) pot beneficia de granturi în valoare de până la 10 000 dolari SUA. Mai multe detalii despre Programul de granturi sunt disponibile pe site-ului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială – www.capmu.md.”

Asociația Moldova Fruct și Serviciul Vamal analizează noua legislație vamală

0

Conducerea Serviciului Vamal a avut o ședință de lucru cu reprezentanții Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte de interes pentru mediul de afaceri, în special aplicarea procedurilor vamale în operațiunile de import/export.

În cadrul dialogului au fost abordate mai multe aspecte ce vizează activitatea exportatorilor de fructe, din perspectiva procedurilor vamale aplicate conform noii legislații vamale, precum și instrumentele de facilitare a comerțului pe care le pot aplica agenții economici.

Conducerea Serviciului Vamal a menționat că, autoritatea vamală este în proces de implementare a mai multor mecanisme de facilitare a activității economice, ce prevăd condiții uniform aplicabile pentru întreaga piață de desfacere a UE, accentul fiind pus în primul rând pe responsabilitatea agenților economici.

Astfel, la etapa actuală, au loc mai multe ajustări ale sistemului informațional și se definitivează testarea unor noi funcționalități care vor automatiza procesele vamale și vor ușura activitatea pentru agenții economici.

Unul dintre aceste instrumente care va fi lansat în scurt timp este validarea automată a declarațiilor vamale la export, ceea ce presupune acordarea liberului de vamă direct la postul vamal de export, simplificare ce va reduce costurile, resursele de timp și interacțiunea fizică cu autoritatea vamală.

Având în vedere că promovarea exportului și extinderea pieței de desfacere pentru produsele autohtone este un obiectiv la nivel de stat, Serviciul Vamal împreună cu autoritățile de resort mențin o comunicare permanentă, pe diverse platforme de dialog, pentru intervenția promptă în cazul anumitor problematici și perfecționarea procedurilor în domeniul vamal.

În urma dialogului cu exportatorii de fructe, au fost identificate mai multe soluții de optimizare a procedurilor de control la frontieră și control fizic detaliat, pentru asigurarea unui mediu concurențial favorabil, încurajarea desfășurarii activității economice în albia legală și furnizarea datelor autentice autorității vamale.

La rândul lor, reprezentanții Asociației au apreciat deschiderea manifestată de autoritatea vamală pentru o comunicare directă și transparentă, exprimând convingerea că soluțiile identificate la problemele existente vor sta la baza deciziilor privind perfecționarea cadrului normativ din domeniul vamal.

La finalul întrevederii, părțile au agreat desfășurarea mai multor sesiuni tematice, în zonele țării, pentru a informa agenții economici despre simplificările vamale oferite de noua legislație vamală, care este orientată spre promovarea exporturilor și extinderea piețelor de desfacere pentru produsele autohtone.

Agricultorii au blocat din nou accesul spre Vama Leușeni

0

Accesul spre punctul de trecere a frontierei Leușeni a fost întrerupt de la ora 10:35 în contextul protestelor organizate de agricultori, precizează Poliția de Frontieră, scrie ipn.md.

Circulația vehiculelor este blocată, iar echipele comune IGPF, IP Hâncești și INSP sunt prezente pentru a menține ordinea publică și a restabili fluxul în trafic.

Călătorilor le este recomandat să opteze din timp pentru alternativele disponibile, cum ar fi: PTF Sculeni, PTF Costești sau PTF Leova-Bumbăta.

Agricultorii protestatari au blocat și în zilele trecute accesul spre Vama Leușeni.

În cadrul unei conferințe de presă, marți, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, a declarat că nu a parvenit vreun demers din partea fermierilor care protestează.

Acesta a mai spus că ministerul este deschis pentru dialog cu toți agricultorii.

Recean, despre protestul fermierilor: „Noi am alocat bani. Gradual, vom rezolva problemele”

0

Premierul Dorin Recean declară că autoritățile încearcă „constant” să găsească soluții pentru a rezolva problemele cu care se confruntă fermierii, notează agora.md.

Amintim că, este a treia zi în care fermierii protestează pe mai multe trasee, inclusiv pe drumul care duce spre vama Leușeni. Potrivit lor, o bună parte din problemele acestora nu au fost soluționate, astfel există un risc sporit ca o bună parte din întreprinderile agricole existente să falimenteze.

Mai multe detalii Fermierii protestatari: Situația niciodată nu a fost așa dificilă. Criza distruge mii de agricultori și zeci de sate.

Recean face apel la mijloacele financiare care au fost alocate pentru acest scop.

Astfel, prim-ministrul spune că în anul 2023 au fost alocate două miliarde de lei în total pentru sectorul agricol, 1,7 miliarde în fondul de subvenționare.

„Pe lângă această sumă, 1,5 miliarde de lei a fost făcut împrumut pentru acordarea de granturi. Banii vor fi destinați sectorului zootehnic, pentru pomicultură și restabilirea sistemelor de irigare.

Tot în acest an a fost accelerată debursarea subvențiilor, spune Recean. Mai exact, este vorba de 361 de milioane de lei au fost până în acest moment debursați.

Noi am alocat bani, am limitat importurile. Am accelerat procedura de restituire a TVA-ului, identificăm noi sume pentru subvenții (…) Vreau să îndemn să avem respect pentru toți cetățenii, avem dreptul să protestăm, dar să facem așa fel încât să nu afectăm drepturile altora. Gradual vom rezolva toate problemele (…) Guvernul anticipează problemele care există”, menționează Recean.

Roman Tabarcea: Hibridul de porumb DKC 5092 ne-a oferit o recoltă record în 2023. Miza în acest sezon – DKC 4917 și DKC 5092

0

În pragul noului sezon agricol, fermierii se pregătesc de stabilirea sau reconfirmarea parteneriatelor cu companiile ce le-au oferit produse de calitate, care la rândul lor, au generat recolte înalte și profit. 

Chiar dacă anul 2023 a fost unul destul de complicat, din punct de vedere al condițiilor climaterice, al prețurilor la cereale, totuși, producătorii agricoli care au investit în produse de calitate și au avut noroc de ceva precipitații, au obținut recolte de calitate.

Roman Tabarcea, fermier din satul Larga, raionul Briceni, are în gestiune peste 1500 de ha. Până nu demult, creșteau și mai multe culturi leguminoase, dar, la moment, se axează pe culturile tehnice cum sunt porumbul, floarea-soarelui, soia, rapița și grâul. 

De mai bine de 10 ani, fermierul colaborează cu compania Bayer. În ultimii doi ani, au avut însămânțate mai multe suprafețe cu hibrizii Dekalb și, spune Roman, au rămas foarte mulțumiți de recoltele obținute.

„Mai mult ca atât, pe unele câmpuri din cadrul gospodăriei noastre, recoltele obținute la hibrizii Dekalb ne-au oferit recolte record, ceea ce desigur este un mare avantaj. De asemenea, din portofoliul companiei Bayer aplicăm erbicide și insecticide. Spre exemplu, am folosit erbicidul Adengo la porumb și am fost impresionați de eficacitatea pe care a oferit-o”.

Producătorul menționează că, produsele Bayer sunt originale și permit, în diferite condiții climaterice, atingerea rezultatelor maxime.  

„Am observat că erbicidele Bayer au o eficacitate mult mai înaltă, comparativ cu  alte produse de la alte companii. Chiar dacă vorbim de prețuri puțin mai mari, acestea sunt motivate, mai ales când reușim să avem și rezultatele scontate. Am aplicat și erbicidul Sekator® Progress, care, în cazul culturii grâului, are un cost mic, dar datorită controlului eficient al buruienilor în primele faze, oferă un randament mult mai înalt. Mai mult ca atât, este un erbicid cu prelucrare foliară rapidă, care lucrează și la temperaturi mai scăzute”.

În ceea ce ține de hibridul de porumb DKC 5092, Roman menționează că acesta, din toți concurenții, a fost numărul unul, atât după recoltă, cât și după umiditatea scăzută la recoltare.

„Chiar și în condițiile complicate din anul 2023, acest hibrid semi-timpuriu a reușit să se remarce și să fie primul la recoltele obținute, oferindu-ne 13,4 tone/ha. Astfel, în 2024, vom miza pentru DKC 5092, dar și DKC 4917 – care la fel demonstrează un potențial deosebit”.

Vezi aici detalii despre DKC 4917.

În gospodăria Largo-Terra, pe circa 50% din toată suprafața este aplicată tehnologia Mini-Till, iar alte 50% se mai prelucrează după tehnologia clasică.

„De mai bine de 10 ani, lucrăm terenurile după tehnologia Mini-Till din mai multe considerente, dintre care cele mai importante avantaje fiind costurile reduse și păstrarea umidității în sol. Avem și terenuri pe care le lucrăm după principiile agriculturii tradiționale deoarece unele culturi ne oferă recolte destul de înalte, deși nu în fiecare an avem rezultate la fel de îmbucurătoare. Totuși, cea mai mare diferență între aceste două tehnologii, este costul de producție”.  

Practic, 90% din toată recolta obținută în anul 2023, a fost deja comercializată, a mai povestit Roman.

„Din punct de vedere al productivității, anul trecut a fost, pentru gospodăria noastră, unul mediu spre bun, dar cea mai mare problemă a fost prețul mic oferit pentru recolte, ceea ce a dus la obținerea unui profit mai mic decât media din ultimii cinci ani”.

În ceea ce ține de planurile pentru viitor, fermierul a menționat că își dorește să aplice îngrășăminte lichide, să eficientizeze munca angajaților și să completeze parcul tehnic cu soluții de ultimă generație. 

„Totodată, avem în plan să digitalizăm cât mai mult toate procesele din cadrul gospodăriei, să administrăm o afacere agricolă modernă și sigură, pentru a reduce din investiții și a obține un randament mult mai ridicat”. 

Tăierile la prun. Forma de coroană – piramidă mixtă

0

Tăierile la pomii de prun conduși după forma de coroană piramidă mixtă sunt orientate spre obținerea a:

Unui trunchi de 0,7-0,8 m, un ax central vertical bine dezvoltat, la baza căruia sunt amplasate în etaj 3-4 ramuri de schelet distanțate la 10-12 cm una de alta.

Unghiul de ramificare a acestor ramuri este de 45-60 de grade și unghi de divergență în funcție de numărul de ramuri de la 120 până la 90 de grade.

Unghi de divergență a ramurilor; Sursă: Conducerea și tăierea pomilor arbuști fructiferi

Unghiul de ramificare: a. – unghi de 45-60 de grade ( favorabil); b. – unghi ascuțit (nefavorabil); c. – unghi mai mare de 60 de grade (nefavorabil).

Mai sus de primul etaj sunt amplasate 3-4 ramuri de schelet solitar-spiralat în jurul axului la un interval de 25-30 cm.

Pe fiecare ramură de schelet sunt dispuse de la 1 la 3 ramuri de semischelet, numărul acestora micșorându-se de jos în sus pe lungimea axului.

Citește și despre Tăierile la măr. Forma de coroană – palmetă mixtă.

Pe axul central, ramurile de schelet și semischelet sunt dispuse ramurile de garnisire. Înălțimea totală a pomului după formarea coroanei trebuie să fie de 3,0-3,4 m, lățimea în partea inferioară – 3,0-3,5 m.

Tăieri la prun în anul I

Vergile plantate se scurtează la 80-90 cm de la sol. Dacă în zona proiectării coroanei există ramificări mici, acestea se scurtează la 3 muguri, iar axul la 90 cm de la sol.

Dacă există muguri în zona destinată tulpinei, aceștia se înlătură (aproximativ zona de 60-70 cm deasupra solului).

Când lăstarii ajung la 15-20 cm se alege unul pentru prelungirea axului, iar restul se taie.

Mai sus de trunchi se aleg 3-4 lăstari ce vor forma etajul rărit de la baza coroanei. Lăstarii trebuie să aibă unghiuri largi de inserție și să fie amplasați la distanța de 10-12 cm unul față de altul.

La pomii cu ramificări alegem 3-4 șarpante ce vor forma primele ramuri din etaj, restul ramificărilor se suprimă.

Aceste ramuri se scurtează la 1/2, 1/3 din lungime, nu mai lungi 40-50 cm. Axul se scurtează la 20-25 cm deasupra ultimei șarpante lăsate.

Vezi și Când se fac tăierile la pomi în funcție de specie.

Tăierea pomilor de prun în anul doi de la plantare

Scopul tăierilor din acest an este definitivarea șarpantelor din etajul de la bază. Pentru șarpantele ce au lungimea de până la 60 de cm, acestea nu se scurtează sau se scurtează la nivelul vârfului celor mai slabe pentru a echilibra vigoarea de creștere.

Dacă lungimea e depășită, acestea se scurtează la 50-60 de cm. Important este să urmărim ca vârfurile să fie la același nivel.

Ramura de prelungire a axului se scurtează la 20-25 de cm mai sus de vârfurile șarpantelor. Ramurile ce nu au niciun rol la formarea coroanei se elimină la inel.

Când lăstarii au 15-20 cm, se elimină concurenții și lăstarii verticali de pe laturile superioare ale șarpantelor. Se corectează unghiul de înclinare a șarpantelor prin transfer la un lăstar exterior.

Când lăstarii au 35-40 de cm (prima decadă a lunii iunie) lăstarii aflați în creștere activă care au un unghi mai mare de 45 de grade se scurtează la 1/3-1/2 din lungime pentru a fi ulterior transformați în ramuri de rod.

Dacă lăstarii de prelungire a șarpantelor depășesc lungimea de 70-75 cm se scurtează cu 10-12 cm mai sus de locul unde sunt necesare ramificări.

Tăieri la prun în anul trei

Primăvara se elimină concurenții, iar ramura de prelungire a axului se scurtează la 80-90 cm de la baza ultimei șarpante. Scopul scurtării este de a proiecta prima șarpantă solitară.

Ramurile de pe ax ale căror lungime depășește 50-60 de cm, mai ales cele orientate spre verticală se scurtează la 6-8 muguri pentru a fi transformate în ramuri de rod sau se taie dacă au crescut în locuri supraîndesite.

La șarpantele ce formează etajul bazal se suprimă laturile verticale de pe latura superioară, se corectează unghiurile de înclinare prin transfer la o ramură exterioară.

Ramurile de prelungire a șarpantelor se scurtează la lungimea necesară pentru a proiecta prima subșarpantă la 60-70 de cm de la ax.

Când lăstarii au lungimea de 15-20 cm se suprimă lăstarii concurenți din apropierea celui de prelungire a axului. Mai jos, pe ax, la 70-80 cm de la baza ultimei șarpante se proiectează prima șarpantă solitară:

Se alege un lăstar cu unghi larg de inserție situat deasupra spațiului liber dintre două șarpante inferioare. În apropierea viitoarei șarpante se înlătură restul lăstarilor pentru a favoriza creșterea celui ales în calitate de șarpantă.

Pe latura superioară a ramurilor din etaj se taie lăstarii verticali. La necesitate, se corectează unghiul de înclinație a șarpantelor prin transfer la un lăstar cu lungime necesară.

La 60-70 de cm de la baza șarpantelor se proiectează prima subșarpantă, alegându-se un lăstar potrivit. Mai sus de acesta se elimină 1-2 lăstari pentru a-i stimula creșterea.

Dacă este necesar, se fac și tăieri în verde în același scop.

Tăierile la prun în anul al patrulea de la plantare

Înainte ca pomii să pornească în vegetație se elimină concurenții de pe ax și ramurile verticale de pe partea superioară a șarpantelor.

Ramura de prelungire a axului se scurtează la 45-50 de cm de la baza ultimei șarpante pentru a proiecta următoarea șarpantă.

Șarpantele se scurtează la 50-60 de cm distanță de la baza (locul de prindere) subșarpantelor.

Alte lucrări de formare sunt similare celor din anul 3.

Tăierile în verde în acest an presupun, atunci când lăstarii au 15-20 cm lungime, proiectarea următoarei șarpante solitare (pe ax la 30-35 de cm mai sus de ultima șarpantă solitară, iar următoarele la 25-30 de cm una față de alta).


Amplasarea ramurilor de schelet pe verticală – a. și amplasarea ramurilor de schelet în spațiul liber deasupra celor inferioare; Sursă: Conducerea și tăierea pomilor arbuști fructiferi

Tăierile la prun în anul al cincilea și al șaselea

În această perioadă continuă lucrările de formare a coroanei.

Primăvara se elimină concurenții axului și ramurile verticale ce cresc în interiorul coroanei. Pe ax se formează încă 2 șarpante solitare care trebuie să fie situate deasupra spațiului liber dintre șarpantele formate anterior.

Pe șarpante se proiectează următoarele 1-2 subșarpante situate bilateral-altern-extern la intervale de 25-30 cm.

După formarea ultimei șarpante solitare axul se transferă la o ramificare laterală cu unghi larg de inserție, situată aproape de nivelul vârfului acesteia.

Tăierile la intrarea pomilor de prun pe rod

În această perioadă încep tăierile de fructificare. Pomii tineri fructifică în special pe ramuri anuale, astfel tăierile se referă la normarea încărcăturii cu muguri de rod prin lungimea și numărul acestora.

În linii generale, la tăierile de primăvară se elimină circa 1/3 din numărul total al ramurilor de garnisire, înlăturându-se cele mai slabe.

Nu se înlătură ramurile de granisire bine dezvoltate cu lungimea de 40-50 de cm. Acestea pot fi parțial rărite.

O parte din ramurile mai lungi de 50-60 de cm, de regulă cele cu unghiuri largi de înclinare, se scurtează.

Se scurtează prin transfer ramurile de semischelet lungi. Ramurile viguroase ce au crescut în spațiile libere se scurtează la 6-8 muguri pentru a fi transformate în ramuri de rod prin tăieri de transfer la ramificări cu poziția aproape de orizontală.

La soiurile ce fructifică mai mult pe buchete de rod (Anna Spath) acestea se reîntineresc periodic la lemn de 3-4 ani prin transfer la o ramificare laterală.

Periodic se reîntineresc și ramurile de schelet mai întâi la lemn de 3-4 ani, iar când lungimea ramurilor de prelungire se micșorează considerabil la lemn de 5-6 ani.

Ramurile de seminschelet cu prea mulți muguri de rod se scurtează prin transfer.

Se atrage atenția ca să nu se supraîndesească coroana, pentru a fi suficientă lumină.

Bibliografie: Conducerea și tăierea pomilor arbuști fructiferi. Autori: Vasile Babuc, Ananie Peșteanu, Eugeniu Gudumac.

Fermierii polonezi intenţionează să blocheze complet graniţa cu Ucraina în data de 20 februarie

0

Fermierii polonezi vor să instituie o blocadă totală la toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, în data de 20 februarie, a anunţat marţi un important sindicat agricol, escaladând o grevă care a început săptămâna trecută în semn de protest faţă de politicile UE, transmite Reuters.

Fermierii din întreaga Europă protestează faţă de constrângerile impuse asupra lor de măsurile UE destinate combaterii schimbărilor climatice, precum şi faţă de creşterea costurilor şi a ceea ce ei susţin că este concurenţa incorectă a produselor din străinătate.

Fermierii polonezi au criticat în mod special importurile de alimente ieftine provenite din ţara vecină Ucraina.

Vinerea trecută, fermierii polonezi au demarat o grevă generală de 30 de zile, protest care a început cu blocarea drumurilor din întreaga ţară precum şi a punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina.

„În data de 20 februarie, în cadrul grevei generale de 30 de zile a fermierilor, anunţăm că toate activităţile de protest se vor concentra pe blocada completă a punctelor de trecere a frontierei între Polonia şi Ucraina şi proteste pe teren”, a informat sindicatul Solidaritatea al fermierilor polonezi într-un comunicat de presă.

„Vor fi blocate nu numai punctele de trecere a frontierei dar şi centrele de comunicaţii şi drumurile de acces spre gări şi porturi maritime”, se mai arată în comunicat.

Aşa cum s-a anunţat anterior, în aceeaşi zi fermierii polonezi au de gând să intre în Varşovia din toate direcţiile.

În paralel, în Cehia vecină, Camera agricolă naţională a informat că, în data de 22 februarie, grupuri de fermieri din Europa Centrală şi de Est se vor aduna la graniţele ţărilor lor pentru o zi de proteste comune.

Fermierii cehi au început protestele lor încă de luni, prin blocarea traficului în capitala Praga.