Producătorii moldoveni, afectați de importurile din Ucraina. Autoritățile negociază cu UE obținerea sprijinului financiar pentru agricultori

0

Importurile de cereale din Ucraina au lovit și în producătorii din Republica Moldova, chiar dacă cele mai multe loturi doar tranzitează țara noastră, susține Vasile Șarban, Secretar de stat MAIA, notează Radio Moldova.

Declarația vine după ce în ultimele săptămâni mai multe țări din Uniunea Europeană au interzis importurile de cereale din Ucraina pentru a-și proteja fermierii.

Vasile Șarban a precizat că, mulți dintre agricultori deja și-au vândut producția și la prețuri mici, pentru a începe lucrările de primăvară.

În același timp, Asociația Forța Fermierilor a cerut ministerului să depună toate eforturile pentru a obține compensații din fonduri europene pentru agricultorii din Republica Moldova.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare este într-un amplu proces de acumulare a datelor din raioane ce țin de stocurile de cereale, pe care le dețin producătorii agricoli, pentru a determina care este impactul exporturilor ucrainene, unde trebuie să-și orienteze eforturile și cum să ajute producătorii autohtoni să obțină profituri din producția care le-a mai rămas, a declarat Vasile Șarban.

„În Republica Moldova nu prea se importă producție din Ucraina. Majoritatea producției din Ucraina este exportată prin Republica Moldova în Uniunea Europeană. Singura problemă, astăzi, sunt prețurile, foarte și foarte mici, dar aceasta ține nemijlocit de prețul stabilit la bursele regionale și suprasaturare a pieței, de unde Republica Moldova și țările din Uniunea Europeană, importau cereale”, a explicat Șarban.

Amintim că, la data de 18 aprilie curent, Asociația Forța Fermierilor și-a reiterat solidaritatea cu agricultorii din Polonia, România și Bulgaria, care protestează împotriva dezechilibrării substanțiale a piețelor agricole regionale și invaziei materiei prime agricole din Ucraina.

Asociația a atenționat că, revolta economică a fermierilor a depășit toate limitele. În acest context, agricultorii au solicitat ministerului de resort să negocieze cu autorităților abilitate din țările Uniunii Europene pentru a obține compensații sau limitarea temporară a importurilor de cereale și oleaginoase ucrainene în noul sezon agricol.

În același timp, Vasile Șarban a declarat că, instituția deja negociază cu UE pentru a obține ajutor financiar în sprijinul agricultorilor din Republica Moldova.

Cultivarea sorgului – 6 greșeli frecvente, necesar de evitat

0

Sorgul devine o cultură tot mai atractivă pentru fermieri, în condițiile schimbărilor climatice, specialiștii recomandând dedicarea a circa 30% din suprafața tradițional cultivată cu porumb în asolament sorgului.

Totuși, există mai multe greșeli de obicei făcute de către fermieri la cultivarea sorgului, greșeli care reduc într-un final cantitatea și calitatea recoltei, respectiv profitabilitatea culturii.

În acest articol, specialistul Lidea pentru cultura de sorg Alexandru Nirean, explică care sunt principalele aspecte de luat în calcul la semănarea sorgului.

1#. Pregătirea solului

De calitatea patului germinativ pregătit depinde starea culturii. Astfel, pentru cultura sorgului este recomandată în sistemul clasic de lucrare a solului toamna: o arătură (22-25 cm pentru soluri grele, 15-18 cm pentru soluri nisipoase), urmată imediat de o nivelare a solului, pentru a evita uscarea stratului de sol de la suprafață, cum se întâmplă în cazul nivelării primăvara.

Un alt aspect, pe lângă necesitatea păstrării umidității, ține de mărunțirea calitativă a solului primăvara, necesară pentru ca semințele să întâmpine mai puține dificultăți la germinare și răsărire.

Primăvara, se realizează o cultivație a solului la adâncimea de 5-7 cm, iar scopul este obținerea unor bulgări de sol nu mai mari de 1 cm diametru.

2#. Respectarea normei de semănat

Sorgul se seamănă cu semănătorile prășitoare la o distanță de 70 cm între rânduri și cu o densitate minimă de 300 de mii de boabe la hectar (recomandate fiind până la 320-330 de mii de boabe/ha).

În cazul unor soluri infestate cu dăunători, problematice, densitatea poate fi majorată până la 350 de mii de boabe/ha.

„Scopul este de a obține circa 250 de mii de plante răsărite și dezvoltate per hectar. Această densitate rezultă ținând cont de capacitatea fiziologică de înfrățire sporită a sorgului. În cazul densităților mici, sorgul înfrățește puternic, acești frați la fel vor forma panicul, însă acesta va înflori mai târziu, va fi amplasat mai jos, respectiv va crea dificultăți la recoltare – obținând o coacere neuniformă”, specifică Alexandru Nirean.

3#. Respectarea adâncimii de semănat

Pentru o răsărire uniformă a culturii, este recomandată o adâncime de semănat de 2-4 cm, nu mai mare.

„Durata de răsărire a sorgului este de 7-10 zile, iar dacă nu este respectată adâncimea de semănat, este nevoie de și mai mult timp și există o probabilitate sporită ca sorgul să răsară foarte rar”.

Ulterior, în cazul în care sorgul a fost semănat pe soluri nisipoase, se recomandă după semănat o tăvălugire a solului în scopul asigurării unei mai bune aderențe a semințelor cu solul.

4#. Combaterea buruienilor graminee

Una dintre problemele de bază în cultura sorgului este generată de combaterea buruienilor graminee. În perioada de vegetație, acest lucru fiind foarte anevoios de realizat.

În special, sorgul este sensibil la îmburuienare în primele 30-40 de zile după răsărire, iar după formarea a 6-7 frunze adevărate, având o densitate bună, acesta devine mai tolerant.

„Pentru controlul buruienilor graminee este recomandată utilizarea erbicidelor de sol”.

Erbicidarea prin aplicarea erbicidelor la sol este baza combaterii buruienilor, însă deseori este evitată din cauza administrării mai anevoioase.

Cu toate acestea, rezultatele obținute de fermierii care aplică erbicide de sol sunt cele mai bune în controlul buruienilor. Un câmp infestat cu buruieni reduce considerabil productivitatea culturii, pierderi la recoltare și mărește rezerva de semințe în sol.

Chiar și o infestare ușoară a câmpului cu buruieni la începutul perioadei de vegetație duce la reducerea considerabilă a productivității.

5#. Nu este recomandată cultivarea sorgului pe terenuri infestate cu costrei

În special, costreiul mare (Sorgum halepense) este o buruiană problemă pentru cultura sorgului. Pentru a evita problemele ulterioare generate de concurența costreiului cu sorgul, pentru sorg se aleg terenuri curate de această specie de buruieni.

„Costreiul este o buruiană foarte greu de combătut, mai ales ținând cont de faptul că aceste două specii conviețuiesc foarte bine în agrobiocenoză. Dacă buruienile graminee apar mai târziu, combaterea acestora este anevoioasă, deoarece pe vegetație putem lucra doar cu erbicide pentru dicotiledonate”.

6#. Este recomandată evitarea fertilizărilor excesive

Comparativ cu porumbul, sorgul consumă de două ori mai puține îngrășăminte și apă, și tolerează mai bine solurile mai sărace, cu o bonitate mai redusă. Sorgul poate fi cultivat pe soluri cu pH de până la 9.

„O fertilizare cu cantități mai mari de îngrășăminte, fără a ține cont de necesitățile culturii, în special cu îngrășăminte cu azot, favorizează dezvoltarea bolilor cum ar fi Fusarium și Macrophomina – principalele boli ale culturii. Azotul provoacă o creștere abundentă a plantei, majorând riscul de contaminare cu boli. De aceea, nu este benefică fertilizarea cu cantități mari de îngrășăminte”.

Mai multe detalii despre hibrizi de sorg și porumb recomandați în condiții de secetă, găsiți pe acest link.

Circa 60% din întreprinderile de stat din sectorul agroalimentar se află în insolvenţă

0

Din totalul de 29 de întreprinderi cu capital de stat din sectorul agroalimentar, în care Agenția Proprietăți Publice (APP) are calitatea de fondator, 18 se află în procedura de insolvabilitate.

Este vorba, în special, de întreprinderi din sectorul agricol şi se întâmplă chiar dacă acestea dețin sute de hectare de terenuri agricole, pe care le oferă în locațiune agenților economici. Despre aceasta s-a anunţat în cadrul audierilor publice organizate de Comisia parlamentară agricultură și industrie alimentară, scrie Mold-street.

Potrivit lui Alexandru Musteață, Directorul general al Agenției Proprietăți Publice, printre entitățile aflate în insolvabilitate se numără stațiunile didactice experimentale Stăuceni, Chetrosu, Petricani și o serie de stațiuni tehnologice pentru irigare.

O situație deosebit de alarmantă se atestă în legătură cu Stațiunea Didactică Experimentală Stăuceni, care a fost declarată insolvabilă în 2019, iar din martie 2023 a intrat în faliment.

„Prin hotărârea adunării creditorilor din 3 martie 2023, s-a decis aprobarea intrării în faliment a întreprinderii, iar în data de 9 martie 2023, prin încheierea instanței de insolvabilitate, a fost dispusă trecerea în procedura de faliment în vederea lichidării patrimoniului și distribuirea produsului rezultat,” a menționat directorul APP.

Pentru a nu admite pierderea de către stat a terenurilor agricole deținute de SDE Criuleni, suprafața totală a cărora se ridică la 1.362 de hectare, Agenția Proprietăți Publice a emis un ordin de retragere a acestora din posesia întreprinderii.

Până în prezent însă, transmiterea terenurilor nu a avut loc din cauza interdicțiilor înscrise în registrul cadastral odată cu intentarea procedurii de insolvabilitate.

O altă problemă abordată în cadrul audierilor a fost ratarea de către stat a veniturilor din oferirea terenurilor agricole în arendă. Odată ajunse în insolvabilitate, întreprinderile sunt gestionate de administratorii numiți de instanță care, de regulă, nu raportează date nici despre agenții economici ce arendează terenurile, nici despre veniturile încasate din arendă. În total, venitul ratat în acest fel ar fi de ordinul zecilor de milioane de lei pe an.

Președintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Alexandru Trubca, a cerut conducerii APP să identifice, în termeni cei mai restrânși, posibilitatea de a retrage terenurile de la toate stațiunile experimentale, precum și instituirea posturilor fiscale la aceste entități, pentru a asigura contabilizarea corectă a veniturilor și scoaterea întreprinderilor din insolvabilitate.

Tehnologia de producere a murelor – aspecte importante

0

Murul este un semiarbust de 3-6 m înălţime, cu partea subterană – perenă, iar partea aeriană de 2 ani.

Sistemul radicular – bine dezvoltat, compus dintr-un rizom peren cu rădăcini adventive extinse, 50-100 cm adâncime. Partea aeriană este formată din multiple tulpini anuale şi bienale foarte lungi, care pot atinge până la 6 m lungime.

După încheierea fructificării, tulpinile de doi ani se usucă şi urmează a fi scoase din plantaţie, iar din mugurii adventivi de pe rizom şi rădăcinile adventive se dezvoltă noi tulpini.

Țesuturile mecanice la mur sunt slab dezvoltate, de aceea necesită obligatoriu spalier. 

Cum alegem terenurile potrivite pentru cultivarea murului:

  • adăpostite natural de vânturi puternice şi reci;
  • situate în apropierea căilor favorabile pentru comunicaţii, surselor de apă pentru irigare, disponibilitatea forței de muncă şi de realizare a producţiei;
  • cele mai recomandate sunt solurile cu textura nisipo-lutoasă, luto-nisipoasă, cu grosimea stratului humificat de circa 50 cm;
  • conţinutul de humus în sol trebuie să fie de minim 2,5-3,5%; suficient asigurat cu forme mobile ale elementelor nutritive, mediu slab acid sau neutru (pH 5,6-7), bine aerisit şi drenat, cu o bună disponibilitate hidrică. Solurile sărace în substanţe nutritive, foarte grele, calcaroase (pH 7,3 şi mai mult), cu exces de umiditate sunt contraindicate;
  •  relieful trebuie să fie plan sau în pantă lină până la 5-60, pretabil pentru irigare. 

Pregătirea terenului și fertilizarea înainte de plantarea murului

Ca și în cazul plantării altor specii perene, murul necesită o pregătire foarte bună a locului înainte de plantare.

Îmbunătățirea fertilității parcelei pentru înființarea plantației de mur sau zmeur, se realizează cu îngrășăminte organice și minerale. Aceasta trebuie să se bazeze pe analiza solului unde este planificat să crească mure.

Analiza arată „imaginea” reală a solului, rezultatul acestuia este luat ca bază, la alegerea îngrășămintelor.

Standarde aproximative pentru îngrășăminte organice și minerale

gunoi de grajd bine maturizat, care se adaugă în fâșii, aproximativ 1000 kg / 1000 m² și îngrășământ mineral NPK (7:20:30) aproximativ 60 kg / 1000 m² (100 kg / 1000 m² fără gunoi de grajd).

Arătura se realizează la o adâncime de 30–40 cm. Pentru un rezultat bun, solul din zona arată trebuie să fie moderat umed.

Clasificarea soiurilor de mur după ciclul de viață: 

Soiuri de mur populare

Triple Crown

  • Soi de origine americană.
  • Creştere semierectă, formează lăstari lungi (3-4 m) viguroşi.
  • Este un soi semi-timpuriu produce din a doua decadă a lunii iulie până la sfârşitul lunii august.
  • Rezistență medie la îngheţ, rezistă până la -20 grade C.
  • Fructele mari sau foarte mari, 10-15 g.
  • Fructele sunt dulci, aromate, ferme cu rezistența bună la manipulare și transport. 
  • Productivitate înaltă (peste 15 t fructe/ha).
  • Datorită acestor calităţi este unul dintre cele mai bune soiuri de mur fără ghimpi.

Arapaho

  • Soi de origine americană.
  • Coacere timpurie.
  • Semiviguros, cu creştere erectă. 
  • Fructele conice, masa 7-11g, la coacere de culoare neagră-lucioasă, gustul dulce.
  • Productivitatea mai mică comparativ cu soiurile semierecte7-10 t/ha, medie pe plantă 4 kg. 
  • Soiul este rezistent la geruri de -24 ºC, la boli şi dăunători, la manipulare şi transportare.
  • Formează puţini drajoni, seminţele sunt mărunte. 
  • Sensibil însă la secetă și înghețurile de primăvară.

Natchez

  • Soi de origine americană.
  • Creştere viguroasă, semierectă.
  • Tulpinile rigide, cresc până la 4-6 m.
  • Este un soi timpuriu.
  • Rezistență medie la îngheţ, rezista pana la -20 grade C.
  • Fructele mari, alungit-cilindrice, lucioase, 9-14 g.
  • Fructele sunt dulci-acrișoare, aromate, ferme cu rezistenta bună la manipulare și transport. La coacere nu cad.
  • Soi cu productivitate înaltă.
  • Rezistență scăzută la antracnoză.

Loch Tay

  • Origine Scoția.
  • Creştere semierectă cu lăstari viguroşi, lungi (3-4 m).
  • Soi cu coacere timpurie, sfârşitul lunii iunie -începutul lunii iulie.
  • Ușor sensibil la ger sub -17°C.
  • Fructe medii 6-9 g de forma cilindrică alungită.
  • Fructele dulci, aromate, cu fermitate ridicată a fructelor, transportabile.
  • Producţiile pe plantă sunt mari și de calitate în fiecare an (peste 8 kg).

Polar

  • Origine – Polonia.
  • Epoca de coacere mijlocie-tardivă (prima decadă a lunii iulie-incep. august).
  • Creşterea viguroasă, lăstarii lungi, semierecţi, rigizi, pot atinge 2,7-3m. Planta compactă.
  • Fructele mijlocii (9-11 g), ovale, uniforme, ferme, cu aromă pronunțată, rezistente la păstrare și transportare.
  • Productivitatea medie pe plantă 8 kg.
  • Rezistența la ger medie.

Prime-Ark Traveler

  • Soi de origine americană (2014).
  • Soi remontant fără spini.
  • Fructifică pe tulpinile de 1 an.
  • Fructele mijlocii (7-8 g), conice, ferme, rezistente la transportare.
  • Gust și aromă plăcute, lipsite de amărăciune.
  • Productivitatea medie la ha este de 7-10 t.

Sistemul de suport în plantațiile de mur

Sistemul de suport este obligator  pentru a se dezvolta cât mai bine plantele și pentru a asigura o recoltă înaltă și calitativa. 

Se utilizează stâlpi din diverse materiale: lemn, fier cornier, țeava  și prefabricate (beton armat). Lungimea acestora ajunge până la 2,20-2,30 m, iar în pământ se îngroapă până la 40-50 de cm.

Stâlpii ce se instalează la capătul fiecărui rând poartă denumirea de „fruntasi”, sunt aranjați înclinat și consolidați cu ancore. O alta poziție a instalării lor este vertical și atunci sunt sprijiniti cu contraforte.

Stâlpii intermediari se instalează pe linia rândului, la distanța de cca 6-10 m între ei (în funcție de distanța la care au fost plantați arbuștii). Sistemul care răspunde mai bine cerinţelor biologice ale murului este spalierul cu sârme duble, care constă în instalarea a 3 cupluri de sârme la 0,6 m, 1,1 m şi 1,7 m, fixate pe stâlpi (h=1,8m). Ceea ce permite o aerisire mai bună și obținerea productivității maxime.

Concomitent, dirijarea lăstarilor pe timpul verii devine mai ușoară, dirijindu-se printre sârme. La acest tip de spalier distanța dintre sârme trebuie să fie de aproximativ 50-70 de cm.

Sisteme de suport utilizate în plantațiile de mur

Alegerea materialului săditor de mur

În cazul plantării murului, puteți opta pentru:

Butași cu sistem radicular deschis – prezintă o tulpină de un an, scurtată la 30-50 cm,cu rădăcina bine dezvoltată.

Material săditor cu sistem radicular închis – prezintă o plantă tânără, dezvoltată, a cărei rădăcină se află într-un recipient cu orice volum, umplut cu substrat adecvat.

Tehnica de plantare a butașilor cu sistem radicular deschis, presupune următorii pași:

  • dezinfectarea timp de 3-5 minute;
  • plantarea la adâncimea necesară (cu 1-2 cm mai adânc decât locul vizibil, la care a crescut în pepinieră);
  • distribuirea uniformă a rădăcinilor și acoperirea lor cu pământ.

Detalii despre Plantarea și îngrijirea murului – sfaturi utile.

Lucrări de întreținere a murului după plantare

În anul I – îndată după plantare, tulpinile se scurtează la 15-20 cm de la sol. Dacă materialul săditor are mai mult de 2-3 mlădiţe se păstrează cea mai robustă, celelalte se taie complet, cât mai aproape de nivelul coletului. Lăstarii, apăruţi pe parcursul vegetaţiei, se conduc şi se palisează pe spalier.

La începutul sezonului de creștere, sunt afânate rândurile (pe ambele părți a câte 50 cm) pentru a sparge crusta de pământ și a aera stratul superficial. Acest lucru facilitează dezvoltarea normală a noilor lăstari.

 În primul an după plantare, indiferent dacă este plantată toamna sau primăvară, tulpinile florifere formate pe plantele obținute din butași în primul an de la plantare trebuie obligatoriu înlăturate;

În timpul primei vegetații, după plantare, din rădăcină se dezvoltă 2-4 lăstari.

În al doilea an, murul are nevoie de îngrijiri intensive, tăieri periodice, aplicare periodică de îngrășăminte, îngrijire impecabilă a solului și protecție regulată și la timp împotriva bolilor și dăunătorilor.

Operații tehnologice în anul 2:

  • selectarea lăstarilor pentru fructificare;
  • legarea lăstarilor pe o sârmă și tăierea;
  • tăierea în verde – îndepărtarea primei serii de lăstari tineri;
  • îndepărtarea lăstarilor bienali după recoltare.

În primăvară, când a trecut pericolul înghețului, se selectează lăstarii potriviți care vor fi pregătiți pentru fructificare și taie toate tulpinile bolnave, excesive, rupte sau slab dezvoltate chiar la nivelul solului.

Tulpinile rămase vor fi scurtate la 1,8-2,0 m, iar dintre creșterile laterale vor fi păstrate 4-5, care vor fi tăiate la 25-30 cm, restul urmând să fie retezate de la punctul de inserție pe tulpină. 

Cele 4-5 creșteri laterale vor fi dispuse altern pe tulpină, începând de la înălțimea de aproximativ 50 cm față de sol și până la vârful tulpinii.

Creșterile laterale situate mai jos de 50 cm față de sol se îndepărtează, deoarece lăstarii fructiferi sub greutatea fructelor, se apleacă apoi către sol, acestea putând fi murdărite de ploi și vânt.

Aceste tăieri mai au și rolul de a descongestiona tufa de mur pentru o mai bună însorire și aerație, contribuind la combaterea naturală a bolilor și dăunătorilor care se propagă la umbră și în mediul umed.

Legarea și palisarea lăstarilor de sârmă – lăstarii sunt legați de sârmă pentru a le asigura distribuția și stabilitatea corespunzătoare sub greutatea fructelor. Legarea corectă este foarte importantă, deoarece altfel lăstarul poate cădea sau se poate rupe sub greutate. 

Tăierea verde – îndepărtarea primei serii de lăstari tineri

În timpul sezonului de creștere, apar noi lăstari de înlocuire, la soiurile cu creștere viguroasă este recomandat, ca prima serie să fie eliminată la nivelul solului.

Este necesar să îndepărtăm primii lăstari când aceștia ating o înălțime de 10 cm, îndepărtându-i de la bază. 

Astfel lăstarii nu vor interfera cu lastarii de rod și vor avea suficient timp pentru a se dezvolta până la sfârșitul sezonului de creștere.

Lăstarii formați la mijloc sau în a doua jumătate a sezonului de vegetație, au un randament mai mare și un aranjament mai bun al mugurilor de rod decât cei care s-au format chiar la început.

Îndepărtarea lăstarilor bienali după recoltare

Imediat după recoltare, lăstarii de pe care au fost recoltate fructele, trebuie înlăturați complet, ceea ce înseamnă că sunt tăiați de la nivelul solului, scoși din plantație și tocați sau arși.

Detalii despre tăierile la mur – pe acest link.

Irigarea și fertilizarea murului

Murul nu tolerează excesul de apă, dar, în același timp, este sensibil la secetă. Motivul principal este că 80% din sistemul său radicular se află la adâncimea de 40-80 cm.

Lipsa apei determină o polenizare defectuoasă cu formarea de fructe mici, neuniforme, acre, iar o parte nu ajung la maturizare şi se usucă.

De asemenea, tulpinile vegetează slab, sunt subţiri, nu mai formează creşteri laterale, astfel fiind defavorizată şi producţia anului viitor.

 Favorabilă pentru creşterea şi fructificarea murului este umiditatea solului în stratul de 0-40 cm la nivelul de 70-80 % din capacitatea de apă în câmp.

Irigările încep primăvara, la un interval de 2-3 săptămâni, dacă este nevoie. Pe parcursul perioadei de vegetaţie, se recomandă orientativ ca plantaţia de mur să fie udată săptămânal de 4-5 ori cu norma de 200-300 m3/ha la fiecare udare.

Irigarea trebuie evitată la sfârșitul sezonului, deoarece acest lucru poate duce la înghețarea lăstarilor pentru anul următor.

Fertilizarea echilibrată este foarte importantă (elementele în exces provoacă blocaje ale altor elemente; sinergii – unele elemente sunt asimilate doar în prezența altora). 

Toamna este recomandată administrarea fosforului şi potasiului. Nu se admite administrarea azotului toamna, deoarece, fiind un îngrăşământ mineral uşor solubil, este spălat în sol, iar planta nu va avea acces la acesta.

Îngrășămintele complexe clasice care se bazează pe clorură de potasiu (KCl) trebuie evitate.

Utilizarea îngrășămintelor pe bază de sulfat de potasiu este o soluție perfectă pentru soluri cu o reacție chimică neutră sau ușor alcalină a soluției de sol (pH ridicat).

Mai multe detalii aflați în următorul video:

Acest articol a fost elaborat cu suportul financiar al Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) în cadrul proiectelor implementate de către Unitatea Consolidată pentru implementarea Programelor IFAD.

Antraxul la rumegătoare – simptome, control și prevenire

0

Antraxul este o boală infecțioasă de origine bacteriană, cu caracter sporadico-enzootic, care afectează toate vietățile homeoterme, inclusiv omul, însă mai receptive sunt rumegătoarele.

Boala este numită și buba neagră, cărbune, pustula malignă sau dalac.

Agentul patogen este Bacillus anthracisPericol deosebit prezintă capacitatea acestuia de a forma spori la contact cu aerul, formă în care devine extrem de rezistent la factorii externi. Odată ajunși în sol, sporii de Antrax rămân viabili și virulenți până la 100 de ani.

Boala se manifestă prin febră, tulburări grave ale sistemului digestiv, circulator și urinar, urmate de moarte. Antraxul prezintă pericol economic, dar și sanitar, datorită mortalității ridicate cu distrugerea cadavrelor contaminate și din cauza riscului de transmitere la om.

Citiți în acest articol:

  • Cauzele bolii;
  • Simptomele antraxului;
  • Diagnosticul antraxului;
  • Tratamentul antraxului;
  • Profilaxia antraxului.

Cauzele bolii

Boala este provocată de bacteria Bacillus anthracisÎn ordine descrescândă sunt receptive: oile, caprele, vacile, caii. Porcii, câinii și pisicile sunt relativ rezistente, făcând forme localizate de boală. Păsările se infectează doar în cazuri excepționale.

Omul face boala doar accidental, la contact direct sau indirect cu rumegătoarele infectate.

Sursa de infecție: animalele bolnave, produsele și subprodusele acestora (carne, sânge, piei, păr, lână, făină de oase ș.a.) și cadavrele infectate.

Căile de răspândire: animalul bolnav elimină agentul patogen prin toate secrețiile și excrețiile (lapte, salivă, transpirație etc.) și prin sânge în caz de sacrificare și deschidere a cadavrului.

La contact cu aerul microbii sporulează și devin extrem de rezistenți, diseminându-se în mediu, în special în sol, de unde vor fi capabili de contaminare decenii întregi. Bacilii se pot găsi și în apă, furaje, inventar și alte obiecte din jur.

În sol, sporii sunt transportați de râme, antrenați de apă și duși la distanțe mai mari pe pășunile inundabile. Alunecările de teren la fel pot deplasa la suprafață sporii de Antrax și cauza îmbolnăviri. Antraxul este o boală telurică, adică solul este cea mai frecventă sursă de infecție.

Căile de infectarecel mai frecvent bacilul pătrunde în organism pe cale digestivă. Contaminarea prin piele poate avea loc doar în caz de leziuni sau prin înțepătura insectelor hematofage. La porc, carnivore și păsări infecția se realizează pe cale bucofaringiană.

Aflați și despre prevenirea Brucelozei la animalele de fermă.

Simptomele antraxului

După o perioadă de incubare de 3-4 zile, se înregistrează forme diverse de boală: intern sau septicemic, cu evoluție supraacută, acută, subacută – forme caracteristice rumegătoarelor; extern sau cu tumori și localizat.

Semnele de bază la cadavrele afectate de antrax sunt eliminările spumoase sangvinolente, sângele rămâne necoagulat, abdomenul este puternic balonat, rigiditatea cadaverică lipsește.

Forma internă supraacută, mai frecvent la ovine, caprine, bovine:

  • Debut brusc, animalul cade rapid, convulsii și moarte în câteva minute în forma apoplectiformă;
  • În restul cazurilor: evoluția 6-12 ore;
  • Febra 41-42oC, abatere profundă, hiperemia mucoaselor;
  • Privire speriată, dispnee, spumozități sangvinolente nazale;
  • Tremor muscular, scrâșnet din dinți, mers nesigur, decubit și moarte.

În forma internă acută și subacută:

  • Febra 41-42 oC, cianoza mucoaselor;
  • Bătăi puternice și accelerale ale inimii, în contrast cu pulsul filiform, abia perceptibil;
  • Respirație dificilă, lipsa contracțiilor prestomacelor, meteorism, colici (la cal);
  • Diaree sangvinolentă, prezența sângelui în urină;
  • Mișcări discoordonate, convulsii și moarte după 12-36 ore și 4-5 zile corespunzător;
  • Uneori apar edeme subcutane, calde, dureroase, cu diverse localizări.

La suine se întâlnește de regulă forma subacută, localizată – glosantrax:

  • Edem difuz în regiunea perifaringeană, zona se deformează, edemele se extind pe regiunile învecinate;
  • Pielea devine cianotică (albăstruie);
  • Deglutiția este îngreunată, respirația la fel;
  • După 2-5 zile animalul se vindecă (20% din cazuri) sau moare (80% respectiv) din cauza edemului glotic și a asfixiei sau din cauza generalizării infecției, urmate de septicemie.

Citiți și despre Scrapia sau Boala oii Nebune – cum o recunoaștem și prevenim.

Diagnosticul antraxului

Este foarte importantă recunoașterea simptomelor de bază de către îngrijitorii sau proprietarii de animale și anunțarea imediată a medicului veterinar responsabil. 

Manipularea animalelor infectate sau a cadavrelor acestora se face după un protocol strict, pentru evitarea diseminării sporilor în mediu.

Cadavrele nu se deschid sub nicio formă. Medicul veterinar va preleva probele pentru laborator (frotiuri de sânge sau porțiune de ureche). Cadavrele infectate de antrax se distrug prin ardere, solul se prelucrează minuțios.

Tratamentul antraxului

Prognosticul în antrax este grav. Chiar dacă există probabilitatea de vindecare, animalele bolnave nu se supun tratamentului, deoarece există riscul de contaminare a mediului prin secrețiile naturale.

La depistarea bolii se instalează carantină de gradul II. Animalele se împart în trei grupuri izolate:

  • Bolnave, cu semne clinice – se rebutează, cadavrele se distrug;
  • Suspecte, cu semne clinice – se supun seroimunizării, cu serul anticărbunos;
  • Care nu prezintă semne clinice de boală – se vaccinează.

Vedeți și Ectima contagioasă la oi și capre – simptome și tratament.

Profilaxia antraxului

Prevenirea bolii constă în aplicarea măsurilor generale și a celor speciale.

  • Se efectuează vaccinarea obligatorie la rumegătoare și cabalineVaccinările se fac primăvara, cu 2-3 săptămâni înainte de pășunat și toamna, înainte de stabulație. Tineretul se vaccinează pe parcursul anului, la vârsta de 2-3 luni. Imunitatea se instalează pe 6-8 luni;
  • Se respectă cu strictețe măsurile de carantină în caz de boală;
  • Dacă animalul a pierit la pășunat, solul unde a fost cadavrul se arde, dejecțiile produse – la fel. Solul se arde, sapă la o adâncime de 25 cm, se prelucrează cu var clorat în raport o parte de var: trei părți de sol, se stropește cu dezinfectant;
  • Carantina se ridică la 14 zile după aplicarea tuturor măsurilor de combatere.

Citiți și despre Acidoza ruminală la vaci – simptome, tratament și prevenire.

Bibliografie selectivă: Constantin Vasiu, Nicolae Starciuc. Boli infecțioase ale animalelor agricole. Bacterioze.

Mikro Kapital Moldova: Credem în tine de 10 ani

0

Mikro Kapital Moldova, una dintre principalele organizații de creditare nebancară de pe piaţa locală, sărbătorește a 10-a aniversare. Această aniversare a marcat zece ani de investiţii, de muncă susţinută şi angajamente.

În această perioadă echipa Mikro Kapital Moldova a implementat cele mai eficiente soluţii pentru a oferi servicii de finanțare de calitate înaltă, potrivite afacerilor moldovenești, deoarece Mikro Kapital Moldova a crezut și continuă să creadă în succesul afacerii fiecărui client antreprenor.

Antreprenorii locali plini de încredere în propria lor afacere și în propriul lor succes, muncesc din greu zi de zi pentru a fi mai aproape de visul lor, stimulând astfel creșterea economiei din Republica Moldova.

Mikro Kapital Moldova vă încurajează în continuare să Credeți, să Visați, să Creați, așa cum s-a făcut  pe parcursul a 10 ani fructuoși de colaborare, fapt pentru care Mikro Kapital Moldova aduce sincere mulțumiri tuturor clienților săi!

Mikro Kapital Moldova este parte a Grupului Internațional Mikro Kapital, cu sediul în Luxemburg, care a fost fondat în anul 2008 de către bancherul italian Vincenzo Trani.

Grupul este activ în prezent în 18 ţări din Europa și Spațiul CSI, şi cuprinde companii се oferă soluții prietenoase de finanţare antreprenorilor, oamenilor de afaceri şi companiilor din agricultură cu acces limitat la finanţare şi informaţie.

Grupul Mikro Kapital și-a extins activitatea în Moldova în anul 2013 și a cunoscut o dezvoltare remarcabilă în ultimii ani. Mikro Kapital Moldova are un portofoliu format în proporţie 45% de clienţi din agricultură şi 54% antreprenori din diverse ramuri.

În cei 10 ani de activitate Mikro Kapital Moldova a finanțat aproape 10 000 de proiecte, oferind credite pentru capital circulant, agricultură şi investiţii, acordând în această perioadă aproape 2 miliarde de lei.

Datorită acestor investiții, oamenii de afaceri moldoveni au lansat afaceri noi sau au dezvoltat afacerile existente pe întreg teritoriul Republicii Moldova, creând astfel mii de locuri de muncă.

Soluţiile propuse de ofiţerii de credite Mikro Kapital Moldova sunt rapide, flexibile, transparente şi reprezintă răspuns la toate provocările. 

Datorită experienţei sale de 10 ani şi a echipei profesioniste, Mikro Kapital Moldova este capabil să fie pulsul pieței de microfinanţare din Republica Moldova şi să vină cu soluţii personalizate care să se plieze necesităţilor clienţilor de aici. 

Acest aspect a dat naştere unui portofoliu de credite impresionant care acoperă multe dintre sectoarele antreprenoriale şi de producţie moldovenească, compania furnizând finanţare pentru afaceri aflate în plină expansiune sau la început de drum. 

Strategia Mikro Kapital Moldova ar putea fi caracterizată prin patru cuvinte cheie: transparenţă, flexibilitate, rapiditate şi expertiză.

  • Transparenţă pentru că oferă clienţilor parteneri toate informaţiile necesare pentru a beneficia de soluţii de finanţare corecte.
  • Flexibilitate pentru că îşi susţine clienţii, chiar dacă afacerile dezvoltate de aceştia sunt sezoniere şi au nevoie de perioade de graţie până la 8 luni şi rambursări flexibile.
  • Rapiditate pentru că aprobarea creditelor de până la 1 000 000 lei, fără gaj, se face în timp de 1 zi, dar creditul SupeRRapid poate fi aprobat timp de 4 ore.
  • Expertiză pentru că ofiţerii noştri de credite vin cu analize complete şi perspective realiste, furnizând soluţii de finanţare personalizate pentru IMM-uri.

Ambiţiile de creştere ale companiei Mikro Kapital Moldova – mereu în mişcare!

Produsele financiare gândite de echipa moldovenească sunt unice, menite să faciliteze creşterea afacerilor şi dezvoltarea sustenabilă a clienţilor.

Împrumuturile propuse de specialiştii companiei sunt create să răspundă necesităţilor din piaţă, totodată fiind vizate riscurile şi impactul lor asupra societăţii şi economiei locale. 

Mikro Kapital Moldova: Credem în tine de 10 ani!

Despre Mikro Kapital

Membru al grupului internațional, Mikro Kapital Moldova este o instituţie financiară nebancară specializată în furnizarea de microfinanţare pentru IMM-uri din diverse domenii de activitate.

Compania sprijină antreprenorii şi fermierii, care au nevoie de capital rapid pentru desfăşurarea activităţii, prin procese accelerate de analiză şi validare a cererilor de finanţare şi studii de evaluare a riscurilor prompt realizate.

Mikro Kapital acordă finanţare de până la 5.000.000 lei, iar sume de până la 1.000.000 lei pot fi acordate fără gaj în timp de 1 zi. 

Activă pe piaţa locală din 2013, compania are 80 de angajaţi şi 11 filiale la nivel naţional: Chișinău, Orhei, Bălți, Comrat, Soroca, Drochia, Edineț, Cahul, Ungheni și Căușeni.

Grupul Mikro Kapital investeşte continuu şi susţine instituţiile financiare specializate în finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii din CSI, Europa de Vest şi America Centrală.

În prezent, grupul de companii Mikro Kapital activează pe pieţele financiare din Luxemburg, Italia, Elveția, România, Republica Cehă, Rusia, Armenia, Uzbekistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Belarus, Tadjikistan, Hong Kong și Ungaria.

Cum să eliminăm acum buruienile dicotiledonate în culturile de cereale?

0

Fermierii moldoveni au început să se confrunte mult mai des primăvara cu problema numărului mare de buruieni în culturile de cereale de toamnă.

Unul dintre motive este iarna blândă, multe din buruieni pot supraviețui cu ușurință acesteia. Buruienile anuale apar mai devreme și se dezvoltă mai repede, astfel că problema se agravează în fiecare an.

În prezent, în toate regiunile Moldovei pot fi observate câmpuri îmburuienate. Prin urmare, erbicidele pentru cereale cu un spectru larg de acțiune și un preț rezonabil sunt relevante pentru sezonul 2023.

Pentru combaterea buruienilor dicotiledonate, specialiștii de la ALFA Smart Agro recomandă aplicarea erbicidului Biker Duo. Este un produs foarte eficient, care acționează rapid și prezintă rezultate excelente.

De ce anume Biker Duo:

  1. Biker Duo are un spectru larg de acțiune. Acesta controlează buruienile dicotiledonate anuale, perene, precum și foarte eficient în combaterea samulastrei de rapiță și floarea-soarelui.
  2. O formulă inovatoare în care interacționează două substanțe  active: 2,4-D (2-etilhexil eter), 491,5 g/l + florasulam, 8,5 g/l. Datorită formulării calitative, rata componentei hormonale este redusă. Acest lucru reduce semnificativ încărcătura fitotoxică asupra culturii.
  3. Norma de aplicare este redusă în comparație cu erbicidele similare.
  4. Acționează la temperaturi de la +8°С.
  5. Nu există restricții pentru culturile din asolament.

Gama de produse ALFA Smart Agro poate fi găsită pe acest link.

  • Reprezentant comercial în Republica Moldova, Panfili Dorin.
  • Contacte: +37361132696.
  • Adresa: Moldova, mun. Chișinău.
  • E-mail: [email protected].

V-ar putea fi util și articolul despre Erbicidul Biker – test de calitate de laborator.

Fermieri moldoveni vor beneficia de consultanță americană gratuită în domeniul creșterii bovinelor

0

Mai mulți producători agricoli din țara noastră vor beneficia, în perioada 18-30 aprilie, de consultanță despre cele mai bune practici de creștere a bovinelor pentru lapte și de producere a furajelor din partea unui voluntar al Programului USAID „Farmer-to-Farmer”, implementat de CNFA Moldova.

Consultantul în agricultură Brent Van Dyke este din New Mexico, SUA, iar scopul misiunii sale este de a evalua practicile existente în domeniul creșterii vacilor de lapte, a elabora materiale de instruire, de a oferi traininguri și consultanță.

Asistența voluntarului se va axa, în principal, pe cele mai bune practici de adăpostire a animalelor, de nutriție a vacilor de lapte pe parcursul ciclului reproductiv, pe combaterea bolilor, reproducere, elaborarea unor rații echilibrate.

Astfel, voluntarul va vizita și acorda consultanță de afaceri fermelor de lapte Holstein SRL din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, și Total Gnatiuc SRL din localitatea Fundurii Vechi, Glodeni, dar și celei din cadrul Facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, UTM.

Expertul va susține o prelegere axată pe creșterea și reproducerea bovinelor în fața studenților și a profesorilor de la universitatea de profil și a reprezentanților Asociaţiei Republicane a Medicilor Veterinari din Moldova.

De asemenea, voluntarul va organiza un seminar și va oferi recomandări legate de producerea lucernei membrilor Asociației Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică (MOVCA).

Programul misiunii mai include vizite și întâlniri la Asociaţia Republicană a Medicilor Veterinari din Moldova, Departamentul de zootehnie al universității de profil, Direcţia Agricultură şi Alimentaţie Hânceşti, Institutul Național de Ameliorare a Plantelor și Institutul Național de Zootehnie.

În prezent, sectorul lactatelor din Republica Moldova este complet privat. Fermierii mici, care dețin una sau două vaci, reprezintă peste 90% din furnizorii de lapte, iar fermele cu 30-300 de capete – 10%. În ultimii zece ani, în Republica Moldova au fost înființate mai multe ferme moderne de animale.

Un factor major care împiedică producția de lapte este disponibilitatea furajelor de calitate, în special în timpul iernii, când acestea se bazează mai mult pe reziduuri de recolte de proastă calitate, pe fân sau siloz și, prin urmare, o bună parte din animale ajung subnutrite și slabe până în primăvară.

Sistem nou de difuzie al feromonilor pentru a reduce daunele viermelui mărului

0

Viermele mărului (Cydia pomonellareprezintă unul dintre cei mai periculoși dăunători din plantațiile ecologice din specii sămânțoase. Pierderile economice datorate viermelui mărului depind de numărul de generații pe an, dar pot cauza până la 30% din pierderile de roadă.

Dezorientarea sexuală cu ajutorul feromonilor joacă un rol cheie în controlul viermelui mărului.

Cu toate acestea, cea mai bună strategie de combatere este utilizarea a două produse feromonale într-o livadă: unul dintre difuzoarele clasice, de exemplu, Isomate CTT1, RAK 32, Cydia Pro Press (Imaginile 1,2), Cydia Protect și un pulverizator de aerosoli, de exemplu, Puffer Aerosol Cabinets 3 (Imaginea 3).

Noul sistem de difuzie al feromonilor poate majora eficiența combaterii, reduce costurile forței de muncă și a deșeurilor de plastic de la difuzoare.

  • Timp de aplicare: Chiar înainte de primul zbor al viermelui mărului.
  • Perioada de impact: Sezonul de creștere din aprilie până în septembrie – BBCH 56/57–87/89.
  • Cel mai bun efect la: Dimensiunea plantației de minim 3 ha.

Recomandări practice la utilizarea feromonilor în controlul viermelui mărului:

Pentru a obține eficacitate ridicată, dimensiunea plantației trebuie să fie mai mare de 3 ha. Pulverizatoarele cu aerosoli, numite și pufer-uri pot fi o soluție bună pentru a reduce costurile forței de muncă și deșeurile de plastic de la difuzoare, dar doar în locuri cu expunere nu prea mare la vânt.

Două tipuri de difuzoare pot fi aplicate în livadă înainte de începerea zborului viermelui mărului: agățați difuzoarele de plastic (imaginea 1) pe fiecare al treilea pom sau aplicați „punctele” (Imaginea 2) la fiecare 3-4 m pe rândurile cu pomi din marginea livezii și la începutul și sfârșitul fiecărui rând (în partea superioară, la două treimi din înălțimea pomului) (următoarea schemă).

Schemă de instalare a două tipuri de difuzoare pentru dezorientarea sexuală a viermelui mărului. Realizat de: W. Piotrowski.

Instalați 2 pulverizatoare de aerosoli la ha în interiorul livezii. Aceste unități „pufer” ar trebui atârnate pe stâlpi deasupra pomilor, la aproximativ 3,5-4,0 m înălțime.

Instalați capcane delta, 3 per plantație, pentru monitorizarea prezenței adulților de VM în timpul sezonului. Capcanele ar trebui plasate la jumătatea distanței dintre unitățile „pufer” consecutive.

Dacă strategia de dezorientare sexuală funcționează bine, nu trebuie identificate molii adulte în capcanele de monitorizare pe tot parcursul sezonului.

Informații suplimentare

Lectură suplimentară

  1. Ghid de aplicare a Isomate CTT (PL)
  2. Ghid de aplicare a RAK 3 (PL)
  3. CheckMate Puffer CM (PL)

Pagini web

  • Warlop, F., Kienzle J. 2022 Abstract practic. Prevenirea viermelui mărului: Păstrați antagoniștii în plantațiile ecologice de măr și păr. GRAB. BIOFRUITNET.
  • Verificați platforma Organic Farm Knowledge pentru mai multe recomandări practice.

Aceste recomandări au fost realizate în urma unui parteneriat dintre Proiectul USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) și Biofruinet.