Un grup de producători de nuci s-a asociat și a construit o secție de uscare, procesare și ambalare a nucilor

0

6 membri ai Cooperativei de Întreprinzători „Walnut Line” au decis să se asocieze pentru a construi o secție de uscare, procesare și ambalare a nucilor.

Capacitatea de procesare a secției este de 720 de tone de nuci în coajă per sezon. Pentru că există oportunități de extindere, capacitatea ar putea crește și până la 1000 de tone.

Evident că, membrii cooperativei nu puteau face investiții atât de mari pe cont propriu și au fost sprijiniți de donatori internaționali, dar au beneficiat și de subvenții acordate de către Guvernul Republicii Moldova.

Pentru construirea halei de 20000 m2 și dotarea unui frigider cu o capacitate de 100 de tone, necesar pentru depozitarea nucilor la temperaturi de până la 10 grade Celsius, cooperativa a contractat și un credit preferențial, de peste 132 mii euro, prin intermediul proiectului „Livada Moldovei”.   

Creditul contractat de către Cooperativa de Întreprinzători „Walnut Line” a fost unul avantajos pentru că la importul de utilaje și lucrări, Guvernul Republicii Moldova acordă scutiri la plata taxei pe valoare adăugată și a taxelor vamale. Aceste scutiri permit achiziția de tehnologii moderne cu circa 18 – 27% mai ieftin.

Termenul de creditare de până la 10 ani este un alt avantaj care catalizează procesul investițional în domeniul horticol.

Lilian Florea, Administrator CÎ „Walnut Line”, susțin că decizia de a construi hala de procesare a fost una asumată.

„Am gândit foarte bine conceptul inspirându-ne în cadrul unor vizite de studiu pe care le-am avut în Franța și SUA. Am știut din start care sunt utilajele necesare și care trebuie să fie capacitatea lor, inclusiv consumul de energie. La început eram 6 membri ai cooperativei, acum avem mai multe cereri din partea cultivatorilor de nuci pentru a deveni membri ai cooperativei. Am decis să acordăm servicii de consultanță și asistență pentru cultivatorii de nuci, începând de la livrarea puieților de soiuri productive și până la spălarea, sortarea, uscarea, păstrarea și comercializarea nucilor sau a miezului de nucă”.

Întreprinderea este una dintre cele mai moderne din acest domeniu și a reușit să devină apreciată de către consumatorii din țara noastră, care-și fac cumpărăturile în marele rețele de magazine.

„Am operat deja exporturi în România, discutăm cu potențiali clienți din SUA. Participăm la majoritatea expozițiilor din Europa și în așa fel identificăm potențiali clienți. Ne punem mari speranțe în piața Germaniei. Obiectivul nostru este să asigurăm produse ambalate de calitate superioară. Apropo, să știți că mai mulți consumatori europeni au remarcat faptul că nucile cultivate în Moldova, chiar dacă sunt de soiuri de import, au calități gustative speciale, sunt mai bune, mai aromate.

Asocierea are avantaje clare. Împreună putem să asigurăm nu doar volumele solicitate de către marele rețele sau importatori, ci și să asigurăm aceiași calitate a produsului ambalat pe parcursul întregului an. Avem și avantajul de a procura utilaje performante pentru recoltarea nucilor. Deocamdată, am procurat un scuturător de nuci, dar o combină ar putea să înlocuiască 30 de persoane implicate la recoltare. 30 de persoane pot recolta nucile de pe 6 ha într-o zi, combina recoltează 6 ha pe oră. Totuși, prin construirea acestei hale de recoltare am creat 25 de locuri de muncă și am putea extinde numărul acestora”, a mai spus Lilian Florea.

Membrii Cooperativei intenționează să doteze hala de procesare cu panouri fotovoltaice, pentru a reduce consumul de energie electrică din rețea.

Pentru anul următor planifică și producerea unor hamburgeri pentru vegani, din miez de nucă. Este o industrie cu o creștere de circa 30% anual. Rețeta a fost testată deja, dar sunt necesare noi investiții.

Lilian Florea este încrezător în perspectivele afacerii ce ține de cultivarea și procesarea nucilor. În pofida prețurilor mici de achiziție a miezului de nucă în acest an, la nivel mondial, putem fi competitivi. Este important să cultivăm soiurile productive și să avem acces la tehnologii de procesare de ultimă oră.

Utilizarea albinelor zidar pentru polenizare mai timpurie

0

O bună polenizare este esențială pentru producția și calitatea fructelor. Cu toate acestea, populația de albine (melifere și sălbatice), polenizatorii primari, este în scădere.

Polenizatorii sunt adesea prezenți în număr prea mic în plantațiile multianuale intensive, inclusiv în cele ecologice.

Albinele zidar oferă prioritatea că zboară la temperaturi mai mici (de la 4°C) față de albinele melifere și pot fi plasate în livezi chiar înainte de înflorire pentru a îmbunătăți polenizarea.

Folosirea albinelor zidar poate asigura o polenizare optimă în plantațiile multianuale intensive atunci când polenizatorii naturali nu sunt (încă) prezenți sau sunt prea puțini, cum ar fi perioada actuală cu ploi.

Două dintre cele mai importante specii de albine sălbatice utilizate în polenizarea culturilor pomicole sunt albina europeană de livadă (Osmia cornuta) și albina zidar roșie (Osmia bicornis), ambele albine zidar:

*În funcție de temperatură, albina europeană de livadă (Osmia cornuta) eclozează după 3-4 zile de la eliberare, iar albina zidar roșie (Osmia bicornis) după aproximativ 10 zile.

Citește și despre Sistem nou de difuzie al feromonilor pentru a reduce daunele viermelui mărului.

Ciclul de viață al albinei europene de livadă și al albinei zidar roșii:

Eliberarea albinelor zidar

Așezați una sau mai multe case-cuib pe marginea interioară și în interiorul livezii (1 m de la nivelul solului) astfel încât casele să fie orientate spre rândurile pomilor și să poată ajunge cu ușurință la flori, eventual orientate spre sud sau sud-est.

Albinele zidar zboară pe un perimetru de 50-200 m, prin urmare adaptați numărul și amplasarea caselor conform acestui principiu. În jur de 2 mii de coconi (2-3 case-cuib) sunt necesari pentru a poleniza o plantație de un ha.

Plasați coconii după iernat în casa-cuib, astfel încât să fie protejați, dar să poată și zbura afară (de exemplu, o cutie de carton cu găuri de ieșire).

Casă-cuib pentru albinele zidar (stânga). Albinele zidar au nevoie de găuri pentru cuibărit (dreapta). Realizat de P. Stefani:

V-ar putea plăcea și articolul despre Susceptibilitatea soiurilor de cais la monilioza florilor.

Informații suplimentare

Video

Lectură suplimentară

  1. Stefani, P., Häseli, A., Gurten, S. 2022. Înmulțirea albinelor zidar – Îmbunătățirea polinizării la culturile pomicole. pp. 1-8. (DE, FR)
  2. Pfiffner, L., Müller, A. 2016. Albinele sălbatice și polenizarea. pp. 1-8. (EN, DE, FR)
  3. Pfiffner, L., Müller, A. 2018. Promovarea albinelor sălbatice – Asigurarea recoltelor și a diversității plantelor. pp. 1-8. (DE)
  4. Pfiffner, L., Jamar, L., Cahenzli, F., Korsgaard, M., Swiergiel, W., Sigsgaard, L. 2018. Benzile perene de flori – un instrument de îmbunătățire a controlului dăunătorilor în livezile cu pomi fructiferi. pp. 1-16.

Pagini web

Aceste recomandări au fost realizate în urma unui parteneriat dintre Proiectul USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) și Biofruinet.

Rasa de vaci Simmental – descriere și norme de întreținere

2

Simmental este o rasă cunoscută la nivel mondial și apreciată pentru caracteristicile sale. Vacile au o producție bună de lapte, dar și de carne. Viteza de creștere este înaltă, inclusiv și la întreținerea pe pășune.

Rasa este utilizată intens în încrucișările de perfecționare a raselor, astfel încât, în decursul anilor, a stat la baza formării multor alte rase. Metișii de Simmetal au caracteristici bune de producție, în special a cărnii și a gustului acesteia.

Vacile Simmental se adaptează foarte bine la condițiile climaterice, prezintă o rezistență și o imunitate bună, nu este pretențioasă la întreținere și alimentație.

Citiți în acest articol:

  • Istoria rasei Simmental;
  • Descrierea vacilor Simmental;
  • Productivitatea rasei Simmental;
  • Norme de întreținere a vacilor Simmental;
  • Nutriția rasei Simmental;
  • Avantajele rasei Simmental;
  • Dezavantajele rasei Simmental.

Istoria rasei Simmental

Rasa își are originea în Elveția, cantonul Berna, valea Simme. Caracteristicile de productivitate, conformație și exterior au fost modificate pe parcursul dezvoltării rasei în funcție de cerințele economice.

Pe parcursul anilor scopul utilizării vacilor Simmental a suferit schimbări, la fel ca și caracteristicile acestora. La început animalele erau folosite pentru tracțiune. În a doua parte a secolului XIX au fost efectuate lucrări de selecție pentru a obține vaci masive, pentru producția de carne.

Rasa a suferit din nou schimbări în anii 1930, optându-se pentru animale robuste, cu musculatura bine dezvoltată și cu o producție bună de lapte. În continuare, în anii 60-70, s-a făcut accent pe animalele cu producție mixtă.

Simmentalul stă la baza multor rase populare europene, inclusiv Fleckvieh în Germania și Austria și Pie Rouge în Franța. Din Elveția rasa s-a răspândit rapid pe toate continentele. Numărul total de vaci se estimează la 40-60 mln, dintre care circa jumătate în Europa.

Primele exporturi de Simmental datează tocmai din anii 1400, în Italia. În secolul XIX rasa a fost răspândită în majoritate țărilor Europei de Est, țările Balcanice și Rusia. Animalele au ajuns în Africa de Sud în anul 1895, în 1897 – Guatemala, 1918 – Brazilia, 1922 – Argentina, 1976 – China.

În zonele de import, cel mai frecvent, rasa a fost utilizată pentru încrucișări de selecție, în urma cărora s-au format subtipuri locale sau rase noi.

Citiți și despre rasa Jersey – cele mai frumoase vaci cu cel mai gras lapte.

Descrierea vacilor Simmental

Așa cum rasa este mixtă, aceasta prezintă caracteristice atât ale raselor de carne (corp dreptunghiular cu musculatura bine dezvoltată), cât și a celor de lapte (ugerul mare). Rasa este divizată în două subtipuri: carne-lapte și lapte-carne.

Simmentalul este mai masiv decât alte rase. Înălțimea la greabăn ajunge la 150 cm, lungimea corporală – 160 cm. Specific este temperamentul docil, care constituie un avantaj pentru mulsul mecanic și pentru întreținerea la pășune.

Aspectul rasei:

  • Colorația specifică – bălțată cu roșu sau cu galben, abdomenul și membrele de culoare albă;
  • Osătura puternică, cu mușchii bine dezvoltați;
  • Greabănul de lungime medie trece în spatele drept;
  • Capul mare cu fruntea lată;
  • Coarne mari, de culoare deschisă;
  • Gâtul scurt, puternic;
  • Membre drepte, poziționate corect, cu ongloanele rozovii;
  • Uger mare, bine prins, cu mameloanele de formă conică sau cilindrică.

Majoritatea animalelor au pleoapele albe și nasul roz, iar pigmentațiile pot servi drept indicator de impuritate a rasei.

Simmentalul este bine adaptat la clima temperată, zonele cu altitudine ridicată, valorifică bine pășunile, fibroasele și reziduurile industriale.

Productivitatea rasei Simmental

  • Greutatea corporală la animalele adulte: femele – 600-750 kg, masculi – 800-1200 kg;
  • Masa corporală la animalele nou-născute: 35-45 kg, la 180 zile – 190-200 kg;
  • Sporul mediu zilnic: la pășune – 800 g, la îngrășare intensivă – 1000-1200 g;
  • Randamentul la sacrificare: 52-65%, carnea este de calitate superioară;
  • Producția de lapte variază în limite foarte largi, în funcție de selecție și condiții de întreținere: 3500-9000 kg, cu grăsimea cuprinsă între 3,8-4,2%;
  • Fertilitate și longevitate productivă înaltă – se obține un vițel pe an, timp de până la 10-12 ani în funcție de regimul de exploatare;
  • Maturitatea sexuală se consideră precoce, dar cele mai bune rezultate în producția de lapte au fost obținute la însămânțarea între 18 și 24 de luni;
  • Fătări ușoare și comportament matern pronunțat.

Norme de întreținere a vacilor Simmental

Rasa este apreciată pentru capacitatea bună de adaptare la diverse zone climaterice. Respectiv, acestea prezintă o rezistență sporită la factorii de mediu, precum și la bolile provocate de aceștia.

Simmentalul poate fi întreținut atât pe pășune, cât și în stabulație. Condițiile perfecte presupun pășunatul în sezonul cald și întreținerea în grajd în perioada rece, cu eventuale zone de plimbare, amenajate corespunzător.

Citiți despre întreținerea vacilor în stabulație liberă. Plusuri și minusuri.

Vara se asigură un șopron sau o altă zonă ferită de razele directe de soare și precipitații. Iarna se îndeplinesc toate măsurile de control al microclimei și igienei încăperii. Se evacuează regulat dejecțiile, se spală și dezinfectează suprafețele, se ventilează, se pune așternut uscat și curat.

Temperatura confortabilă este între 4 și 20oC. Se monitorizează și umiditatea relativă a aerului. Rasa suportă greu temperaturile reci asociate cu aerul uscat. Simmentalul este o rasă prietenoasă față de alte animale din gospodărie, totuși, se va ține cont de spațiul necesar fiecărui animal.

Nutriția rasei Simmental

Pentru o bună funcționalitate a sistemului digestiv și pentru o producție înaltă, furajele administrate vor fi doar de bună calitate. Nu se admit în consum produsele alterate, mucegăite sau contaminate.

Rația se echilibrează în funcție de greutatea corporală și volumul de producție.

Pentru asigurarea necesităților de întreținere, se administrează la 100 kg masă corporală: 1 UN, 60 g proteină brută, 5 g de Ca, 5 g de P, 20 mg de caroten.

Pentru fiecare kg de lapte produs, la grăsimea medie de 4%, se adaugă la rație: 0,55 UN, 65 g PBD, 3 g de Ca, 2 g de P, 15 mg de caroten.

În perioada de stabulație se vor hrăni fânuri de lucernă, trifoi, borceag de bună calitate. Din suculente se administrează silozul de porumb 20-25 kg pe zi, sfecla de zahăr – 10-15 kg pe zi, sfecla furajeră – 20-25 kg pe zi, cartofi – 10-15 kg pe zi, borhot de bere – 10-15 kg maximum. Cantitatea totală de suculente pe zi este de 30-35 kg.

Vara este preferabilă întreținerea la pășune. Suprafața de pășune pentru o vacă trebuie să fie de 2,5-5 ha sau se dă iarbă proaspătă cosită.

Concentratele se calculează individual, ținând cont de mai mulți factori, inclusiv sinecostul acestora, necesitatea echilibrării rației în proteină, producța zilnică de lapte. Autorii sugerează mai multe metode de calcul: unii indică o medie de 12-15 kg pe zi sau 2-2,5% din masa corporală, alții propun 250-350 g per kg lapte. O altă recomandare este pentru 10 kg de lapte – 1 kg, la 15 – 3 kg, la 20 – 4 kg.

Citiți și despre rasa Black Angus – afacere profitabilă cu carne marmorată.

Avantajele rasei Simmental

  • Producție decentă atât de lapte, cât și de carne de la un animal;
  • Nepretențioase la condițiile de întreținere și alimentație;
  • Ușor se adaptează la condițiile climaterice ale diverselor regiuni;
  • Viteza mare de creștere și dezvoltare a tineretului;
  • Fătări ușoare și comportament matern pronunțat;
  • Rezultate bune la încrucișările de selecție pentru perfecționarea raselor locale;
  • Imunitate bună și predispoziție scăzută la boli;
  • Longevitate productivă înaltă;
  • Temperament docil, animalele se obișnuiesc cu omul și nu manifestă agresivitate.

Dezavantajele Simmentalului

  • Oasele masive reduc calitatea carcasei;
  • Laptele are procent scăzut de proteină, ceea ce reduce prețul și profitul;
  • Este o rasă mai puțin precoce.

Bibliografie selectivă: N.Eremia, S.Chilimar, I.Rotaru [et al.], Tehnologii în Zootehnie.

O.Mașner, S. Coșman, V.Macari [et al.], Bunele practici de adaptare a sectorului zootehnic la shimbările climatice.

Staţiunea didactico-experimentală din Stăuceni a intrat în faliment și va fi lichidată

0

Întreprinderea de stat Stațiunea Didactică Experimentală Stăuceni, aflată în insolvabilitate din anul 2019, a intrat în faliment şi va fi lichidată.

Aceasta deţine circa 1.360 de hectare de terenuri agricole în imediata vecinătatea a oraşului Chişinău, notează Mold-street.

Potrivit deciziei instanţei de insolvabilitate, trecerea la procedura de faliment a fost luată în baza hotărârii adunării creditorilor din 3 martie 2023.

Creditorii au decis intentarea procedurii falimentului cu lichidarea patrimoniului

„În urma petrecerii adunării de raportare a creditorilor ÎS „Stațiunea Didactico-Experimentală din Stăuceni” și examinării raportului administratorului insolvabilității privind situația economico-financiară, s-a constatat că incapacitatea de plată a debitorului nu poate fi depășită prin restructurare și deși administratorul insolvabilității, în raportul său, a recomandat intrarea în procedura de restructurare, creditorii au hotărât intentarea procedurii falimentului față de debitor. Prin hotărârea adunării creditorilor ÎS „Stațiunea Didactico-Experimentală din Stăuceni” din 03.03.2023, s-a decis de a nu aproba raportul, precum și aprobarea intrării în faliment, cu propunerea desemnării în calitate de lichidator a lui Bulgaru Igor”, se menţionează în decizia instanţei. 

Astfel, patrimoniul Stațiunii Didactico-Experimentală din Stăuceni urmează a fi lichidat, cu distribuirea produsului rezultat.

Circa 1.360 de hectare în gestiune

De notat că această întreprindere avea în gestiune terenuri agricole cu suprafața de circa 1.362 de hectare, amplasate în imediata apropiere a Chişinăului.

Potrivit Agenției Proprietăți Publice, în anii precedenţi, de până la momentul când întreprinderea a trecut în subordinarea APP, între 20 şi 40 de hectare au fost deja înstrăinate sau preluate de companii private.

Totodată, reprezentanţii APP susţin că nu deţin o cifră exactă a activelor şi terenurilor deţinute atât de Stațiunea Didactico-Experimentală din Stăuceni, cât şi de alte întreprinderi de stat din domeniul agricol.

Ce fac autorităţile

Subiectul a fost abordat şi în cadrul audierilor publice organizate de Comisia parlamentară agricultură și industrie alimentară şi a atras critici dure la adresa conducerii APP.

„Astăzi eu nu o să vă ofer cifre exacte despre fiecare întreprindere şi ce terenuri are. Nimeni nu poate oferi aceste date”, relatează Alexandru Musteață, Directorul General al Agenției Proprietăți Publice.

Mai adăugăm că, la finele anului 2021, APP a iniţiat un proiect de reorganizare a Stațiunii Didactico-Experimentală din Stăuceni, care împreună cu Stațiunea didactico-experimentală Petricani din Chișinău și Stațiunea didactică experimentală Criuleni, urmau să fuzioneze prin absorbţie cu ultima. Proiectul, însă, nu a mai fost aprobat de către Guvern.

Agricultorii din sectorul culturilor cu valoare adăugată, familiarizați cu oportunitățile Programelor IFAD în dezvoltarea sectorului irigării

0

La data de 7 aprilie curent, cu suportul Unității Consolidate de Implementare a Programelor Fondului Internațional de Dezvoltare Agricolă (UCIP IFAD), Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA) a organizat un nou atelier de informare cu genericul „Gestionarea adaptată la schimbările climatice a apelor în gospodăriile agricole”, pentru producătorii agricoli şi antreprenorii rurali din raionul Anenii Noi și localitățile din municipiul Chișinău.

Prezent la eveniment, Viorel Cociug, vicepreședintele responsabil de domeniul economic și agricol al raionului Anenii Noi, a salutat prezența celor peste 30 de fermieri prezenți și i-a îndemnat să se implice activ și să beneficieze de oportunitățile de finanțare oferite de Programele IFAD în domeniile dezvoltării infrastructurii de irigare și irigării la scară mică. 

„Sectorul agricol al raionului Anenii Noi dezvoltă multiple afaceri în sectorul culturilor cu valoare adăugată înaltă (legume, fructe, struguri de masă și culturi bacifere), pentru care aplicarea irigării este o necesitate vitală în scopul producerii de loturi cantitative și calitative de aceste produse. Oportunitățile oferite de IFAD, în domeniul irigării, sunt binevenite pentru toți agricultorii raionului, dar și pentru membrii celor 5 Asociații de Utilizatori de Apă pentru Irigare, iar investițiile ulterioare vor spori adaptarea sectorului agricol la schimbările climatice”.

Anatolie Fală, Directorul de programe ACSA, a atras atenția publicului asupra scopului, obiectivelor și oportunităților oferite de componenta proiectului „Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale” (TRTP). 

„Implementarea proiectului de asistență pentru accesarea granturilor destinate dezvoltării infrastructurii de irigare și irigarea la scară mică are ca arie de implementare întreg teritoriul Republicii Moldova. Alături de UCIP IFAD, au fost selectate mai multe zone din țară, iar în ariile unde se atestă o vulnerabilitate înaltă la schimbările climatice, există acces la surse de apă pentru irigare ce corespunde cerințelor și o masă critică de fermierii cointeresați se organizează ateliere regionale de informare și instruire. Principalele condiții pe care trebuie să le respecte producătorii sunt ca aceștia să fie înregistrați, să dețină în gestiune (posesie sau folosință) o suprafață de până la 10 hectare, să aibă acces la sursele durabile și calitative de apă la irigare și să fie disponibil de a participa la acest Proiect.

În total, vor fi organizate 15 ateliere regionale de informare și instruire, care au ca mesaj principal: „Irigare aduce valoare adăugată și adaptare la schimbările climatice”. Prin aplicarea irigării poate fi combătut fenomenul de secetă și pot fi asigurați parametri necesari de cultivare a culturilor cu valoare adăugată: legume, fructe, struguri de masă, pomușoare, dar și plante tehnice, furajere”.

Directorul ACSA a menționat că, implementarea proiectului nominalizat are două componente – abordări de investiții şi sprijin financiar, care includ:

1. Asistență financiară sub formă de Granturi în valoare maximă de 300 000 dolari SUA unui Grup – client (grup de minim 20 beneficiari eligibili) pentru investiţii în infrastructura de irigare. În cazul în care sunt mai puțin beneficiari valoarea maximală a grantului se va calcula după formula: 15000 dolari SUA x Numărul de beneficiari, și o contribuție de coparticipare de minim 10% a membrilor Grupului – client. Suprafața sistemului de irigare finanțat pentru acest grup de beneficiari va fi de maxim 100 hectare;

2. Suport financiar sub formă de Granturi – investiţi cu valoarea maximă 7.500 dolari SUA pentru investiţii în sisteme de irigare la scară mică. Și o contribuție de coparticipare de minim 30% a potențialului beneficiar, pentru producătorii agricoli – micii, tinerii antreprenori şi femei din arii rurale (cu excepția or. Chișinău și Bălți), care cultivă până la 10 hectare de terenuri agricole (proprietate și/sau arendă pe termen lung).

Ambele componente pe parcursul implementării vor fi precedate de suport şi servicii de consultanță tehnică gratuită prin intermediul consultanților Agenției Naționale de Dezvoltare Rurală (ACSA), la pregătirea propunerilor de accesare a granturilor de la Fondul de Adaptare/IFAD, instruiri, suport practic și consultanță specializată post-instalare la aplicarea irigării la scară mică tuturor beneficiarilor de proiect.

„Totodată, atunci când vorbim de accesul la irigarea mică avem în vedere accesul pentru fermierii individuali, orientați comercial, în special tinerii antreprenori și femei fermier din zonele rurale vulnerabile din punct de vedere climateric. Aceste categorii pot beneficia de granturi de până la 7 500 de dolari, și au posibilitatea de a investi în sisteme de irigare prin picurare, de suprafață sau adâncime, prin microaspersiune sau aspersie”, a mai spus Anatolie Fală.

Ulterior, după instruiri vor fi fondate zece loturi demonstrative, care vor fi dotate cu diferite tehnici și echipamente de irigare, ce vor servi drept model pentru instruirea beneficiarilor de proiect.

Fermierii care au participat la atelier s-au arătat interesați de aceste oportunități deoarece, chiar dacă sunt membri ai Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, pe parcursul perioadei critice, se confruntă cu o lipsă a apei.

Galina Ghereg din satul Gura Bâcului, deține 1,5 ha de teren agricol, pe care cultivă legume cum ar fi cartofi, ceapă, morcov. Totodată, pe lângă gospodărie mai are, pe 6 arii, o seră în care crește roșii indeterminate. Apa pentru irigare este utilizată de stația de pompare de la Roșcani din cadrul Asociației de Utilizatori de Apă la Irigare „AgroAcvila”.

„Informațiile prezentate în cadrul seminarului au fost foarte importante pentru noi, în mare parte am fost interesată de subiectul legat de bazinele de acumulare a apei. Tot ceea ce am învățat astăzi o să transmit rudelor, care la fel se ocupă cu creșterea legumelor și au posibilitatea să se asocieze mai mulți fermieri ca să beneficieze de oportunitatea de finanțare din partea IFAD. În plus, ei sunt mai tineri și au mai mari perspective. Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm, la moment, este lipsa brațelor de muncă, suntem nevoiți să facem noi totul să fim și agronomi, și vânzători, și șoferi, și contabili. În cea mai mare parte, legumele le vindem la piața angro.
În acest an, am experiment creșterea răsadului în seră fără utilizarea căldurii. Am acoperit sera cu două folii de agril. Încercăm să acumulăm și apa de la ploi, avem un bazin construit unde se aduna apa pe care ulterior o utilizăm pentru irigare. Socot că oportunitățile oferite de programul IFAD la dezvoltarea accesului la irigare mică este binevenită și destul de necesară pentru agricultorii din raion”.

Vitalie Samson, a înființat o gospodărie țărănească în satul Șerpeni și este membru al Asociației Utilizatorilor de Apă „Acva Grup”. Are în gestiune 2,5 ha, dintre care pe 1,5 ha cultivă mure, iar pe restul legume cartofi, roșii, porumb zaharat.

„În ceea ce ține de comercializarea mărfii avem câteva contracte cu unele magazine, colaborăm cu Fabrica Orhei-Vit, dar și pe piața angro. Ne dorim să procurăm câteva echipamente pentru a ne extinde și a putea iriga și suprafața rămasă. Informația prezentată în cadrul atelierului ne va ajuta să ne asociem împreună cu alți câțiva fermieri și să beneficiem de suportul financiar oferit de către UCIP IFAD. Este mare păcat să nu utilizăm posibilitățile care ni se oferă, cu atât mai mult cu cât suntem în aria unde avem posibilitatea de a iriga. Prin aplicarea irigării vom fi mai puțin vulnerabili la schimbările climatice și îndeosebi la secetele frecvente”.

Eugeniu Petrov din satul Puhăceni, alături de trei feciori ai săi, are în gestiune 3 ha de sere și 20 de ha de teren agricol pe care cultivă varză timpurie, cartofi, dar și alte legume. Totodată, au construit și un frigider cu capacitatea de 400 de tone.

„Mai nou, am procurat și urmează să le aducem în cadrul gospodăriei, două sisteme de irigare prin aspersiune de tip Bauer. La fel, am reușit să achiziționăm un tractor, un cultivator nou. Cea mai mare provocare pentru noi legumicultorii sunt prețurile la produse, care de multe ori sunt mici în comparație cu cheltuielile pe care le suportăm. În ultimul an, au crescut foarte mult prețurile la semințe, motorină, produse de uz fitosanitar. Comercializăm produsele, în mare parte angro. În sere, le fel, creștem cartofi timpurii, roșii, vânătă. ardei dulci. Sunt membru al Asociației Utilizatorilor de Apă la Irigare din Puhăceni, astfel că avem o sursă de unde putem iriga. Prețul apei a crescut puțin, în anul 2022 am achitat circa 4,60 lei pentru un m3 de apă, dar aceasta este și efectul cauzat de secete. Sper că, feciorii mei vor folosi această posibilitatea și vor beneficia de grant, iar eu le voi transmite informația prezentată în cadrul atelierului.
Prin Granturile oferite de IFAD pot să se înregistreze ca tineri fermierii și să asigure investițiile necesare în sectorul irigării la scară mică. Iubim locul în care trăim și activăm și ne dorim ca și țara noastră să ajungă un loc frumos, prosper cu posibilități pentru cetățenii săi”. 

Iacob Muntean din satul Speia are în gestiune un ha de sere moderne în care cultivă castraveți pentru piața locală.

„Este dificil să cultivi această legumă pentru că necesită multe brațe de muncă, mai ales că avem mari probleme la acest capitol. Până acum un an, am încălzit sera cu biocombustibili, adică peleți, dar a devenit destul de costisitor și am decis să încălzim doar secția unde creștem răsada. Cu ajutorul panourilor solare instalate încălzim, până la 40C, apa pentru irigarea răsadului. Cred că într-o săptămână vom planta deja răsada, iar peste o lună vom culege primii castraveți. În seră lucrează 22 de persoane. Cu părere de rău, avem puțin acces la informații despre posibilitățile de finanțare, iar atelierul a venit să completeze acest gol și cred că mai mulți colegi se vor folosi de această oportunitate.
Ne dorim, de mai mult timp, să putem construi un bazin de acumulare a apelor din precipitațiile atmosferice, dar este foarte costisitor, la moment adunăm puțină apa de ploaie pe care o folosim sporadic pentru irigare. Credem că prin proiectul IFAD să putem construi un bazin de colectare a apelor de ploaie și să fim mai puțin vulnerabili la secete”.

Producătorii agricoli, membrii AUAI şi APL cointeresați în implementarea proiectelor de dezvoltarea a infrastructurii şi sistemelor de irigare la scară mică pot consulta informaţii suplimentare pe pagina UCIP IFAD sau a implementatorului Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA).

Proiectul Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale finanțat de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă și Fondul de Adaptare acordă suport investițiilor în infrastructura de irigare, care se axează pe sisteme micro și mici de irigare.

Consultări publice privind modificarea Legii apelor

0

Ministerul Mediului a anunțat, pentru mâine, 11 aprilie, consultări publice pe marginea proiectului hotărârii de Guvern pentru modificarea Legii apelor.

Proiectul este inițiat în contextul neconcordanțelor identificate prin misiunile de audit ale Curții de Conturi, precum și în scopul realizării angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere între Republica Moldova – Uniunea Europeana și a Tratatului de constituire a Comunității Energetice.

Problemele ce urmează a fi clarificate și revizuite sunt axate pe prejudicierea bugetului de stat și poluarea ireversibilă a corpurilor de apă.

„Prejudicierea bugetului de stat este cauzată de un șir de factori, cum ar fi: desfășurarea activității de întreprinzător în lipsa autorizației pentru folosința specială a apei; delimitarea, gestiunea și folosirea deficientă a corpurilor de apă. Totodată, urmare a examinării prevederilor legale în Legea apelor au fost identificate disproportionalități și lacune de reglementare, inclusiv conflicte de norme, care nu permit aplicarea clară, coerentă și uniformă a prevederilor privind procedura de autorizare a folosinței speciale a apei. Aceste probleme și deficiențe au fost evidențiate și de Agenția de Mediu în procesul de eliberare a autorizațiilor pentru folosința specială a apei”, indică Ministerul Mediului.

Aspectele de bază ce urmează a fi revizuite se referă în special la regimul proprietății în domeniul resurselor de apă; cerințe specifice față de gestionarea bazinelor/iazurilor; întreținerea construcțiilor hidrotehnice; autorizația de mediu pentru folosința specială a apei etc.

Menționăm că, ședința va avea loc în format hibrid, începând cu ora 13:00, biroul 1015, sala de ședințe a Ministerului Mediului, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 162.

Secretarul de Stat, în vizită la Diolsem: Vom elimina barierele de înregistrare a PUF și fertilizanților

0

Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, și Șeful Direcției protecția plantelor și siguranța alimentelor de origine vegetală Ghenadie RUSU din cadrul MAIA au vizitat întreprinderea autohtonă Diolsem, prima producătoare de produse de uz fitosanitar și fertilizanți din țară.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții companiei Diolsem au prezentat întregul proces de producție a produselor de uz fitosanitar, care este realizat în conformitate cu standardele europene de calitate, și au subliniat importanța acestora pentru dezvoltarea sectorului agricol.

Diolsem a demonstrat că are capacitatea tehnică necesară pentru a asigura producătorii agricoli cu fertilizanți și produse de uz fitosanitar de calitate superioară, au prezentat depozitele unde se păstrează producția, materia primă și produsele finite.

De asemenea, s-a discutat despre barierele tehnice, legislative și financiare pe care compania le întâmpină în procesul de înregistrare a produselor de uz fitosanitar pe teritoriul Republicii Moldova.

Vasile Șarban a asigurat că prioritatea MAIA este eliminarea acestor bariere și alinierea actelor normative la standardele europene.



Totodată, Secretarul de Stat s-a interesat și de gradul de asigurare a cererii cu produse de uz fitosanitar, tendințele pentru noul sezon agricol în tratamentele fitosanitare.

 „Diolsem speră că această vizită va fi începutul unei interacțiuni strânse între companie și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și suntem mândri să putem aduce o contribuție majoră la dezvoltarea agriculturii prin intermediul produselor noastre inovatoare”, au menționat reprezentanții companiei Diosem.

Cum tratăm răsadurile și legumele cu Trichoderma pentru a le proteja de boli

0

Trichoderma este un gen de ciuperci din familia Hypocreaceae care este prezent în toate solurile, unde sunt cele mai răspândite ciuperci cultivabile.

Mai puțin cunoscut însă de către producătorii începători este că, pe lângă faptul că sunt organisme simbiotice de succes ale plantelor, speciile de Trichoderma se comportă, de asemenea, ca un agent de control biologic al bolilor, cu cost redus, eficient și ecologic.

Asocierea simbiotică dintre plante și Trichoderma duce la dobândirea rezistenței plantelor la agenți patogeni, îmbunătățește procesele de dezvoltare, stimulează absorbția nutrienților și sporește randamentele.

În continuare vorbim despre modul în care putem utiliza specia Trichoderma viride pentru controlul bolilor fungice la legume.

Trichoderma viride parazitează pe ciupercile care provoacă boli cum ar fi piciorușul negru la răsad, putregaiurile alb, cenușiu, putregaiul rădăcinilor, făinarea, mana, fuzarioza și altele.

Nimerind în solul umed, sporii de Trichoderma viride germinează, eliminând între timp substanțe care duc la dezinfectarea solului din jur.

Efectul acesteia este de lungă durată, fiind distruse și stadiile patogenului aflate în repaus. Nimerind pe țesutul plantei atacat de boli, sporii de Trichoderma viride germinează hrănindu-se cu țesuturile bolnave ale plantei și vindecă planta.

Durata de protecție a culturii asigurată de Trichoderma viride este de 8-12 zile în cazul unui tratament, după această perioadă Trichoderma viride trebuie aplicată din nou.

Cum pregătim amestecul de Trichoderma viride pentru a trata plantele

Trichoderma viride se vinde în cutii speciale care asigură condiții favorabile de viață a acesteia împreună cu substratul cu care se hrănește, de obicei, semințe de grâu sau orz.

Soluția de lucru se pregătește amestecând boabele ce conțin miceliul de Trichoderma viride cu apă la temperatura de peste 15 grade Celsius. După o amestecare bună a soluției această se filtrează.

Cum utilizăm Trichoderma viride pentru protecția răsadului de legume

Pentru a dezinfecta substratul în care urmează a fi semănate semințele de legume se utilizează două linguri de produs la 10 litri de apă, ulterior turnând a câte 0,5 litri de soluție la volumul de 10 litri de sol.

Tratarea materialului săditor (tuberculi, bulbi, rizomi, semințe) înainte de plantare în soluția formată din două linguri de boabe de grâu cu Trichoderma viride în 10 litri de apă. Materialul săditor se pune pentru 1-2 ore în soluție înainte de plantare.

Adăugarea de Trichoderma viride în gropile de plantat înainte de semănarea semințelor – o lingură la o groapă/cuib.

Primul tratament la răsadurile de legume se face la două săptămâni după plantarea răsadului repetându-se ulterior la fiecare 7-14 zile.

Pulverizarea pe plante pentru a stimula creșterea și dezvoltarea acestora: două linguri la 10 litri de apă, utilizându-se 0,5 litri de soluție la o plantă.

Pentru a trata plantele de boli se amestecă aproximativ cinci linguri de boabe de grâu de Trichoderma viride în 10 litri de apă. După care cu soluția formată se pulverizează pe plante până la o umectare ușoară a acestora.

Pentru plantele de talie mică (tomate, varză) se utilizează aproximativ cinci litri de soluție la 100 metri pătrațiTratamentul se repetă la fiecare 7-14 zile.

Important! Semințele inoculate cu Trichoderma viride se păstrează într-un loc rece: până la 6 luni în cutia originală la 0…+2 grade Celsius și până la 2 luni la 4-14 grade CelsiusCutia nu se plasează la lumină, la razele directe ale soarelui.

În cazul în care sunteți în căutarea de Trichoderma, vă recomandăm să testați eficiența produselor companiei Myco Guardian, ce utilizează numai tulpini licențiate de microorganisme cu certificate de eficacitate împotriva fitopatogenilor.

Laboratorul Myco Guardian produce 7 tipuri de miceliu de Trichoderma, care ajută la menținerea sub control a aproximativ 60 de boli ale plantelor și a multor insecte dăunătoare care afectează legumele, cerealele, fasolea, fructele și alte culturi.

„Utilizarea organismelor biologice vii în detrimentul fungicidelor și insecticidelor de origine chimică permite nu numai să ofere protecție și condiții ideale pentru creșterea plantelor, ci și previne efectele distructive ale substanțelor nocive asupra oamenilor. Avantajul Myco Guardian este acela că producem 7 tipuri de miceliu de Trichoderma pe care îl comercializăm în stare vie, adică păstrându-se toate proprietățile benefice asupra plantelor”, a menționat Feliciu Margina, reprezentant Myco Guardian în România.

În Moldova, produsul este disponibil în cadrul companiei Euroalun, +373 79 707 071 sau +373 79 707 072, iar în România puteți comanda Trichoderma accesând mycoguardian.com sau apelând la numărul de telefon +40 (799) 157 413, Margina Feliciu.

VIDEO. SpellBox – instrument de diagnosticare a bolilor și altor probleme din culturi, disponibil deja în Moldova

0

Chromosome Dynamics, companie antreprenorială românească de high-tech a anunțat, în cadrul Conferinței AgTech 2023, despre extinderea serviciilor SpellBOX în Republica Moldova.

SpellBOX este un instrument eficient de diagnosticare a bolilor, dăunătorilor, carențelor, fitotoxicității, dar și altor probleme ale plantelor și câmpurilor agricole, disponibil în Moldova datorită parteneriatului „Chromosome Dynamics” și „Organic Solutions SRL”.

Comportându-se ca o platformă modulară, SpellBOX conectează mai multe dispozitive IoT și aduce împreună toate datele necesare aplicării celor mai bune tactici în vederea practicării agriculturii de precizie.

În România, SpellBox a fost primul device hardware complet AI&ML powered destinat profesioniștilor domeniului agricol, dezvoltat de o companie românească, și are la bază o platformă proprie complexă creată de specialiști în iOT, Inteligență Artificială și Machine Learning, și aplicații mobile iOS și Android pentru utilizatori (fermieri).

Detalii despre aplicația SpellBox aflați de la Ivan Guci, reprezentantul „Organic Solutions SRL”, din video-ul realizat în cadrul conferinței AgTech:

Realizând un mic sondaj în rândurile fermierilor din Moldova care deja au testat aplicația SpellBOX, aceștia ne-au menționat că sunt plăcut surprinși de utilitatea și precizia aplicației.

„Am aflat despre SpellBOX de pe grupul Agrobiznes pe Viber, ulterior participând și la Conferința AgTech. Am fost foarte sceptic în privința corectitudinii stabilirii bolilor, dăunătorilor din culturi, dar am decis să o testez. Aveam salvate în telefon poze ale culturilor afectate de diferiți dăunători, fungi, carențe de macrooelemente, etc. Am fost plăcut surprins să văd că aplicația a identificat absolut toate problemele corect pe care, pentru a le determina anterior, am avut nevoie să apelez la diferiți agronomi”, a menționat Daniel Leahu, administratorul „Dalas-Group” SRL.

Aplicația SpellBOX poate fi descărcată de pe Apple Store sau Google Play.